Kieft: 'Gravenberch wordt een topspeler, dat kan niet anders'

BartVeenstra, 02-12-2020 om 08:30, 4666 views, SBS 6 |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Wim Kieft vindt dat Ryan Gravenberch zich dinsdagavond heeft laten zien op het internationale toneel. De middenvelder speelde in de ogen van de oud-Ajacied een geweldige wedstrijd en volgens de analist gaat Gravenberch een mooie toekomst tegemoet.

'Gravenberch kwam er vorig jaar een beetje bij, maar toen had hij heel vaak nog moeite in de kleine ruimtes', zegt Kieft in zijn analyse bij SBS 6. 'Zijn handelingssnelheid was net te laag. Door te spelen en als je heel goed bent, pak je dat heel snel op. Hij is nog maar achttien jaar, maar hoe hij zich uit situaties draait...', is Kieft lovend.

Met het oog op het Nederlands elftal denkt Kieft dat Gravenberch hard op de deur klopt. 'Ik vind hem veel beter dan Klaassen en De Roon. Hij beheerst eigenlijk alles. Hij is technisch heel goed, maar fysiek kan hij het ook aan. En hij heeft vertrouwen aan de bal, vertrouwen in zijn eigen kwaliteiten. Het wordt echt een topspeler, dat kan niet anders.'

Johan Derksen sluit zich aan bij de analyse van Kieft. 'Je zag laatst dat Klaassen eruit werd gelopen in Oranje. Dat gebeurt Gravenberch niet. Klaassen realiseert zich niet dat voor een plek in het Nederlands elftal Gravenberch misschien wel zijn grootste concurrent is. Die is in alle facetten beter.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Bennyben
Verwacht niet veel van Gravenberch, Hij moet aan het eind van het seizoen verkocht worden wil die nog geld opleveren omdat zijn contract tot 2023 loopt. Verlengen gaat die niet meer met mino als zaakwaarnemer dan blijven er 3 opties over voor hem.

1 hij vetrekt aan het eind van het seizoen voor een hoop geld en komt bij een club binnen als nobody omdat die nog geen interland gespeeld heeft.
2 hij vetrekt in 2022 voor een klein bedrag omdat zijn contract afloopt en komt ook als nobody binnen, grootte clubs zetten aankopen van 40 makkelijk op de bank
3 hij loopt uit zijn contract waardoor die het laatste jaar weinig aan voetballen toe komt en zijn carrière stil komt te liggen.

Beste zou zijn optie 4 verlengen tot 2025 nog 3 jaar vlammen en in 2023 verkocht worden voor een hoop geld en met 30 of meer interlands op je naam, maar gezien deze jongen mino als zaakwaarnemer heeft zal optie 4 afvallen. Jammer voor dit zeer grootte talent.
0 0
Simon1
Wat Kieft hier zegt wordt al wekenlang in alle media benoemd. Gravenberch heeft het ook in zich om de top te kunnen bereiken. Wat ik alleen jammer vind is dat iedereen elkaar hierin napraat en niks nieuws over hem kan vermelden.

Gisteren was ik op Gravenberch aan het letten en positioneel is hij toch echt niet goed genoeg. Hij loopt wel veel, maar loopt toch best vaak verkeerd. In de eerste fase van de opbouw zie je hem gaten zoeken, maar die kan hij niet vinden, terwijl ze er wel zijn. Stond daardoor vaak achter een speler van Liverpool die hem helemaal niet aan het dekken was, maar juist aan het jagen was op de Ajax speler met de bal. Dit is ook een nadeel van het systeem met de punt naar voren, maar Gravenberch had zeker wel ruimte kunnen vinden. Vaak kon hij beter niet (bij wijze van) tien meter naar rechts lopen, maar gewoon 1 tot 2 meter naar links stappen en dan stond hij vrij. Het "helpen" van je medespeler doe je niet door alleen maar naar hem toe te rennen, maar soms juist om op afstand tussen de linies aanspeelbaar te worden.

Op het middenveld tovert Gravenberch wel mooi met de bal en kan hij zijn man uitspelen, maar ook hier is het positionele spel niet goed. Hij duikt dan ineens als half helemaal bij de zijlijn op en blokkeert daarmee een mogelijkheid om de pass van de LB naar de LVA te sturen (in de voeten of in de diepte). Hierdoor moet de LB de pass afbreken en de bal weer tikkie-terug geven.

Als je vanuit gaat dat je als Ajax dominant wil voetballen (lees: 70% de bal wil hebben) en je, zullen we zeggen, drie wissels gebruikt, dan heb je (minus de keeper) zo'n 5% van de tijd de bal. De rest van de tijd in balbezit (95%!) is je positionele spel het beste je wat je kan bieden voor je team. Als Gravenberch hier sterker in wordt zal dit gelijk een hele impact hebben op het functioneren van het team en in het bijzonder in de opbouw en dynamiek op het middenveld. Donny, Lasse en Frenkie waren hier echt veel verder in de ontwikkeling.

Opbouwende kritiek mag ook best gegeven worden op een van onze volgende generatie talenten die aan het doorbreken zijn.
4 0
geDaante
Je weet niet wat opdracht van de trainer is. Soms wil een trainer niet per se opbouwen, maar een tegenstander meetrekken naar voren, zodat er minder druk op de achterste linie komt.

Ik vind dat helemaal niks en totaal niet des Ajax, maar dat zou kunnen.

Net als bij het Ajax onder Ten Hag de 10 vaak een lopend type is, en soms hele wedstrijden diep in de dekking staat te wachten.
0 0
Simon1
Bedoel jij nou te zeggen dat Ten Hag Gravenberch dus de opdracht geeft om, indien hij zich aanspeelbaar wil maken, dat moet doen door verstoppertje te spelen in de rug van de verdediger die jaagt op de man met de bal?

Je ziet namelijk Gravenberch zoeken om zich aanspeelbaar te maken en niet om tegenstanders mee naar voren te nemen. Als we aannemen dat jouw theorie gegrond is, dan had Ten Hag ook wel met Traore gespeeld in plaats van Ten Hag zodat de ballen direct naar voren kunnen.
0 0
Schwalbino
Het is gewoon afwachten hoe hij zich verder ontwikkelt. Kan drie seizoenen verderop een topper zijn die 80 miljoen oplevert of een speler die naar Schalke gaat. Ik vind het wel een goede gozer.
0 0
Jariiii
Telegraaf: 'Weer dreigt een toptalent verloren te gaan voor Ajax. Ten Hag blundert door Gravenberch zichg zo in de kijker te laten spelen.'
0 0