Kieft zag Ajax de fout in gaan: 'Zo'n afstraffing is leerzaam'

JesseTH, 30-10-2020 om 19:55, 6534 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Wim Kieft is blij met de wedstrijden die Ajax speelt in de Champions League. Tijdens de laatste speelronde in de Eredivisie wonnen de Amsterdammers nog met 0-13 van VVV-Venlo, waarna het een voorsprong weggaf tegen Atalanta Bergamo. Toch is de oud-spits blijer met de tweede wedstrijd, want één ding was duidelijk voor hem: er viel genoeg te leren voor de Ajacieden.

'Het niveau van Ajax steekt in de Eredivisie zo ver boven de rest uit, dat spelers zich beter ontwikkelen tijdens de training – zolang daar tenminste ruimte voor is in de overvolle speelkalender – met hun kwalitatief sterke ploeggenoten, dan in Nederlandse wedstrijden', zo oordeelt Kieft in zijn column op de website van De Telegraaf.

'Vandaar is het gunstig dat de talenten van Ajax zich op het niveau van de Champions League kunnen meten met andere topploegen en topspelers', vervolgt de voormalig international dan ook. 'Daar zullen ze stappen maken in hun ontwikkeling, daar moet je sneller handelen, sneller situaties doorzien en word je direct met je fouten geconfronteerd.'

De ontwikkeling van Gravenberch en Traoré

Ryan Gravenberch is een van de Ajacieden die nog veel kan leren op een hoog niveau, zo zag Kieft ook dinsdag weer terug. 'Bij een 2-0 voorsprong bleef hij continu naar voren lopen om iedere aanval te ondersteunen. Daarmee lag het hele middenveld open en kreeg Ajax twee tegentreffers te verwerken en moesten ze met een gelijkspel genoegen nemen. Bij een van de tegengoals verloor hij zelfs de bal op de rand van het strafschopgebied van Atalanta, terwijl hij samen met Davy Klaassen een blok had moeten vormen om zo de counter eruit te halen. Zo’n afstraffing is leerzaam.'

Ook op de prestaties van Lassina Traoré tegen Atalanta gaat Kieft in. 'Bij Atalanta speelde hij verdienstelijk. Tegelijkertijd zag je dat hij moeite had om onder druk overeind te blijven in de duels en z’n lichaam te weinig gebruikte om aanspeelbaar te zijn. Los van z’n te lage tempo aan de bal en trage tempo bij het vrijlopen. Worden Gravenberch en Traoré vaker geconfronteerd met een hoger niveau, dan is de vraag of ze zich verder ontwikkelen, of ze aanpikken en de volgende stap kunnen maken. Waarbij Gravenberch meer aanleg heeft dan Traoré.'

Denk jij dat Ajax met 4-0 wint van Fortuna Sittard? Zet in en krijg 7,60 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Kunnen mensen misschien eens ophouden met leerzaam? Dat hoor ik miniddels al een paar jaar en het gekke is, dat er niets van geleerd wordt. Ten Hag heeft toch alern paar keer eerder met dat leerzame bijltje gehakt? Dan kan hij dat toch weten en daarop zijn tactiek afstemmen in de 2e helft. Wat zou er tijdens de thee of pispauze eigenlijk gezegd worden in de kleedkamer? Toch niet zoiets van: Goed opletten in de 2e helft, want dan komt er een leermoment waar we weer beter van,moeten worden.
0 0
komop
Ik vind het echt ongeloofelijk hoe analisten (en ook sommige fans) een analyse maken. Het lijkt er bijna op als Ajax een draak van een wedstrijd gespeeld heeft. En sommige spelers er helemaal niks van kunnen. Het tegendeel is waar. Als je de wedstrijden tegen Liverpool en Atalanta pakt, mag je stellen dat Ajax minimaal op hetzelfde nivo zat als die ploegen. Eigenlijk hadden ze zelfs meer kans gecreeerd in beide wedstrijden. Tegen de top in Europa.
Als je verder ook alle CL wedstrijden bekijkt zie je dat er veel goals over en weer vallen. Dat er veel kansen over en weer zijn. Zelfs het machtige Bayern had de handen meer dan vol aan Moskou. Dus je kan rustig stellen dat als er goede teams tegen mekaar voetballen met goede voetballers dan komen er over en weer kansen. Dat is ook eigenlijk het leuke van het spelletje. Betekent dat dan dat iedereen er niks van kan? Nee. Het betekent dat je een wedstrijd hebt met 2 goede ploegen en topvoetballers.
Maar wat ik nu soms lees, is dat elke goal/kans tegen Ajax een bewijs is dat iemand in de ploeg zwaar door het ijs zakt. Sommige kunnen blijkbaar niet accepteren dat een tegenstander ook gewoon goede spelers heeft. Van der Gijp zei dat gisteren treffend. 'Atalanta is een topploeg en je kan wel eens tegen een paar goede aanvallen aanlopen. Niks mis mee.'
En die ploeg heeft notabene nog Juventus kompleet weggespeeld een maand geleden. En Juventus zag ik tegen Barcelona ook veel kansen krijgen en een gelijkwaardige wedstrijd spelen. Dus ipv het voetbal negatief te benaderen, kan je het ook positief zien. Dat we ons gewoon kunnen goed meten met de top van Europa en we horen daar qua nivo ook thuis.
Zo'n Zapata en Gomez (die fantastisch direct uit de draai een voorzet geeft waardoor Zapata net 1- 2 seconden meer tijd/vrijheid heeft) zijn gewoon goede spelers. Zou gek zijn als in dat soort teams koekebakkers zouden lopen. Je speelt gewoon tegen de top van Europa.
Ik zou me pas zorgen gaan maken als Ajax speelde zoals Feyenoord of PSV, die aan het worstelen waren tegen minderwaardige ploegen. Dus al met al snap ik mensen niet die zo kritisch zijn en een topwedstrijden negatief benaderen ipv de positieve dingen te zien.
1 0
Litmanen85
Welke afstraffing?
2 0
fanforeffer
Juist 2-2 uit tegen de nr 3 van italie is een top prestatie !!1 met 1-4 verliezen tegen de nr 10 van Oostenrijk dat is een afstraffing !
3 0
f.m.d.
Ajax werd afgestraft door Atalanta in de 2de helft. Dat kun je best stellen.
0 -3
trooop
Tergend opportunistisch hoe veroordelend iedereen bovenop die twee tegengoals tegen atalanta duikt. Sinds wanneer is het een schande om tegen een counter aan te lopen? Dat is inherent aan aanvallend voetbal. Ajax resideert in europese wedstrijden onder ten hag al meer dan genoeg tijd op de eigen speelhelft, laten we zijn behoudende inborst alsjeblieft niet nog meer aanmoedigen.

Op het moment van de eerste tegengoal stonden we met 6 man in de eigen zestien, tegen 3 van atalanta. Wat nou weggecounterd? Schuurs had dat kopduel gewoon niet moeten verliezen. Kan uiteraard gebeuren, maar als je graag wil zeiken kun je beter daarover zeiken.

Bij de 2-2 maakte blind een foutje door helemaal verkeerd op buitenspel te stappen. Iets wat sowieso niet was gelukt omdat schuurs naast hem weer eens liep te pitten, maar dat terzijde. De juiste reflex zou ook daarop moeten zijn: tja, kan gebeuren. In plaats daarvan begint iedereen tot vervelens toe te zaniken over een 'te aanvallend Ajax'. Een woordcombinatie die sowieso al wat dubieus is, maar ook in de praktijk viel dat ontzettend mee.
Onze cv's hebben zich onnodig af laten troeven, meer was er niet aan de hand.
0 -4
Schwalbino
Wanneer je met zoveel ruimte in de rug voetbalt moet je het niet op je cv's laten aankomen. Dan is het de bedoeling dat je de tegenstoot al eerder neutraliseert waarbij de achterste linie de rugdekking geeft.
1 0
trooop
Uiteraard. Maar dat kan natuurlijk nooit elke keer lukken. Anders had je bij wijze van spreken niet eens een cv nodig gehad. Waar het om gaat is dat je op die cv's kunt rekenen als dat af en toe eens nodig is. Zodat er alsnog weinig aan de hand is als het middenveld eens uitgespeeld wordt. Dat konden we dit keer niet, dát was het probleem. Dat heeft verder weinig met de speelstijl te maken.
0 0
Schwalbino
Ok dan zijn we het met elkaar eens. We hebben echter niet echt geselecteerd op die hele dodelijke cv's maar meer op cv's die goed in de opbouw zijn. Matthijs was allebei en dan zie je hoe begerig de andere clubs zijn om zo'n speler op te halen.
0 0
Van Reenen
Vandaar morgenavond tegen Fortuna Brobbey in de spits en Timber op de plaats van Schuurs. Lijkt mij een verbetering in de achterhoede. Ik ben geen fan,van Schuurs. Zie daar liever een echte verdediger.
1 -1
Tinus
Als je het verschil bekijkt tussen Schuurs aan het begin van vorig seizoen en nu, dan is daar al zoveel progressie. Hij is nog niet waar hij zijn moet, maar je moet jonge jongens de ruimte geven om fouten te maken. Ik denk dat als EtH hem laat staan hij met deze groei volgend jaar een zeer goede verdediger is en over 2 jaar een topverdediger.
0 0
trooop
Timber lijkt mij ook een verbetering, hoewel ik kan genieten van het inschuiven van schuurs. Maar als ze binnen Ajax denken dat schuurs voor de toekomst de juiste keuze is, wat ze kennelijk denken, dan moeten ze daar pal voor staan. Lekker z'n fouten laten maken en vertrouwen blijven geven, en niet bij iedere tegenslag naar de volgende optie grijpen.
1 0
Schwalbino
Leerzaam? Die structurele zwakte in de restverdediging lijkt onafhankelijk te zijn van wie er speelt. Vorig seizoen heeft Ten Hag 10 verschillende verdedigers gebruikt en 12 verschillende middenvelders. Dit seizoen zijn al 8 verschillende verdedigers en 8 verschillende middenvelders in de basis verschenen en de structurele zwakte in de restverdediging is er nog steeds.

Vergelijk het gehannes in de restverdediging eens met het bij vlagen flitsende van het aanvalsspel. Dat verschil in kwaliteit is toch veel te groot? Als je het ene zo goed op orde hebt en het ander is al dik een seizoen instabiel moet je toch eens iets anders gaan bedenken dan weer een rondje rouleren met spelers.
2 0