'Atalanta - Ajax was een van de leukste duels van dit seizoen'

JesseTH, 29-10-2020 om 13:15, 11466 views, Voetbal International |

Shop nu jouw Ajax-kersttrui!

Süleyman Öztürk, journalist van Voetbal International, heeft genoten van de ontmoeting tussen Ajax en Atalanta Bergamo. Öztürk zag twee ploegen die op zoek gingen naar de ruimtes die over het gehele veld ontstonden en daardoor ontstond bij vlagen een buitengewone wedstrijd.

'Atalanta - Ajax was een van de leukste duels van dit seizoen. Het was alsof Leeds United tegen Leeds United speelde', zo oordeelt de verslaggever. 'Beide trainers hadden hun spelers geïnstrueerd de tegenstander pijn te doen. Hen verteld op zoek te gaan naar de ruimtes die vrij zouden komen, hen laten zien hoe zij die ruimtes zelf konden creëren door slim te bewegen en hen op het hart gedrukt vooral niet bang te zijn voor tegendoelpunten.'

Tijdens de wedstrijd zag Öztürk spelers op voor hen aparte plekken opduiken. Zo noemt hij buitenspelers die gezamenlijk aan één kant van het veld stonden als voorbeeld. 'Dat was geen toeval, niet onbewust, het was georganiseerde chaos. Atalanta-Ajax was behalve een voetbalwedstrijd ook een tactisch experiment. Een confrontatie tussen twee clubs die de afgelopen twee seizoenen elk op hun manier voor opwinding hebben gezorgd in Europa.'

Na het 2-2 gelijkspel ontstond er kritiek aan het adres van Erik ten Hag. Ajax stond 0-2 voor bij rust, moesten er in de tweede helft niet meer spelers achter de bal blijven? Öztürk bekijkt het positiever. 'Ten Hag was dus zoals gezegd argeloos geweest. Dat is waar, maar is dat per se verkeerd of fout? De uitslag geeft hem ongelijk. Kijk je naar de intenties en bedoelingen was het eerder dapper dan dom. Met een hoofdrol voor de solo’s van Perr Schuurs.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax34
Deze wedstrijd was toch reclame voor het voetbal. Behalve de uitslag, heb ik van beide teams kunnen genieten. Ons team is nog niet op elkaar ingespeeld. Atalanta wel. Daardoor wordt nog het 2-2. Komt wel goed met Ajax. (Een Schuurs met meer zelfvertrouwen maakt er gewoon 3-0 van)
0 0
Henkjanklaas
Voor de neutrale toeschouwer zeker maar als ajacied zit ik me dan op te winden omdat je het weer aan ziet komen. Tacticus EtH viel met name de tweede helft weer eens door de mand omdat iedereen maar naar voren bleef rennen ! Soms 6 man voor de bal. Gedoceerd aanvallen prima maar niet op deze manier. Ja wij zijn van bluf maar denken onvoldoende na.
0 0
AnsB
Echt zó oneens met die stelling!
TH hamert juist altijd op het belang van de restverdediging. Dat de spelers dit niet altijd goed uitvoeren is helaas inherent aan het spel van Ajax (niemand is perfect). Het gaat heel vaak wél goed, maar daar let dan niemand op.

Een extra verdediger inbrengen (wat velen hebben gezegd) is ook véél te simpel gedacht. Dat is lang niet altijd de beste oplossing en zorgt er te vaak voor dat je als team juist achteruit gaat lopen en dan de problemen over je afroept.
Ajax is nu eenmaal het best als ze op de aanval spelen en het slechts als ze in de verdediging worden gedrukt. Terwijl, inderdaad, die 3-0 óók had kunnen vallen.

TH heeft - net als andere trainers - geen invloed op de uitvoering van de tactiek. Hij heeft alleen invloed op het scheppen van de juiste voorwaarden: wat kan hij meer doen dan hameren op het belang van de restverdediging?
Die 2-2 viel, net als tegen Tottenham destijds, bovendien in een zéér korte tijd. Dat valt voor een trainer helemaal niet te managen.
1 0
JariJari
Trgen Liverpool speelden we 2 klassen beter. Ik vond het maar matig tegen Atalanta.
3 0
ovopiet
Ja, Jij!!!!!
0 -1
ram
Goede bijdrage. Vooral heel sterk op een site waar mensen voornamelijk hun mening geven.
0 0
El Salvador
Ik heb gisteren alle CL duels gezien. Wat een ramp voor het oog. Het enige duel wat het aanzien had was wederom jl dinsdag van ons Ajax. Voor de zoveelste keer al. En iedereen maar zeuren en zeiken dat Ajax niet zo goed is. Driessen/Verweij en ga zo maar even door.....
Het is gewoon genieten van ons cluppie.
En daar horen ook fouten bij. Nou en....
Als Schuurs een verdedigingsfout maakt lullen ze er allemaal over.
Maar als ie een bal er bijna inschiet zijn ze dat ineens vergeten...
Ik ben trots op ons Ajax!!!!!!!
4 0
Simon1
Een kinderhand is snel gevuld...

Sorry, maar het positiespel was niet goed genoeg, passing was vaak ondermaats. Een pass die aankomt is niet per definitie een goede pass, zoals achter de man spelen terwijl het juist in de loop moet.

Vond er ook weinig muziek in zitten. Mis het niveau van twee jaar geleden, toen viel alles in elkaar en was de puzzel compleet. Nu zijn we nog steeds op zoek naar de juiste stukjes op de juiste plek. Wellicht zitten geen eens alle stukjes in de doos, maar zitten er ook stukjes in die er niet in horen te zitten.

Het is natuurlijk ook gissen hoe goed Kudus zou blijven voetballen, maar zijn afwezigheid is zeker een gemis voor het voetballend vermogen van het team.
1 -6
jutter
Idd, aanvallender kan je het nauwelijks krijgen, en dat van beide ploegen. Met open vizier de strijd aangaan, dan gaat er ook regelmatig wat fout maar dat is inherent aan dat aanvallende spel. Ik blijf zeggen dat Ajax zich, zeker thuis tegen Liverpool, zichzelf tekort heeft gedaan. Een evt. thuiszege tegen die Engelsen, wat gezien de gemiste kansen eigenlijk had moeten gebeuren, had dat gelijk spel in Bergamo in een heel ander perspectief geplaatst, nu overheerst het chagrijn een beetje. Men zal zich bij Ajax bewust zijn van het feit dat het halen van de CL knock-out fase een stuk moeilijker is geworden en je afhankelijk bent van hoe de beide concurrenten in de poule elkaar bekampen en punten gaan afsnoepen, dat is natuurlijk geen ideale situatie. Daar komt bij dat Ajax thuis niet bepaald sterk voor de dag komt in die CL, ook niet tegen de wat zwakkere broeders. Wellicht komt het ontbreken van publiek Ajax nu wel goed uit, als de druk om te moeten presteren wellich wat minder is/wordt. Het blijft dus spannend, we gaan het zien.
3 -1
Simon1
Fouten inherent aan aanvallend spel...

Ik haal mij het Barcelona van Guardiola en het Ajax van twee jaar geleden voor de geest... Even denken... Nog even denken...

Speelde allebei aanvallend, dominant en aantrekkelijk, en maakte veel minder fouten dan wat Ajax nu doet. Het gaat al fout met simpele passes die niet in de loop worden gegeven, maar erachter. Dat haalt de snelheid en dreiging uit het spel.
0 -2
AnsB
Jullie hebben beiden gelijk.
Je kunt niet één of twee wedstrijden eruit lichten om die stelling te weerleggen. City en Ajax hebben ook héél vaak verloren omdat hun spel zo aanvallend is. De speelwijze is nu eenmaal defensief risicovoller dan de speelstijl van pakweg Atletico. En dan ben je dus véél afhankelijker van tactische discipline (de restverdeding o.a.) en persoonlijke kwaliteiten c.q. het uitblijven van fouten.

Dat er te veel foute passing is, dat ben ik volledig met je eens, maar dat zag ik ook wel in andere wedstrijden van Ajax, ook in andere recente jaren, geheel onafhankelijk van wel/geen goed resultaat.
Dat is volgens mij ook de reden dat Ajax zich alleen kan meten met de Europese top als ze superscherp zijn in de afronding, voldoende spelers in vorm zijn en niet te veel cruciale fouten maken. En een beetje geluk hebben.
0 0
Web
Wie heeft er nu niet genoten van ploegen die vol op de aanval spelen
Elkaar geen ruimte gunnen
Dan ontkom je niet aan foute ballen, speel je op zeker worden er minder fouten gemaakt
Maar dat zou dan weer grootste fout zijn, want wij willen niet op zeker spelen
8 -2
Simon1
Onzin dat aanvallende ploegen fouten maken. Het Barca van Guardiola en het Ajax van twee jaar geleden deden dit ook niet.

Het is gewoon nu niet goed genoeg en die kwaliteitsslag moet worden gemaakt.
0 -4
WillyBrokamp
Wat een dom geklets...Jongens, mijn referentiepunt is Barcelona van tien jaar geleden. Waarom niet gelijk Brazilie uit 1958-1962 ??
0 0
Web
Dus jij vind de norm het Ajax van twee jaar geleden?
Ik zal jou vast zeggen dat je dit voorlopig niet weer gaat zien
Totaal niet realistische gedachten
Ajax zal misschien eens in de 20 jaar dit kunnen.
1 0
Simon1
Norm is een groot woord. Ik benoem echter een groot verschil tussen toen en nu en dat verschil mag zeker kleiner worden wil het goed genoeg zijn.
0 0
WillyBrokamp
"dat verschil mag zeker kleiner worden wil het goed genoeg zijn" Een verschil dat kleiner mag worden om goed genoeg te zijn ...? Dit is geen correcte Nederlandse zin. Sterker nog, het is totale onzin.
0 0
EersteAanname
Helemaal eens! Heerlijke wedstrijd met twee teams die proberen de tegenstander op eigen helft vast te zetten, technische hoogstandjes en veel lopende mensen in vrijgekomen ruimtes.

Tuurlijk is het jammer dat we na de voorsprong nog twee goals om onze oren krijgen, maar laten we realistisch zijn en toegeven dat Ajax helemaal niet goed is in een wedstrijd op slot gooien. Als je de 3-0 wél maakt, en dat had zomaar gekund, draai je Atalanta definitief de nek om.

Ik geniet er iig erg van dat we gewoon weer op Champions League niveau actief zijn en in elke wedstrijd kansen creëren. Dat gevoel pakt geen zuurpruim me af.
8 -2
JOHANisGOD
Haha, die laatste zin.

Er lopen er hier een paar rond zeg.
ALTIJD negatief.

Wat een kutleven heb je dan.
6 -2
Ajaxxxisdebeste
Wat goed is is goed wat slecht is is slecht, dat benoemen maakt je alleen maar beter. Alles recht lullen is jezelf voor de gek houden. Ajax kan nog beter dan wat ze tegen Atalanta liet zien vooral in de passing en positiespel, het was goed, maar kan nog beter.
1 -1
EersteAanname
Tuurlijk kan het altijd beter en daar doen spelers en technische staf alles aan neem ik aan. Maar vergeet ook niet te genieten van het niveau waarop Ajax nu speelt en het topclubs lastig maakt. 5 jaar terug hield niemand dit voor mogelijk.
0 0
trooop
Het lijkt wel alsof de lat per week verder omlaag gaat. Ons niveau aan de bal was afschuwelijk. Er zijn in de hele wedstrijd niet meer dan twee momenten geweest waarop het lukte de bal langer dan 10, 15 seconden in ons bezit te houden. Een keer kort voor rust, toen er uit het niets bijna 2 minuten op hoog niveau werd rondgetikt. En nog zo'n minuutje rond de 75e minuut.

Verder: flipperkast en lange rossen naar voren. Bij de 40e (!) hoge bal in de richting van traore ben ik gestopt met tellen. Dit is wel Ajax, mensen. Waar is in godsnaam de eis van enigszins verzorgd voetbal naartoe verdwenen?
2 -9
Web
Ben je echt gaan stoppen met die 40 e bal die verkeerd was?
Wat was het geworden als je door geteld had? 120 in die richting?
Zo ga jij een wedstrijd kijken?
Wat zij jij deze week over oude mensen die weer kinderen worden
Voorlopig ben jij nog een kind, ook kwa inzicht
5 -2
DeMeervanweleer
Ik heb er ook van genoten, een open wedstrijd met twee teams die wilden winnen. Voetbal is een spel van fouten, dat gezever op Schuurs en Gravenberch, dit zijn de potjes waarin die jongens juist beter worden en zonder Ajax` aanvallende progressieve, maar dus ook riskante voetbalstijl waren ze op dit podium nooit geweest, vraag maar aan PSV en Feyenoord.
5 -2
Web
Zo is het
1 0
ram
Echt? Ik vond het helemaal niet zo leuk. De eerste helft was best goed maar ook vrij rommelig. De tweede helft vond ik vreselijk; niet per se omdat Ajax het compleet verneukte maar vooral omdat het een ontzettende chaos was.

En je kunt dit "tactisch expirementeel" noemen hoor... maar in de Champions League? Hou toch op. Dat doe je maar in een oefenpotje tegen FC Hilversum ofzo. De spelers die in het veld stonden hadden gewoon iets meer de balans moeten houden i.p.v. kamikaze naar voren te sprinten. En Ten Hag had dat beter moeten managen. Waarom niet gewoon Martinez brengen voor de slordige en zwakke Gravenberch. Oh ja... Martinez is ineens geen middenvelder meer... Zucht..
3 -5
Web
Dat heeft te maken met twee ploegen die vol voor de winst gaan, en elkaar geen meter ruimte geven, en als ze dan ook nog even sterk zijn, krijg je dit

Ik mag Martinez ook graag zien, maar jij maakt hem hier dagelijks wel heel erg goed
Ook heel erg overdreven
1 -1
ram
Huh, geen meter ruimte geven? Dat was juist totaal niet het geval. Het was een extreem open wedstrijd. En de teams waren niet even sterk, wij waren sterker (in de eerste helft).

Een open wedstrijd kan leuk zijn hoor maar als je 0-2 voorstaat en je hebt bijvoorbeeld een speler als Gravenberch die niet goed speelt, dan is het logisch en verstandig om een iets meer controlerende speler in te zetten. Daarom noem ik Martinez. En dan ga je er voetballend ook niet heel erg op achteruit natuurlijk. Maar dan heb je wel iemand die niet heel naief als een jonge hond naar voren vliegt.
0 -2
ETM
Ik dacht ook sterk aan Martinez, en zeker in de 2de helft, niet zozeer uit verdedigend oogpunt, maar meer om Blind weer door te schuiven. Ik wilde ook meer controle zien. En Tadic had ik toen ook in een andere rol willen zien.
Maar met je beoordeling van verhoudingen ben ik het niet eens. Ik vond Atalanta juist in de eerste helft een stukkie sterker dan Ajax. Alleen in periodes na de tegendoelpunten oogde Atalanta even aangeslagen. Met sterker bedoel ik beter in het snelle omschakelen en ook gevarieerder de aanvalsopzet. Die Gomez en die Ilicic was ik wel jaloers op. Al dient zeker gezegd dat beiden teams nauwelijks controle hadden of konden dicteren. Sommigen leggen dit uit als een laag niveau aan de bal, maar ik vind het meer een gevolg van tactiek.
De comeback van Atalanta speelde in echt een zeer matige fase van Ajax. Toen was Ajax echt in te hoge versnelling gegaan, en dan bedoel ik met het onnodig overslaan van stations.
Ajax vond ik weer echt groeien in haar spel in de slotfase.
Eens met de chaos maar chaos kan op veel manieren. Flipperkast vind ik saai, en dat vond ik dit absoluut niet. Dit was snel-schaken en ik genoot er zeker van. Het niveau van Ajax kan en moet duidelijk nog omhoog. Terwijl ik niet het idee heb dat Atalanta nog veel beter kan. Ik kijk zeer uit naar de return in Amsterdam.
1 -1
ram
Ik vond ons ook niet veel sterker. Maar wel wat sterker in eerste helft. In de tweede helft... tsja.. dat leek niet eens meer op voetbal.

Verder ben ik het wel eens. Maar ik heb niet genoten van de tweede helft. Ik vond het ook niet echt lijken op schaken. Ik vond het tactisch van onze kant zwaar amateuristisch. Ik miste inzet. Ik miste voetbal. Het leek werkelijk helemaal nergens op.
0 -2
ETM
Zo zie je maar dat mensen hetzelfde heel anders kunnen beleven :)
1 0
Web
Ik had misschien ook wel Martinez ingezet in de rust ( geef ik elders ook aan ) maar dat geeft geen garantie op 3 punten
Voorlopig heb je met deze opstelling het verschil gemaakt, had je dit ook met Martinez gedaan? Zullen wij noot weten
Met Martinez 90 minuten had het misschien ook wel gelijk gebleven
En ik heb wel genoten.
Zo veel beter was Ajax niet voor de rust, alles zat mee
3 -1
ram
Ja... sorry.. ik vind dit wel een hele simpele reactie hoor. Je kunt niet komen met dingen als "dat geeft geen garantie op 3 punten" en "we zullen het nooit weten". Dan kan niemand ooit nog iets over voetbal zeggen als je op die fiets gaat redeneren.

Dan mag je Ten Hag ook niet bekritiseren als hij bijvoorbeeld met 6 man gaat spelen en dat wil verantwoorden met: "Tsja... wie weet hadden we wel gewonnen met deze 6 spelers op het veld tegen de 11 van hun. Spelen met 11 is geen garantie op 3 punten en we zullen het nooit weten". Zo werkt de wereld niet.

Daarbij zeg ik helemaal niet dat ik Martinez vanaf het begin had willen zien. Ik doelde overduidelijk op een ingreep van Ten Hag na de 0-2. Dus: in de rust brengen of snel in de tweede helft toen duidelijk werd dat het een ontzettende tyfuszooi werd.
0 -2
Meerkoet
Kritiek was er alleen van de pers dinosaurussen.
Die hebben maar 1 doel en dat is controverse en schreeuwen, met Driessen voorop.
Mensen zijn gelukkig in staat om hun eigen kanalen te gebruiken en opinies te vormen.
Alle ajacieden die ik ken vonden het een leuk potje, alleen kon het resultaat beter.
2 -3
Koningtoto
Dan heb je hier niet meegelezen... In de rust was alles geweldig, na het eindsignaal was het een verschrikkelijk slechte prestatie van Ajax. Dom klootjesvolk, waardoor heel veel mensen afhaken hier.
4 -1
Ronaldinho020
Zelfs voor de goals, zelfs na de 1-0 was het hier enorm negatief. Na de 2e goal was het feest en was iedereen geweldig die voor die goal niks kon en te weinig kwaliteit had. Blijft grappig..
0 0
fanforeffer
He He eindelijk eens iemand die iets positiefs gezien heeft en dit meld ! De zuurpruimen doen net alsof elke fout dodelijk is. Ik zie liever Ajax -Atalante dan Getafe _Atletico .
10 -4