Kraay over Ten Hag: 'Gooi je eigenwijsheid overboord!'

GinoHaverkamp, 18-10-2020 om 12:00, 12437 views, FOX Sports |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In het FOX Sports-programma Goedemorgen Eredivisie hebben de analisten van dienst, Hans Kraay, Marciano Vink en Alfons Groenendijk, hun vraagtekens bij de keuzes die Ajax-coach Erik ten Hag maakt bij het maken van zijn opstelling. De twijfels zijn er vooral over de spitspositie en de rol van Edson Álvarez centraal op het middenveld.

Groenendijk schrok van de recente cijfers van Ajax. Van de laatste 21 wedstrijden, werden er maar liefst 9 verloren. 'Dat kan bijna niet, bijna vijftig procent van de wedstrijden verloren. Dat zegt genoeg over de huidige status van Ajax.' Derhalve denkt Vink dat Ajax zondagmiddag aan sc Heerenveen nog wel eens een zware kluif kan hebben. 'Ik denk dat de druk redelijk er op staan en dan is Heerenveen nog wel een lastige tegenstander.'

Volgens de oud-Ajacied, die tussen 1988 en 1993 in Amsterdam actief was, is het elftal van Ten Hag niet in balans. 'Als ik kijk naar Groningen-uit en dan zie hoe de middenvelders ten opzichte van de aanvallers staan en met elkaar spelen... Hoe Tadić op links verpietert, hoe Álvarez tekort komt op het middenveld en achterin de angst heerst dat ze op snelheid geklopt worden. Het elftal is redelijk uit balans, waardoor je niet aan voetballen toekomt.'

Kraay: 'Volhouden is mooi, maar eigenwijs worden helpt niet'

Kraay is vooral kritisch op de keuze van Ten Hag om Zakaria Labyad in de spits te poseren ten faveure van Dusan Tadić, die deze jaargang vooral als linksbuiten speelt. 'Hij had iets in zijn hoofd', constateert de analist en presentator. 'Van de zomer had hij zitten broeden en hij had iets van: Labyad wordt mijn nummer negen. Dat heeft hij maar volgehouden.' Echter: 'Volhouden is mooi, maar eigenwijs worden helpt niet.'

'Hij kan toch een fantastische ploeg opstellen?', vervolgt Kraay. 'Martínez links op het middenveld, Klaassen ernaast met diepgang en Kudus als geweldige nummer tien. Tadić vervolgens in de spits, Antony op rechts en dan per week kiezen op links tussen Neres en Promes. Dan heb je toch een waanzinnig goede ploeg?'

De zestigjarige oud-voetballer, die samen met Ten Hag samenspeelde bij De Graafschap begin jaren negentig, heeft dan ook advies voor zijn oud-ploeggenoot. 'Ik heb met Erik in de kleedkamer gezeten en ik vind dat je mensen redelijk moet beschermen, maar gooi je eigenwijsheid overboord!'

Denk jij dat Davy Klaassen scoort en Ajax wint van sc Heerenveen? Zet in en krijg 2,65 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
louis60
TH heeft vandaag een gemiddelde fan gebeld. Misschien wel een familielid. En met die -niet zelf verzonnen opstelling- wint ie met 5-1. TH out!
0 0
Ajax68
VERSCHRIKKELIJKE EIGENWIJZE TUKKER, die ook nog eens COMMUNICATIEF érg slécht is, en daarmee AJAX onwáárdig.
WIj willen PETER BOSZ, want hij is de redelijklheid zélve, en praat zéker geen ONZIN zoals ten Hag wél vaak doet.
6 -4
Freddy
Peter Bosz, de man die nooit prijzen wint met naïef voetbal?
0 -2
mgtow
Denk alleen niet dat Peter Bosz zin heeft in Ajax. Alleen al qua charisma is Petertje een beter idee van Erik.
2 -1
Libero
Beetje random, de laatste 21 wedstrijden nemen als statistiek.
Zal ik ook ff?
Van de laatste 16 is er slechts één keer verloren.
Is er nog iets gezegd over de blessuregolf tijdens welke er veel verloren werd?
Neemt niet weg dat ten Hag zijn schaapjes momenteel niet op het droge heeft, laat ik daar duidelijk over zijn, maar dit is gewoon weer veel te makkelijk.
4 -7
Ajax114
Oh je gaat vriendschappelijke wedstrijden meerekenen. Lachwekkend jouw statistiek. Graag alleen wedstrijden tellen waar het om de punten ging dus niet slappe zomeravondvoetbalwedstrijden.
1 0
Libero
"Beetje random"
"Zal ik ook ff?"
Ik zet het er NB nog bij.
Maar reuze knap en intelligent van jou dat je het zo doorprikt.
En het is volkomen gelul van jou, want jij bent zo'n opperzeiker hier die in dikke hoofdletters 'schande' had geroepen als er in de voorbereiding nauwelijks gewonnen was. Hypocriet gelul.
Maar is goed man, statistieken van bijna een jaar geleden laten meetellen om een punt over het elftal van nu te maken is natuurlijk niét belachelijk. Of het beginnen op een punt voordat er drie keer achter elkaar verloren is en niet de periode ervoor dat er vanaf eind juli (op Chelsea thuis na) een hele reeks ongeslagen wedstrijden, is ook heel eerlijk en totaal niet manipulatief. Welnee.
0 -1
Santiago
Mee eens. In onze slechtste periodes gaat het meestal nog steeds relatief goed. Ik denk alleen dat veel supporters van mening zijn (en terecht) dat het nog beter kan gaan als de opstelling klopt.

Overigens moeten we ook stoppen met het idee dat we zomaar even winnen van iedereen. Zelfs met de ideale opstelling zal er wel eens een wedstrijd zoals tegen Groningen tussen zitten.
2 -2
Schip
In onze slechtste periodes gaat het nog steeds relatief goed.

Waar haal je dat vandaan? Neem vooral mee dat TH met de beste en duurste selecties van de laatste 20 jaar werkt.
2 -1
Libero
Groningen uit is altijd lastig. Zou niet moeten mogen en zo, maar dat is echt niet bij ten Hag begonnen. Meestal gelijk of winst of verlies met één doelpunt verschil. Nu dus ook weer; best kut, maar hoort er ook bij. Dat ten Hag zijn eigen koers vaart is het heikele punt. Zolang het goed en mooi voetbal oplevert hoor je er weinig over, nu is het alsof de wereld vergaat. Ook dat hoort erbij, iedere coach van Ajax krijgt daarmee te maken; ten Hag iets meer dan een ander en eigenlijk draagt hij die last prima, imo. Nu nog de beste opstelling. Hoor net Traoré spits, Tadic wéér op links en Neres ipv Antony. Nee, dat eigenwijze gaat er echt niet uit.
0 0
OpaVerteld
Van de laatste 21 - 9 verlies
Van de laatste 16 - 1 verlies
Dus de tussenliggende 5 wedstrijden zijn 8x verloren..?
En goed draaiende teams kennen doorgaans nauwelijks blessures, net zo goed als goed draaiende ondernemingen nauwelijks ziekteverzuim hebben.
1 -1
Libero
"Goed draaiende teams kennen nauwelijks blessures" No shit!
Kip en het ei, opa? Als er niet zoveel blessures waren was er ook niet zoveel puntverlies geleden.
Wat die stats betreft: dat van 1x verlies in de laatste 16 wedstrijden klopt gewoon, aan wat een ander beweert kan ik niets doen.
1 0
OpaVerteld
U heeft de oefenwedstrijden in de voorbereiding wellicht mee geteld..?
V.w.b. blessures.... ik herinner mij het seizoen waarin we de CL wonnen vrij goed. Smalle selectie, maar het team draaide en we hadden eigenlijk geen enkele blessure terwijl we 2 wedstrijden per week speelden.
Inderdaad dreigt hier het kip en ei verhaal, maar ik ben er van overtuigd dat goed draaiende teams gewoon minder blessures kennen. Is in het bedrijfsleven gewoon een algemeen onderkend fenomeen. Zeg mij uw ziekteverzuim en ik zeg u wat uw bedrijfscultuur is.
0 0
Libero
Ja, oefenwedstrijden meegeteld. Moeten we dan statistieken van meer dan een half jaar geleden erbij halen om een punt over het heden te maken? Dat is juist mijn punt, het is gewoon veel te makkelijk kritiek spuien. Natuurlijk stellen oefenpotten niet zoveel voor.

En jij doet het nu ook om een punt te maken over een actuele kwestie. Het voetbal was zo 25 jaar geleden een heel andere aangelegenheid. Alleen al het feit dat Ajax zich in 18/19 zich via meerdere voorrondes moest kwalificeren en niet lang na de halve finale edn internationale toernooien alweer voor voorrondes moest aantreden is een enorm verschil. Hebben we het nog niet over de veel grotere budgetverschillen en dus breedte en kwaliteit van de selecties.
Misschien zijn die goed draaiende teams waar jij het over hebt ook rijke teams met een bank waar je Ajax alleen maar van mag dromen? Dan is het wel héél wat makkelijker voor een coach om te rouleren.
0 -1
OpaVerteld
Voetbal speelt je om de punten, dus resultaten om des keizers baard tel je niet mee in een professionele organisatie. Kraaij heeft dus wel degelijk een punt.
Ook in 18/19, een top seizoen, nauwelijks blessures.
We verschillen van mening over de kip en het ei. Dat kan, maar sla de feiten er maar op na bij Ajax.
In 1995 had Ajax ook geen stuiver te makken en de financiële verschillen met de topclubs van toen (AC Milan, Bayern, Real etc) was vergelijkbaar met nu.
0 0
Meerkoet
Wat ik hier lees klinkt erg logisch.
Geen idee waarom ETH zo koppig is met Labyad en Alvarez.
Zelfs een leek kan dat zien.
2 0
Duif63
De TH believers zien de komende wedstrijden met angst en beven tegemoet. Ik ook trouwens en ik ben helemaal geen TH believer, maar door zijn gestuntel is iedere wedstrijd nu al een finale. Vanaf mei is Ajax alweer volop in training en het elftal hangt nog steeds als los zand aan elkaar. Na bijna een half jaar training en wedstrijden. Dan kun je er als trainer niet veel van.
3 -2
Labrador
50% van 21 is geen 9. Dat is 10,5. Verder ben ik het absoluut met hun eens. Nog 1 misstap en ten Hag is klaar.
3 -4
OpaVerteld
Slechts 43%.
Waar heeft Kraaij het over...?
1 0
Schwalbino
Het is zijn visie op voetbal (en op spelers). Spelers zijn universele mecanostukken die bijna overal ingezet kunnen worden om de tactiek van de trainer op het veld uit te voeren. Valt het tegen dan zijn er nog genoeg andere mecanostukken die uitgeprobeerd kunnen worden.

Met een team waarin veel tactisch rijpe spelers zitten kan dit werken (18/19). Maar in een team met een beperkt aantal van deze spelers werkt het niet.
1 0
Schip
Als je een bankzittende middenvelder in de spits zet, eentje die zijn transfer eigenlijk al enkel te danken heeft aan het feit dat hij eerder met de trainer samenwerkte bij een andere club, je zet een beperkte speler op 10 die daar zichtbaar tekort voor komt en jij hebt die speler gehaald en eerder met hem gewerkt, als je vervolgens een op CL niveau geslaagde spits naar een positie verplaatst waar hij niet uit de verf komt en je flitsende spelers hebt die daar wel uit de verf komen en dat op CL niveau hebben laten zien en je zet een geflopte verdediger op het middenveld die een jaar lang daar niets heeft gebracht in de CL en het daar pas ging lopen toen hij daar weggehaald werd en je passeert een speler die wel een revelatie was...

Nee, dan is dat niet eenvoudig als een bepaalde visie op voetbal neer te zetten die onder andere omstandigheden kan slagen. Dat is meer een vorm van narcistische waanzin, die enkel kan optreden bij persoonlijkheden die zichzelf schromelijk overschatten en denken dat ze prestaties hebben neergezet, die oneindig krediet geven.

Zelfs van Gaal heeft zich nooit zo gedragen ten koste van zijn team.
2 0
Schwalbino
Dat ik zeg dat het in 18/19 werkte betekent niet dat ik het als zijn verdienste zie. Misschien werkte het wel ondanks al die wisselingen omdat de groep zo rijp was dat ze het aankonden. Ik heb geen idee. Wat ik wel weet is dat je het niet moet doen als je veel onervaren/nieuwe spelers erbij hebt. Dan moet je in elk geval kiezen om een team op te bouwen door zoveel mogelijk in dezelfde opstelling te spelen. Spelers met weinig ervaring moet je vastigheid bieden. Dat gebeurt met al dat geschuif niet.
1 0
Schwalbino
In dat seizoen 18/19 heeft hij ook steeds alles door elkaar gegooid. Let op, hier komt alleen het middenveld uit dat seizoen:
16x Schone, Van De Beek, De Jong
4x Van De Beek, Schone, De Jong
3x Schone, Neres, De Jong
3x Schone, Neres, Eiting
2x Schone, Van De Beek, Blind

Allemaal 1x
De Jong, Blind, Van De Beek
De Jong, Labyad, Eiting
Eiting, Ziyech, Van De Beek
Mazraoui, Van De Beek, De Jong
Schone, Neres, Van De Beek
Schone, Tadic, De Jong
Schone, Van De Beek, Eiting
Schone, Ziyech, De Jong
Schone, Ziyech, Eiting
Van De Beek, Eiting, De Jong
Van De Beek, Eiting, Gravenberch
Van De Beek, Labyad, De Jong
Van De Beek, Ziyech, De Jong
Ziyech, Schone, De Jong
2 0
mgtow
Die gaat Halloween niet halen. Laat staan de kerst. Over een uurtje volgt de opstelling en begaat hij weer dezelfde fout (starten met Alvarez enzo) dan mag hij vóór de wedstrijd zijn kantoortje leegmaken.
1 -1
Kuningast
Iedereen ziet het! Behalve de eindverantwoordelijke...
4 0
Schip
Als je het simpel houdt, loopt die ploeg vanzelf al. En daarna ga je pas het verschil maken met tactiek zoals druk zetten, onderlinge afstanden, hoe en wanneer knijp je etc.

Die statistiek zegt alles. Behalve als je TH heet, dan mag kennelijk alles.

Maar laat TH vooral volhouden en zijn keuzes uittesten tegen Liverpool. Dan zien de in het buitenland ook gelijk wat hij waard is als coach.
2 -1
Marcao
Als Ten Hag het niet weet om te draaien: EXIT!!! 9 van de laatste 21 wedstrijden verliezen en dan nog vasthouden aan je falende opstelling. Allerlaatste kans voor die kale.
2 -1
Schip
En resultaten zijn 1 ding, maar het spelbeeld iets anders. Ook in de gewonnen wedstrijden was dat echt belabberd slecht. Maar dat zie je niet in statistieken. Dus die geven nog een heel mild beeld.
3 0
ram
Heel goed Hans; pak hem. En goed dat ie ook Martinez noemt als middenvelder...

Werkelijk belachelijk dat Ten Hag niet gewoon de juiste mensen op de juiste plek zet. Daar moet je toch mee beginnen als coach. En dit is te simpel voor woorden.
2 0