Twijfels over Promes: 'Vraag stellen is hem beantwoorden'

GinoHaverkamp, 16-10-2020 om 09:45, 9490 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In een analyse van Voetbal International over de ideale opstelling van Ajax twijfelt journalist Freek Jansen over de positie van Quincy Promes. De Oranje-international speelt dit seizoen als nummer tien, maar Jansen betwijfelt het of dat wel de ideale positie is voor hem.

Als meest vooruitgeschoven middenvelder maakt Promes niet bepaald veel indruk deze jaargang, terwijl hij vorig seizoen als linksvoor erg productief was met zestien goals en vijf assists. De concurrentie op 'tien' is echter moordend. 'Inmiddels heeft zich met Klaassen nog een speler zich aangediend die als aanvallende middenvelder uit de voeten kan', schrijft Jansen. Door het wisselvallige spel van Promes op nummer 10, is ook die positie aan flinke uiteenlopende inzichten onderhevig.'

Promes speelde bij Go Ahead Eagles al als nummer tien. 'Maar is hij het type dat Ajax op dit moment nodig heeft?', vraagt Jansen zich af. 'De vraag stellen, is hem beantwoorden. Zeker zolang overtuigende optredens uitblijven, en de gedachten aanwakkeren aan een Promes, die als vleugelspeler met doelpunten en assists wel veel waarde had.'

'Vast staat wel dat de invulling van de nummer 10 positie nooit op zichzelf staat', benadrukt de Ajax-watcher. Hij stelt dat bij de Amsterdammers de wisselwerking tussen de nummer tien en de spits van groot belang is. 'Met Klaassen, maar ook Kudus en Ekkelenkamp, die beiden dit seizoen al overtuigen, is de concurrentie groot voor de plek van aanvallende middenvelder. Houdt Ten Hag vast aan Promes, of krijgt een ander de kans om het spel als nummer tien naar zich toe trekken?'

Denk jij dat Davy Klaassen scoort en Ajax wint van sc Heerenveen? Zet in en krijg 2,65 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
TOOL
Gewoon niet met een 10 gaan spelen maar met de punt naar achter, zoals Cruijff het altijd wilde. Kudus op de 6 positie en Klaassen en Gravenberch/Taylor/? als vooruitgeschoven middenvelders.
0 0
AlexIbarra
Moordende concurrentie op 10?
Klaassen kan op 10 spelen maar heeft dat jaren niet gedaan. Kudus heeft bij ons nog nooit op 10 gespeeld dus kan ik beoordelen. Ekkelenkamp kun je geen zware concurrentie noemen als je bij een EU subtopclub speelt. Niets tegen Jurgen maar er is altijd een concurrent.

In mijn ogen is Promes op 10 ontstaan bij gebrek aan beter. Lang vond ik wel een 10 maar die werd kennelijk als te wisselvallig of te weinig loopwerk verrichtend zonder bal gezien.
Nu zouden Kudus, Klaassen, Tadic, Labyad of Ekkelenkamp het kunnen proberen op 10 maar dat zijn slechts opties, geen moordende concurrentie zoals een Donny heeft met Pogba, Fernandes, Fred, Mata, Matic, enz. Volgroeide bewezen topspelers op hun positie met een hoge status en dito prijskaartje. Die niet op een andere positie nodig zijn.

Het is tijd voor iemand anders dan Promes op 10 maar ik vind het geen zekerheidje dat Klaassen, Kudus of een van de anderen daar 2x per week de sterren vd hemel gaat spelen.
1 0
3sterren
Als vleugelaanvaller had Promes vorig jaar een redelijk hoog rendement, maar dat had ook dikwijls te maken met de perfecte klik die hij had met Ziyech. Ben heel benieuwd hoe hij het er af zal brengen zonder de aanvoer van de ”tovenaar” ...
0 0
Jan Doedel
Alleen de professor en Quincy zelf waarschijnlijk vinden Quincy op 10 een goed idee. Dat is ook niet raar als je samen opgeteld een IQ hebt van 75 ;-)
1 -1
Ajax114
Lekker paar weken laten banken . Neres op links en Klaassen of Kudus op tien.
2 0
TheRiviera
-Promes---------Tadic--------Anthony-
-------------------------Klaassen-----------
--------Kudus--------------------------------
-----------------Gravenberch--------------
Tagliafico-Blind--Schuurs-Mazraoui

Dit zou denk ik de ideale opstelling zijn die je natuurlijk op basis van verschillende ploegen nog kan aanpassen. Je zou bijvoorbeeld Martinez en Alvarez erin kunnen zetten als je verdedigend meer kracht nodig hebt. Buiten dat vraag ik me eigen wel eens af of Ajax niet soms in een 5-3-2 formatie kan spelen tegen meer aanvallende ploegen. Dat het 4-3-3 formatie heilig is voor sommige dat snap ik maar misschien werkt het gewoon niet met de huidige selectie. Maar op dat gebied ben ik maar puur aan speculeren.
2 0
PJSM
Wellicht middenveld iets anders inrichten, spelers zijn prima. Zou alleen Promes op de bank zetten en Neres er in. Promes is echt een hele zwakke schakel.
0 0
TheRiviera
Mensen zijn te hard op Promes. Het is niet zo dat een speler ineens het voetballen verleerd. Het is duidelijk zien dat het gemis van Ziyech groot is bij hem daarom zet ik hem ook neer op links om te zien of hij daar beter uit de voeten komt zoals de vorige seizoenen.
0 0
Ar
Gravenberch voor de verdediging gaat hem niet worden (althans nu nog niet). Daarom staat Alvarez naast hem. Zet Klaassen daar neer, Gravenberch op z’n favoriete plek en Kudus in de punt naar voren.
0 0
TheRiviera
De positie van Gravenberch is niet perse voor de verdediging. Hij staat in mijn opstelling in theory naast Kudus maar ik zie hem als de meest achteruit geschoven middenvelder omdat ik denk dat hij verdedigend het beste uit de voeten komt vergeleken met Kudus en Klaassen. En als je Klaassen daar neer zet verspeel je zijn aanvallende kwaliteiten en ik denk ook dat hij daarvoor gehaald is.
0 0
krachtpatser66
Je zou gewoon een type Haaland als spits moeten hebben. Tjonge, wat een fenomeen en beest is hij, zeg!. Ajax heeft in mijn ogen niet effectief gehandeld toen ze hem op het oog hadden. Want voor het bedrag dat Dortmund heeft gekocht, had Ajax ook kunnen betalen. Net zoals ze ook de plank misgeslagen hebben bij de interesse van Palacios. Speelt helemaal niet bij Leverkusen.
1 -2
krachtpatser66
Neres is nog niet 100% wedstrijdfit. Op dit moment zou ik zelf kiezen voor: Nous, Schuurs/Timber, Daly, Nico; Klaassen, Kudus, Martinez; Promes, Tadic, Antony. Kudus zou een goede klik kunnen vormen met Promes. Heeft een goede pass in z'n linker. Net zoals Nous nu een goede klik heeft met Antony. Gravenberch is in mijn ogen nog niet klaar voor het 1e elftal als basisklant. Daarom als invaller prima. Ook Ekkelenkamp dit seizoen veel speelminuten laten maken. In bekerwedstrijden kun je ook met hem en Gravenberch starten. Ook Alvarez redt het niet op het middenveld. Wel goed als back up voor Schuurs. Labyad: sorry, de bank of daarbuiten is goed voor hem. Heeft het totaal niet!. Snap niet waarom Ajax ipv hem, Noa Lang van de hand doet. Haalt naar mijn idee veel meer rendement uit zijn spel dan Zakaria. Jammer dat hij weg is.
0 -2
Joseph
Neres heeft tegen AZ weer 90 minuten gepakt, die zou ik dus sowieso opstellen. Promes is nog geen 60% wedstrijdfit afgaande op zijn laatste wedstrijden.

Verder een prima opstelling, ik vrees alleen dat ten Hag Martinez, na zijn woorden in zijn laatste interview, niet ziet als middenvelder en zeker niet boven Alvarez. Ik weet vrij zeker dat ten Hag zondag met Alvarez speelt.
2 0
pizzapunt
Het speelkwartier is voorbij en zo hoop ik op de rare opstellingen en probeersels van Ten Hag. Hij kán gewoon niet aan komen zetten met Labyad in de spits tegen Liverpool, en dat weet hij zelf ook al te goed. Tegen Heerenveen hoop ik al dat hij Tadic en Promes op de goede plek zet, en hij klaassen en kudus op het middenveld brengt. Gravenberch op de bank.
2 0
RuffRhythim
Ja? Weet Ten Hag dat maar al goed?
We zullen dat zondag zien.
Stelt ie dezelfde spelers op in de zelfde posities als ie alle competitiewedstrijden heeft gedaan dan heeft ie in de afgelopen twee competitieloze weekenden geen klap geleerd hoor.

En ik vrees dat...
1 0
kampioen2010
Pieter Zwart ging vandaag op VI ook in op het middenveld.
Kudus (10) - Gravenberch (8) en Klaassen (6) voor in de eredivisie, waarbij zij eigenlijk constant kunnen rouleren van positie (diepgaan/overnemen).
Alvarez of Martinez er in op het moment dat je verdedigend meer kracht wilt hebben (CL).
Lijkt me geen slecht plan.
6 0
AFCA1961
Dat lijkt me inderdaad het beste middenveld en een voorhoede van Neres, Tadic en Antony. Promes had vorig seizoen zoveel aan Hakim te danken, maar is in feite helemaal niet zo geweldig als iedereen zegt hoor.
3 0
Redlum
Denk dat we Promes in de spits ook eens moeten proberen! Denk dat je met Antony en Tadic op de flanken en kudus daar achter ook tot veel goals kunt komen! Promes is wel een goede kopper
3 -2
Schip
'Denk dat...'

Daar ga je al. Zullen we anders gewoon de spelers daar neer zetten waar ze hebben aangetoond goed te spelen? Just for the fun of it?

Dus Neres op links, Antony op rechts Tadic centraal Martinez op 6, Kudus en Klaassen als aanvallende middenvelders, Blind en Schuurs centraal, Nico linksback, Mazraoui rechtsback, Onana tussen de doelpalen?

Gewoon, zo van: we hebben al het andere, namelijk spelers op absurde plekken zetten, al geprobeerd en we weten dat daaruit komt. Namelijk slecht en zwak spel, onder druk staan in eigen huis en uiteindelijk puntverlies tegen een magere middenmotor.

Ik zou het doen en wedden dat we dan gelijk uitstekend spelen?
3 -1
trooop
Lekker toontje, schiff. Dat die kale duitser de ene na de andere stupide uitvinding uit z'n mouw schudt betekent niet dat we ook gelijk maar moeten stoppen met het uitproberen van goede ideeën. Promes in de spits is geen gekke gedachte.

Overigens zwatelt die janssen ook weer een eind weg, net als altijd: als de 10 onder ten hag één ding niet doet is dat het spel naar zich toetrekken. De gemiddelde voetbaljournalist kan tegenwoordig nog geen zin op papier krijgen zonder dat hij weer iets doms zegt.
3 -3
Schip
Niets mis met sarcasme.

En nee, Promes op 9 is op dit moment geen goed idee. Nu het niet loopt, wil je balvastheid in de as. Experimenteren kan altijd nog. Promes op 9, betekent namelijk Tadic op links en Neres op de bank Geen goed idee.
1 0
trooop
Hoewel balvastheid in de as inderdaad de makkelijkste en beste manier is om weer aan het voetballen te komen, is het vooral tekenend dat we nu alweer op een punt zijn aanbeland waarop er even geen ruimte meer is voor ideeën. Als de mogelijkheden van deze selectie enigszins goed benut zouden worden, zou je heerenveen zelfs met alvarez in de spits nog scheel moeten tikken. De spits is met andere woorden niet het grote probleem.

Daarbij weet je al dat tadic in de eredivisie op links blijft, want dat heeft het genie zelf gezegd. Dus zal er toch echt iets anders verzonnen moeten worden. Promes dus.
0 0
Schip
Exact dat dus. Nu al...We zijn amper begonnen, hadden een lekkere voorbereiding - die ook al minder eindigde trouwens...
0 0
AFCA1961
Ben het volledig met jou opstelling eens Schip.....misschien Gravenberch voor Martinez maar dat ligt ook een beetje aan de wedstrijd. Ik zou het net zo doen en Promes gewoon banken.
1 0
Schip
Ja, twijfelde ik ook over. Maar ik vind dat Martinez eigenlijk wel iets meer krediet verdient en een startplek heeft afgedwongen vorig jaar. Als 4 vind ik hem te reactief. Hij leest geen buitenspel, doordekken etc. Kan nog komen hoor, maar voor mij is hij 6 of back.

Ryan moet ook aan speeltijd toekomen, maar dan zou ik hem later inbrengen of voor Kudus - of Klaassen.
0 0
De Stift
Ik kan me bij Ajax ook voorstellen dat we, met de huidige selectie, de klassieke 4-3-3 soms loslaten. Tegen de kleine ploegen in de eredivisie kan je heel aanvallend spelen. Bijvoorbeeld met Tadic en Traore in de spits, op de flanken hangend Promes en Antony, op het middenveld Kudus, Klaassen en Martinez/Alvarez en achterin Tagliafico, Blind en Mazraoui.

Tegen de betere ploegen speel je gewoon in een 4-3-3 met Tadic in de spits en Klaassen, Kudus en Gravenberch op het middenveld.

En tegen de echt extreem goede ploegen, kan je heel soms terugvallen op een 5 - 3 - 2. Dus met Blind, Schuurs, Timber centraal achterin, Tagliafico en Mazraoui als opkomende backs en Kudus en Klaassen als ‘controlerende’ middenvelders. Daarvoor zet je Promes, Tadic en Antony.
0 -1
Schip
Ajax in een 5-3-2. Ok, laten we gewoon met de beste selecties van de laatste jaren een ander - dus zonder enige noodzaak - systeem gaan spelen dan onze jeugdopleiding speelt. Gewoon. Omdat het kan.
1 0
De Stift
Excuus: ik bedoelde dus een 5-2-3.
0 0
markk
Wat mij betreft is dit nog altijd de beste opstelling. In plaats van de opstelling helemaal om te gooien omdat Tadic niet goed rendeert tegen clubs waar hij weinig ruimte heeft vindt ik overdreven. Ik zou eerder een plan maken om Tadic beter te laten renderen tegen dergelijke clubs dan de hele opstelling om te gooien. Het grote voordeel nu is wel dat wij veel spelers hebben die op andere posities ook uit de voeten kunnen dus je kan wat experimenteren met Klaassen op 10 en Kudus als verdedigende middenvelder. Ik zou Promes wel weer links willen zien en anders geef Neres weer een kans op links. Ik heb ook het idee dat sinds Ziyech weg is, de linksbuiten positie minder rendeert omdat Ziyech die positie altijd serveerde met mooie passes.

Onana
Mazraoui Schuurs Blind Tagliafico
Klaassen Kudus Martinez/Gravenberch
Antony/Neres Tadic Promes/Neres
0 0
Ajax68
Vorig seizoen had Promes ALLES te danken aan Hakim Ziyech, en toen die weg was, heb ik al geschreven, hoe verder zonder Ziyech, en wat blijft er over van Promes ??
Nu zie je Promes alle ballen terug spelen of breed, hij DURFT geen tegenstander te passeren, en heeft weinig waarden voor het team op deze manier.
Hij wijst en praat veel, maar rendement ho maar.
Tadic terug in de spits, zolang we geen echt goed scorende man hebben, en Neres op links, met Antony.
Midden met Klaassen en Kudus en Ekkelenkamp.
Achter moet Aldewereld terug gehaald worden.
Dus we hebben 2 man nodig om compleet te worden, mits de rest hopelijk blijft.
Verder hoop ik dat ten Hag zijn eigenwijsheden onderhand eens INZIET, en laat varen.
Ieder ander kan met dit materiaal goed presteren !
4 -1
mistermiyagi
Het verhaal Promes klopt, 1
De rest ben ik het niet met je eens.
Ik speel liever met een Klaassen, Gravenberch en een Kudus op 10.

Gravenberch is het talent, die gast moet je laten spelen..
Tuurlijk speelt hij niet altijd geweldig, maar wie deed dit wel op zijn leeftijd?
0 0
ÁlvaroRecoba
------------Neres--Tadic--Antony-----------
------Gravenberch---Kudus-----------------
-------------------Martínez----------------------
-Tagliafico--Blind--Schuurs--Mazraoui-
---------------------Onana-----------------------

Indien Neres de oude is, al is een half fitte Neres nu beter dan deze Promes, terwijl die roulerend wel zijn minuten zal maken.
Klaassen of Gravenberch per wedstrijd afwegen; de speelse creativiteit en beweeglijkheid van Ryan of de mentaliteit, arbeid en ervaring van Klaassen? Bij twijfel: Gravenberch.
Ieder van ons weet het, Álvarez of Martínez kan geen vraag zijn, maar een mysterie is het wel.
Timber af en toe voor Schuurs is best, al lijkt Schuurs gediend bij vertrouwen; dat is hem steeds na een paar duels ontnomen, dus laat hem maar eens staan?

Is het echt zo ingewikkeld? Dit elftal heeft alles, een echt middenveld dat niettemin in de andere linies overvloeit, en voetbal in elke speler, geen zwakke schakel. Met dit elftal doen we mee in Europa en domineren we de eredivisie aan flarden.
Toe nou, Ten Hag. Toe nou.
3 0
BokkieBokstra
Vond Promes bij Ajax een hele goede aankoop zeker in combinatie met Ziyech. Hij heeft overigens overal waar hij speelde het altijd goed gedaan. Ik heb er wel vertrouwen in dat hij bij Ajax weer zijn oude vorm hervind. Vorig jaar speelde ook een blessure een rol dat hij er rond oud en nieuw uit raakte.
0 -1
Schip
Promes is een hele beperkte speler. Dat was hij voor zijn komst al en nu blijkt het maar weer. Hij kan wel erg goed goals scoren randje 16 en heeft dat gevoel voor diepgaan wel in combinatie met zijn snelheid. Maar spelverdelen, bal vasthouden, individuele actie: amper tot niet.

Hooguit als vleugel bruikbaar en achter Neres en Antony in de pikorde.
2 -1
BlueDuke
Waarom Promes niet in de spits?
0 0
Schwalbino
Dat komt nog wel. Laat Ten Hag maar schuiven :)
0 -4
Schwalbino
Promes/Labyad is een koppeltje lijkt het artikel te zeggen. Kan ik me iets bij voorstellen. Iemand die continu druk rondrent (Promes) gekoppeld aan iemand die heel kalm is (Labyad). Zoals in Beverly Hills Cop.

Ik zie er liever een echte spits en een echte 10.

Ik zie ook liever middenvelder op het middenveld. Een uitzondering maak ik voor Martinez.
1 -2
3sterren
Wat je dus eigenlijk zegt: ”trainer laat de spelers in hun kracht spelen” of met minder woorden ”zet de poppetjes op de juiste plaats” ; )
Martinez op het middenveld, zoals hij vorig jaar speelde, zou toch eigenlijk geen uitzondering moeten zijn, maar eerder een ’must’ ...
1 0
waayop
Het is spelersmisbruik om Promes op tien te zetten.Daar gebruik je zijn kwaliteiten niet.
4 -1
Sampaoli
Bijna zielig hoe erg spelers worden misbruikt.

Labyad heeft niks van een spits, is misschien een valse 9 maar tegen ingegraven ploegen heb je daar niks aan. Tadic is ook een valse 9, maar paar klasse beter én buitencategorie met zijn rug naar het doel. Promes als 10 kan niet, want hij heeft geen steekpass en kan zijn snelheid amper gebruiken.

Spits: Tadic
Linksbuiten: Promes
10: Labyad (liever iemand anders, maar dit is wel zijn beste positie)

Ten Hag krijgt het voor elkaar om alle drie de spelers niet op hun beste positie te zetten, haha.
6 0
Bruno04
Promes als spits e tadic of Labyad als 10 zou ik ook nog wel is willen zien
0 -2
afct
Ik heb het idee dat het met wat tadic zelf wil te maken heeft. Die heeft volgens mij geen zin om in de spits tegen verdedigers te moeten opboksen de hele wedstrijd.
0 0
Joseph
Ik snap echt niks van Promes op 10, heeft daar nog nooit een goede wedstrijd gespeeld bij Ajax, heeft daar ook helemaal niet de kwaliteiten voor. Lijkt gewoon alsof ten Hag hem niet op de bank durft te zetten.

Ik ben heel benieuwd wat ten Hag voor zondag gaat bedenken, ik hoop echt dat we Promes en Alvarez nooit meer op het middenveld zien.
3 0
Dennis129
Promes op 10 is gewoon een kansloos verhaal. Net als Labyad in de spits.
Na de nederlaag tegen Groningen begint in de media eindelijk de kritiek op deze keuzes ook op gang te komen. Zelden zo benieuwd geweest naar de opstelling als aankomende zondag.
Ten Hag is eigenwijs, maar hij heeft ook nog een hele staf en directie met een CL achter hun naam.
Er zal nou toch wel iemand hem aan zijn verstand hebben gebracht dat het zo niet verder kan.
4 0