'UEFA werkt Europese ambitie Ajax eigenlijk tegen'

GinoHaverkamp, 16-10-2020 om 08:05, 29270 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Ajax heeft als doel aan te haken bij de Europese top, maar wordt daarin belemmerd door de UEFA, zo vindt journalist Tom Knipping van Voetbal International. Door de manier van inkomstenverdeling in de Champions League gaan de Amsterdammers er financieel weliswaar op vooruit, maar de Europese topclus verdienen nóg meer geld. Zodoende wordt de kloof tussen die partijen alsmaar groter.

Dat alles komt door de zogeheten verdeelsleutel die de UEFA sinds 2018 hanteert. Prijzen uit het verleden en de stand op de tienjarige coëfficiëntenranglijst bepalen voor dertig procent hoeveel een club verdient aan een Europese campagne. Gezien Ajax' succesvolle Europese verleden met vier gewonnen miljardenballen profiteert de club weliswaar van het nieuwe systeem, zo krijgt Ajax alleen al op basis van haar verleden vijftien miljoen euro meer dan Champions League-tegenstander Atalanta, maar topclubs uit de traditionele topcompetities verdienen in verhouding meer geld dan de Amsterdammers. De financiële kloof tussen de clubs wordt daardoor groter.

Als vergelijkingsmateriaal haalt Knipping het verschil in prijzengeld tussen Ajax en FC Barcelona aan tijdens het seizoen 2018/19. Beide clubs strandden toen in de halve finales van de Champions League. 'De 78 miljoen euro die Ajax ophaalde in het succesvolle seizoen 2018/19 was uiteraard astronomisch, maar toch kun je ook zeggen dat Ajax er bekaaid van afkwam. Als halvefinalist eindigde Ajax dat seizoen slechts als twaalfde op de premieranglijst.' Onder meer Atlético Madrid en Paris Saint-Germain verdienden meer geld dan de Amsterdammers. 'FC Barcelona kreeg voor exact dezelfde prestatie veertig miljoen euro meer.'

Zodoende wordt het voor Ajax lastiger om aan te haken bij de Europese top, terwijl dat wel de ambitie is. 'De UEFA werkt dat eigenlijk tegen. Voor aanvang van de huidige driejarige cyclus stond al vast dat Ajax in het gunstigste geval (drie keer op rij deelname) alleen al op basis van de coëfficiëntenpremies 45 miljoen minder uitgekeerd zou krijgen dan Real Madrid', legt Knipping uit. Zijn conclusie is dan ook helder: 'Als Ajax het kunststukje uit 2019 weet te herhalen is dat ondanks de UEFA, zeker niet dankzij.'

Denk jij dat Davy Klaassen scoort en Ajax wint van sc Heerenveen? Zet in en krijg 2,65 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Het is fijn dat iemand van vi, eens goed verwoord kan neerzetten.

Aan de andere kant, als je nóg meer geld gaat verdienen, wordt het verschil nóg marginaler. Of je nu 1 of 2 miljoen verdient, is een groot verschil voor een speler. Maar 8 of 11 miljoen, dan gaan andere factoren ook mee spelen.

Als je veel geld verdient, geef je het ook makkelijk uit. En dat heeft niet altijd het effectiefste effect. Heb je een kleiner budget, dan zijn mensen vaak wat kritischer op waar het aan uitgegeven wordt.

Dus denk dat het niet per se een nadeel hoeft te zijn, zo lang je zelf maar goed beleid blijft maken.
0 0
3sterren
Behaalde resultaten uit het verleden bieden een garantie voor de toekomst ...
0 0
AFCA2211
What else is new...
0 0
wladimir
Europese top shopt bij Ajax. Uiteindelijk komen al die miljoenen naar Amsterdam!
1 0
oudzuid2
heeft Tom Knipping dan de illusie dat het er bij de UEFA op een eerlijke manier aan toe gaat dan?
1 0
Dit is mijn club
Die Tom Knipping heeft echt een abonnement op negativiteit richting Ajax. In de woorden van Kieft word ik echt heel moe van die man.
0 -1
mistermiyagi
Ajax heeft niet veel te klagen, krijgen ook astronomische bedragen voor onze spelers die een balletje trappen in het Nederlands elftal en het leuk doen in de Champions league.
Ook staat het pot met geld niet in verhouding met het de (nu) redelijke prijzige huishouding.
Voor Ajax is moeilijk om geen winst te maken aan het eind van het seizoen.
0 0
Bky
We hebben in 2018/2019 gezien dat geld niet heel veel uit hoeft te maken, Ajax heeft namelijk altijd iets wat de andere clubs hebben: een jeugdopleiding en jeugdscouting die prompt 3 wereldtoppers af kan leveren (de Ligt, Frenkie, Onana) en daarnaast nog spelers af kan leveren die mee kunnen liften op dat niveau (zoals van de Beek en Mazraoui).

En ja, dat aanhaken zou met ups en downs gaan en structureel wordt heel lastig, maar ik ben overtuigd dat we het niveau van nu vast moeten kunnen houden.
5 -1
Juichtoon
Ondanks dit is het speelveld hiermee niet gelijk...Wat de clubs zelf binnen harken is aan de clubs maar de UEFA verergert dit nu alleen maar.
0 0
booya4afca
Helaas komt dat maar een keer in de zoveel tijd voor. Het is niet zo dat we elk jaar talenten op het niveau de Ligt, de Jong en Onana opleiden en/of scouten..
6 0
Babangida83
Nee, hoor, dat is gewoon beleid en kwaliteit in de scouting. Die kwaliteit hoog houden, is echter lastig als het goed gaat. Om dat organisaties dan gaan verslappen of omdat goede mensen niet altijd de credits krijgen en dan weggaan.

Het huidige beleid is nog altijd 10x beter dan het beleid van 10 jr geleden. En je ziet dat er nu met Gravenberch, Rensch en Unuvar weer een hele fijne lichting aankomt, die ook in Ajax 1 al het eea heeft laten zien. (En twee jaar daarachter ook).

Het algemene niveau is zeker omhoog en dus ook het niveau van de uitzonderingen.
0 0
SilverHaze
Dat is dus wel de doelstelling. Je ziet het al een beetje aan het niveau van de talenten die vroegtijdig vertrokken zijn. Dat is namelijk veel hoger dan een jaar of 6 geleden. Het beleid werpt vruchten af, Ajax kan transfers sneller opvangen dan vroeger. Je zult altijd ups en downs hebben, maar zodra die downs minder diep zijn en er meer uitschieters tussen zitten, gaat de stijgende lijn door. Het is voor mij volledig oninteressant dat Barca 40 mil meer krijgt. Je kan er maar 11 opstellen en de duurste is niet de beste. Een goede naam is waardevoller voor Ajax dan een enorme bankrekening.
1 0
Bky
Met een beetje geluk zitten we over 2 jaar met een lichting van Unuvar en Taylor die op niveau zijn.
5 0
Dennis129
We zijn helaas inmiddels een paar klasses minder dan 2 jaar geleden.
Niet gek als je elk jaar je beste speler moet verkopen en vervangen door een jeugdspeler om je begroting rond te krijgen natuurlijk.
Dit maakt het gewoon bijna onmogelijk om het niveau vast te houden.
2 0
oudzuid2
dat was echt de FdB periode. Eriksen werd vervangen door Zimling. maar nu wordt een Ziyech vervangen door Antony waar je 25 miljoen voor neer moet tellen, maar dan heb je ook wat en gaat de kwaliteit in je elftal niet gelijk rap omlaag.
0 0
Dennis129
Je moet nog steeds in totaal 40 miljoen goedmaken. Zyech vervang je door Antony en dan ben je alsnog verplicht 25 miljoen winst te maken op andere transfers. Het is gewoon een bizar hoog bedrag om 40 miljoen aan transfers te begroten. Zeker als je ook al CL begroot.
0 0
Bky
Maar we zijn 10 klasses beter dan 10 jaar geleden en ik zie ons niet vervallen naar dat niveau.
2 0
Dennis129
Zeker waar. We hebben grote stappen gemaakt.
Het is te hopen dat er nog een stapje gemaakt kan worden waardoor we niet jaarlijks voor 40 miljoen hoeven te verkopen.
Te hopen dat we Europees dit jaar goed presteren, want als je weer in de 2e ronde Europa league wordt uitgeschakeld worden je spelers ook snel minder waard en Ajax minder aantrekkelijk gevonden door een hoop spelers en sponsors.
0 0
RuffRhythim
Dat laatste stapje heet de Super League.
2 0
Sluk
De premies worden mede bepaald op prestaties uit het verleden. Hierdoor is het inderdaad lastiger om aan te haken als "nieuwkomer" en eenvoudiger om aangehaakt te blijven als je eenmaal zo hoog in de boom zit.
0 0
TontoKarnaggel
Ach, dat de uefa het schoothondje van de superrijke is is al veel langer bekend. Oneerlijk natuurlijk maar ook wel weer mooi op een bepaalde manier. Ik zie Ajax echt als de witte raaf van het internationale voetbal en elke europese prestatie die wij neerzetten geeft mij oprecht een voldoening en een trots die supporters van bv real of man city imo nooit kunnen hebben, zou dan ook oprecht niet willen ruilen met supporters van dat soort clubs....
3 0
Sluk
Uiteindelijk is het voetbal er voor het publiek en het publiek wil niet alleen beton voetbal. Je kan een keer voor het resultaat voetballen, maar uiteindelijk komt het toch neer op kijk plezier.
0 0
Schwalbino
Daarom zijn oefenwedstrijden zo leuk.
0 0