'Ajax beschikt over routine, maar selectie kwantitatief kwetsbaar'

JesseTH, 01-10-2020 om 07:20, 9918 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Johan Inan, Ajax-watcher van het Algemeen Dagblad, maakt zich enigszins zorgen over de breedte van de selectie van de Amsterdamse club. Door de jaren heen vertrokken meerdere sterkhouders naar de Europese top en dat zorgt ervoor dat vooral achterin de spoeling dun is én er veel van de wel aanwezige spelers verwacht wordt.

'Neres en nieuwe blikvangers als Antony en Mohammed Kudus moeten nu opstaan. En dat terwijl die laatste twee nog hun vuurdoop gaan beleven op het miljardenbal', zo spreekt Inan. 'Ajax heeft ingeboet op zekerheden. Daar kan ook Joël Veltman toe gerekend worden. Ja, Andre Onana en Nicolás Tagliafico zijn er nog, net als Dusan Tadic en Daley Blind. Maar of het nu om Perr Schuurs, Ryan Gravenberch of de aankopen gaat, van hen moet ondanks de grote potentie die ze de voorbije maanden etaleerden, nog blijken of ze ook op het hoogste niveau beslissend kunnen zijn.'

De selectie van Erik ten Hag kent nog altijd veel spelers met ervaring, maar is diezelfde selectie wel breed genoeg? 'Ajax beschikt nog altijd over routine, maar de selectie is in kwantitatief opzicht wel kwetsbaar. Zeker als je bedenkt hoeveel defensief ingestelde spelers zijn vertrokken. Rechtsback Sean Klaiber komt over van FC Utrecht en wordt vandaag gepresenteerd. Hij moet vooral een betrouwbare aankoop voor de breedte blijken.'

'Voorin kan Ajax ook wel een tik hebben, maar tegenspoed achterin lijkt funest te zijn', zo oordeelt Inan vervolgens. 'En die ligt in een tijd waarin een hardnekkig virus rondwaart, dat ook nog eens voor een moordend programma zorgt, veel meer op de loer. Meer dan ooit zijn de breedte en de fysieke gesteldheid van selecties van belang.'

Maak kans op de FIFA 21 Ultimate Edition!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cruijffthebest
Kwantitatief moet zijn kwalitatief!
0 0
AFCAPolarBear
Ik ben het totaal niet eens met hem! In de voorbereiding heeft de "B-keuze" al bewezen dat ze opgewassen zijn tegen Europese tegenstanders. Natuurlijk zijn ze niet zo goed en ver als de basis, maar hiermee wordt wel bewezen dat de breedte niet het probleem is. Klaiber is gehaald vooral voor de breedte (gat van Dest opvangen), en zal dit seizoen nog wel 10 wedstrijden gaan spelen/invallen. Dan heb je op elke positie een dubbele bezetting. Meer wil je ook niet hebben, want dan krijg je juist ontevredenheid in de groep. Ik vind dat de groep er weer goed opstaat dit seizoen. We zijn geen (grote) kanshebbers voor de CL, maar we zullen ook geen flater slaan.
0 0
Schwalbino
De gaten die Schone en De Jong achterlieten plus het gat op de 10 nu Donny en Hakim daar niet meer kunnen spelen. Het complete middenveld moet opnieuw worden uitgevonden. Hoe langer je daar blijft sappelen hoe langer het duurt voordat je weer een voetbalmachine wordt.

Dit is vrij essentieel. Naar voren is er voldoende creativiteit maar er is nog te weinig structuur daarachter waardoor je kwetsbaar bent als de tegenstander omschakelt. Als een tegenstoot onschadelijk wordt gemaakt is dat niet zo zeer te danken aan defensief samenspel maar aan individuele ingrepen. Die twee rode kaarten loop je mede daardoor op.
0 0
geDaante
Als je jeugd niet durft op te stellen en ineens niet meer voor de leeuwen durft te gooien, liever middelmatige 'ervaring' aankoopt voor 'zekerheid', wordt het er inderdaad niet beter op.

Neres/Lang/Promes-----------Tadic/Ekkelenkamp/Brobbey-----------Antony/Neres

---------------------Gravenberch/Kudus-------------------Kudus/Lang---------------------------

----------------------------------------Taylor/Q. Timber/Martinez---------------------------------------

Taglia/Martinez/Rensch---Blind/Martinez/Rensch---Schuurs/J. Timber---Mazraoui/J. Timber/Promes

Prima bezetting.

Zet het eens af tegen het basiselftal van het Ajax dat halve finale CL haalde (hierbij houd ik even gelijkenis qua type en rol aan):

---Neres/Neres------------Tadic/Tadic-------------Ziyech/Antony

--------------------------Van de Beek/Promes---------------------------

-----------Frenkie/Kudus-------------Schöne/Taylor-----------------

Taglia/Taglia-----Blind/Blind---De Ligt/Schuurs---Mazra/Mazra

Dus op 5 posities nog dezelfde spelers, waarvan de meeste ook weer verder zijn. In Antony zie ik meer dan Ziyech, Kudus lijkt nog beter dan Frenkie (iets ander type maar zelfde opbouwende rol).
Taylor kan ook meer brengen dan Schöne, alleen Schuurs doet natuurlijk onder voor De Ligt (al haperde De Ligt ook bij aanvang seizoen, in Oranje met name), en Promes voor Van de Beek.

Maar je hoeft dan ook niet met Promes te spelen. Een middenveld Gravenberch, Kudus en Taylor of Timber, heeft in mijn ogen meer dynamiek en voetballend en opbouwend vermogen dan Schöne, Frenkie en Van de Beek.

Met spelers als Dani de Wit, Magallan, Kristensen, Veltman, jongere versies nog van Gravenberch en Ekkelenkamp, Danilo, Cerny, etc. had je toen ook niet bepaald een sterke bank. Die is nu een stuk sterker.
1 -1
ajaxinho
Doet Taylor het echt zo goed in de KKD?
Is hij al toe aan de ED en CL?
Ik denk het niet eigeniljk.

Gravenberch of Martinez voldoet wel naast Kudus.
Zoals je zegt zijn ze al een jaar verder en verwacht ik dat ze het zullen laten zien.

Ik heb er ook alle vertrouwen in.
Natuurlijk Schuurs is DLigt niet en Antony is geen Ziyech.
Maar dat speelt ook in hun koppie en ze willen het ook echt laten zien.

Heb er zin in!
0 -1
Schip
Je moet echt nog een stand in voor Blind hebben. Martinez vind ik absoluut niet voldoende. Dat is een 6 of back.
1 -1
Web
Ik vind het wel mee vallen met Martinez achterin
En het zal ook niet mee vallen om zo maar een hele goede speler te halen
En moet hij dan ook nog gaan banken?
0 0
geDaante
Ben ik niet met je eens Schip. Ik vind Martinez voetballend voor een back en middenvelder wat te matig (met het oog op zo vlot en goed mogelijk opbouwen, onder druk uit voetballen, etc.), voor een CV heel goed.

Hij brengt ook snelheid en felheid achterin, vult daarin Schuurs goed aan.

Wel vele malen liever Martinez dan Alvarez op 6 natuurlijk.
1 0
Lazell
Wat bedoel je precies met voetballend? Zijn passend vermogen is prima. Kan niet om een dubbeltje draaien als Kudus, maar is een prima balansbewaker. Onze beste wedstrijden speelden we met Martinez als meest controlerende middenvelder, aangevuld met Donny en Ziyech. Heeft voetballend een prima klik met Blind en Tagliafico.

Het is geen Kimmich of Thiago nee. En bij voorkeur zie ik Kudus en Gravenberch als controleurs. Maar ik ben bang dat het te licht is in sommige wedstrijden.

Wat vind je trouwens van het blok Kudus-Klaassen, (met een creatieve man ervoor). Klaassen in een soort Goretzka / vd Beek rol, longen van een paard, verdedigend zijn steentje bijdragen en goals meepikken, terwijl Kudus het opbouwende deel grotendeels verzorgd.
0 0
geDaante
Dat je je beste wedstrijden met hem speelde, was ook wel logisch natuurlijk, het alternatief was Alvarez onder Ten Hag. Alles is veel beter dan dat natuurlijk.

Met voetballend bedoel ik een beetje het complete plaatje; wendbaarheid, handelingssnelheid, techniek, etc.

De meeste spelers weten wel een redelijke tot goede pass te versturen, het gaat mij vooral om het handelen in de kleinere ruimte. Het open- en weg kunnen draaien. Dat laatste zou een vereiste moeten zijn bij iedere middenvelder van Ajax, want je moet zo goed mogelijk onder druk uit kunnen voetballen, en onder enige druk op kunnen bouwen.

Ik zeg niet dat het niks is hoor, brengt ook felheid, pit, wat snelheid, houdt het simpel, altijd alert, etc., maar zo goed mogelijk opbouwen en onder druk uitvoetballen vraagt in mijn ogen wat handigere spelers. En als je die hebt lopen, moet je daarvoor kiezen.

Gravenberch en Kudus als controleurs, ik weet het niet. De kracht van Kudus is dat spelplezier, dat vrije, dat op intuïtie spelen en gewoon gaan. Met iemand als Gravenberch naast hem, die ook geneigd is op te komen, moet Kudus zich denk ik teveel inhouden, en teveel na gaan denken. Ben bang dat dat ten koste gaat van zijn spel.
Maar ook van dat van Gravenberch, die minder op zal kunnen stomen.

Ik zie dan liever Gravenberch links vanaf de 8, en Kudus in een totaal vrije rol op 10. Dat helpt ook juist bij de opbouw, daar het lagere middenveld en ook de CV's soms al snel die bal kwijtkunnen aan de 10. In tegenstelling tot een type Van de Beek/Promes/De Wit, etc, wil Kudus die bal veel hebben en komt ie geregeld in de bal. Met zijn kwaliteiten kan je hem ook in die drukt aanspelen.

Met Gravenberch en Kudus heb je dan veel dynamiek, en dan zie ik daarachter het liefst een intelligente speler die ook heel goed kan voetballen, maar het ook simpel houdt, en een hele goede, ook creatieve pass heeft. Dat zie ik in Taylor.

Het duo Kudus-Klaassen, daar gaat in mijn ogen een beetje hetzelfde op. Kudus zal veel de bal halen en ermee naar voren gaan. Dan zal Klaassen niet mee op mogen komen van de trainer vanwege de restverdediging. Klaassen moet dan iets meer als spil gaan fungeren, en daar acht ik hem helemaal niet geschikt voor. Draait en keert moeilijk, kan echt niks met een bal behalve passen en kaatsen en van dichtbij afronden.

Nee, de komst van Klaassen zie ik helemaal niet zitten.
0 0
Lazell
Taylor heb ik niet veel van gezien, maar wat ik heb gezien was heerlijk. Geweldige visie in zijn passing, die assist tegen Excelsior en zijn goal laten een heel goed inzicht zien. De wedstrijd ervoor had hij ook al 1 of 2 van zo'n splijtende passes. Verdedigend loopt hij ook gaten dicht. Los van dat je andere opties minder geschikt vind, denk je dat hij al klaar is om zijn mannetje te staan tegen de Chelsea's, Valencia's, Man United's van deze wereld?

Ik vind Kudus op 6 zo geweldig, die heeft alle kwaliteiten die jij beschrijft voor die positie (handelen in kleine ruimte, opendraaien). Verdedigend is hij sterk en heeft een enorme drive naar voren om daar via dribbels en rushes een overtal te creëren als extra wapen. Die doet dat beter dan Gravenberch imo.

Als ik voor de sterkste positie van Kudus moet kiezen, zou ik hem op 6 laten, dan moet er wel een speler naast staan die verdedigend solide is. Het liefst zie ik de 6-en de drive naar voren afwisselen voor onvoorspelbaarheid. Maar als je voor het beste middenveld in totaal moet kiezen is, is Kudus op 6 zonde, want dan laat je Gravenberch, je grootste eigen talent banken.
0 0
trainerdv
Hmm eerder kwalitatief:: De Ligt, Donny, Ziyech, Frenkie. Dat niveau hebben we net wat te weinig van.
1 0
Bky
Je vergelijkt nu de selectie aan het einde van het seizoen met een nieuwe selectie aan het begin van het seizoen. Beetje scheve vergelijking daardoor. We weten nog niet wat de volledige potentie is van Schuurs of Gravenberch dit seizoen, of van Antony, of van Kudus. Of Tagliafico, Tadic en Neres hun niveau gaan halen.
1 0
trainerdv
Ja klopt hoor, maar dan is er toch geen kwantitatief probleem? We hebben inderdaad superveel spelers met potentie, maar relatief weinig zekerheden qua kwaliteit: Alleen Onana en Nico (misschien nog weg). Tadic oogt iets minder en Blind is ook niet de oude. Ik vind het magertjes qua toppers die er zeker staan.
0 0
geDaante
Dat wisten we ook niet van De Ligt (die toen nog stuntelde in Oranje met name), Frenkie, Mazraoui, Dolberg (onder Bosz), Donny, Ziyech, etc.

Het zijn juist vaak die verrassingen die maken dat Ajax een hoger niveau haalt dan je verwacht.
0 0
Web
Dolberg onder Bosz werd ook steeds minder, na een sterk begin
Traore ging steeds vaker in de spits spelen
Toen zette de achter uitgang al in
0 0
Schip
Nou, maak me weinig zorgen om dat hele rijtje dat je noemt, op Gravenberch na. Die oogt wel erg onervaren. Zowel qua omgang met druk en verwachtingen, als keuzes in het veld. Ik verwacht veel wisselvalligheid van hem.
0 0
TheTruth
Tja dat kan je bijna niet verwachten toch? Wat een zeldzaam goede selectie was dat, naar mijn mening de allerbeste selectie van heel europa dat jaar.
1 0
altijdwelwat
Van heel Europa serieus ? Dan is je bril wel heel roze hoor , of moet ik zeggen rood/wit ....
0 0
Daneman
Er wordt volop ingezet dat Schuurs een zekerheid wordt/is op CV positie. Vorig jaar ging ie meerdere malen erg eenvoudig de mist in. Nu PSV die aankopen heeft gedaan zijn ze echt ongeveer net zo sterk als ajax. Gemiste kans. Verdedigende middenvelder, degelijk CV duo geen zekerheid.
4 -3
Lazell
Zelfs met een Ten Hag opstelling zijn we duidelijk beter. Maar die Duitser maakt ook gekke keuzes. Ihattaren in de spits, Bruma. De verdediging met Viergever en Teze, blunderende Mvogo, Rosario op het middenveld is niet beter dan Alvarez.

Daarnaast hebben wij klasse spelers, in Neres, Antony, Tadic, Blind, Tagliafico en Onana.
0 0
Benleiden
Inderdaad, maar nu ben ik sowieso geen Schuurs fan. Ik vind hem tekortkomingen hebben waarvan ik verwacht dat het niet beter wordt.

En Psv heeft inderdaad genoeg potentie om gelijk op te gaan met ons. We steken er iig niet bovenuit.
2 0
PJK54
Ik verbaas me er weer over dat P=V met zo weinig middelen steeds weer met goede voetballers komt dat moet toch de scouting zijn die bij Ajax het een beetje laat liggen.
1 -1
Vlieske
Over welke aankoop heb je het nu als vragen mag? Want ze hebben vorig jaar 40 miljoen aan miskopen gedaan.
1 -1
PJK54
Op zich vind ik die Max wel een goede en dan die spits die ze hebben gehaald.
40 miljoen is dat niet wat erg veel??
0 0
Vlieske
15 bruma, 10 baumgartle 8, Doan, 5 boscali. En van die spits weet je al dat die goed is?
0 0
bollejan1
Wij helaas ook
1 0
TOOL
Ben het met je eens dat onze verdediging matig is. Ik vind Nous een okey back als er een sterke CV naast staat maar Schuurs heeft meer dan zijn handen vol aan zichzelf staande te houden. Alleen onze linkerkant is goed. Verwacht overigens wel iets van Timber en Ranch maar die moeten misschien nog wat vlieguren maken. Gelukkig hebben we Onana.
0 -1
NaarCLbeker5
Ranch - dat is zo'n grote boerderij in Amerika
0 0
Sanalologo
Alsof je met een eredivisie begroting een hoop kwaliteit op de bank kan hebben. Wees blij dag we daar genoeg jeugdspelers hebben zitten.
0 0
fanforeffer
Ajax watcher is niet zo moeilijk .
2 0
Duif63
Kwantitatief valt het wel mee, maar kwalitatief vind ik ons gewoon tekort komen om met de grote jongens mee te doen. We moeten wel heel gunstig loten om kans te hebben op overwintering in de CL. En loot je een wat sterkere poule dan wordt het halen van de EL nog een hels karwei.
2 -1
ajaxinho
Ben ik met je eens.
Vorig jaar was het de vraag of o.a. Alvarez, Martinez en Dest het CL-niveau aankonden.
Dat heb je nu ook weer bij de nieuwelingen.

Kwantitatief zit het achterin juist goed.
Onana/Stekelenbug
Tagliafico/Martinez
Blind/Martinez
Schuurs/Timber
Mazraoui/Klaiber

Op het middenveld, vooral verdedigend, is het kwantitatief een groot vraagteken.
Ik zou Nigel de Jong erbij halen i.p.v. Klaassen.
Die kan na zijn spelerscarrière ook als trainer aan de slag.
0 -6
Benleiden
Nigel de Jong? Speelt die nog dan haha?

Ajax heeft de scouting niet op orde mbt de defensieve plaatsen. We hebben daar al zoveel geprobeerd en we zijn gedeeltelijk gered door de jeugdopleiding. Orejuela, Kristensen, Magallan, Klaiber, Alvarez en co zijn zomaar even de aankopen die er helemaal niks van (gaan) bakken.
1 -1
RuffRhythim
Vertel eens iets wat we nog niet wisten...
0 0