Van Hooijdonk: 'Je kunt Ajax beter in het begin tegenkomen'

GinoHaverkamp, 24-09-2020 om 16:50, 11158 views, De Gelderlander |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Pierre van Hooijdonk denkt dat het voor tegenstanders van Ajax idealer is om de Amsterdammers aan het begin van het seizoen tegen te komen dan later in de jaargang. Dat geldt ook voor Vitesse, dat zaterdagavond op bezoek gaat naar de Johan Cruijff ArenA.

Van Hooijdonk, in het seizoen 1999/2000 actief voor de Arnhemmers, blijft echter realistisch in gesprek met De Gelderlander. 'Op basis van begroting is Ajax ongenaakbaar in Nederland. Dan hoef je niet eens over systemen te praten. Er is op papier een groot kwaliteitsverschil. Maar er liggen kansen.'

Eén van die kansen is de timing van de ontmoeting, aan het eind van de maand september. 'Je kunt Ajax maar beter in het begin van de competitie tegenkomen', legt de oud-spits uit. Het team van de Amsterdammers staat er dan nog niet, zo stelt hij. 'Hakim Ziyech is weg en Donny van de Beek heeft de hele voorbereiding meegemaakt, maar is toch vertrokken. Nieuwe spelers moeten wennen. Dat is met het systeem van Ajax, zo aanvallend, een kwetsbaarheid.'

Buitencategorie

In Nederland is Ajax volgens Van Hooijdonk 'van de buitencategorie'. 'Ik heb het hier ook niet over Steven Berghuis bij Feyenoord of Oussama Idrissi bij AZ. Zij hebben wél rendement. Ajax kan, zeker in Nederland, met drie aanvallers spelen. Met vleugelspitsen. Vanwege een surplus aan kwaliteit. Maar het systeem van Vitesse biedt veel voordelen.' Daarmee doelt de oud-international op het 3-5-2-systeem van Vitesse, een onorthodoxe opstelling in het Nederlandse voetbal.

Bestel de FIFA 21 Limited Ajax Edition nu!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxxcied4life
In de Champions League spelen teams doorgaans 4-3-3 inderdaad.
0 0
behangdelul
VItesse 3-5-2? Eerder 5-3-2, die buitenstende middenvelders (bijv Wittek en Dasa)) zijn gewoon verdedigers
0 -1
Lazell
Ik kijk geen Vitesse, maar waarschijnlijk het verschil tussen balbezit en balbezit tegenstander. Bij Inter schoven ze in balbezit door naar voren en bij balbezit tegenstander bijna tot op de achterlijn.

Je moet de formatie maar een naampje geven...
1 0
trainerdv
Je kan Ajax het beste vlak na de winterstop krijgen (altijd een dipje) of na een zware Europese wedstrijd. Vitesse is met al die rare snuiters in t begin van seizoen nog net zo zoekende als Ajax, dus dat is een non-argument.
1 0
ajaxinho
Daarom verbaast het me dat we PSV en Feyenoord pas in januari krijgen.
Meestal krijgen we die aan het begin van het seizoen.
0 0
insectenverdelg
Idee van vd Sar. Toppers hopelijk met publiek.
0 0
ajaxinho
Aha, dat verklaart een hoop.
0 0
Schip
Wat wordt er weer lekker anoniem gemind. Feeling good boys?
3 0
michel76
Gelukkig is Pierre geen vaste volger van Ajax. Dan had hij kunnen weten dat Ajax juist in december en begin van het nieuwe jaar de meeste punten laat liggen.
2 -5
insectenverdelg
Maar met de rust en de rustige opbouw van het seizoen kan dit jaar zomaar alles anders zijn. Dit jaar is echt anders als voorgaande jaren.
0 0
ajaxxcied4life
True. Ten Hag zei zelf ook dat hij nu eindelijk een normale voorbereiding heeft gehad waarin hij bepaalde facetten van het spel echt heeft kunnen finetunen. Dat kan zomaar eens een verschil maken
0 0
Sterspeler
De vraag is echter of we dat op het veld gaan terugzien.
0 0
Henkjanklaas
Ajax speelt over het algemeen beter tegen betere tegenstanders. Die spelen doorgaans iets minder compact en daar is makkelijker doorheen te voetballen. Jammer dat Ajax nog steeds geen pijlsnelle controlerende middenvelder heeft binnengehaald. Want in de CL wordt ajax op de counter , in de omschakeling te vaak afgetroefd. Dat was al zo en ik verwacht met de huidige bezetting nog steeds.
EtH is echter een eigenwijs mannetje. Kopstrekte achterin mis ik ook.
0 -2
ajaxinho
Pijlsnelle controlerende middenvelder? Kudus.
0 0
AFCA-B93
Ik denk dat een tegenstander als Vitesse Ajax beter ligt dan ploegen die onderin spelen. Het basisprincipe van Vitesse gaat toch uit van voetballen en balbezit tegen het meerendeel van de tegenstanders. Die kunnen niet zomaar gestructureerd met 10 man achterin gaan hangen. Daar gaan meer fouten ontstaan dan wanneer een Sparta dit doet of ADO ofzo doet. Die trainen daar al vanaf de voorbereiding op, Vitesse niet
1 0
BokkieBokstra
Vorig jaar anders niet.
0 -1
Van Reenen
Hij vergeet erbij te zeggen dat wanneer Ajax in de aanval is dat het systeem dan 1-5-5 wordt. Een systeem zonder spits! Een systeem dat door de meeste clubs wordt gespeeld.
0 -1