Ronald de Boer: 'Frank is juist een aanvallende coach'

JesseTH, 24-09-2020 om 07:30, 5530 views, De Volkskrant |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Ronald de Boer kan zich niet volledig vinden in de kritiek die er is op het aanstellen van Frank de Boer als bondscoach. Na succesjaren als trainer bij Ajax, blijft nu vooral het weinig oogstrelende voetbal hangen en zijn jaren in het buitenland hebben zijn imago niet opgeschoond.

Het houden van balbezit leek in zijn laatste jaren bij Ajax tot kunst verheven, maar daarop bekritiseert zijn broer hem niet. 'Hij kon niet anders. Frank is juist een aanvallend denkende coach. In de jeugd, als trainer van A1, speelde hij al met buitenspelers die naar binnen trokken, backs die erover denderden en continu druk. Maar je moet wel het materiaal hebben om zo te voetballen', aldus de analist en jeugdtrainer in de Volkskrant.

Toen hij vervolgens vertrok naar Inter, verliep het voor Frank de Boer niet beter, integendeel. 'Om verder te komen met dit project was meer tijd nodig geweest. Inter is een leermoment geweest. Hoe lopen de lijnen bij zo'n club? Het was een wespennest. Bij Ajax was de trainer de belangrijkste man, hier wilden anderen controle houden.'

Ook Willem Vissers kent respect voor de nieuwe bondscoach, zo blijkt wel. 'De Boer, met een selectie die niet eens altijd zo goed was, gevuld met spelers als Ebecilio, Boerrigter, Zimling en Van der Hoorn, won vier landstitels op rij. Dat was Louis van Gaal niet eens gelukt, en Rinus Michels ook niet. De Boer was succesvol ver voordat Ajax 20 miljoen euro uitgaf aan jonge dribbelaars uit Brazilië, ver voordat Ajax het salarisplafond ophoogde naar 4,5 miljoen euro bruto.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
rodnet
Frank de Boer was bij zijn aantreden de juiste man op de juiste plaats. Onverstoorbare Noordhollandse nuchterheid binnen een club die volledig in brand stond. Toen hij onverwachts goed presteerde met het (best behoorlijke) elftal kreeg hij een serieuze stem bij het aankoopbeleid en vanaf dat moment ging het bergafwaarts. Hij had ook nee kunnen zeggen tegen matige spelers als van der Hoorn, Sigthorsson, Duarte, Zimling en Gudelj maar hij zei hardgrondig ja. Vanaf het vertrek van Eriksen was het voetbal helemaal niet meer om aan te zien. Ik kom sinds 1977 bij Ajax maar heb nog nooit zo'n dramatisch Ajax-spel meegemaakt als in de laatste 2 jaar de Boer.
2 0
Liam
Frank had in 2011 een prima team staan: Vermeer, Van de Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Blind/Boilesen, Anita, De Zeeuw, Eriksen, Sulejmani, Siem, Ebecilio.
Hij had alleen de buitenspelers wat moeten modificeren en de rest gewoon laten staan. Frank koss er echter voor om alles overhoop te gooien: Sigthorsson moest komen, Siem naar het middenveld, Anita moest banken, De Zeeuw moest weg, Theo. J moest als luie 6 spelen.

Vanaf dat moment kreeg ik grote twijfels bij Frank,
2 0
LammertAlbertus
Ronald de Boer heeft veel betere voetbal visie dan Frank, check zijn 343 beste club medespelers ooit team .

Ik had Frank veldtrainer gemaakt & Ronald de Boer samen met Rafael van der Vaart de selectie, opstelling & tactiek laten bepalen.

Dit hierboven zijn allemaal Positieve Propaganda praatjes van broer & Willem Vissers & Co .

Feit is Ajax des FdB 9vd10x niet om aan te zien was , 4x kampioen maar in de Europa legden ze het structureel af tegen nb 3e garnituur clubs.

Frank de Boer speelde meestal met deze spelers
een prima achterhoede een prima middenveld
alleen de 9 was niet je dat
waar ie met Mounir El Hamdaoui een wereldklasse spits had kunnen hebben

Cillessen
Van Rhijn Moisander Vertonghen Blind
Siem Anita( TJ/Serero) Eriksen
Schöne Sightorsson Fischer ( Kishna/Aissati)
0 -1
Sluk
VDVaart heeft een leuk praatje op tv, maar of hij als staflid bij Oranje geschikt is betwijfel ik.
1 0
Jan Doedel
Frank de Boer: Ronald is echt niet aan de botox, echt niet!
1 -1
trainerdv
Nou ja, bij Inter en Palace waren ze inderdaad niet klaar voor een trainer (die met matige spelers) aanvallend ging spelen, Dat is altijd een groot risico. Gegokt en verloren van beide kanten. De MLS heb ik nooit gezien, maar ik neem aan dat dat ook mee is genomen in zijn beoordeling.
0 -1
JariHeijden
Ik heb het wel regelmatig gezien en het was niet altijd sprankelend. Maar hij haalde wel succes met toch echt niet bedoeld en wonderteam. Hij werd geloof ik derde in de competitie, halve finale van het eindtoernooi om het landskampioenschap. Twee bekers gewonnen. Maar het werd gaandeweg wel wat stroperig.

Maar je moet je ook afvragen wat een trainer daar aan kan doen. Bij Atlanta United lopen geen types Eriksen of zo. En hij werd ontslagen omdat het plezier in het voetbal onder De Boer verdween. Maar wat is er daarna gebeurd? Van de zes opvolgende wedstrijden met een nieuwe coach, werd er een gewonnen.

Het is gewoon geen geweldig elftal. De Boer is niet de meest sprankelende coach, maar het wordt allemaal wel zwaar overdreven. Hij is wel een realistische coach en dat is juist belangrijk bij Oranje. Je hebt maar weinig tijd, behalve bij een eindtoernooi. En waar is De Boer goed in? Towerken naar een climax. Dat ging mis in 2016, maat in de eerste vier jaar wist hij heel goed de 'big points' binnen te halen. In de eindfase van een competitie kwam De Boer bovendrijven. Hij kon een team smeden dat ondanks de soms matige kwaliteit (dat holde elk jaar wel achteruit) er iets onoverwinnelijks in kwam en tactisch het goede plan had.

Juist in een eindtoernooi van Oranje heb je dat nodig. En dat is precies waarom ik Frank de Boer zie zitten als bondscoach.
1 0
ajaxinho
Zimling was ik echt helemaal vergeten.
Dit is toch ook een aankoop van Overmars?
1 0
Superman
Rare prater die Ronald, onzin.
1 0
grannig mokum1
Precies eng vent
1 0
Babangida83
En de aarde is ook plat.
3 0
Sluk
Ik weet niet of Frank nou blij moet zijn met steun van Ronald. Ronald vindt een WK in Qatar ook een goed idee...
0 0
Jojo49
1 Eieige Tweelingen helpen mekaar.
0 0
Caparzo
Ben benieuwd, hij heeft nu het beste van het land ter beschikking. Verdediging waarschijnlijk beste van alle landenteams, middenveld ook erg goed, de meesten spelen bij de top van Europa.

Aanval niet meer zo hoogwaardig als met Robben/RvP maar toch ook niet verkeerd, waarschijnlijk ook met oog op de volgende 5-10 jaar niet (Europese subtop). Bovendien, nu de generatie CR7/Messi met alle grote negens van het laatste decennium in hun nadagen zitten, is er sowieso een flinke devaluatie in alle voorlinies gaande, de standaard van wat absolute wereldtop zakt een heel eind, het schuift meer in elkaar.

Wens hem succes en hoop dat hij laat zien dat zijn betonvoetbal inderdaad "gegeven de omstandigheden" was.
0 0
grannig mokum1
De speelstijl van FDB scheelt niet veel van VanGaal, controlle op het spel en daarom kan dat heel zaai lijken, balletje terug, balletje breed.. En het laatste 2 seizoenen bij ajax was echt niet om aan te zien was zaai
4 0
Ajax_026
zaai??...
0 -1
noppenkoning
Niets dan respect voor F. de Boer, echte Ajacied natuurlijk en mede dankzij die 4 titels hebben we een goede financiële basis gelegd. Maar hij zetten wel Schone op rechtsbuiten en Sightorsson op linksbuiten
5 0
DeHardeWaarheid
Lasse Schöne is Ajacied van het jaar geworden op die rechtsbuiten positie.
1 -1
MPAjax
van der hoorn is bijna motm geworden als spits door frankie
0 0
Henkjanklaas
Je kunt het ajax van de boer onmogelijk vergelijken met het huidige ajax. Kijk alleen maar naar de transfersommen die betaald worden en de salarissen.
Van gaal speelde toentertijd met het Ned. Elftal op de counter omdat hij speelde naar de mogelijkheden. De boer krijgt een mooi Ned. elftal hoewel de voorhoede niet van wereldklasse is.
De verdediging en het middenveld zijn meer dan prima. Jammer dat we niet een top aanvalller met diepte hebben. Depay, Bergwijn acht ik niet van wereldklasse.
2 0
Rentokill
Vergelijken is idd onzin. Voetbal is ook weer 10 jaar verder.
Maar wat een verademing toen Bosz t over nam en hij kon uitleggen dat hij juist verwachtte van zn buitenspelers af en toe de bal kwijt te raken omdat hij van ze verwacht de duels aan te gaan en een mannetje te proberen te passeren. Of dat hij van de spelers vroeg om binnen een x aantal seconden alles opzij te zetten om de bal te heroveren. Dat felle aanjagen en acties vs het positiebreien ...
2 0
Liam
Hij hoefde echt niet Sigthorsson en Gudelj te halen voor 6. miljoen per stuk.
En Van der Hoorn boven Van Dijk te verkiezen.
2 0
Ajax27
Sigthorssson was gewoon een miskleun.
Gudelj werd gehaald omdat de grote kritiek van dat seizoen ervoor was dat Ajax power op het middenveld miste. Ajax miste een sterke technische middenvelder met diepgang. Ziyech was technisch, maar in die jaren gewoon nog een lastige marokkaan om mee te werken. Dus logisch dat Gudelj kwam. Dat Klaassen zich ineens zo sterk ontwikkelde en er ene Bazoer kwam en we daardoor 3 talenten hadden die allemaal power hadden... tjah, die glazen bol had niemand voor zich kunnen houden.

En vd Hoorn.. die was destijds 10 klassen beter dan van Dijk. van Dijk was gewoon een sterke verdediger die absoluut niet kon voetballen. In alle bladen, tv programma's en noem het maar op werd gezegd dat vd Hoorn de ultieme voetballende lange sterke verdediger voor Ajax was. Er was maar 1 verdedigend talent in NL met potentie voor Ajax 1, en dat was vd Hoorn. Niemand nam van Dijk toen serieus.. als je naar schotland gaat neemt ook niemand je serieus... pas toen hij Engeland voetbalde, daar werd ie echt goed en het beest wat we nu kennen. Maar in dat jaar dat vd Hoorn werd gehaald, had niemand ooit durven denken dat van Dijk zo groot zou worden.

Het is precies wat Vissers zegt. Andere tijden, totaal andere budgetten, veeeeeel matige spelers die niets bij Ajax te zoeken hadden... en toch kampioen worden. Das knap.
2 -2
MosesD
Sigthorsson heeft vooral pech gehad met blessures. Hij heeft veel te veel krachttraining gedaan, was daardoor al zijn souplesse en snelheid kwijt. Nooit meer goed gekomen. Was geen houten klaas toen hij kwam. Bij zijn debuut tegen Twente maakte hij een prima indruk.
Van de Hoorn 10 klassen beter dan van Dijk. Haha, wat een onzin. Bij Utrecht lachten zich rot als van de Hoorn in het midden stond bij een rondo. Juist van Dijk kon veel beter voetballen. Bij Ajax twijfelde men aan het mentale. Daar had van de Hoorn een voorsprong, maar die kon totaal niet voetballen. En dat is gebleken. Toen Ajax daar met een zak van rond de 6 mio aankwam, wisten ze niet hoe snel ze akkoord moesten gaan.
Dat Ajax geen top selectie had, dat klopt. Kan je nagaan hoe matig de rest was.... Ik vond het voetbal van de Boer in het begin fris, maar dat zie je vaker bij een trainerswissel. Vanaf 2012 was het werkelijk niet om aan te gluren. Met die aanvallende intenties, het vroeg druk zetten, viel het allemaal erg mee.
1 -1
afcas
Gudelj aankoop kun je niet verdedigen...
0 -1
ajax1forever
haha, je gaat je broer natuurlijk niet afvallen..
0 0
Rentokill
Aanvallend kun je op veel manieren uitleggen. Het gaat in voetbal om doelpunten. Niet om zoveel mogelijk minuten balbezit.

Lange pass, individuele acties was onder de Boer een doodzonde. Alles combineren en statisch positiespel.

Volgens mij was een schot op doel ook bijna verboden, net als scoren... want dan was je de bal immers kwijt.
6 -2
Minsc
Ha ha ha
0 -2
altijdwelwat
Ja Super aanvallend , en ook heel goed in de communicatie ! En hij is nog beter in de omgang met spelers , vooral spelers met een iets ander karakter. Dat maakt ook dat hij overal zo succesvol is geweest.....
4 -2
Joseph
Dat zou dan heel treurig zijn, dan heeft zijn visie in de praktijk een tegenovergesteld effect.
5 -1
Ferd
Leuk verhaal Ronald, maar je vergeet dat Frank zelf grotendeels de selecties van het betonvoetbal had samengesteld. En dat hij struktureel de verkeerde spelers op de verkeerde plek neerzette.
8 -5
Henkjanklaas
Zijn budget voor aankopen en salarissen waren niet te vergelijken met nu.
0 0
Schip
Leuk verhaal Ferd, maar je vergeet dat niemand toen alleen besliste wie er kwam.

Dat noem je een technisch hart, je weet wel, waar we jaren gedonder van hebben gehad. Overmars reikte de opties aan binnen het mandaat van de RvC, het TH besliste daarbinnen. Of dacht jij soms dat Frank de Boer uberhaupt wist wie Zimling was? Of dat hij zelf in een jolige bui aan Overmars voorstelde Eto'o eens te proberen?

En aangezien Bergkamp de grote bewaker was van de doorstroom van jeugd en zelfs hij voor aankopen was, zegt dat werkelijk alles over de staat van Ajax toen.

Frank was niet verantwoordelijk voor de aankopen, zelfs niet voor de keuze voor aangereikte alternatieven. Hij was verantwoordelijk voor de speelwijze. En dat was de laatste jaren al erg genoeg.

We zullen zien of hij met goed - geen top - materiaal weer zijn oude A1 speelwijze durft te spelen.
3 -8
Ozymandias
"Of dacht jij soms dat Frank de Boer uberhaupt wist wie Zimling was?"

Slecht voorbeeld aangezien De Boer zelf aan heeft gegeven dat Zimling werd gekocht nadat Morten Olsen in een gesprek over Poulsen aan De Boer had aangeraden om ook naar Zimling te kijken. De Boer was dus degene binnen Ajax die met Zimling aan kwam zetten als idee.

"Leuk verhaal Ferd, maar je vergeet dat niemand toen alleen besliste wie er kwam."

De Boer besliste niet alleen wie er kwam maar had toen wel de grootste stem. Zo kwam Vd Hoorn (terwijl Bergkamp en Jonk voor Van Dijk wilde gaan) omdat De Boer het meer in Vd Hoorn zag zitten en kwam Gudelj omdat De Boer hem er per se bij wilde hebben.
5 -2
Schip
"De Boer besliste niet alleen wie er kwam maar had toen wel de grootste stem".

Dat is niet waar en blijkt ook uit wat de partijen daar zelf van zeggen. Zoals een Bergkamp, die aangaf dat er bij meerderheid beslist werd.

Maar los daarvan, lijkt je te vergeten dat Ajax een scoutingsapparaat heeft. En die wordt aangestuurd uiteindelijk door Overmars. Die moet spelers aanreiken. Overigens is een tip van Morten Olsen geen slechte referentie, wat maar weer aangeeft dat ook zulke trainers zich kunnen vergissen.

Bottomline: Frank ging niet uitsluitend over het transferbeleid en bij oranje speelt dat niet. Wel is er alle reden om te twijfelen over zijn spelopvatting. Haal de hoofdzaak er eens uit.
3 -1
Ozymandias
"Dat is niet waar en blijkt ook uit wat de partijen daar zelf van zeggen. Zoals een Bergkamp, die aangaf dat er bij meerderheid beslist werd."

Uit het rapport van Ling kwam naar voren dat De Boer regelmatig zijn wil er doorheen drukte (zoals bij Vd Hoorn terwijl Bergkamp en Jonk voor Van Dijk wilde gaan). Naar Jonk werd uiteindelijk helemaal niet meer geluisterd qua transfers. Overmars en De Boer bespraken toen onderling transfers via SMS zonder Jonk daarvan op de hoogte te brengen (volgens het rapport van Ling).

"Frank ging niet uitsluitend over het transferbeleid en bij oranje speelt dat niet."

Bij Oranje bepaalt de bondscoach toch welke spelers worden opgeroepen? Zijn voorkeur qua spelers speelt bij Oranje juist een grote rol.
4 -1
Liam
Hij hielp eigenhandig het prima team van 2011 om zeep. Dat team stond prima, alleen de. buitenspelers. waren wat minder. (Ebecilio en Sulejmani). Wat deed. hij? Siem naar het middenveld zetten en daarvoor Sigthorsson kopen. Anita offeren, De Zeeuw richting uitgang duwen en Theo Jansen als hangende. 6 laten spelen. Dat middenveld van 2011: Anita, De Zeeuw, Eriksen was echt top. Heel de flow was daarna gelijk weg.
Sorry, toen wist ik: die ziet het niet.
0 -1
DeHardeWaarheid
Anita, De Zeeuw en Eriksen hebben welgeteld drie en halve wedstrijd samen op het middenveld gespeeld in de competitie.
0 0
Ozymandias
De eerste 2.5 seizoenen onder De Boer was een verademing ten opzichte van de seizoenen daarvoor. Het werd pas minder toen Anita vertrok. Eriksen heeft toen nog één seizoen de kar kunnen dragen (en Ajax bijna eigenhandig het kampioenschap bezorgd) maar daarna werd het een drama (mede door de aankopen die De Boer wilde hebben en qua type niet bij Ajax paste).
3 0