'De mensen die de ziel van Ajax vormden, zijn vertrokken'

JesseTH, 14-09-2020 om 23:15, 8151 views, FOX Sports |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Willem Vissers merkt op dat 'de ziel' van het Ajax van twee jaar geleden langzaam maar zeker vertrokken is uit Amsterdam. Ajacieden die toen furore maakten, maakten transfers naar het buitenland en Vissers betwijfelt of Ajax dat op een goede manier heeft opgevangen.

'Het basiselftal van twee jaar geleden waaraan de wereld zich vergaapt heeft, is bijna vertrokken', leidt Vissers zijn verhaal in bij Voetbalpraat. 'Als ik het middenveld Frenkie de Jong, Schöne en Van de Beek vergelijk met het middenveld Álvarez, Gravenberch, Promes, dan heb je wel een jasje uitgedaan. Ik vind dat ze daar te weinig op ingespeeld hebben.'

'Ik ben ook een fan van Antony, echt een combinatiespeler die eigenlijk alles kan. Maar of je al kan verwachten dat spelers als Kudus en Antony in de grote wedstrijden het verschil maken, dat waag ik te betwijfelen', voegt de verslaggever eraan toe. 'Dat heeft bij Neres ook een tijdje geduurd. De dragende spelers, de mensen die de ziel van Ajax vormden, zijn vertrokken.'

De journalist van de Volkskrant zou een andere tactiek hanteren als hij werkzaam zou zijn bij Ajax. 'Als ik Ajax was, had ik tegen AZ gezegd: wij willen Stengs. En ik had tegen PSV gezegd: wij willen Malen. Wat Bayern München doet, gebeurt in Nederland gewoon niet.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
jutter
Je geeft momenteel geen stuiver voor die Stengs, zeker. Maar je moet wel bedenken dat hij nauwelijks of helemaal niet een normale voorbereiding heeft gehad door die hardnekkige blessure.Ook onder voor hem betere omstandigheden zou hij n.m.m. zeker niet de ideale keus zijn, dan kijk ik veel meer naar goede, technische spelers uit het Zuid Amerikaanse continent, die heb je daar in overvloed. En dan kijk ik persoonlijk wat minder naar Mexico, omdat je daar voornamelijk met net niet spelers te maken hebt, niet alleen met die Alvarez bij ons maar ook die jongen bij PSV en de toch min of meer in het buitenland op een zijspoor geraakte spelers als Lozano en die Laniez. Dat vind ik de makke van dat Mexico, je vind er zelden of nooit, een hele enkele uitzondering daargelaten, spelers van absoluut topnivo, althans jongens die echte toppers zijn bij hun clubs in Europa bijv. Een gezonde Stengs kan van waarde zijn voor Ajax, maar dan wel in een later stadium als hij wat ouder is. Maar ook weer geen speler lijkt waarbij je die zekerheid hebt. Het geval van Dijk bewijst dat er heel af en toe spelers komen bovendrijven op een wijze/manier die je helemaal niet had verwacht. Dat is dan weer het mooie aan sport in het algemeen, je mag dan een mening over, in dit geval, een bepaalde voetballer hebben 100% zekerheid heb je nooit, zeker als die op een wat latere leeftijd is, en dat kan dus ook opgeld gaan doen voor genoemde Stengs.
0 0
debarbaar
Wie gisteren Stengs heeft zien voetballen weet dat die bij Az zijn plafond al heeft bereikt. Malen is een ander verhaal maar je wilt geen 40 miljoen betalen en dan 40% van de transferrechten aan Raiola overdragen.
0 0
waayop
Opvallend dat de aandacht hier alleen op de spelers gericht is. Bij mij heerst er toch steeds een knagend gevoel of TH nu wel echt een toptrainer is. Hij zet vaak spelers op een plek waar hun kwaliteiten niet tot hun recht komen. En stelt daarnaast spelers op die eigenlijk gewoon gebrek aan kwaliteit hebben. Denk aan Labyad, Marin, Magellan, dat is toch niet het niveau wat we willen.
1 0
wladimir
Marin en Magallan zijn reeds vertrokken. Dit wordt het derde seizoen van Labyad. Hij heeft nauwelijks kansen gehad en verdient deze wel nu Ziyech en van de Beek zijn vertrokken.
0 0
RJB1979
De ziel van Ajax zit hem niet in de spelers. Die vertrekken altijd op een gegeven moment. De ziel zit hem in de ideologie, de supporters en de spelopvatting en die ziel is het kloppend hart.
1 0
ram
Het is wel zo dat de ziel een beetje weg is. Maar kwalitatief is er meer dan genoeg over. Ik denk eigenlijk dat we Donny en Hakim niet/amper gaan missen.

Ik snap niet dat ze komen met Stengs en Malen. Wat moeten we daarmee? Malen zou natuurlijk wel een toevoeging zijn maar is niet echt een Ajax-spits en daarbij hebben we voorin al genoeg. Ik snap het idee natuurlijk wel. Maar noem dan Wijndal ofzo; iemand die we wel kunnen gebruiken.

De vergelijking met Bayern gaat niet echt op; als zij van Dortmund kopen, kan dat voor een redelijke prijs. Als Bayern vergelijkbare toppers uit het buitenland wil halen, zijn ze ongeveer net zo duur. Als wij Wijndal ofzo halen, is hij 4x zo duur in vergelijking met een vergelijkbare speler uit Zuid-Amerika. En ik geloof ook helemaal niet dat je AZ dan veel zwakker maakt. Je maakt ze alleen maar rijker.

Ik vind overigens niet dat we nooit iets moeten kopen van een concurrent hoor. Als Wijndal redelijk betaalbaar is, vind ik dat zeker een optie. En als Berghuis maar 12 miljoen is... Lijkt me hilarisch om hem te halen. En dan gebruiken als koffiejuffrouw.
2 -2
Ajax114
Hahaha Stengs, waar zou die moeten spelen dan ? We hebben gewoon een goede middenvelder nodig en niet voor teveel geld een speler van Az die het nog niet heeft laten zien.
0 0
Ajax27
Ja Willem... wij willen Malen en Stengs. Dan zegt PSV, dat is dan 35 miljoen... AZ zegt, das dan 20 miljoen. Nee dat gaat gewoon niet gebeuren.

Je kunt Donny, Frenkie, Ziyech en de Ligt niet inruilen voor spelers die net zo goed zijn als hoe die jongens in 2018/2019 waren... want dan zijn ze rijp om te vertrekken. Je krijgt dus vrijwel altijd spelers die nog naar dat niveau moeten doorgroeien.

We moeten ons dan ook niet de illusie maken dat we zomaar eventjes met nieuuwe spelers Europees kunnen schitteren. Er zal weer geschuurd en gebouwd moeten worden. Er zullen nog spelers afvallen, anderen erbij komen... en dadelijk staat er gewoon weer een team waarvan we zeggen, So... die gaat veel opbrengen, Ajax flikt het weer.
1 0
johnantoni
Ajax heeft genoeg spelers voor de verdediging en aanval, het middenveld is gewoon heel dun/slecht bezet.
1 -1
debarbaar
Ik denk dat er in elke linie wel wat bij kan hoor, zeker in de verdediging en op het middenveld.
0 0
ram
Zo dun en slecht is het nu ook weer niet...

Gravenberch en Kudus zijn geweldige talenten die er meteen staan. Martinez op '6' is in mijn ogen de beste middenvelder van de Eredivisie met potentie voor de wereldtop. En Alvarez staat er bij supporters heel slecht op; niet helemaal terecht. Hij doet het redelijk tot goed (ook tegen Sparta) en is in mijn ogen een prima back-up voor Martinez.

Dat zijn vier man voor twee posities. En daarmee kun je twee complementaire duo's opstellen. Ik zou gaan voor Kudus-Martinez maar Alvarez-Gravenberch is ook niet zo slecht.

Ik vind wel dat er iemand bij moet komen: een verdedigende middenvelder met voetballend vermogen. Als er nu iemand wegvalt, is het wel wat dunnetjes. Maar "heel dun/slecht"... Zwaar overdreven.
0 -3
Joseph
Aan het eind van elk seizoen verdwijnt er een deel van de ziel van Ajax, als dit niet zo was, zou Ajax al een Europese topclub zijn. Vorig jaar vertrokken Frenkie en de Ligt, dit jaar Ziyech en Donny. Stel je het team eens voor met deze spelers er nog bij. Als er ooit een Super League komt in Europa, zal Ajax binnen een paar jaar bij de top horen, je zou dan zelfs spelers als Frenkie en de Ligt terug kunnen halen.

Ik zie dit seizoen met Schuurs, Gravenberch, Kudus en Antony alweer nieuwe jongens opstaan. Samen met Blind, Tadic, Neres en hopelijk ook Tagliafico en Onana, staat er nog genoeg ziel in het elftal voor een mooi jaar. Enige wat nog nodig is, is een goede balans op het veld. Als dat gevonden is doe je met een beetje geluk in de loting na de winter ook nog mee in de CL.
1 0
Marcw1972
Ipv Stengs kunnen ze beter Joey Veerman van Heerenveen ophalen. Dat is echt een goede voetballer en zou prima bij ons passen.
3 0
PeterVKV
Ajax zit in een interbellum, maar dan niet tussen twee oorlogen maar tussen twee internationale succesperiodes. De basis van het internationale (bijna) succes is weg met de Ligt, de Jong, Ziyech en vd Beek en dat is niet op te vangen. Echt internationaal succes is vrijwel onmogelijk (nationaal geen probleem waarschijnlijk). Verwachtingen moeten niet te hoog zijn. Gefocust moet worden op een nieuwe succesperiode over een jaar of 2/3 op basis van een hele sterke generatie uit de jeugd (Gravenberch, Taylor, Unuvar, Brobbey, Hanssen en de Timbers) gecombineerd met gerichte aankopen. Nationaal natuurlijk wel elk jaar kampioen worden. Gerichte aankopen nu: Mo Ihattaran en Owen Wijndal.
4 0
wladimir
Wanneer Tagliafico vertrekt is Wijndal een goede vervanger. Ihattaren heeft nog te weinig laten zien. Met Kudus, Labyad, Lang, Ekkelenkamp, Tadic en eventueel Gravenberch zijn er in principe voldoende opties op tien.

Dankzij de jeugdopleiding en de goed gevulde bankrekening (dankzij Champions League en uitgaande transfers) moet Ajax ieder jaar gemakkelijk kampioen kunnen worden in de ere en eerste divisie. Er zal zich vanzelf een team aandienen die kan overwinteren in de Champions League.
0 0
Schip
Dat Bayern idee zal me worst zijn. En een ziel vertrekt niet, een nieuwe ziel vormt zich gewoon.

Dat de huidige selectie (weer) niet in balans is vind ik dan weer wel. Die van 2018/2019 was wel in balans, die van 2016/2017 ook.Dan kijk je vooral naar de as posities. Staat er een betrouwbare keeper, een goed centrum, een goede 6, goede aanvallende middenvelder en echte 9.

Onder Bosz was dat Onana - Sanchez / De Ligt - Schone - Klaassen / Ziyech / Dolberg. Veel completer wordt het niet. Schone kon het nog net goed belopen, de rest spreekt voor zich.

Het jaar erna met het vertrek van Sanchez en Klaassen (en Traore, die soms ook in de spits had gespeeld) werd het al minder even los van het drama dat de ploeg beïnvloedde. Vertrek van Sanchez werd niet opgevangen, bovendien waren er geen backs.

Jaar erop werd fantastisch ingekocht en stond de meest complete selectie in jaren, zij het niet erg breed.

Nu lijkt het centrum er wel weer te staan, maar Alvarez in de as en Laby-fucking-ad in de spits...Nu is die laatste een vondst van TH en kan Tadic daar weer staan. Maar de 6 ontbreekt, om over stand in's voor Blind en Nico nog maar niet te spreken.

Zelf had ik liever Botman naast Schuurs gehad met Blind op 6. Tegen Bayern uit liep het met Blind op 6 (en zonder Frenkie) als een trein met twee lange en fysiek sterke verdedigers, die nog steeds prima konden opbouwen. Dat is met Botman iets minder en indribbelen kan hij niet, maar Schuurs des te meer. Zolang zijn inspeelpass maar zuiver is.

Nu hoop ik iig nog op een zes en een linkspoot achter Daley. En ze hadden wel Ihatarren mogen losweken bij PSV. Die gozer is zo balvast en afgewogen in zijn keuzes, dat je hem zelfs in de Frenkie rol op 6 had kunnen zetten. Zo'n Kudus lijdt daar te veel balverlies voor.
4 -2
ram
Wat een horror...

Martinez was vorig jaar fenomenaal op '6' en Blind een absolute master achterin. En jij wil Botman (tsja...) opstellen, Blind van zijn master spot halen en je vergeet de geweldige Martinez helemaal.

Tsja... Ik vind het erg bijzonder.
0 -2
Schip
Dezelfde neigingen heb ik als ik de stukjes van jou lees ram. De horror...

Dat je in je bolle hoofdje geen ruimte meer hebt voor het feit dat Blind op 6 de beste man van de eredivisie was voordat hij naar United vertrok, vind ik dan weer. Tja. Bijzonder zal ik maar zeggen.

De passing, het inzicht en de opbouw komen daar prima tot hun recht.

Martinez kan ook op 4 trouwens, maar ik ben er vanuit gegaan dat Nico vertrekt. Volgens mij is door Ajax nog steeds geen definitief bericht gekomen dat dit niet meer kan. Ze kondigen enkel aan dat dit moment wel bestaat voor de club en dichterbij komt.

Martinez op 6 kan zeker ook, alles liever dan Alvarez. Maar hoewel Martinez fel is en goed kort kan draaien, is hij opbouwend lang niet zo goed als Blind.

Voor Martinez is altijd plek, of het nu als back of op 4 is, maar Blind zou op 6 zeker ook voor Gravenberch veruit de beste optie zijn.

Dat jij dit niet ziet, bevestigt dit punt eigenlijk wel.
1 0
Joseph
Blind op 6 zou bij mij ook zeker de voorkeur hebben, maar ik denk dat je het prima met Martinez kan oplossen. Als je Blind dan af en toe naar voren laat gaan en Martinez uit laat zakken, maak je het de tegenstander extra moeilijk en maak je gebruik van het aanvallende inzicht van Blind zonder dat je hem veel laat rennen.

Ik hoop trouwens echt dat ten Hag geen gekke dingen gaat doen als Martinez weer fit is. Een middenveld met hem en Alvarez zou echt een ramp zijn.
0 0
PeterVKV
Je kan spelen met het centrum Schuurs/Martinez met Blind daarvoor als echte 6 in de punt naar achter. Maar op een of andere manier wil TH dat niet. Dus kiest hij voor Alvarez als RCM achter/naast Gravenberch (die echt links op het middenveld moet spelen). Linkspoten als Eiting en Blind komen dus niet meer in aanmerking. Doodzonde. Stel je voor een middenveld met Blind (Eiting) op 6 met daarvoor Gravenberch en Ihattaran als aanvallende middenvelders.....
2 0
Schip
Ja, voetballend zou dat een subliem middenveld zijn. Al zal Ihattaren niet komen en hebben we nu Kudus. Ook prima.

Vorig jaar was het idee om Blind inderdaad op 6 te zetten. Maar dat liep niet gelijk, omdat je CL kwalificatie moest afdwingen en er geen tijd was echt te bouwen. Dus was het duo Martinez - Schuurs te onzeker. Geen van beiden coachte. Niemand gaf leiding. Nico speelde toen trouwens echt erg matig, liep uit positie en hielp niet. Hij komt op mij wat gefrustreerd over, ook dit jaar weer. Alsof het missen van een transfer hem dwars zit.

Toen kwam de roep uit de ploeg - met name Tadic verwoorde dat toen - om Blind toch weer op 4 te zetten, omdat hij van daaruit beter kan organiseren met het hele veld voor hem, dan op 6. Daar verzoop hij omdat Marin geen ene kut durfde te doen en bevroor in die rol en zowel Nico als Mazaroui echt uit vorm bleken en uit positie bleven lopen.

Daardoor werd het gatenkaas achterin. Dus moest Blind weer op 4.

Denk dat het nu wel weer een oplossing kan zijn, omdat Schuurs meer vertrouwen en leiderschap heeft ontwikkeld en Martinez niet meer nieuw is en wat makkelijker communiceert. Bovendien heb je geen CL kwalificatie must, zodat je iets rustiger kunt groeien in de nieuwe rolverdeling.

Ik weet alleen niet wat het hartprobleem van Blind voor invloed heeft. Als 6 moet je meer kilometers afleggen. Ik vermoed dat ze dat risico niet willen nemen, al zit daar misschien niet eens een wetenschappelijke onderbouwing onder.

Zonde, want Blind is voetballend, opbouwend en controlerend een zeer complete 6 en qua ervaring prima om naast Gravenberch te hebben.
2 0
PeterVKV
Blind speelde toen ook als verdedigende linkshalf naast Marin en ging op die positie ook op avontuur. Marin kon de counter daarna niet aan. Daarom moet je juist met een 6 spelen die altijd achter de bal blijft in de punt naar achter zoals Busquets doet/deed. Blind is daarvoor ideaal, niet als linkshalf. Hopen dat TH dit ook inziet.
2 0
PJK54
Op zich heeft hij een punt maar is dat niet bijna jaarlijks bij Ajax. Oké het middenveld heeft zeker een jasje uitgetrokken en maakt een root verschil maar Ajax zal Ajax niet zijn als dat zich vanzelf aanpast. Kopen, kopen, kopen dat is gelukkig Ajax niet die hebben gelukkig ook nog wat jeugd lopen wat zich kan meten met een Stengs en Malen.
0 0
RuffRhythim
Ik hoef Stengs niet.
Ik hoef Malen ook niet perse.
0 0
Ajacied33
Ik irriteer me aan mensen die met Stengs aankomen. Wat heeft die jongen nou helemaal gepresteerd? Als je bij AZ al niet opvalt....Ik vind het geen speler waarvan ik denk, wooww.....Maar goed, dat ben ik
0 0
Mözil
Eerst klagen dat er niet ingespeeld is op het vertrek van middenvelders en vervolgens aankomen met 2 aanvallers. Het is toch heerlijk om als journalist zomaar wat te kunnen roepen!!
1 0
Ferd
Wat ben ik blij dat Willem Vissers het niet voor het zeggen heeft bij Ajax. Een beetje met de zwaar overschatte, trage Stengs aankomen. En met het druistige, wilde paard Malen. Malen is een Victor Fisher 2.0, geen rust voor de goal.
2 -1
Schip
Stengs mist (nog) handelingssnelheid en daar hebben we Antony en Neres al voor. Maar Malen geen rust voor de goal? Is juist een behoorlijk klinische afmaker, iets dat wij missen.

Vraag is alleen of wij die nodig hebben. Als er een veelscorende 10 is, hoeft dat niet. Net als Bergkamp achter Petterson. En zeker met de Brazilianen op de vleugels die ook kunnen scoren. Hopelijk kunnen Kudus en Gravenberch de goals verzorgen vanaf het middenveld. En zsm Martinez weer op 6.
1 0
Bky
Wat moet je met Stengs joh. Die speelt over 5 jaar bij een of andere vage club in Spanje ofzo. Echt het meest overhypte talent van de laatste jaren.
2 0
Schwalbino
Wat moet je met Malen, Stengs en Ihataren als je Lang, Ekkelenkamp, Eiting, Gravenberch, Taylor hebt?
1 -1
PierreHeno
Tja....als jij zelf al niet eens ziet dat Malen en Ihattaren zo in Ajax 1 in de basis mee zouden kunnen dan heb je maar weinig kijk op wat ècht onderscheidend talent is. Zalleen Gravenberch heeft in jouw rijtje kans van slagen de top te halen....en heel misschien Taylor. De rest niet.
3 -3
Ferd
Malen zou bij Ajax op de bank zitten. Als je anders denkt, dan heb je maar weinig kijk op kwaliteit.
0 -3
Amp
Ajax tegen az: "wij willen stengs!".
Ajax tegen psv: "wij willen malen!".
Az en psv in koor: "okay, wij namelijk ook..."...... Tsja en wat nu...?

Wat een vent. Az gooit er een dubbele vraagprijs tegenaan als ajax langs komt. Kan ajax wel betalen, vraag is alleen of je dat wel moet willen. Is ie namelijk lang niet waard. Malen zou een goeie zijn, maar ook daar zullen ze way too much voor vragen. Net een blessure achter de rug, vraag is maar of ie zn potentie ook ooit kan vervullen wat voor een aankoop van zoveel geld toch het minimale moet zijn of t nou vanwege de transfersom is of vanwege de uiteindelijke prestaties waarmee je een transfer hebt terug verdiend. Vraag me echt af wat dit soort "journalisten" nou echt denken bij het neerkwakken van deze domme teksten
0 0
ARUCAMBA
Ajax gaat geen 25 of 30 miljoen aan az of psv betalen en gelijk hebben ze, de selectie is goed genoeg om kampioen te worden en ieder jaar als 2 jaar geleden is gwoon niet mogelijk, alleen ik zou niet met alvarez spelen en promes op 10 en tadic aan de zijlijn, dat moet toch wel anders in te vullen zijn
0 0
TomAjaciedd
Malen hadden we moeten halen. Topspits in wording
0 -2
oudzuid2
Malen hadden we nooit moeten laten vertrekken
0 -1
trodat4030
Malen was geen slaaf. Daar had de club geen hol over te zeggen. Een speler zonder contract kan gaan en staan waar hij wil. En miljonairszoon Malen wilde liever poenscheppen in Londen.. Hij zal het wel nodig hebben gehad ofzo..
0 0
Raoul14
Ik sta positief t.ov. deze selectie, maar ik vind het daarnaast zwakker maken van je concurrentie helemaal niet verkeerd, mits ze natuurlijk versterkingen zijn.
0 0
Bjorn
Ze doen net alsof het een verrassing was. We wisten allemaal dat deze spelers gingen vertrekken vroeg of laat en ook dat het vervangen van die spelers vrijwel onmogelijk is. We kunnen geen nieuwe Ziyech, Frenkie en Donny kopen. Die komen niet naar Ajax.

Nieuwe helden gaan weer opstaan zoals dat altijd gebeurt en dat kost tijd.
0 0
insectenverdelg
Kan je je nog herinneren hoe Sjax dat jaar uit de winterstop kwam. Hoe Ajax speelde voor de ontmoeting met Real? Toen liep Willem ook vooraf om Ajax zn selectie kapot te maken. Nog geen half jaar later denkt Willem dat de potten Real uit en Juve uit de standaard zijn.

Er zijn weinig beroepen zo nietszeggend als voetbalanalist rn Willem Vusser is daar dan weer de grootste zuurpruim van. Maar zelden voorspelt hij wat er daadwerkelijk gaat gebeuren. 1 slecht potje met 10 man op t stropige kunstgras waar geen bal op rolt, en Ajax kan opeens niets meer. Terwijl ze een hele voo4bereiding geweld8g waren.

Opertunisme ten top.
2 -1
Ajaxxxisdebeste
Neres_________Tadic________Antony
Gravenberch___Kudus____Martinez
Nico_____Blind____Schuurs___Maz/Dest

Dit is echt goed elftal, dan heb je nog Lang, Traoré, Huntelaar, Alvarez, Ekkelenkamp, Labyad, aanvulling misschien vanuit de jeugd Taylor, Rensch, Ünüvar, Brobbey, de Timbers
4 0
wendoo9
Is Promes vertrokken ?? Zie hem nergens staan in jou opstelling en ook niet voor op de bank !!!
0 0
ram
Sowieso Neres en Antony omdraaien natuurlijk. Dat middenveld is lastig, vind ik. Ik stel ook het liefst die drie gasten op. Maar zowel Martinez als Gravenberch kunnen niet echt op rechts...
0 -2
Ajaxxxisdebeste
Heb je deze dwaas weer, moet je eens zien hoe Antony Blind in de armen viel en hele team bij elkaar kwam er heerst enorme teamspirit. Ziyech vervang je niet één twee, maar Antony is een andere type voetballer maar zeer belovend. Ik denk dat niet lang duurt dat Kudus zich in het elftal weet te spelen.
4 -2
wendoo9
Zie Antony Ziyech moeiteloos vervangen. Alleen manier van voetballen veranderd en met minder risico's in het spel. We moet een nieuw begin maken met de spelers die we nu hebben. Ziyech had kwaliteiten, maar dat heeft Antony ook. Ben al een fan van deze jongen.
0 0