'Nog een seizoen zonder eindstanden en het voetbal is failliet'

BartVeenstra, 07-08-2020 om 07:35, 9324 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Henk de Jong, trainer van SC Cambuur, denkt dat het opnieuw ongeldig verklaren van de Nederlandse voetbalcompetities - wanneer er wederom niet gevoetbald kan worden vanwege het coronavirus - het failliet kan betekenen van de voetballerij in Nederland. De oefenmeester vindt dan ook dat er sowieso een eindstand moet komen, zo vertelt hij in een interview met het Algemeen Dagblad.

SC Cambuur leek in het vorige seizoen hard op weg naar promotie naar de Eredivisie. De Friezen hadden elf punten meer dan de nummer drie en daarmee leek promotie haast een feit. Toch ging dat feestje niet door. Bij SC Cambuur richt men zich nu op het nieuwe seizoen, al staat De Jong nog steeds achter zijn woorden ('de grootste schande ooit') van toen. 'Nee. Ik neem er geen woord van terug. Ik vind nog steeds dat Cambuur nu in de Eredivisie had horen te spelen. Het is alleen niet iets waar ik invloed op heb. Wat ik wél hoop is dat de KNVB ervan geleerd heeft. Dat ze in de toekomst anders met dit soort problematiek omgaan. In het belang van het gehele voetbal.'

De Jong ziet nog steeds dat er veel regels omtrent het coronavirus zijn en dat de coronaperiode nog lang niet voorbij is. 'Het is dus niet ondenkbaar dat komend seizoen opnieuw niet uitgespeeld kan worden vanwege corona. Ik denk dat je als KNVB dan niet opnieuw kunt zeggen van: "Weet je wat, we verklaren de boel weer ongeldig"', aldus De Jong, die zegt dat dat funest kan zijn voor de bedrijfstak. 'Denk je dat sponsors, die het financieel vaak al moeilijk hebben, opnieuw investeren in een club die twee jaar lang feitelijk nergens voor speelde? Dat supporters massaal seizoenkaarten blijven kopen? Nóg een seizoen zonder eindstanden in ere- en eerste divisie en het voetbal is failliet.'

De trainer van SC Cambuur vindt dan ook dat de competities straks een eindstand moeten hebben, ook wanneer de competities niet kunnen worden uitgespeeld. 'Dan geef je sponsors en supporters in elk geval het gevoel dat ze niet voor niets zoveel geld in hun club staken. Je kunt niet wéér zeggen: "Dank voor jullie support, maar ook nu is het allemaal voor niets geweest". Dat moeten we, voordat de eerste competitiewedstrijden worden gespeeld, echt met elkaar hebben geregeld. Dan voorkom je gedonder achteraf', aldus de trainer, die tot slot met een concrete suggestie komt. 'Ik vind dat een competitie die voor 75 procent is gespeeld maatgevend is. Dat zouden we moeten vastleggen.'

Ajax eindigde het afgelopen seizoen als nummer één van de Eredivisie, al werd de ploeg niet uitgeroepen tot landskampioen. De Amsterdammers kregen het beste Europese ticket - en dat is waarschijnlijk een ticket voor de groepsfase voor de Champions League - maar desondanks balen sommige spelers ervan dat de landstitel niet werd gewonnen. Dat Ajax niet werd uitgeroepen tot kampioen noemde aanvoerder Dusan Tadić zelfs een ramp.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Oeroeboeroe
Laat het maar failliet gaan, dan gaat het weer om voetbal en niet om geld
0 0
Joseph
De druk zal hoger komen te liggen om altijd voor de eerste plek te strijden, ik denk dat dit alleen maar mooi is.
0 0
AFCA-B93
Zijn er eigenlijk al reglementen ontwikkeld voor situaties als afgelopen seizoen?
0 0
Koningtoto
Ja, dan telt onderling resultaat :p
0 0
Babayaka
Toch is de kans groot dat het gebeurd.
0 0
JSF
Cambuur had idd in de EDV moeten spelen. Door dat niet te doen heeft de KNVB de KKD volledig gediskwalificeerd en gedeclasseerd; je bent een bond voor alle clubs.
5 -3
trodat4030
Tuurlijk komen daar nu richtlijnen voor, maar zoals met alle ONVOORZIENE omstandigheden, komen de maatregelen pas na de eerste keer dat je ermee geconfronteerd wordt. Zelfs in Zeist zullen ze inzien dat dit ondervangen moet worden zodat er geen clubs als AZ, Cambuur en de Graafschap gaan procederen en janken. Vanaf dit seizoen komt dat gewoon in het reglement, maar wel pas vanaf DIT seizoen.

Verder hoeft Henk niet met adviezen te komen, want die zijn ontzettend subjectief. Grim zal namelijk iets héél anders zeggen als trainer van RKC. Zelfs Henk zelf zou iets heel anders roepen als hij trainer van RKC zou zijn geweest ipv Cambuur. Nee, trainers moeten vooral hun muil houden en gewoon afwachten welke maatregelen de KNVB heeft ingevoerd voor 20/21.
1 0
Oliveira
Misschien als als regel maken, hoe arbitrair het ook is, om bijvoorbeeld per half seizoen de stand gebruiken of afspreken dat de stand per gespeelde weekend telt als een eventueel eindstand mocht de competitie niet uitgespeeld kunnen worden. De KNVB heeft er weer een enorme chaos van gemaakt door niet te kijken wat de rest van de wereld ging doen.
1 0
KlasseLasse
hij heeft wel gelijk! en ado en rkc hadden gewoon moeten degraderen
7 0