Mossou zag De Ligt met Juve 'perfecte keuze' maken

BartVeenstra, 05-08-2020 om 07:45, 7636 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Columnist Sjoerd Mossou schrijft in zijn column in het Algemeen Dagblad dat Matthijs de Ligt een jaar geleden met Juventus voor de juiste club heeft gekozen. Rondom de keuze voor De Oude Dame was er veel kritiek, maar Mossou zag de beslissing van De Ligt juist goed uitpakken.

Mossou zag dat men in Nederland liever had gezien dat De Ligt naar 'dat leuke lieve FC Barcelona' was gegaan. 'De Ligt had puur voor het geld gekozen. Het was onbegrijpelijk allemaal, hij had zich had laten inpakken en manipuleren door Mino Raiola, die boef, het was ook altijd hetzelfde. Hier zou hij nog wel spijt van krijgen, heus, let maar op', doelt Mossou op het commentaar van destijds.

Een jaar later ziet Mossou in dat De Ligt bij Juventus is uitgegroeid tot een vaste kracht in de kampioensploeg. Bij Ajax wilde De Ligt nog weleens 'wild' zijn, maar in Italië werd dat anders. Hij leerde daar 'de edele kunst van het zoneverdedigen', schrijft Mossou. 'Van het verdedigen als beroep: doordacht en intelligent, een vak van opperste concentratie en beheersing. Een spel van onderlinge afstanden, van tijd en ruimte, van een metertje naar links of naar rechts.'

En om die reden koos De Ligt voor Juventus. 'De Ligt koos niet voor het geld, hij koos als hoogbegaafde voetbalstudent voor de beste en zwaarste opleiding, bij de club en de competitie waar hij het meest kon leren, waar de lat voor een verdediger het hoogst lag. De Ligt koos niet de weg van de minste weerstand, maar die van de meeste. Het is nog iets te vroeg om nu al onomstreden de beste verdediger ter wereld te zijn, maar al te lang hoeft het niet meer te duren.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MankeNelis
In Turijn spelen ze ongebreideld beton voetbal. Ik zie niet wat daar zo goed aan is. Sjoerd de knoert maakt er wel een smeuïg verhaal van.
1 0
oxxer
Zo super geweldig verdedigen vond ik dat Juventus niet tegen Ajax, altjd maar dat overdreven ophemelen van de Serie A.

Ajax onze club is een geweldige voetbalclub met een filosofie waar ik van hou die op een goede dag iedere ploeg helemaal dronken kan spelen. Daar geniet ik van en maakt mij zeer trots.
3 0
henwildie
Was meer de kwaliteit van onze spelers dan de manke van juve. Zoveel onbevangen creativiteit op hoog tempo, daar is geen kruid tegen gewassen
3 0
DT10
De edele kunst van het zone-verdedigen, het verdedigen als beroep, doordacht en intelligent, een vak van opperste concentratie en beheersing, een spel van onderlinge afstanden, van tijd en ruimte, van een metertje naar links of naar rechts...

Mossou, dit leerde De Ligt bij Ajax, niet bij Juventus!!
9 0
Schip
Exactimento!
0 0
Joseph
Die verheerlijking van de Italiaanse competitie is echt schromelijk overdreven. De tijd dat je daar moest zijn voor het verdedigen is al jaren voorbij. De Italiaanse competitie is gewoon een kleinere stap geweest voor de Ligt. De makkelijke weg naar de meest betalende club, prima keuze voor een 19 jarige speler.

Voor zijn ontwikkeling is het goed als hij hier niet nog langer dan een jaar speelt. Spelend bij Juventus is er in de Italiaanse competitie gewoon te weinig weerstand voor de Ligt.
1 0
Schip
Jaja, dat Mossou geen man van de inhoud, maar van en gepolijste emotie was, wisten we al. Hij gaat nooit in op voetbaldetails, maar altijd op morele dilemma's of beeldvorming.

Wat Mossou een totaal nutteloze columnist maakt, is dat hij mist dat Sarri geen ouderwets Italiaans verdedigend concept gebruikt. Nedved heeft Sarri gehaald om aanvallend voetbal te spelen. Wat Sarri bij Chelsea ook moest doen - en daarin niet slaagde.

Zoneverdediging paste TH ook toe. En De Ligt is naar eigen zijn zijn eigen spel weer gaan spelen na de Coronastop, waarna hij ouderwets is gaan vlammen. Door op te komen en door te dekken etc.

Niveau van de NL sportjournalistiek is echt bedroevend. Moet zeggen dat VI daarin nog het meeste te bieden heeft met Pieter Zwart en een paar anderen die Pro artikelen schrijven en itt Mossou, wel de inhoud ingaan.
3 0
Lazell
Ben het met je eens, maar op VI PRO stond een paar dagen geleden een artikel van Pieter Zwart over hoe hij bij Juve verbeterd is. Conclusie was dat zich het systeem eigen moest maken, beter onderlinge afstanden bewaakte, minder op ongevaarlijke momenten doordekt en beter ingedraaid staat waardoor hij de passer, de ontvanger en de bal kon zien en tegelijk niet geklopt werd omdat hij nog om zijn as moest draaien.

100% eens met je mening over Mossou en VI, maar De Ligt heeft wel degelijk stappen gezet sinds zijn overgang. Maar of dit het geweldige werk van Sarri is, of gewoon ervaring, hogere weerstand en wat praatjes met Van Dijk... Ik denk het laatste.
0 0
Jeugd
Niet eens met de conclusie over de keuze van de Ligt. De Ligt is inderdaad een topper en dat wisten we al.
Gewoon jammer dat hij niet voor de sterkste competities in de wereld heeft gekozen. Duitsland, Engeland en Spanje waren mooiere en betere keuzes geweest. Tuurlijk leer je eider jaar weer maar dat had de Ligt ook elders gedaan.
1 0
Jeugd
Niet eens met de conclusie over de keuze van de Ligt. De Ligt is inderdaad een topper en dat wisten we al..
0 0
voorkennis
Het nederlands elftal heeft met Van Dijk en De Ligt het beste centrum van de wereld.
Daarnaast heb je ook nog de Vrij die uitgeroepen is tot beste verdediger van het seizoen 2019-2020 in Italie
0 0
Ozymandias
Vergeet ook Aké niet bij al een paar seizoenen bij de beste centrale verdedigers van de Premier League hoort maar nog relatief in de schaduw stond doordat hij nog niet voor een Europese topclub speelde. Ik vind het jammer dat hij naar City gaat omdat dit nou net één van de weinige clubs is met een linksbenige centrale verdediger (Laporte) die meer kwaliteit dan Aké heeft. Ik hoopte dat Aké naar Liverpool zou gaan om een duo met Van Dijk te vormen.
0 0
Adam24
Zometeen gewoon de cv’s van City, Liverpool, Juve, Inter en Ajax bij het Nederlands elftal.
0 0
Dazoo
Ik denk dat de analyse van Mossou (en jaaaaaaaa.... echt, ik wéét wat we hier allemaal van onze Sjoerd vinden) klopt. Als Ajax hebben we er niet veel aan, behalve dat we gloeiend trots kunnen zijn op dit prototypische product van De Toekomst, maar voor Oranje... met Van Dijk en De Vrij... wat een centrumverdedigers... daar word je als tegenstander toch wel een klein beetje moedeloos van, lijkt me.
1 -1
Babayaka
Hij is kampioen geworden dus prima keuze, na een lastig begin
0 0