'Daarom zijn dribbelaars zo gewild en duur'

FinnDekker, 17-07-2020 om 07:50, 7926 views, de Volkskrant |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Ronald de Boer vindt het niet gek dat niet alle dribbelaars slagen bij Ajax. De voormalig speler van de Amsterdammers zag veel talenten ten onder gaan, waar anderen wel floreerden. Aan Mohammed Kudus, eveneens balkunstenaar volgens kenners, de taak om de goede lijn van aanvallende aankopen van Marc Overmars door te zetten.

Veel buitenspelers uit de eigen jeugdopleiding haalden in de afgelopen jaren het eerste niet. 'Uiteindelijk toch niet goed genoeg', oordeelt De Boer, die naast zijn werk als analist ook actief is als trainer op De Toekomst. 'Maar vergeet niet: sommige toptalenten raken we al heel jong kwijt aan Engelse topclubs. Van Abdelhak Nouri werd misschien nog wel het meest van verwacht, maar hij viel helaas weg.' Binnenkort lukt het echter misschien wel weer. De Boer tipt zowel Naci Ünüvar als Sontje Hansen. 'Ongelooflijke talenten, die worden echt heel goed.'

'Ik denk dat er wel iets blijvend is veranderd op De Toekomst sinds de Cruijff-revolutie', vervolgt de vijftigjarige in gesprek met de Volkskrant. 'Het gaat echt vooral om exceptionele kwaliteit aan de bal. Iedere jeugdspeler moet iemand kunnen uitspelen. Maar op het hoogste niveau balanceren die jongens voorin op een heel dun randje. In het moderne voetbal is minder ruimte en kun je bij balverlies meteen geslacht worden. Er zit veel druk op een dribbel.'

Dat Ajax negen miljoen euro neerlegt voor dribbelaar Kudus snapt De Boer wel. 'Lukt de dribbel dan kan een wedstrijd opengebroken worden, omdat de organisatie bij de tegenstander ineens niet meer klopt. De tegenstander mist dat uitgespeelde mannetje', legt De Boer uit. 'Daarom zijn dribbelaars zo gewild en zo duur.'

Denk jij dat West Ham United en Watford met 1-1 gelijkspelen? Zet in en krijg 4,80 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PierreHeno
Ik bekijk het zelf liever op het veld dan dat ik op de verhaaltjes van Ronald Boer af ga. Die vond ooi Sana ook zo'n groot dribbeltalent...
0 0
Web
Ajax heeft nu drie spelers die zo makkelijk een man uit spelen. Neres, Antony en Kudus. Daardoor krijg Je altijd een meerderheid op het veld, en het is ook nog eens mooi te zien. Ik heb heel veel vertrouwen in het team van volgend seizoen
3 0
trooop
Bij die meerderheid op het veld gaat het er eigenlijk om dat je een linie doorbreekt. Als onze buitenspelers hun man passeren is dat tegenwoordig nog zelden het geval, vanwege dubbele of driedubbele dekking. De volgende verdediger staat altijd al klaar. Daarom is het zo belangrijk dat ook middenvelders een mannetje kunnen passeren, dan breek je de organisatie en creëer je pas echt een overtal.

Als deze kudus op het middenveld wordt gezet (en inderdaad zo makkelijk passeert als gezegd wordt), pas dan krijg ik ook een beetje vertrouwen in een mooi seizoen. Maar als hij als aanvaller gaat worden gebruikt zie ik niet zomaar veel veranderen ten opzichte van afgelopen seizoen.
0 0
Web
Ik ga er vanuit dat hij op het middenveld komt te spelen
Wanneer hij dan iemand passeert, moet een ander uitstappen er komt er ruimte op het veld, ook heeft hij nog een behoorlijke pass in zijn benen
Alleen het zal wat moeilijker ziijn dan in Denemarken, als je beelden ziet, kreeg hij veel ruimte.
0 0
Schip
En toch moet Jonk terugkomen. Ik dacht trouwens dat Ronald gestopt was met zijn baan als jeugdtrainer? Prima zaak als hij daar nog rondloopt, want kan en draaitechniek - vooral die sleep - had hij genoeg.
2 -2
Ozymandias
Het probleem van Jonk is dat hij verbonden is aan Jongkind en al diens vriendjes. Je moet eens kijken wat er bij Volendam is gebeurd. Hun jeugdopleiding functioneerde de afgelopen jaren erg goed (met talenten als Veerman en Vd Ven als de beste voorbeelden daarvan) maar toen Jonk werd aangesteld is er een bezem door de organisatie van Volendam gegaan zodat er ruimte kon worden gemaakt voor de aanhang van Jonk (Jongkind, Van Leeuwen en Hordijk). Er zijn nu al geluiden van jeugdtrainers van Volendam die ziek worden van de bemoeizucht van Jongkind.
2 0
geDaante
Dat af en toe een goed talent doorbreekt, zegt natuurlijk niks over de kwaliteit en visie binnen een opleiding. Sommigen komen er op talent en voldoende speeltijd al.

Het gaat erom dat je er het maximale uithaalt. Dat je het basisniveau van alle talenten zo hoog mogelijk krijgt, en de toptalenten zo goed mogelijk helpt doorontwikkelen, zowel in de diepte als breedte.

Een eerste dat ook zo speelt als de jeugd, maakt verder dat jeugd heel makkelijk in te passen is, en ideaal voorbereid en geselecteerd zijn voor het spel van het eerste. Hoeven minder na te denken in het veld, kunnen meer op intuïtie en automatismen spelen. Zo haal je het maximale uit je jeugd voor je eerste elftal.

Het doel bij Ajax was dan ook talenten vervroegd of eerder kunnen inpassen in Ajax 1.

Daar hoorde het opleiden in die visie en speelwijze bij, maar ook fysiek versneld klaarstomen.
Hoe vaak hoor je wel niet die en die zijn enorm getalenteerd (en ook al 17-19 jaar), maar zijn er (fysiek) nog niet klaar voor? Neem iemand als Ünuvar, of Nouri. Nouri had allang basis moeten spelen, maar was fysiek niet ver genoeg.
Dat is wat men wilde bereiken met die performance afdeling; na al die jaren gefocust zijn op het voetballende aspect, aan het eind van de rit die jongens even fysiek flink aanpakken, om ze versneld klaar te stomen voor Ajax 1. En ook minder blessuregevoelig te maken, door beter te lopen en rennen bijvoorbeeld.

Ik vind dat een heel logische kijk, en hoort ook bij opleiden, wat klaarstomen voor het echte werk inhoudt. In plaats van voor fysieke en snelle spelers te kiezen om maar jeugdkampioenschapjes binnen te halen en daarmee te pochen vanuit ego, wat pre-revolutie gebeurde, kozen Cruijff en Jonk voor talenten met zoveel mogelijk voetballend vermogen, niet kijkend naar fysiek, maar hen aan het einde van de rit, na die groeispurt ook, even flink fysiek aan te pakken.

Misschien dat Jongkind daar inderdaad wat in is doorgeschoten en Jonk hem teveel ruimte gaf, maar aan de andere kant zal het ego van verschillende jeugdtrainers ook hebben meegespeeld. Die zijn dan toch weer met teamresultaat van hun teampje bezig, anders doe je niet zo moeilijk over het even missen van een bepaalde speler. Neem zo'n Vink, reken maar dat dat zo'n Jonk/Jongkind hater was. Van die types die er meer zitten voor hun eigen ego, dan voor de ontwikkeling van individuele talenten.

Ik heb na Jonks vertrek erg veel berichten gelezen waarin jeugdspelers en ouders ervan baalden dat Jonk weg was, en dat het na diens vertrek een chaos was.

Jonk en co. hadden in ieder geval een heel duidelijke visie, een rode lijn, overal zat een idee achter, met als doel toptalenten versneld (dus technisch en fysiek klaar voor) in het eerste krijgen. En talent boven een aankoop. Pas bij een magere bezetting eens gaan kijken naar een speler van buitenaf.

En die performance trainingen kwamen bovenop de al verdubbelde(!) trainingsuren met veelal de bal, dus het ging niet ten koste van technische en tactische training.

Het kan niet zo zijn dat wanneer een opleiding zo goed in elkaar steekt, talenten zich ontzettend goed ontwikkelden (want dat deden ze), er heerlijk spel werd gespeeld, er met heel veel plezier en overtuiging werd gespeeld, een beleid en diens beleidsmakers wegmoeten, omdat één aspect niet helemaal naar wens is bij anderen.
1 -2
Ozymandias
Het fundament van het 'Plan Cruijff' was dat mensen met voetbalkennis het voor het zeggen zouden krijgen in de jeugdopleiding. Jongkind trok steeds meer macht naar de performance afdeling (die met name bestond uit vrienden en kenissen van Jongkind zonder enige ervaring als opleiders). Hij gaf de performance afdeling het laatste woord over het doorschuiven van talenten waardoor talenten als Vd Beek en Nouri veel later werden doorgeschoven dan de voetbaltrainers wilde.

Toen op een gegeven moment Jongkind zich ook ging bemoeien met de trainingen van de elftaltrainers in de midden- en bovenbouw zijn Ouaali (toen nog hoofd van de bovenbouw), Peereboom (toen nog hoofd van de middenbouw) en Vink (die tot woordvoerder van de voetbaltrainers was gekozen) naar Jonk gestapt (met het verzoek om de macht van Jongkind te beperken) en toen dat gesprek geheel fout liep zijn ze naar Bergkamp gestapt.

Bergkamp is toen het gesprek met Jonk aangegaan waarna hij uiteindelijk heeft besloten om "het vertrouwen in Jongkind" op te zeggen als signaal naar Jonk toe. Jonk besloot om achter Jongkind te blijven staan en op dat moment hebben bijna alle elftaltrainers én techniektrainers in de midden- en bovenbouw de steun in Bergkamp uitgesproken en hebben de meeste performance coaches en veel van de trainers in de onderbouw hun steun in Jonk uitgesproken.
3 0
RusselWestbrook
Je kan het volledig tot wasdom komen van iemands lichaam niet versnellen met performance trainers, Daan.

Kom op nou.
1 0
geDaante
Niet volledig uiteraard, maar uithoudingsvermogen, op de juiste manier lopen, je lichaam beter gebruiken, balans (hoe je op je voeten staat), explosiviteit, snelheid, etc., zijn natuurlijk allemaal trainbaar.

Eiting had daar bijvoorbeeld heel veel baat bij, naar eigen zeggen. Werd wat explosiever, behendiger. En dat merkte je ook toentertijd. Toen die training wegviel, viel hij ook wat terug.
1 -2
DonAdam
Wat denk je dat Troy Douglas doet? Papieren hoedjes vouwen?

Ajax heeft nog steeds een team performance coaches, dat kan ook zonder Ruben Jongkind(ja echt!). Jonk en Jongkind zijn inmiddels alweer 4 1/2 jaar weg en jij denkt werkelijk dat Ajax net zo fit of fitter zou zijn geweest als clubs als Real en Juventus zonder een performance team van het hoogste niveau? En dat die kennis exclusief wordt ingezet voor Ajax 1?

Werkelijk waar....
1 0
Ozymandias
Eiting viel pas terug toen hij geblesseerd raakte aan zijn knie. In het halve jaar voor die blessure ontwikkelde hij dat aspect van dat spel juist geweldig. Hij was in dat halve seizoen ook het babyvet wat in zijn gezicht zat kwijt geraakt doordat hij een speciaal diet had gekregen.
0 0
geDaante
Hij had dus in ieder geval veel baat bij Jonks aanpak.
0 0
Ozymandias
Inderdaad, en hij had ook veel baat bij de aanpak van Ajax in de jaren nadat Jonk vertrok en voordat hij geblesseerd raakte. Dat speciale diet kreeg hij bijvoorbeeld pas in het seizoen 2017/18 (lang nadat Jonk was vertrokken).
0 0
Schip
Tja, maar de helft liep weer met Jonk weg en wat mij betreft wel de betere helft. Verder kun je afspraken maken vooraf. Dat is ook wat Jonk wilde.
0 0
Ozymandias
De mensen die met Jonk wegliepen waarom vooral de vele vriendjes (en dan bedoel ik letterlijk vriendjes) van Jongkind. De performance coaches (die door Jongkind veel zeggenschap hadden gekregen) kwamen lijnrecht tegenover de voetbaltrainers te staan. Op een gegeven moment zijn zelfs Ouaali en Peerenboom (die vrienden waren van Jonk en door Jonk eerst naar Volendam en vervolgens naar Ajax waren gehaald) naar Jonk gestapt om hem te waarschuwen voor Jongkind. Jammer genoeg heeft Jonk zich geheel door die charlatan laten inpakken.

Uiteindelijk heeft Bergkamp het vertrouwen in Jongkind opgezegd (nadat er een ruzie was ontstaan tussen de voetbaltrainers en performance coaches over het doorschuiven van bepaalde talenten) en toen is Jonk achter Jongkind blijven staan waardoor Bergkamp en Jonk tegenover elkaar kwamen te staan. Jonk en Jongkind beriepen zich op het 'Plan Cruijff' maar het hoofdpunt daarvan was nou juist dat mensen met voetbalkennis de zeggenschap zouden krijgen en onder Jongkind kwam steeds meer zeggenschap bij hordelopers en poolstokhoogspringers (zonder enige ervaring als opleiders) te liggen.

Ik was in die periode SUPER pro-Jonk maar heb pas later de verhalen gehoord over de macht die Jongkind binnen de jeugdopleiding had gekregen. Jonk is een soort marionette van Jongkind geworden die zelfs niet naar zijn vrienden (Ouaali en Peerenboom) luisterde als die kritiek hadden op de macht die Jongkind steeds verder naar zich toe trok (door steeds meer vrienden en kenissen aan te trekken).
2 -1
Schip
Heb het niet over performance coaches, maar trainers als Weijs. Je doet de feiten behoorlijk geweld aan trouwens.

Jonk heeft fouten gemaakt hoor, maar Overmars minstens zoveel en Sar ook. Jonk heeft als een van de weinigen visie en voetbalkennis. Zou gewoon eens proberen weer op speaking terms te komen. Kijken wat er van komt.
0 0
Ozymandias
Weijs was één van de weinige voetbaltrainers die achter Jonk en Jongkind ging staan. Verder had je Hordijk nog die achter Jong en Jongkind ging staan maar verder waren het (bijna) allemaal performance coaches.

Welke feiten doe ik dan behoorlijk geweld aan?

"Jonk heeft fouten gemaakt hoor, maar Overmars minstens zoveel en Sar ook."

Zeker, maar wat heeft dat te maken tussen de strijdt die er tussen de voetbaltrainers in de midden- en bovenbouw aan één kant en de performance coaches en de voetbaltrainers in de onderbouw aan de andere kant ontstond? Vd Sar en Overmars hadden daar niets mee te maken. Zelfs Bergkamp kreeg er pas mee te maken toen die machtstrijd al aan de gang was.

"Zou gewoon eens proberen weer op speaking terms te komen. Kijken wat er van komt."

Zolang Jonk zich aan Jongkind verbind zal daar niets van komen.
0 0
geDaante
Jonk had namelijk ook helemaal niks in te brengen aangaande het eerste, werd compleet genegeerd. Maar als staf rond het eerste wél zeggenschap over de opleiding willen, hoe krom kan je het hebben?
0 -1
Ozymandias
Two wrongs don't make a right.
0 0
geDaante
Klopt, maar die wrongs kan je qua magnitude totaal niet met elkaar vergelijken. En mensen gaan vaak voorbij aan die 'wrong' van De Boer, Overmars, Van der Sar en Bergkamp.
0 0
Ozymandias
We hebben het over het jeugdbeleid en wat daar fout ging. Voor mij staat dat los met wat er misging met het transferbeleid. Jonk had meer zeggenschap moeten hebben over het transferbeleid maar had niet Jongkind de macht moeten geven over het jeugdbeleid.
1 0
geDaante
Bergkamp had natuurlijk zijn muil moeten houden, net als dat hij 4 jaar lang naast De Boer zijn muil had gehouden over de steeds verschrikkelijker wordende speelwijze van De Boer, en na diens vertrek ineens kritiek leverde op De Boers speelwijze, iets wat Jonk en Cruijff jaren daarvoor al hadden, maar waarin Bergkamp hen nooit steunde.

Dat is achterbaks, en puur weer een geval van ego.

Bergkamps rol is net als die van De Boer, Overmars en Van der Sar, heel dubieus geweest. Hadden geen enkel recht ook maar iets over Jonk en diens aanpak te zeggen.
0 -3
Ozymandias
Bergkamp had zijn muil moeten houden? Hij was verantwoordelijk voor de doorstroom van talenten en de performance coaches kregen van Jongkind de macht op het doorschuiven van talenten tegen te houden. Daardoor speelde een talent als Nouri op zijn zeventiende nog wedstrijden voor de o17 terwijl zijn ontwikkeling daar totaal niet door werd geprikkeld.

Het Plan Cruijff was dat mensen met voetbal kennis het voor het zeggen zouden krijgen (en dan met name in de jeugdopleiding) en Jongkind zorgde er juist voor dat mensen zonder enige voetbalkennis steeds meer macht kregen. Het is goed dat Bergkamp daar uiteindelijk een stokje voor heeft gestoken.
1 0
geDaante
Je ziet precies wat er bij Barcelona ook gebeurde na vertrek Cruijff. De visie verdwijnt, en het wordt weer zo'n standaard club op termijn, met een speelwijze die bij iedere nieuwe coach flink anders kan zijn, één vaste TD en afhankelijk zijn van diens grillen. Aankoopbeleid dat weer meer gericht is op aankopen, jeugd weer teveel over het hoofd zien.

Het is altijd hetzelfde.
0 0
geDaante
Misschien is dat goed geweest inderdaad, maar dat is ook het enige, heeft verder zoveel kapot gemaakt of laten maken, door Cruijff verder totaal niet te steunen, en kapot te laten vallen, en daarmee ook het gehele Plan Cruijff, niet alleen het performance gedeelte.

Met als gevolg nu weer één almachtige TD, geen eigen visie meer, maar één die bepaalt wordt door een passant (trainer Ajax 1), en die ook door de bovenbouw opleiding wordt overgenomen. Je leidt dan op voor een trainer die er waarschijnlijk niet eens meer zit als die talenten doorbreken.
Een aankoopbeleid waarin het kopen weer is doorgeslagen, en waarbij bij aankopen geen enkel idee zit, etc.
0 -1
Ozymandias
Cruijff heeft zijn gehele leven de verkeerde mensen gesteund. Hij had moeten inzien dat Jongkind zo'n verkeerde persoon was om te steunen. Jongkind ging steeds verder tegen het 'Plan Cruijff' in.
2 0
geDaante
Ik kan je volgen tot een bepaald punt, je hamert teveel op dat performance gedeelte in mijn ogen.

Het ging Cruijff vooral om voetbalmensen in de directie en bestuur, en oud-voetballers als (jeugd)trainers. Dat vooral vanwege technische kennis en inzicht natuurlijk, en de juiste drive en doel.

Dat performance gedeelte kwam erbij, en Cruijff stond erachter kennis van andere sporten te gebruiken om talenten nog breder op te leiden, ook het fysiek aan te pakken.

Dat men daar dan in is doorgeschoten, is een ander verhaal.
0 0
Ozymandias
"Ik kan je volgen tot een bepaald punt, je hamert teveel op dat performance gedeelte in mijn ogen."

Dat gedeelte was hetgene waarop het mis ging in de jeugdopleiding. Als Jonk niet had toegelaten dat Jongkind en zijn performance afdeling de macht greep over de voetbaltrainers was er geen probleem ontstaan tussen de voetbaltrainers en performance coaches.

Niemand had een probleem met het feit dat er een performance afdeling bij was gekomen. Er ontstond alleen een probleem omdat de performance afdeling leidinggevend (in plaats van ondersteunend werd). Daarbij vonden bepaalde mensen het ook vreemd dat Jongkind de vrijheid kreeg om mensen aan te nemen die geen enkele ervaring als opleiders hadden en die puur en alleen werden aangenomen omdat ze vrienden en kenissen van Jongkind waren. Ajax heeft nu meer performance coaches in dienst dan toen Jongkind bij de jeugdopleiding de macht had maar de huidige performance coaches werden aangenomen op basis van hun CV in plaats van op basis van hun vriendschap met Jongkind.

"Het ging Cruijff vooral om voetbalmensen in de directie en bestuur, en oud-voetballers als (jeugd)trainers."

Dat klopt niet, het ging eerst puur over de jeugdopleiding en pas toen het bleek dat ze de jeugdopleiding niet konden hervormen voordat ze eerst de macht in het directie hadden gegrepen (omdat de directie Jonk en Bergkamp tegenwerkte en dreigte op non-actief te zetten) ging het ook over de directie.
2 0
Ozymandias
De Boer is sinds de zomer van 2018 weer als techniektrainer in de jeugdopleiding van Ajax actief. Het verhaal gaat dat het met name Bergkamp was die het vervelend vond dat jeugdtrainers van Ajax als TV analisten actief waren.
1 0
Hans Kraay Jr.
Dacht altijd dat dit een keus van Ronald zelf was. Maar jou verhaal klinkt best aannemelijk helemaal nu hij weer aan t werk is op de toekomst.
1 0
Ozymandias
Het was de keuze van Ronald om voor zijn baan als analist te kiezen maar het feit dat hij tussen zijn rol bij Ajax en die baan moest kiezen was omdat Ajax hem daartoe dwong.
2 0
Hans Kraay Jr.
Okay, ik had onderstaand verhaal gehoord en ging er vanuit dat dat de waarheid was:

In 2016 moest collega-analist Kenneth Perez van de clubleiding kiezen tussen zijn werk als jeugdtrainer en tv-analist bij FOX Sports. De Boer hoefde geen keuze te maken, maar was solidair met de Deen. "Nu is dat geen item meer", vervolgt De Boer. "Ik kan gewoon Ajax-wedstrijden analyseren bij FOX en daarnaast mijn werk in de opleiding doen."
0 0
Bky
9 miljoen valt wel mee toch tegenwoordig? Daarvoor krijg je tegenwoordig ook een Argentijnse verdediger die niet kan verdedigen, een of andere Roemeen die nooit is aangeleerd een bal aan te nemen of voor meer geld krijg je een Mexicaanse voetballer waarbij het soms lijkt alsof hij op het veld een bal voor het eerst in zijn leven zijn kant op ziet komen.
4 -5
Dit is mijn club
Je verkoopt er ook een jeugdspeler voor die nog nooit in het eerste heeft gespeeld.
3 0
Hans Kraay Jr.
Je vergeet nog een Burkinees die bij het kijken naar de bal al gelijk geblesseerd raakt. De man van crepe papier.
0 -3
Ozymandias
Heb je het nou over Bandé?! Volgens mij heb je gemist hoe hij geblesseerd raakte...
2 0
Hans Kraay Jr.
Was een comment met een knipoog. Net als de post van Bky.

Tuurlijk weet ik hoe hij geblesseerd raakte, heb dat oefen duel gezien.
1 0
altijdwelwat
En nu dus een Ghanees die in 50 wedstrijden tot 3 assist komt in de hele matige Deense competitie.
0 -4
Ozymandias
Tja, als clubs als Manchester United achter een speler aanzitten zal dat de marktwaarde van een speler enorm verhogen.
0 0