Van Basten stoort zich aan handsregel: 'Wat een onzin'

BadembaBarrie, 15-07-2020 om 08:00, 5964 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Marco van Basten pleit voor een verandering van de handsregel in het voetbal. In landen als Italië en Spanje wordt, zeker na de introductie van de VAR, veel vaker voor hands in de zestien gefloten, respectievelijk vijftig en 42 keer. Ook in Nederland is het aantal strafschoppen naar aanleiding van een handsbal gestegen naar 24 afgelopen seizoen. Tijd voor verandering, vindt Van Basten.

Het probleem met de huidige regel zit hem volgens Van Basten in wat het criterium is voor hands. De scheidsrechter dient nu namelijk te beoordelen of er sprake is van een natuurlijke beweging of niet. 'Wat een onzin', zo is Van Basten duidelijk. 'Behalve wanneer je expres hands maakt, is een voetbalbeweging altijd natuurlijk', zo stelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Een beter criterium zou volgens Van Basten dan ook in het voordeel van de verdedigende partij zijn. 'Ik zeg al jaren dat het al zou schelen als het criterium is of de verdedigende partij voordeel heeft van de situatie, ongeacht wel of geen opzet.'

'Daarnaast zouden we af moeten van het automatisme dat hands in het strafschopgebied áltijd een penalty is', vindt Van Basten. De oud-Ajacied is veel meer voorstander van een indirecte vrije trap na hands in de zestien, penalty's vindt hij te zwaar. 'Het slaat nergens op, want je geeft gewoon doelpunten weg: pakweg tachtig procent van de strafschoppen is een goal.'

Denk jij dat Milik de laatste doelpuntenmaker is bij Bologna - Napoli? Zet in en krijg 5,30 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Henkjanklaas
Ja die handsbal regel is een nagel aan een doodskist. Ballen die van zeer dichtbij keihard tegen een arm of hand worden aangeschoten. Ballen die tegen arm of hand aankomen waarvan de speler in kwestie totaal geen weet heeft, ballen met een supersnelle sliding tegen een hand etc allemaal onzin daar een strafschop voor te geven maar het gebeurt wel heel vaak
0 0
Ar
Wijs man, die Marco.
1 0
MPAjax
waarom schaffen ze de lijnen niet af daardoor gaat de bal toch alleen maar uit
3 0
DarkChild
Allemaal leuk en aardig, maar behalve een beetje mooi weer spelen voor de buitenwereld kreeg hij niets gedaan toen hij nota bene dicht bij het vuur zat bij de FIFA.

Nu zijn het al helemaal holle frasen van een onbeduidende analist bij Fox...eehhmm Ziggo natuurlijk want hij wist niet hoe snel hij voor een grijpstuiver meer moest vertrekken.
1 -4
BokkieBokstra
Onbeduidende analist? Een van de besten.
1 -1
Johan14Cruijff
Hij gaf in de uitzending ook aan dat hij is weg gegaan bij de FIFA omdat ze daar niet wilden luisteren en niet houden van mensen met een mening. Van Basten als trainer was het niet, geeft hij zelf ook aan. Maar als analist mag ik graag naar hem luisteren.
3 -1
DarkChild
Van Basten als "voetballer-af" heeft het overal niet gemaakt. Misschien is analist inderdaad wat, want daar hoef je verder niet veel voor te kunnen maar kan je op basis van je historie als speler altijd aan de bak. Zeker San Marco die als speler een grootheid was. Maar iets wat Co Adriaanse hier over zei ;)
Ik luister op zich ook wel graag naar hem, want voetbal = voetbal, maar laten we dat hele analyseren niet overdrijven. Er is ook geen tijd om echt diep om materie in te gaan.
Je ziet overigens met dit soort uitspraken wel trekken van de oud-speler terug. Beetje gemeen, beetje vilein, beetje natrappen.
Dat zag je ook in die (tenenkrommende) persconferentie destijds met Blind over Ziyech toen hij zich ineens vanuit de zaal ermee ging bemoeien. Slecht verliezer is het, dan wordt ie vals.
1 0
AFCAsphere
Welke persconferentie van Blind over Ziyech heb je het over?
1 0
Matts
Vind dat Van Basten vaak nog best wel zinnige dingen zegt m.b.t. veranderingen binnen de spelregels. Intrappen en het afschaffen van buitenspel vond ik dan weer te ver gaan, maar in bijvoorbeeld zuivere speeltijd (i.p.v. het huidige blessuretijdsysteem) en deze hands-regel kan ik me goed in vinden.

Jammer voor hem zitten er een stelletje fossielen bij de UEFA en FIFA die hier voorlopig geen gehoor aan gaan geven. Kijk alleen maar naar hoe lang het heeft geduurd om de VAR of doellijntechnologie in te voeren.
3 -1
Hans Kraay Jr.
Volgens mij kijkt van Basten erg naar de veranderingen die bij Hockey hebben plaatsgevonden. Veel van de aanpassing zijn een aantal jaar geleden namelijk ook bij Hockey doorgevoerd en hebben de sport alleen maar leuker gemaakt. Het tempo ligt hierdoor veel hoger. Iets wat ik bij voetbal ook zou toejuichen als je bijvoorbeeld een Getafe ziet spelen.
4 0
Matts
Inderdaad. Die aanstellerij, tijdrekken en schwalbes moeten er gewoon uit. Het voetbal moet weer belangrijk worden en niet het circus eromheen. Zuivere speeltijd lijkt me hiervoor de beste optie; het blessuretijdsysteem is in mijn ogen gewoon verouderd.
0 0