Advies voor Ajax: 'In de VS in een club stappen'

BartVeenstra, 11-07-2020 om 13:40, 8728 views, Het Parool |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Als Ajax haar omzet écht wil verhogen, moet het in Azië en de Verenigde Staten zijn, zo stelt sporteconoom Pieter Verhoogt in een interview met Het Parool. Er wordt al langer gesproken over een BeNeLiga, maar dat zal volgens Verhoogt vooral op sportief vlak een verbetering zijn.

'Meer goede teams die het tegen elkaar opnemen betekent beter voetbal', zegt Verhoogt als het gaat om een BeNeLiga. 'De stadions zullen volstromen, maar dat doen ze nu al. Misschien dat de uitzendrechten iets meer opleveren, maar als je echt je omzet wil verhogen, moet je in Azië en Amerika zijn', aldus Verhoogt, die Ajax adviseert om 'in de Verenigde Staten in een club te stappen'. 'Voetbal is daar nu een megagroeimarkt. In de andere sporten zit geen rek meer, die zoeken hun expansie juist in Europa. Het is misschien riskant, dat moeten de marketeers maar uitzoeken, maar Ajax heeft de kennis en de uitstraling om dat goed neer te zetten. Veel Nederlandse trainers en spelers gaan al die kant op. Het voetbal wordt beter, de inkomsten nemen toe. De tijd lijkt rijp.'

De laatste jaren hebben de marketeers van Ajax internationaal een enorme boost gegeven, zo erkent Verhoogt. Hij noemt dat een kwestie van geld investeren en de juiste mensen aannemen. 'Dus niet alleen geld steken in je spelersgroep, maar ook in specialisten die aan het merk Ajax kunnen bouwen. Wil je meedoen met de grote jongens, moet je als merk groeien en je sociale media optuigen.'

Eredivisie naar veertien teams

Wanneer Ajax in de Champions League speelt, kan de hele wereld meekijken. Als de club in de Eredivisie speelt, is dat niet zo. Verhoogt vindt dan ook dat er aan de Eredivisie gesleuteld moet worden. Hij denkt aan een competitie met veertien teams. 'Dat betekent meer spanning, want de kwaliteitsverschillen zijn kleiner', zegt Verhoogt, die ook mikt op extra play-offs. 'Vitesse-Utrecht in september is leuk, maar het is nog mooier als er iets op het spel staat. Niet voor niks lopen de kijkcijfers van Studio Sport tegen het eind van het seizoen steeds verder op. Wie niet groot is, moet slim zijn. Wij zijn toch dat brutale voetballand? Dit is juist een tijd waarin de bedrijfstak betaald voetbal over dit soort dingen serieus zou moeten nadenken.'

Verwacht jij dat Matthijs de Ligt met Juventus wint van Atalanta Bergamo en de nul weet te houden? Zet in en krijg 4,00 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajax1forever
hoe zit het tegenwoordig met Ajax Orlando?
0 0
Simon1
BeNeLiga is alleen een idiote zeikparade van mensen doe er profijt bij hebben. Denken we nou werkelijk dat Ajax tegen de Belgische "toppers" speelt er op sportief vlak een verbetering ontstaat en dat Ajax spontaan wel met de top zou kunnen meten? Hou toch op met die onzin. In heel Europa zie je hetzelfde. De nationale competities worden gedomineerd en gaat dan, net als nu bij ons, ook weer gebeuren. Zelfs in Engeland kon je verwachten dat Liverpool of City weer kampioen zouden worden. Real en Barca in Spanje, Juve in Italië, Bayern Duitsland en ga zo maar door.

Als wij naar echte topwedstrijden willen kijken en niet meer Ajax tegen FC Tokkie, Ajax tegen Bal-op-dak of Ajax tegen Feyenoord, moeten we toe naar Europese topcompetities. Geen Champions League geen onzinnige bekerwedstrijden met nog kanslozere namen en hooguit de wereldbeker om die andere clubs de grond in te boren.

Het Europees voetbalsysteem moet op de schop om het meer om de sportiviteit te laten draaien en het op de lange termijn financieel gezond te houden. 222 miljoen euro neerleggen voor een ballerina die het zwanenmeer wekelijks opvoert om vervolgens huilend te staan roepen naar zijn ex geliefde om weer terug in de armen te mogen komen. Daarnaast zijn er gewoonweg niet genoeg goede voetballers voor dat oerwoud van nietszeggende clubs. Zet de nummers 1 tot en met 30 in de Europese competitie 1 en de nummers 31 tot en met 60 in de Europese competitie twee. Promotie en degradatie erbij, salary cap en ga zo maar door. Degraderen uit de tweede competitie ga je terug naar het land en promotie vanuit het land via play offs.

Kan Feyenoord nog eens kampioen worden en AZ zich eindelijk de beste van de Nederlandse competitie noemen. PSV altijd tweede en Ajax op het niveau waar het hoort en zit.

Iedereen blij.
0 -4
Ajax27
Wat een hoop onzin in een klein stukje tekst. Dus jij zegt dat als je de laagste 6 ploegen uit Nederland weghaalt en daar de top6
0 0
Ajax27
...de top 6 van België voor in de plaats zet, je zo niet 12 betere wedstrijden van een hoger niveau krijgt? Jij denkt als een speler 3 jaar die wedstrijden speelt en pak en beet 30 wedstrijden op een hoger niveau speelt, hij niet beter wordt? Dan snap je voetbal volgens mij gewoon niet. En met je Europese superconpetitie... Hoe schat je de kansen van Ajax daar? Ik zeg dat we een lage middenmoter worden... Of zelfs degradant. Binnen een paar jaar zullen er vooral Engelse, Spaanse, Italiaanse en Duitse ploegen in deze competitie spelen. 1 keer een klote seizoen en je speelt op het 2e niveau, waar dan helemaal niemand meer naar kijkt als je wekelijks naar topwedstrijden kunt kijken. En al helemaal niemand meer naar de nationale competities. Dat laten de grote competities ook niet gebeuren. Nee jongetje... zal nooit tot stand komen.
0 0
MosesD
Eens met Pieter Verhoogt. In China zit men al, zal weleens willen horen hoe het daar gaat. Het voetbal in de VS zit enorm in de lift, als je zoiets wil is het nu het moment.
1 0
AFCAMM
‘In een club stappen’.
Ja joh. Waarom niet meteen drie, als het zo simpel is.

Wat betekent het überhaupt? Wat moet Ajax doen dan?
0 -1
Hans Kraay Jr.
Samenwerkingsverband zoals in China met die club uit Guangzhou, kan je natuurlijk ook gewoon met een club in de VS doen.
0 0
JariJari
Een club kopen (of meerderheidsbelang) of oprichten en dan je kennis, kunde, ervaring en netwerk gebruiken.

In zuid afrika (Ajax CT), Ghana (Obuasi Goldfields) en Belgie (Beerschot waren we volgens mij ook deels eigenaar?) ging dat maar deels goed. Wel een aantal spelers (Pienaar en Enoh van CT, Vertonghen en Alderweireld van Beerschot) maar de projecten zelf verliesgevend.

Ik vermoed dat Ajax er beter aan doet nauw samen te werken met een lokale partij die en betrouwbaar is en een goede track record betreft business en dan de inkomsten te delen. In een ander land (continent) ondernemen is toch echt wezenlijk iets anders.
0 0
Kingoffdatoilet
Deels eigenaar zijn heeft eigenlijk geen nut. Ajax moet gewoon alleen de eigenaar zijn.
0 0
JariJari
Is prima als je meerderheidseigenaar bent.
0 0
AFCA.
Kunnen we niet een satelliet club beginnen in Engeland? Laagste divisie. Langzaam maar zeker Ajax daarheen verplaatsen. Soort Red Bull Salzburg en Leipzig praktijk. Waar Salzburg er ook eerder was maar Leipzig n nu op het hoogste niveau in Duitsland meedoet.. Mooi alles doorsluizen.
4 -1
JariJari
Ik dacht dat altijd met Duitsland. Jong Ajax daar 3de bundesliga laten spelen tot ze promoveren naar bundefliga en dan de ploegen swappen (jong Ajax eredivisie en Ajax 1 Bundesliga).
0 0
Afca85meer
Maakt voor een teletekst supporter als jij niets uit. Ik wil echter ook naar het stadion.
1 -5
AFCA.
Altijd goed om te oordelen zonder enige kennis van zaken... Zit al 20 jaar iedere 2 weken in het stadion. Werk mezelf de pleuris om een seizoenskaart te betalen. En rij 2 uur heen en 2 uur terug.
4 0
JariJari
Inderdaad, een andere competitie joinen is gewoon het beste voor Ajax. De eredivisie is onze dwangbuis en wordt onze doodskist. Al die losers in onze competitie (zie AZ deze zomer maar ze zijn het allemaal) trekken ons naar de bodem van de oceaan ...
1 0
Ajaxxxisdebeste
Dat play-off systeem is oneerlijk, sta je 10 punten voor op je najager maar die staat dan wel in het rijtje van de play-offs dan mag die gewoon meedoen om die plek, weg die 10 punten. Het verhoogt alleen het kijkplezier misschien maar niet fairheid van het spel.
4 0
JariJari
Eens, gewoon 2 competities maken (beker afschaffen).

1. Normale competitie, kampioen, Europees voetbal op basis van de stand en niets anders.
2. Daarna met de top 8 (1vs8, 2vs7, 3vs6 en 4vs5) een knock out competitie (uit en thuis) spelen voor een extra prijs (desnoods noem je dat de KNVB beker). Zet het huidige KNVB Europese ticket hierop als extra prijs (maar alleen voor de winnaar, anders nasr de competitie als de winnaar een beter ticket heeft)

Wellicht voor 9-16 ook zo'n competitie spelen voor een geldprijs zodat ze ook wat te doen hebben nadat de competitie afgelopen is.

Huidige Bekertoernooi voor amateur KKD divisie (inclusief jong teams) maken (uiteraard zonder Europees ticket).
0 0
Bensco
Men lijkt te denken dat er voor een habbekrats kan worden meegedraaid in de Amerikaanse of Aziatische competitie. Richt "effe" een team op en win de competitie en je bent binnen. Daar zitten meer ogen en haken aan vast dan simpelweg een paar miljoen in een team proppen. Zie Ajax Orlando en Ajax Capetown maar als meest bekende voorbeelden. Dit soort projecten zijn lange termijn projecten die een hoop geld verslinden zonder enige garantie op succes. En dan zit je nog met welk belang het op een gegeven moment gaat dienen want moet het zelfstandig succesvol zijn of de naam en positie van Ajax Amsterdam vergroten? En daar komt nog eens bovenop dat men (vooral Cruijff) dit al sinds de jaren 80 roept maar 40 jaar later wil voetbal nog steeds niet van de grond komen in een land wat grotendeels wordt gedomineerd door american Football, Basketball en Baseball.
1 -1
Danos
Je hoeft niet per se een club op te richten, je kan je inkopen in een club. Waarbij je niet eens de volledige 100 procent van de aandelen hoeft te hebben.

Dat het geld verslind hoeft ook niet dat is afhankelijk van de cijfers van betreffende club.
1 0
Bensco
Je gaat nooit instappen in een club die al succes heeft in de competitie. Zo'n club heeft geen noodzaak om een aandeel te verkopen en als ze het wel doen zal het niet goedkoop zijn. Dus dat gaat dan lang duren voordat je investering gaat renderen. Als dat überhaupt gebeurt want met sportclubs kan het het ene moment goed gaan en het andere moment superslecht. Er kleeft dus een enorm risico aan. Kijk maar naar Capetown, dat heeft jaren geduurd voordat dat een beetje geld ging opleveren.

Er wordt hier meer gepraat over de commerciële waarde te vergroten dan dat het om inkomsten gaat. Maar dan is de MLS een slechte competitie om in te stappen. Het merk Ajax staat immers voor jeugd en de toekomst. In de MLS is daar echter geen sprake van, daar zijn clubs niet verantwoordelijk voor de opleiding van spelers maar doen scholen dat. De hele filosofie van Ajax is dus niet toe te passen op een club.

Een satelliet club of seeder club neem je meer voor het stallen van talenten. Maar Ajax heeft al clubs waar men talenten stalt.
0 0
Schwalbino
Daar zie ik niets in. Het is al een hele klus om Ajax sportief en financieel op een bekwame manier te runnen. Bovendien als die club in de VS een hoge omzet draait profiteert Ajax Amsterdam daar niet van.
3 -1
Godenzoon24
Als Ajax gewoon eigenaar is natuurlijk wel!
0 0
Schwalbino
Los van de vraag of het mag van de MLS, dat pikken de fans daar uiteraard niet. Net als we het hier niet zouden pikken als Ajax in handen was van een buitenlandse club en de winst zou over de grens naar die andere club gaan.
0 0
Koningtoto
Haha, fans? Die bestaan daar niet in het voetbal man, en het kan ook zo zijn dat Ajax daar een nieuwe club begint toch? Ik vind het een uitstekend idee, want als je geld wil maken, moet je in de US en China zijn. In Europa gaat al het geld naar een paar competities waar we niks mee hebben.
0 0
OKP-AFCA
Legio stadions zitten daar wekelijks bomvol hoor met een prima sfeer, al zij het op zijn Amerikaans.

Nee het is geen MLB of NBA maar die hebben vele jaren geschiedenis daar.
2 0
Montana
Ajax had toch ooit een club in de VS? Ajax Orlando volgens mij. Liep voor geen meter. Maar met de kennis en mogelijkheden van nu zou het best wat kunnen zijn.
4 0
AFCAMM
Klopt. Was een grote flop.
Ik denk wel dat het nu meer kans van slagen zou hebben dan destijds, ook omdat voetbal daar langzaamaan een serieuze sport begint te worden.
0 0
Kingoffdatoilet
Een team opzetten in Amerika en een team in een Aziatisch land. De competities zijn minder maar als je die teams kan laten meedraaien in de top verdienen die zich binnen no time weer terug.
2 0
Schwalbino
Dacht je echt dat je dan geld van daar naar Nederland kunt halen? Die fans daar zullen de club meteen laten vallen als dat gebeurt.
0 -1
Kingoffdatoilet
Hoeft helemaal niet. Je kunt via aandelen die je onder de Ajax bv plakt gewoon dividend pakken trouwens. Het gaat ook heel veel om goodwill. Shirtverkoop etc. Geef ze dezelfde shirts als Ajax Amsterdam. Kun je veel meer sponsorgeld binnenhalen. Je kunt sponsoren binnenhalen die beide of meerdere teams sponsoren etc
0 0
Danos
Vind het wel een interessant idee om in te stappen in de MLS het heeft meer potentie om wat op te leveren dan Cape Town.
2 0
Ajax4life16
Dat geld hebben we bij lange na niet.
0 0
Danos
Heb je ooit gehoord van extra aandelen uitgeven of een lening? Je hoeft ook niet per se vanaf 0 te beginnen je kan je ook inkopen in een club.
1 0
wladimir
Beneliga moet er gewoon komen. Dan is Ajax verzekerd van Champions League inkomsten waardoor de begroting structureel kan worden opgeschroefd. Spelers als Onana, Veltman en van de Beek kunnen dan binnenboord blijven. Jong Ajax in de Eredivisie.

Een team beginnen in Azië en de VS is geen slecht idee. Volgens mij heeft City dat ook.
9 0
ELMagico
Serieus Veltman?
1 0
wladimir
Veltman gaat naar Juventus.
0 0
LangeTermijn
Voor 80 miljoen...
0 0
ÁlvaroRecoba
De City Football Group omvat wel acht clubs buiten Engeland! Eén in de VS en drie in Azië: India, Japan en China, van dat laatste continent ben ik minder gecharmeerd. Latijns-Amerika is toch het voetbalcontinent buiten Europa, zou je zeggen -- commercieel minder interessant, sportief en qua charme een heel stuk meer.
1 -1
AFCAsphere
Hoezo minder gecharmeerd van Azië, als ik mag vragen? Juist op dat continent zijn er veel mogelijkheden. In Azië wonen meer dan de helft van het totale aantal mensen op aarde. Ook is voetbal als sport daar nog niet zo ver ontwikkeld als bijvoorbeeld in Latijns-Amerika, dus door je te mengen in de ontwikkeling ervan kunnen mensen daar een band met de club Ajax creëeren.

Vorig jaar tekende er een Vietnamese voetballer bij Heerenveen en plots kregen ze er een kwart miljoen volgers/fans bij uit dat land. Ik heb het gevoel dat er een bepaalde drang om te bewijzen is in Azië, dat zij ook goede voetballers in Europa kunnen leveren. Heel lang is er bij sommige mensen het gevoel geweest dat ze in Azië niet zo goed kunnen voetballen, maar in werkelijkheid is het zo dat een sport als voetbal vooral bekeken werd en niet zelf uitgevoerd. Zoals je misschien weet, zijn de werkuren in Azië belachelijk en blijft er voor velen weinig tijd over om een sport te beoefenen.

Maar door de jaren heen werd er in vooral Japan en Zuid-Korea geld in geïnvesteerd en uiteindelijk zag je dat er hier en daar in Europa Aziatische spelers opduiken. Nu kom ik regelmatig Japanse en Koreaanse spelers tegen, in Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Italië. En tegenwoordig heb je ook iemand zoals Son, een zeer getalenteerde speler die een groot aantal fans/volgers heeft.

Ik denk dat als Ajax nou eindelijk eens gebruik gaat maken van scouts in Azië, ze hele interessante voetballers kunnen vinden die goed bij ons spel passen (goede techniek, lichtvoetig, dynamisch/behendig) en ons veel geld kunnen opleveren door o.a. grote aantallen fans, wat natuurlijk fijn is voor de merchandise en wellicht ook voor de kijkcijfers als de Eredivisie daar uitgezonden word.

Ajax heeft overigens al een samenwerking met Sagan Tosu, die Daichi Kamada in bezit hadden. Dat had een interessante optie geweest, want die doet het uitstekend bij Frankfurt.
2 0
Ajax4life16
Hij zegt hier goede dingen. Wie niet sterk is moet slim zijn. Helaas zijn ze bij de KNVB niet slim en extreem conservatief.
5 0
AlexIbarra
Dat laatste ben ik niet met je eens.
De manier waarop de KNVB Ajax een titel ontnam en ADO in de Eredivisie liet was slim, kordaat en vernieuwend.
0 0