Ajax kan gemis Van de Beek niet zelf oplossen

FinnDekker, 08-07-2020 om 18:30, 13275 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Met het dreigende vertrek van Donny van de Beek en de reeds vertrokken Hakim Ziyech doet Ajax deze zomer op het middenveld een behoorlijk jasje uit. Een dikke winterjas zo u wilt. Iets wat je nodig gaat hebben volgend seizoen als je wilt overwinteren in Europa. Hoewel de volgende generatie zich aandient, dreigt het gemis van een middenvelder die het verschil kan maken. Vertrekt Van de Beek daadwerkelijk en blijft een topaankoop van Marc Overmars uit, dan staat Erik ten Hag voor een uiterst pittige klus.

Vorig seizoen was de middenveldpuzzel maar moeilijk te leggen. Ajax verkocht zowel Lasse Schöne als Frenkie de Jong, waarmee afscheid werd genomen van misschien wel de grootste asset van het succesvolle seizoen 2018-2019: de dubbele zes. Na maanden van verschillende formaties viel alles in Londen tegen Chelsea op zijn plaats. Martínez - Van de Beek - Ziyech bleek uiteindelijk de oplossing. Maar door talloze blessures kon Ten Hag zijn nieuwe middenveld niet finetunen. De trainer werd gedwongen om andere keuzes te maken, zo ook na de zomer. Ziyech is vertrokken en Manchester United en Real Madrid staan in de rij om Van de Beek in te lijven

Wel of niet Latijns-Amerikaanse invloeden op het middenveld

Maar ook de derde van het stel keert mogelijk niet meer terug op het middenveld van Ajax. Ten Hag ziet in Martínez een verdediger, geen middenvelder. De Argentijn gaat de voorbereiding dan ook beginnen als linksback of linker centrale verdediger, zo luidde de mededeling van de hoofdtrainer. Voor Edson Álvarez gold afgelopen jaar eigenlijk hetzelfde dilemma: is de Mexicaan nou een middenvelder of een verdediger? Waar Álvarez bij Ajax voornamelijk begon als controleur, daar zakte de rechtspoot richting het einde van het seizoen steeds vaker een linie, als hij überhaupt al speelde.

Maar zij zijn niet de enige twee verdedigers die mogelijk toch in aanmerking komen voor de posities voor de verdediging. Ook Daley Blind en Noussair Mazraoui speelden daar in het verleden. Hoog op het lijstje voor die plekken zullen ze echter niet staan, kijkend naar eerdere keuzes van Ten Hag en de spoeling op hun eigenlijke positie. Meer dan het Latijns-Amerikaanse duo kunnen Mazraoui en Blind wel veel toevoegen op voetballend vlak. Álvarez en vooral Martínez zijn op hun beurt meer slopers. Schöne en De Jong bewezen echter dat een bikkelharde stofzuiger niet per se een noodzakelijk goed is op het middenveld.

De opkomst van jong talent

Iemand die sowieso in aanmerking lijkt te komen voor een kans op het middenveld is Ryan Gravenberch. De middenvelder tekende onlangs bij voor twee extra jaren, mede door het perspectief dat wordt geboden. 'Hij zal de kans krijgen om basisspeler te worden. Of dat lukt, ligt aan hemzelf', aldus Ten Hag. Momenteel staat de teller op veertien duels in de hoofdmacht, waarin Gravenberch goed was voor vier goals en een assist. Ten Hag roemde zijn technische kwaliteiten, spelintelligentie en indrukwekkende fysiek, maar wees ook op de 'dromerige' houding van de tiener. 

Maar Gravenberch is niet de enige groeibriljant van Amsterdamse makelij. Met jongens als Kenneth Taylor en Quinten Timber ziet de toekomst er op het middenrif stiekem best rooskleurig uit. Beiden imponeerden in de jeugd en Jong Ajax en maakten reeds hun entree in de A-selectie toen de Amsterdammers overwinterden in Qatar. Een officieel debuut behoort komend seizoen dan ook zeker tot de mogelijkheden. Dat betekent echter niet dat zij er volgend seizoen al zullen staan, laat staan Europees hoge ogen gooien. Dat het even duurt voordat talentvolle middenvelders zich hebben aangepast aan het niveau van het eerste, daar weet Carel Eiting alles van. 

In tegenstelling tot Gravenberch is de linkspoot iets verdedigender ingesteld. De twee zouden elkaar daarom kunnen complementeren, zoals De Jong en Schone dat ook deden. Eiting kan inzakken tussen de verdedigers om in de eerste fase de opbouw te verzorgen, waar Gravenberch iets hoger op het veld de verbinding maakt met de voorste linie. Het grootste probleem met het opstellen van deze twee is echter dat, ondanks dat Eiting aan zijn vierde seizoen in het eerste begint, er een stuk aan cruciale ervaring mist in het blok voor de verdediging. Bij balverlies zijn handelingssnelheid en omschakelen twee belangrijke pijlers, pijlers die in het verleden weleens werden gemist bij de twee. Aan de bal lijkt er daarentegen weinig mis met het tweetal. In de kleine ruimtes en met spelers in hun rug zijn Eiting en Gravenberch comfortabeler dan bijvoorbeeld de Latijns-Amerikanen. Het lijkt alleen een veel te groot risico om te gokken op de twee voor minimaal dertig duels.

Nog een jaar banken of toch doorselecteren 

En dan heb je nog een hele rits aan overige wisselspelers van vorig seizoen. Te beginnen met Razvan Marin, die zich zal willen revancheren, áls men besluit langer met elkaar door te gaan na een matig eerste jaar. Marin speelde na de winterstop alleen nog mee in twee bekerduels, waarvan één keer als invaller en één keer als basisklant tegen de amateurs van SV Spakenburg. Mogelijk heeft Ten Hag de middenvelder in zijn hoofd al afgeschreven. Daarentegen zal Zakaria Labyad iets meer krediet hebben. De 27-jarige speelde slechts drie keer afgelopen seizoen, mede door ongelukkig blessureleed, maar liet in november wel zien meer dan aardig mee te kunnen. Dit dan weer wel op rechtsbuiten, al speelde Labyad in Utrecht onder dezelfde trainer wel voornamelijk als nummer tien.

Samen kostten de twee Ajax een kleine twintig miljoen euro - uitgaven die al grotendeels verdampt zijn - en verdienen ze riante salarissen. Maar zijn ze wel veel beter dan bijvoorbeeld Noa Lang en Jurgen Ekkelenkamp? Ook zij staan aan de vooravond van een interessant seizoen. De Ronaldo-gooier schoot twee seizoenen terug uit de startblokken, maar speelde afgelopen jaar 'slechts' acht keer mee. Drie keer als basisspeler, vijf keer als invaller. Lang liet zich op zijn beurt verhuren aan FC Twente in de winter. In Enschede maakte de spelmaker stappen. De vraag is alleen of dat genoeg is. Pas als je wekelijks uitblinkt met assists en goals bij een club als FC Twente is een basisplaats in Ajax 1 realistisch. 

Verkopen betekent kopen

Mocht Van de Beek dus toch verkocht worden aan een buitenlandse grootmacht, dan kan Overmars bijna niet anders dan de markt op gaan. De komst van Antony, die net als David Neres en Quincy Promes wel op tien zou kunnen spelen, is niet genoeg. Een Champions League-waardige versterking is een vereiste, geen welbekend buitenkansje dat eventueel aangegrepen kan worden wanneer deze mogelijkheid zich voordoet. Deze aankoop moet er gelijk staan. Aan Overmars dan ook de zware taak om van het geld van Van de Beek en Ziyech in tijden van de coronacrisis met wederom een nieuwe verrassing á la Dusan Tadic op de proppen te komen. 

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ar
Alvarez, Martinez was een blok voor de verdediging waarmee we sterk voor de dag kwamen.
Natuurlijk was er voetballende het een en ander aan te merken en ging het nog beter lopen toen Donny rechtshalf werd gezet. Maar nu doen alsof het met die twee Zuid-Amerikanen slecht of stroperig was, is ook weer overdreven.
Alvarez als een soort auszputzer voor het centrale duo, is voor de balans in het elftal helemaal niet verkeerd. Met Eitingh samen (uitgaande dat Martinez back wordt) is dat een combi van fysiek en passing.
Gravenberch, Ekkelenkamp, Mazraoui, kunnen dan concurreren met Alvarez.
Nationaal moet je in de meeste wedstrijden gewoon met vier aanvallers kunnen. Dat kan een spits zijn met Neres, Tadic en Promes er om heen. Of Labyad of Lang, of wellicht Marin op zijn favoriete positie.
Ik zie derhalve de noodzaak voor aankopen niet. Zeker niet als deze niet opzichtig beter zijn dan wat we hebben.
1 0
diamanti
Alvarez viel constant door de mand op het middenveld. Hij was verdedigend helemaal niet sterk liet alleen maar ruimtes in z’n rug vallen. Alvarez is in alles een verdedigers en zelfs daar is hij niet goed genoeg. Met het vertrek van Ziyech blijft er weinig genialiteit over.
0 0
dumperPattiruhu
Kijk eens bij een Espanyol die staat op het punt te degraderen. Zij hebben daar een Sergi Darder en een Marc Roca lopen die zouden hier niet misstaan.
1 0
wladimir
Ziyech is weg en Tagliafico gaat weg. Dan verhuist Martinez waarschijnlijk naar linksback. Van de Beek zou ik niet laten gaan. Eiting en van de Beek als dubbele 6. Als aanvallende middenvelder kunnen Tadic, Labyad, Antony, Lang en Ekkelenkamp worden ingezet. Labyad heeft ook creativiteit en een betere vrije trap dan Ziyech.
1 -2
mistermiyagi
Sowieso gaat dit hem nooit worden, je kan geen top talent door laten stromen op het middenveld aangezien er ervaring/kwaliteit te kort komt op het middenveld.

Ajax zal sowieso een Hojberg, Propper ect moeten kopen en hopelijk dat een Gravenberch, Taylor en mogelijk een Unuvar (meer een buiten speler) hun potentieel waar kunnen maken.
1 0
MosesD
De juiste Davy, Davy Pröpper halen en je bent qua middenveld klaar.
4 -2
Schwalbino
Klaassen en je bent klaar.
4 -11
WantAmsterdam
Dan ga je zo hard op achteruit
3 -2
Schwalbino
Want hij was zo slecht onder Bosz? Wel nee joh. Klaassen als defensieve middenvelder met eiting ernaast en Lang ervoor.
1 -1
Schip
Ik denk dat als je Vertonghen alsnog haalt voor de 4 positie en Blind naar 6 doorschuift, dat je in alle linies voldoende CL ervaring hebt. Dan kun je Ihattaren halen voor meer creativiteit en klaar. Het alternatief is een creatieve, meer rijpe speler halen om het middenveld vorm te kunnen geven. Want dat kunnen Lang, Gravenberch, Eiting en Taylor gewoon nog niet. Niet op CL intensiteit. Wel naast een ervaren middenvelder.
2 -1
Joseph
Als je Vertonghen en Ihattaren haalt, koop je eigenlijk gewoon overwinteren in de Champions League. Als de talenten Schuurs, Ihattaren, Gravenberch en Antony zich dan ontwikkelen door het seizoen heen, kunnen er daarna ook mooie dingen gebeuren.
1 0
Schwalbino
Je koopt overwinteren in de CL met Ihataren die 18 jaar is en net een half seizoen in de eredivisie heeft gespeeld en met Jan die op een zijspoor is bij de Spurs. Ik zeg doen.
0 0
diamanti
In mijn ogen hoort een speler als Ihattaren gewoon bij Ajax te spelen. Ik vind hem echt een uniek talent.
1 0
Schip
Eens met beiden. Ik vind Ihattaren eigenlijk een must. Dan maar wat meer betalen. Laat Marc nou eens informeren bij de club. Kunnen we tenminste eens flink lachen en vervolgens rustig afwegen of een serieus bod zin heeft.
0 0
diamanti
Ik kan me niet voorstellen dat er in Zuid Amerika veel talenten rondlopen die beter zijn dan Ihatarren is net 18 en fysiek helemaal in orde. Maak dat geld maar over Marc kan mij niet zoveel schelen hoeveel het is.
0 0
AsensioAFCA
--------------- Tadic ------------
- Neres --- Promes --- Antony
----Martinez --- Henrique----
Wijndal - Blind - Alvarez - Dest
--------------- Onana --------------

Traore
Huntelaar
Lang
Gravenberch
Labyad
Marin?
Schuurs
Mazraoui
Steekelenburg
Giovanni
J Timber
Q Timber
Taylor
Hansen
Unuvar
Brobbey
Salah eddine
Scherpen

Ervan uitgaande dat Nico, Donny en Veltman verkocht worden.
Ekkelenkamp, Eiting, Pierie en Kotarski verhuren.

Tadic & Promes kunnen veel van positie wisselen en zo ook Neres en Antony.
Traore & Lang veel minuten laten maken. (basis kleinere tegenstanders en invalbeurten)

Schuurs of Alvarez moet bewezen worden in de voorbereiding. Persoonlijk denk ik dat Alvarez aan het langste eind gaat trekken. Eenmaal gekozen veel vertrouwen geven.

Dit lijkt mij een elftal waarmee je goed verzorgd voetbal kan spelen en op meerdere fronten goede resultaten kan boeken.

Wellicht zou ik Wijndal niet halen en Martinez linksback zetten waardoor Gravenbergh in de basis komt. (persoonlijk denk en hoop ik dat hij gaat uitblinken komend jaar)

Henrique op basis van berichten en beelden + dat Gremio financieel problemen heeft op dit moment.

Hopelijk blijft Onana nog een jaar. Is nog altijd pas 24 en de top clubs zijn al voorzien.

Ihattaren had ik in eerste instantie gehoopt bij het vertrek van Ziyech, maar dit gaat sowieso niet gebeuren. + met de jeugd die eraan komt en de spelers die we al hebben voorin is het eigenlijk niet te verantwoorden ook.

Lang verhaal kort: Hopelijk kunnen we snel weer naar de Arena en de Toekomst om Ajax te zien!
3 -2
ÁlvaroRecoba
Nieuws: Ajax wedijvert met Spurs voor Højbjerg van Southampton, een Deense middenvelder, wiens contract volgend jaar afloopt. Transfersom rond de zestien miljoen euro. Wordt in augustus 25 jaar, een goeie leeftijd èn doorverkoop met winst is later zeker nog mogelijk (in tegenstelling tot Pröpper, bijvoorbeeld).

Gedachten over hem? Vind hem zeker niet slecht, maar geen wereldtopper, al zou het wel passen, denk ik, maar ken hem niet goed genoeg. Haal je met hem de kwartfinale van de Champions League?

Mocht Tagliafico vertrekken en Donny stiekem blijven, dan zou Martínez naar linksback kunnen en als middenveld:
--------------Van de Beek----------
----Gravenberch--Højbjerg-----

Een aardige optie, maar héél warm word ik er niet van. Jullie?
1 0
Cruijffthebest
Nee, zeker niet.Kwalitatief absoluut niet goed genoeg!
0 -1
Hagmag
Voor Ziyech moet ook een vervanger c.q aankoop gehaald worden.
Gravenberch kan het middenveld niet op sleeptouw nemen, veel te jong en onervaren.
Er is een leegte ontstaan, die met het vertrekt van Donny niet te overzien zal zijn.
DUS: Er zullen aankopen gedaan moeten worden.
Helaas is Diemers niet meer beschikbaar, die speelt nu bij de Kakkerlak.........
2 -2
ProfessorX
met Højbjerg ( indien waar is ) is er meer voor Gravenbergh.
0 0
ÁlvaroRecoba
Ik hoop van harte dat Donny blijft, maar de enige variant van vertrek waarmee ik vrede zou hebben is een ruil met Ødegaard. Real Madrid wil nu niet vijftig miljoen aan Donny uitgeven, wat op zich te begrijpen is, en Ødegaard heeft intussen bewezen niet veel minder waard te zijn. Als Van de Beek bij Ajax toch enigszins een aflopende zaak is, nu of volgend jaar, dan zouden we met de Noor meteen veel creativiteit op het middenveld krijgen, eerder nog als vervanger van Ziyech -- en dat is misschien nog wel eerder nodig. Maar of hij wéér naar de Eredivisie wil? Dat denk ik niet, helaas, hoewel ik hem niet vlot een basisplaats bij Real zie innemen. Misschien dat de magie van Ajax hem toch niet koud heeft gelaten, dat is dan te hopen.
Zien jullie alternatieven?
0 -3
altijdwelwat
Waarom zou Real Ødegaard ruilen tegen van de Beek ? Die is gewoon 2 klasse beter dan Donny ....
1 -3
Radikaal
Ha ha...!
Dat we het al weer over Odegaard hebben is grappig, dit laatste helemaal.
0 0
Joseph
Ik vind het een groot risico om geen aanvallende middenvelder te halen. We hebben gezien hoe kwetsbaar we waren zonder Ziyech (en Blind), het team dat er toen stond zou niet meedoen voor het kampioenschap en het waarschijnlijk afleggen voor plek 2.

Natuurlijk scheelt het dat Neres weer terug is en Antony gehaald is, maar ik zie niet wie de schakel tussen het middenveld en de aanval moet worden. Eiting zou dat kunnen, maar zijn snelheid vind ik een groot vraagteken.
0 0
MK77
Mexico ligt niet in Zuid-Amerika
1 0
FinnDekker
Latijns-Amerikaans moet het inderdaad zijn, thanks!
0 0
PeterVKV
Martinez - vd Beek
Blind - Mazraoui
Eiting - Gravenberch
Gravenberch - vd Beek
Eiting - vd Beek
etc. etc.

Duidelijk dat er een sterke vervanger moet komen als Donny vertrekt....wat ik niet verwacht
0 -1
Westerpark1982
Van de Beek blijft gewoon denk ik. Geen enkele club gaat 45 miljoen voor hem neerleggen deze zomer. Daarnaast Marin proberen te verkopen aan een leuke middenmoter in Duitsland ofzo. Moet je nog wel 8 miljoen voor kunnen krijgen toch? En dan Ekkelenkamp en Eiting een jaartje verhuren aan FC Twente. Dan heb je ruimte gemaakt in je selectie en in je budget voor een knaller van een verdedigende middenvelder van topkwaliteit en echte nummer 10. Ben benieuwd of dit gaat lukken.
0 0
DT10
Zet dat maar uit je hoofd. De directie heeft al aangegeven, dat ze deze transferperiode minder actief zullen zijn, omdat ze moeten letten op de kleintjes. De kans dat Nico vertrekt is groot, dus het aantrekken van een goede linksback zal topprioriteit zijn.

Dan kunnen ze het zich niet meer veroorloven, om ook nog "een knaller van een verdedigende middenvelder van topkwaliteit" en "een echte nummer 10" aan te trekken. Ze zullen dus ook niet 3 van de huidige middenvelders verkopen/verhuren, omdat het middenveld dan in de breedte te dun bezet zal zijn. Grote kans wel dat Ekkelenkamp verhuurt word en misschien dat Marin verkocht word wanneer er een club komt die een dergelijk bedrag neerlegt, al lijkt mij die kans best klein.

Het is dus zeer te hopen dat Donny nog een jaar blijft en dat Ajax de mogelijkheid heeft om daarnaast een goede all-round midenvdelder aan te trekken...
0 0
Westerpark1982
Nou hold your horses. Net bekend geworden... Ajax geinteresseerd in Pierre Emile Hojbjerg van Southampton. Heeft nog 1 jarig contract. Moet 15 miljoen kosten. Het is centrale/defensieve middenvelder.
1 0
DT10
Dat is een potentiele all-round middenvelder, waar ik het over had. Desondanks, het is een van de vele geruchten...
0 0
DT10
Ik heb er eigenlijk best wel vertrouwen in, dat Donny nog een jaartje bij Ajax blijft. Het is voor hem denk ik ook beter als hij die transfer maakt, wanneer hij echt de belangrijkste speler van Ajax is en een basisplaats in het Nederlands Elftal heeft.
0 0