Verschillende meningen over BeNeLiga: 'België heeft geen Ajax, hè'

BartVeenstra, 01-07-2020 om 07:45, 7494 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De plannen voor een BeNeLiga lijken steeds concreter te worden, al lijkt Mehdi Bayat - de voorzitter van de Belgische voetbalbond - geen groot voorstander. België zou er niets mee opschieten, want het voetbal in zijn land staat 'ver boven' het voetbal in Nederland. In het Algemeen Dagblad geven enkele kenners hun mening.

Vital Borkelmans, voormalig Belgisch international, wuift het argument dat het nationale elftal van België beter is dan het Nederlands elftal weg. Dat heeft er immers niets mee te maken. 'De prestaties in Europa? België heeft geen Ajax, hè. En vergeet niet wat PSV en Feyenoord in Europa al eens lieten zien. Nederland is qua clubs over het geheel eerder sterker dan minder dan België, denk ik. Bovendien komen er bij clubs uit het rechterrijtje als Sparta, FC Twente en Emmen bij jullie altijd veel mensen kijken, terwijl er bij de lagere clubs in België als Eupen, Moeskroen en Waasland-Beveren nauwelijks mensen kijken.'

Fred Rutten, die in België bij RSC Anderlecht werkte, vindt dat Bayat best een punt heeft. 'Qua fysiek is het Belgische voetbal sowieso beter dan het Nederlandse. Tactisch komen ze heel dicht bij ons voetbal, de cijfers over hoe beide landen in Europa presteren liegen ook niet. Voor Nederland zou de BeNeLiga goed zijn', aldus Rutten, die daarnaast vertelt dat de Belgen - kijkende naar de salarissen - voorlopen op Nederland.

Davy de Fauw, die in Nederland speelde bij Roda JC en Sparta, spreekt over de vier grootste clubs uit Nederland. 'Daarna houdt het wel op, denk ik. Bij ons heb je Club Brugge, dat steekt er echt bovenuit. Maar de Belgische ploegen daaronder schat ik iets hoger in dan het Nederlandse voetbal. Er zijn echt veel mogelijkheden bij die clubs. Antwerp, AA Gent, Racing Genk, Standard Luik, Charleroi. Er is hier echt het één en ander gaande op voetbalgebied.'

Volgens De Fauw zit het qua financiële middelen bij veel clubs ook goed. 'De stadions zijn aan het veranderen. Wij zijn echt groeiende. Een gelijke verdeling met negen ploegen per land, dat moet dan zeker wel. Als de BeNeLiga er echt komt, zullen we snel zien wie er de betere ploegen heeft: België of Nederland.'

Denk jij dat Chelsea na 10 minuten op voorsprong staat tegen West Ham? Zet in en krijg 6 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax27
De kwaliteit van de competitie gaat er gewoon op vooruit, dat is heel simpel. Meer topploegen betekent gewoonweg meer sterke wedstrijden. Alleen Europees ga je gewoon enorm inleveren qua tickets. Het is de vraag of je dat moet willen.
0 0
Redlum
Begin nou gewoon eens met een bekertoernooi, laat de sentimenten een beetje groeien! Allebei slechtste Europese ticket inleveren en die 2 tickets inruilen voor één direct europa league ticket! Dat levert verlaging van druk op de voetbal kalender op (minder voorrondes) en je hoeft geen wedstrijden tegen de amateurs meer te spelen voor de beker!
0 0
vdhaas
Ik ben geen voorstander van de beneliga, maar als je ze zo hoort praten lijkt het me wel weer leuk om ze te laten zien wie de beste is
0 0
7172AFCA7395
Onbegrijpelijk dat we hier nog altijd lopen te ploeteren tegen clubs als RKC, met alle respect. Wat dat betreft heeft Vincent Kompany gelijk.
0 0
TheTruth
We moeten dit alleen doen als het garant staat voor meer Europese plekken. Anders wordt het er niet beter op voor Nederland en Belgie.
0 0
blava
Veel Belgische clubs staan er financieel beroerd voor. Sommige clubs zijn verwikkeld in fraude zaken, zelfs de club van Bayat heeft vorige week justitie over de vloer gehad (was niet de eerste keer). Alleen Genk en Brugge hebben de zaken redelijk op orde. Bij de rest is het eigenlijk een grote puinhoop (zie Anderlecht en Standard).

Belgie parasiteert qua reputatie al jaren op het nationale elftal maar dat houdt eens op. De gouden generatie heeft het eigenlijk nooit waar gemaakt op internationale toernooien. Op beslissende momenten ging het (goed) fout. Zes Belgische clubs lijkt mij meer dan genoeg.
0 0
Prethoofd123
Ik was altijd ronduit negatief over de BeneLiga maar als ik het me inbeeld kan zo’n competitie best leuke duels opleveren denk ik. Seker de eerste paar jaar zal er altijd een soort strijd zijn tussen Nederlandse clubs en Belgische clubs, geeft toch wat extra’s aan een wedstrijd.
1 -1
PierreHeno
De kleredivisie is inderdaad belabberd niveau. Maar die BeNeLiga gaat niks worden want zal geen publiek trekken. Ze willen allemaal volle bak tegen Ajax omdat het dan wèl vol zit wat op zich goed is voor de weerstand die de Ajax spelers in die wedstrijden zullen krijgen en daardoor ook beter worden maar met een overvolle voetbalagenda zul je veel moeten rouleren en of dat het voetbal er nu beter op maakt valt nog maar te bezien. Nee doe maar niet.....want je krijgt er natuurlijk ook zo'n opgefokt NL -België sfeertje bij kado .....waar alleen maar weer knokpartijen tussen hersenlozen uit voort zullen komen. Tel uit je winst.
2 -2
Kingoffdatoilet
Begin er nou maar gewoon niet aan
0 0
FTS95
100% voor, zeker 5-6 clubs die leuke duels gaan opleveren. Er zit daar momenteel ook weer wat geld bij die clubs, dus kan gewoon een hele leuke, kwalitatief goede competitie worden.
0 0
Ozymandias
Het liefst zou ik zien dat de Eredivisie tot twaalf clubs wordt teruggebracht waarbij na een reguliere competitie van 22 speelrondes de bovenste zes clubs en de onderste zes clubs onderling een na-competitie spelen van 10 speelrondes. Afgaande op de eindstap van het afgelopen seizoen had Ajax dan in plaats van de wedstrijden tegen VVV-Venlo, FC Twente, PEC Zwolle, Fortuna Sittard, ADO Den Haag en RKC Waalwijk twee extra wedstrijden tegen AZ Alkmaar, Feyenoord, PSV, Willem II en FC Utrecht gespeeld. Zo wordt het gemiddelde niveau van de wedstrijden een stuk hoger en zullen er elk seizoen veel meer topwedstrijden worden gespeeld maar kan Nederland toch een eigen hoogste competitie behouden.
1 -2
7172AFCA7395
Vier keer tegen 010. Ik zit er niet op te wachten en belangrijker, de politiek ook niet denk ik.
0 0
AjaciedForLive
Het feit dat hier überhaupt een discussie komt of het wel of niet van hetzelfde niveau is toont al dat er een compitie format zoals deze gwn veel kijkers trekt en dat is oa ook een doel.
0 0
Ajaxbrl
Wat denken die Belgjes nou dat ze beter zijn dan ons??
Ten eerste is het Nederlands Elftal vrijwel altijd veel en veel beter geweest dan Belgie (op de laatste paar jaar na), maar dit gaat snel weer veranderen want wij barsten van het talent en bij de Belgjes komt er helemaal niets bijzonders aan achter Hazard en De Bruyne op het moment.

Maar het gaat natuurlijk eigenlijk over de competities, ook daar zijn wij natuurlijk de betere,
Ten eerste hebben de Belgjes nog nooit een EU beker gewonnen dus hoe durven ze eigenlijk,
Ten tweede is er geen een Belgische club die ook maar in de buurt komt bij Ajax en bij wat Ajax de laatste jaren in Europa heeft laten zien, hun 'grote' Anderlecht is juist weg gezakt en die andere clubs stellen eigenlijk ook geen reet voor, ze mogen god op hun blote knieen danken als ze in een competitie mogen spelen met AJAX , feyenooit , pisvee wat gewoon hele grote clubs zijn vergeleken bij die clubjes in Belgie, die ik qua uitstraling alleen maar kan vergelijken met clubjes als Vitesse, AZ en Utrecht.
1 0
Mokumnorth
Niet zo minderwaardig over die belgen. Kv mechelen en Anderlecht hebben eu bekers gewonnen in t verleden.

Ajax steekt er inderdaad op dit moment bovenuit, maar da's in Nederland ook. Ik zie PSV, feyenoord en az niet zomaar even winnen van Brugge, Genk en Gent.
0 0
Ajaxbrl
Ik bedoelde eigenlijk CL/EC1 bekers, ik zeg het omdat ik proef dat ze zich beter vinden dan ons terwijl dat gebaseerd is op dat ze nu toevallig een paar jaar een beter nationaal selectietje hebben (voor hoe lang nog?). Daarnaast spelen die jongens al vele jaren niet meer in de Belgische competitie dus het is allemaal nergens op gebaseerd. Leggen we de competities naast elkaar hebben wij 6 x de CL/EC1 gewonnen en hun 0x , daarnaast hebben wij recent de halve finale CL en finale EL behaald , bij hen is voor het laatst een finaletje behaald in 1993!! (EC2). Daarnaast lopen hier ook gewoon meer betere spelers rond dan in de Belgische competitie.
0 0
wladimir
BeNeLiGa zal een beter competitie worden dan de Italiaanse en Franse. Ajax zal kunnen aanhaken bij Juventus en PSG.
1 -3
Ajax4life16
Ik denk dat we net onder Frankrijk gaan komen. Misschien dat we af en toe boven ze gaan staan na een paar goede jaren, maar er zit toch meer geld in de Franse competitie dan er in de beneliga gaat komen
0 -2
Joseph
Frankrijk zal qua competitie een concurrent kunnen worden, in Italië zit nog veel te veel geld om mee te kunnen concurreren.
0 -1
AjaxDaniel
Italië heeft wel een paar grote clubs hoor. Maar Frankrijk is eigenlijk alleen PSG. Qua breedte van de top is de BeNeLiga minimaal gelijk met de Ligue 1 denk ik.
0 -3
Bobbaasje
Marseille vind je geen grote club? Die heeft meer aanhang dan P$G in Frankrijk. En oké, op Europees gebied stelt het niet zoveel voor, terwijl ze toch wel de Champions League 1x hebben gewonnen en paar jaar terug nog de EL finale tegen Atlético Madrid verloor.
1 -1
AlexIbarra
Begin gewoon met ieder 7 ploegen en maak een super playoff met 8 teams (4 uit elk land).
De beste 4 daarvan vullen de eerste 14 ploegen aan en: Hopla, 18 teams.

Daarna gewoon de onderste 2 laten degraderen, ongeacht waar ze vandaan komen.
Dit soort 10+8 of 9+9 of 8+10 discussies zijn volgens mij gewoon van mensen die de hele Beneliga niet willen.

Zelf ben ik neutraal in de discussie maar met dit soort navelstaren schiet niemand iets op.
1 -1
wladimir
BeNeLiGa 1 2 (18 Nederlandse en Belgische clubs). We houden gewoon de Eredivisie en KKD met 18 Jong teams en 18 andere clubs. Een groot bekertoernooi waar Jong teams niet aan mee mogen doen. Degraderen uit 1 kan. Uit 2 degraderen jaarlijks een Nederlandse en Belgische club. In theorie kunnen er meer Nederlandse of Belgische clubs in 1 spelen.

Meer inkomsten en weerstand. Het Fox contract kan worden uitgediend.
0 -1
Red Devil
Het lijkt leuk en mooi maar het zal ieder weekend problemen gaan opleveren tussen de hooligangroepen van beide landen zodra er uitfans meemogen komen.
0 0
Joseph
En die problemen zijn er in de eredivisie niet..
1 0
PierreHeno
Heerenveen fans zijn heel wat anders dan die van FC Luik.
0 0
Bobbaasje
Ajax tegen Brugge en Luik gaat volledig mis met supporters van beide kanten, aangezien Ajax goede banden met Anderlecht heeft.
1 0
Spectre
En 010 en Aso den Haag hebben weer banden met Brugge dus dat wordt idd een leuke meeting
0 0
Bobbaasje
Ik vergat Royal Antwerpen, het feyenoord van België. Club Brugge is het ADO Den Haag van België.
1 0
AjaxDaniel
Aso den haag zal geen eens deelnemen aan de BeNeLiga mag ik hopen? Is geen top 10 club in ieder geval.
0 0
Spectre
Nee maar die komen altijd hun vriendjes aanmoedigen als die tegen Ajax moeten
0 0
NotForSale
Ik zou gewoon beginnen met een 9-9 verdeling en als blijkt dat de clubs uit 1 land toch iets sterker zijn kan je de verdeling altijd nog aanpassen.
0 0
Ozymandias
Ik kijk veel Belgische voetbal en de Eerste Klasse was een paar seizoenen van een hoger niveau dan de Eredivisie in de periode dat Vanhaezebrouck hoofdtrainer was bij AA Gent en die club samen met Anderlecht, Club Brugge en Standard Liège een sterke top vier vormde. In het seizoen 2014/15 werd waarschijnlijk het hoogste gemiddelde niveau gehaald wat de Belgische competitie (in ieder geval) deze eeuw heeft gezien. In die seizoenen was het niveau van de Eredivisie juist lager dan ooit. Sinds die periode is het niveau van de Eerste Klasse omlaag gegaan terwijl het niveau van de Eredivisie juist is gestegen.
5 0
wladimir
BeNeLiGa zorgt voor twee gegarandeerde CL plekken en misschien nog een kwalificatieplaats. Dan kan Ajax CL inkomsten gaan begroten en meer gaan betalen. TV inkomsten zullen met een BeNeLiGa ook veel hoger worden. De weerstand gaat omhoog. Alleen maar voordelen.
2 -1
Joseph
Is de eredivisie niet alleen gestegen omdat Ajax gestegen is? PSV en Feyenoord hebben zich niet bepaald van hun beste kant laten zien dit seizoen en Europees kunnen die zich al jaren niet meten..
3 -1
Joseph
Volgens mij komt de hele Belgische verdediging al jaren uit de eredivisie met Vertonghen, Alderweireld en Vermaelen. Overige spelers van hun nationale ploeg hebben zelden meer dan een seizoen in de Belgische competitie gespeeld.

Voor de rest is het belangrijkste dat we stoppen met de zwakke eredivisie, met 9 clubs is het ook prima. Onder de top 4 in Nederland is het niveau zo laag, dat kun je niet vergelijken.
0 0
Kingoffdatoilet
Dat niveau onder de top 4 valt heel erg mee. Een Utrecht en een Willem 2 hadden in België gewoon kampioen kunnen worden afgelopen seizoen. Het Belgische voetbal is ook fysiek echt niet verder dan het Nederlandse. Laat staan tactisch. Daar is het Nederlandse voetbal veel verder in. Er zijn een aantal magere jaren geweest in Nederland maar dat is nu ook al een paar jaar anders. Een deel van de Belgische internationals komt zelfs uit de kkk divisie. Clubs uit het rechterrijtje in België zijn van het niveau kkk divisie. Clubs uit het linkerrijtje zijn over het algemeen van het niveau middenmoot en kelder eredivisie.
0 -2
Joseph
Daarom staat België boven Nederland in de Coëfficiëntenlijst, zelfs met de prestaties van Ajax lopen ze nog voor.

We moeten gewoon accepteren dat de eredivisie echt heel slecht is en dat er elk jaar slechts 1 ploeg met Ajax strijd om de titel, waarbij eigenlijk alleen Ajax van zichzelf kan verliezen.

Dat Ajax Europees opeens weer mee doet, zegt weinig over de rest van de eredivisie, daarvoor hoef je alleen maar naar de Europese prestaties van de rest te kijken.
1 -2
Kingoffdatoilet
Het is onzin dat de eredivisie echt heel slecht is. Gewoon een goede competitie waarin goed voetbal wordt gespeeld
0 -1
PierreHeno
Nee...geloof 't maar beter wèl want het kleredivisie niveau is dusdanig slecht dat alle clubs die zich plaatsen voor de voorrondes van de EL er doorgaans al na 2 wedstrijdjes uitgeknikkerd worden door niet al te sterke teams. En AZ dsat met 6-1 bij MU op de bek gaat in de EL.....terwijl hier in NL stelt dat AZ het allerbeste en leukste voetbal in de NL klompetitie speelde dit seizoen......kijk ..dat bedoel ik. En het niveau in de KKD is al helemaal niet om aan te zien...daarom wordt het niveauverschil tussen JA en Ajax 1 ook met het jaar meer onoverbrugbaar.
1 0
Joseph
De eredivisie is gewoon echt heel slecht, zonder Ajax niet eens een top 20 competitie.
0 -1
Kingoffdatoilet
Het gemiddelde niveau van de eredivisie is gewoon veel hoger. In België hebben ze wel clubs die vol gaan voor de Europa League. Dat laten PSV, AZ en Feyenoord voor het gemak nou altijd schieten
0 -1
Joseph
Die laten dat hoogstens schieten omdat ze weten dat ze te kort komen.
0 -1
AFCAMM
Ik denk dat de competities elkaar weinig ontlopen, maar dat onze top wèl sterker is. Laat Ajax 10 keer tegen Brugge spelen, dan komt Ajax er het beste uit.

Hoe het met de mindere clubs en al die bijzaken (als salaris) zit weet ik niet, maar dat doet er in principe ook niet toe.
0 0
De_Realist
De prestaties van het nationale elftal slaan nergens op. Die spelers spelen immers niet in de Belgische competitie.

Maar voor de ben ik het met ze eens dat de Eredivisie verdomt weinig heeft laten zien qua resultaten de afgelopen jaren. De 2 seizoenen van Ajax uitgezonderd toen ze de Europa League finale en Champions League behaalden.

Ik zou als ik Belg was ook niet akkoord gaan met 10 clubs voor Nederland, 8 voor Belgie. 50/50 en dan gelijkwaardige promotie/degradatie voor iedereen of niks. De clubs moeten maar bewijzen dat ze het verdienen.
0 -2