'Zie het als zijn eindexamen verdedigen'

FinnDekker, 30-06-2020 om 13:05, 7233 views, VI |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Matthijs de Ligt heeft zich bijzonder goed en snel gemanifesteerd bij Juventus volgens Süleyman Öztürk. De oud-Ajacied is bezig aan zijn eerste seizoen in Turijn, een seizoen met ups en downs. De talentvolle verdediger leert volgens de verslaggever van Voetbal International in Italië pas echt verdedigen.

Verdedigen heeft in het buitenland een heel andere betekenis, zo stelt Öztürk. 'Bij de gemiddelde Eredivisie-club kun je het als talentvolle centrumverdediger wel vergeten wanneer je geen fantastische inspeelpass hebt. Jarenlang is in bijna alle opleidingen geprobeerd om klonen van Frank de Boer op te leiden. De Ligt werd in de Eredivisie nooit een muur genoemd of iets wat daarop lijkt. Soms merkte iemand wel op dat hij de bovenbenen van een schaatser had, maar zijn grootste pluspunt was dat je met hem van achteruit kon opbouwen. Precies zoals ze dat bij Ajax en bijna alle Nederlandse clubs zo graag zien. De Ligt is in die zin een product van de Hollandse school.'

'Bijzonder is het wel hoe hij zich het Juve-bastion heeft ingevochten', vervolgt de journalist. 'Chielllini, Bonucci en Andrea Barzagli stonden jarenlang symbool voor de hogere kunst van het verdedigen. En dan komt daar plots een jochie uit Abcoude aanzetten die de taal niet spreekt, die nog geen twintig is en elke wedstrijd een bal in zijn handen vastpakt. Dan zijn er wat hobbels die overwonnen moeten worden.' De Ligt lag volgens de Italiaanse media te vaak op de grond. Daarnaast maakte de rechtspoot veelvuldig hands gedurende het seizoen. 

Sinds de herstart van de Serie A gaat het echter geweldig. 'Wanneer Italiaanse kranten jou een muur beginnen te noemen en drie keer achter elkaar opmerken dat je een foutloze wedstrijd hebt gespeeld, dan mag je rustig zeggen dat je behoorlijk op koers ligt. De komende tien duels in de Serie A kan Matthijs de Ligt laten zien wat hij allemaal heeft geleerd. Zie het als zijn eindexamen verdedigen.'

Denk jij dat De Ligt namens Juventus scoort tegen het Genoa van Schöne? Zet in en krijg 6 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Jeugd
Janmer dit. Matthijs heeft behalve Italiaans helemaal niks geleerd maar vooral dingen afgeleerd. Matthijs maakte ook niet veel hands, laat staan dat hij ballen vastpakte. De onbegrijpelijke regel hands en wat pech, meer niet. Nog steeds erg jammer dat hij naar Juve is gegaan, veel beter Piquet op kunnen vilgen of naar een Engelse club kunnen gaan. Ik wordt verdrietig als ik Matthijs 100 inspiratieloze balletjes 10m naar rechts en dan weer naar links zie spelen.
0 0
Joseph
Matthijs heeft bij Ajax zijn doctoraatsdiploma al lang gehaald.

Bij Juventus hebben ze even kennis met hem moeten maken, maar als hij dit nog 10 wedstrijden door trekt, kunnen spelers als Chiellini en Bonucci bij hem in de leer.
2 0
de-Ajacied
Precies. Matthijs heeft vorig jaar in de kwartfinale tegen Juventus al een Masterclass gegeven.
In de eredivisie werd hij al vaak een ‘eenmans-leger’ genoemd.
Maar de neiging om tegen buitenlandse competities op te kijken is hier altijd erg groot
1 0
Joseph
Er wordt inderdaad heel makkelijk vergeten dat Ajax bij de beste van Europa hoorde ik dat seizoen.
0 0
trodat4030
Verbaasd me geenszins, zijn lerende vermogen is altijd een grote kracht van hem geweest. Zelden maakt hij dezelfde fout meer dan eens. Verder vind ik die handsballen niet overdreven talrijk, wat dit artikel doet geloven. Nu lijkt het of hij een soort volleybal speelde, maar volgens mij is het 3-4 keer gebeurd dat er voor werd gefloten en ik weet nog 1 die totáál onterecht was.
1 0
Libero
Klopt, het was ook slechts aan het begin. Er werden hem destijds handsballen verweten waar hij totaal niets aan kon doen, behalve zijn armen afhakken. Hij had ook de extra pech dat ze elkaar in korte tijd opvolgden.
0 0
Aeter
Mooie woorden. Hij gaat iedereen die Juventus een slechte keuze noemde de monden snoeren en een van de beste verdedigers allertijden worden.
4 -2
AFCAPolarBear
Ik moet toegeven dat ik het toentertijd een slechte keuze vond. Hij had nog alleen maar bij Ajax gespeeld en dan meteen een ander land, ander gewoonte en ander speeltype, vond ik teveel. Gelukkig geeft hij mij ongelijk en lijkt het dat hij het nu erg goed doet. (Ik kijk zelf geen Serie A)
0 0
GrandMasterFlex
Juist dat kenmerkt Mathijs al sinds de jeugd: uit de comfort zone, leergierig op zoek naar de grens. Daarom is het juist een goede move. Die gaat als hij blessurevrij blijft straks naar een top 2 comp, bij een top 2 team.
0 0
Schip
Dat laatste kondigde zich al aan, dat eerste is nergens op gebaseerd. De ontwikkeling van De Ligt vindt overal stormachtig plaats, of dat nu bij Ajax als zeer aanvallende ploeg is, of bij Juve, dat meer georganiseerd speelt. Als Chiellini niet geblesseerd zou zijn uitgevallen, had De Ligt het niet kunnen laten zien hè.

Juve blijft een kutclub. Het is ondanks deze keuze dat De Ligt zich doorontwikkelt, niet dankzij.
2 -2
Aeter
Schei toch uit. Juve is een mooie traditionele grote club in Italië en spelers als Chiellini, Bonucci, etc. zijn echte spijkerharde verdedigers, waar elke Nederlandse verdediger wat van kan leren. Vraag het Jaap Stam en die zal hetzelfde zeggen. Voetballend was de Ligt al top en zijn leeftijdsgenoten ver vooruit, juist het medogenloze wat Italiaanse verdedigers in overvloed hebben is juist waar hij nog stappen kan zetten. Ofwel zijn keuze is een goede geweest en dat laat hij overduidelijk zien. In Nederland werd hij nooit een muur genoemd, dat zegt genoeg over zijn ontwikkeling aldaar, daar kun je lang en breed over lullen, maar daar is niks tegen in te brengen. Ben ik Juve fan? Nee, ik voel me ook nog steeds bestolen na de finale van 96, maar daar heeft het huidige Juve weinig mee van doen.
2 -3
Schip
Laat ik het zo zeggen, Juve is inderdaad een traditionele club met een mooi shirt en een prachtige prijzenkast. Dat wil ik natuurlijk ook niet ontkennen.

Maar ik heb echt geen goed gevoel bij die club. Ze stonden stijf van de dope in 96, dat zul jij ook hebben gezien. Ze bleven maar lopen en gaan. Viel gewoon niet tegenop te spelen, terwijl Ajax subliem was op dat vlak. De speelwijze was lelijk en bewerkelijk. Het was lopen, lopen en lopen.

Ze hebben nooit iets geinnoveerd. Inter was de club van de extreme catenaggio in de jaren 60/70. Milan was de club van de moderne maar gematigde pressing eind jaren 80 en begin 90. JUve was vooral rijk. Kochten zich een weg uit de dopingperikelen van 96 - je kent de gerechtelijke procedures en onderzoeken? Kochten zich naar titels etc.

Ze kochten Ronaldo voor een monsterlijk bedrag en verliezen dan nog met een fysieke, controlerende speelwijze tegen een jeugdig, branierijk Ajax.

Spijt me Aeter, ik vind het een kutclub en een kutteam, ondanks dat het een Europese topclub met een prachtig shirt en prijzenkast is.
1 0
migilo
Nouja, vergeet naast de doping affaire(s) ook de streken van Moggi niet. Wat hij allemaal heeft uitgevroten met/voor die club verdient geen schoonheidsprijs.
0 0