Ajax slaat defensief enorme slag met toptalenten

BvdPloeg, 24-06-2020 om 12:55, 66829 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Terwijl de focus aangaande de jeugdopleiding de laatste weken vooral lag op de stroef lopende contractonderhandelingen met enkele toptalenten uit 2002, zat Ajax niet stil als het gaat om de nóg langere termijn van de club. Met contracten voor Charlie Setford (16), Olivier Aertssen (15, foto) en Julius Dirksen (17) sloegen Saïd Ouaali en Marc Overmars een belangrijke slag.

Wie bij Ajax over de jeugdcontracten gaat, zit in deze weken geen dag stil. Iedere dag worden er weer nieuwe spelers zestien jaar, de leeftijd waarop de Europese topclubs los mogen en jeugdspelers kunnen vertrekken. Dat gebeurde de afgelopen seizoenen helaas nog te vaak, en dus is het fijn dat er ook regelmatig successen worden geboekt door Hoofd Jeugdopleiding Ouaali en directeur voetbalzaken Overmars. Het vastleggen van vooral Setford en Aertssen houdt Europa weer een tijdje koest. 

Aertssen gaat als een raket

Aertssen kwam nog geen jaar geleden over van Sparta, waar hij nog maar één seizoen achter de rug had. Ajax haalt ieder jaar meerdere spelers bij andere BVO's, dus niemand wist op dat precies wat we van de verdediger moesten verwachten. Aertssen was net vijftien jaar toen hij zijn eerste seizoen begon bij Ajax O16. Hij startte in de eerste competitiewedstrijd meteen in de basis tegen FC Utrecht O16 en werd daar meteen met de neus op de feiten gedrukt. Bij Ajax verdedig je op de middenlijn, met veel ruimte in de rug, en Aertssen moest met zijn ploegmaats vijf tegengoals slikken. Het was open huis. 

Het was eigenlijk de laatste wedstrijd waarin Aertssen zich liet verrassen. Alsof hij zo'n wedstrijd even nodig had om de ogen goed te openen, ging Aertssen in de maanden na zijn debuut als een raket. Hij ontpopte zich in no-time tot leider in de defensie van O16. Hij zette de boel neer, liet er geen muisje meer door en als er toch een aanvaller doorbrak, zorgde Aertssen vaak voor een succesvolle interceptie. Wat meteen opviel is dat hij best log oogt, maar dat hij desondanks snel en wendbaar is. Het vergelijk met Matthijs de Ligt is gevaarlijk, maar wel treffend. Hij is tevens groot, sterk, maar op een of andere manier toch heel atletisch.

Misschien nog wel belangrijker: Aertssen combineert zijn kop- en duelkracht met voetballende kwaliteiten. Hij dribbelt graag in en denderde dan ook regelmatig met grote stappen het middenveld in. Geen gekke dingen, maar gewoon kappen, draaien en gas geven. Daarmee bewees Aertssen in zijn eerste jaar zijn enorme potentie. Het grootste bewijs daarvan is dat Ajax nu al een handtekening van de rechtspoot op papier heeft, terwijl Aertssen pas in augustus zestien jaar wordt. Normaal wacht Ajax tot iemand zestien is, maar met Aertssen had het duidelijk haast. Zijn contract gaat dan ook pas in augustus in. Na een geweldig debuutjaar en een contract op zak is de grote vraag hoe Aertssen verder gaat nu hij bij Ajax O18 een lichting gaat overslaan. Worden eventuele zwaktes op een niveau hoger blootgelegd of dendert hij door? Ajax kan met een driejarig contract in ieder geval weer rustig ademhalen. Aertssen vervolgt de route-De Ligt in ieder geval in Amsterdam.


Olivier Aertsen onderschept de bal.

Ajax houdt Setford uit Engelse handen

Waar Aertssen vol in de spotlights stond in het afgelopen seizoen, daar zullen zeker niet alle mensen Setford kennen. De doelman is in de schaduw echter ook bezig aan een indrukwekkende opmars in de jeugdopleiding. De goalie werd geboren in Haarlem, maar heeft een Engelse vader. Om die reden besloot hij recent om voor Engeland te kiezen boven de KNVB. Uiteraard blijft zoiets niet zonder gevolgen. Een Engelse jeugdinternational is interessant voor de hele Premier League, reken daar maar op.

Ajax schoot dan ook gelijk in actie toen Setford op 11 mei zestien jaar werd. De aasgieren uit Europa werden op afstand gehouden middels een driejarig contract. Een belangrijke zaak, want Ajax zoekt inmiddels alweer enkele jaren naar een doelman uit eigen jeugd. Kenneth Vermeer was de laatste, dus er is werk aan de winkel. Met Dominik Kotarski en Kjell Scherpen lijkt er onder de lat in de zeer nabije toekomst geen plek voor iemand uit de jeugdopleiding, maar Setford is samen met Calvin Raatsie wel de keeper die de potentie heeft om ver te komen.

Eigenlijk zijn Raatsie en Setford qua kwaliteiten wel met elkaar te vergelijken. Raatsie is met de voet aan de bal misschien iets beter, Setford heeft in mijn ogen dan weer een wat betere reflex bij bijna zekere goals. Setford heeft in de afgelopen jaren zoveel onmogelijke ballen uit het doel gehaald, dat het geen geluk meer kan zijn. Net als Aertssen wordt hij een lichting doorgeschoven naar Ajax O18, waar hij het met Dani van den Heuvel moet gaan uitvechten. Met Raatsie die slechts twee en een half jaar ouder is, belooft het de komende seizoenen een mooie strijd te worden richting het betaald voetbal.

Dirksen staat voor grote uitdaging

Dirksen is al een tijdje zeventien jaar, en dus heeft Ajax met hem iets minder haast gehad. Zijn contract is desondanks dik verdiend. De linkspoot met de rode haren kwam in 2018 van PEC Zwolle naar Ajax en is sindsdien eigenlijk een ongelofelijk constante factor gebleken in alle teams waar hij speelde. Er zat weleens een mindere pot tussen als hij als linksback werd opgesteld, maar centraal heb ik hem eigenlijk zelden een onvoldoende zien halen. Hij is een geboren leider en had dan ook al snel de aanvoerdersband om zijn arm. Hij zet de boel neer, schreeuwt zijn keel schor, verliest amper een kopduel, heeft uitschuifbenen in het verdedigende werk en speelt doorgaans altijd naar de juiste kleur.

Met veel ruimte in de rug is hij nog weleens kwetsbaar en hij mag van mij soms nog meer initiatief nemen in balbezit, maar na twee seizoenen Ajax is de eindbeoordeling een ruime voldoende. Een tweejarig contract spreekt vertrouwen uit, tegen die tijd is Dirksen bijna twintig jaar en kan Ajax goed beoordelen of er toekomstmuziek in zit. Bij Ajax O18 krijgt Dirksen komend seizoen namelijk voor het eerst echt te maken met serieuze concurrentie met naast Aertssen ook Devyne Rensch en Rio Hillen voor de centrale posities. Het is de positie waar Dirksen absoluut het best tot zijn recht komt.

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Het blijft koffiedik kijken, grote talenten die er niet komen en mindere poppetjes als een Mazraoui, Tete en Dest die opeens grote stappen zetten.

Zag vandaag de doku over van Nistelrooy, mentaliteit, beroeps ernst, doorzettingsvermogen en een neusje voor doelpunten.
En geluk, 2x door je knie knakken en toch het niveau halen om bij Man Utd te ballen.

Overigens was hij altijd voor Ajax i.p.v Psv :)
1 0
Champy
Aertssen is the love child tussen Frenkie en De Ligt.

Een Jerommekeachtige figuur die van achteruit het middenveld indribbelt.
0 0
Pheadrus
Ik nodig iedereen uit naar onderstaande video te kijken van hoogtepunten van Aertssen. Best indrukwekkend.
https://www.youtube.com/watch?v=SsAqQQ0rn4Y
IK begrijp ook wel dat dit alleen maar de geslaagde acties zijn en ik zou ook wel alle missers willen zien maar toch; het is toch redelijk overtuigend.
0 0
Duif63
Komt Julian Rijkhoff (nog) niet voor een contract in aanmerking? Het grootste talent wat er op dit moment rondloopt in de jeugd bij Ajax.
0 -1
trodat4030
Wordt pas in januari 16. Daarnaast veel blessures gekend afgelopen seizoen, zou het best begrijpen als men dat ff wil aankijken..
0 0
Ansjo
Waar blijven de aanvallers uit de jeugd? Waarom komen er geen aanvallende talenten meer door? Trainen we verkeerd? Scouten we verkeerd? Ik zal wel weer als een racist worden gezien maar staren we ons niet blind op talentvolle zwarte/bruine spelers die fysiek ver vooruit lopen in hun tienerjaren en daarom een groot talent lijken maar als de fysieke voorsprong eenmaal is ingehaald het gewoon middelmaat blijkt te zijn? Weet ik ook niet zeker maar dat patroon denk ik te zien. Alleen Kluivert was een zelf opgeleid groot talent qua aanvallers betreft.

Ga de verschillende selecties maar langs: https://www.voetbal.com/teams/afc-ajax/2011/2/

Castillion, Acolatse, Lukoki, de Sa, Ebecilio, Jozefzoon, Zeegelaar, Martina, Sierhuis.

Scouting heeft niet geklopt met Andersen, Cerny, Johnsen, Cassierra, Muric, Hendrix.

De enige spelers die nog redelijk hebben gefunctioneerd zoals Kishna, El Ghazi, Fischer, Dolberg etc hebben misschien 1 of 2 jaar in de opleiding gezeten. Het zijn alleen maar verdedigers en middenvelders die we opleiden lijkt het wel. Ünuvar en Lang zien zichzelf ook als middenvelders.

Volgens mij was Babel de laatste redelijke aanvaller die Ajax heeft opgeleid voor Justin Kluivert. Of zijn het toch al die pipo's die op 15 jarige leeftijd hun carriere vergooien door naar Chelsea en City te gaan. Clubs die de eigen jeugd geen kans geven?

Ik denk dat er iets compleet scheefs zit in de opleiding als je het over aanvallende talenten hebt.
0 -2
Ozymandias
Ajax heeft het probleem dat veel grote aanvallende talenten (Dilrosun, Malen, Redan, Hoogewerf, etc.) op jonge leeftijd zijn weggegaan. Hopelijk verlengen Hansen en Brobbey deze zomer toch hun contract.
0 0
MPAjax
opleiding blijft natte vinger werk
0 -1
AST
Laat Hillen maar het kind van de rekening worden. Staat stil in zijn ontwikkeling. Denk dat Ajax achteraf spijt heeft hem een contract te hebben gegeven. Er lopen legio betere LCV rond in het land dan hem.Dirksen laten ontwikkelen op zijn favoriete positie. Zit nog veel rek in.
0 -3
Van Reenen
He Bram, bedankt voor je Fijne artikel. Ik kom zelf helaas niet meer op de toekomst, dus ben heel blij met jou verslag over de jeugd en de opleiding.
2 -1
rickyboy1444
Leuk artikel weer! Wel heb ik een aantal vraagtekens voor komend seizoen naar aanleiding van dit artikel.

Zoals al wordt aangegeven in de reacties zal het dringen geblazen zijn centraal achterin bij O18 met Dirksen, Hillen, Aertssen en Rensch. Ik ben van mening dat dit allevier spelers zijn die aan spelen moeten toekomen op een zo hoog mogelijk niveau. Zal Dirksen dan als linksback beginnen en Rensch misschien als centrale middenvelder? Of gaan ze Rensch alsnog doorschuiven naar Jong, waar het dan ook druk wordt met Kasanwirjo, Timber, Van Gelderen, Botman en in mindere mate Kemper en Musampa. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Verder vind ik de keeperssituatie in O18 en jong ook nog wel een interessante. Ik ga er voor het gemak vanuit dat Van Bladeren, Van Leer en El Maach zullen verdwijnen bij Ajax. Gezien de opmerkingen van Overmars over Scherpen, Kotarski en Stekelenburg kunnen we er vanuit gaan dat Scherpen eerste keeper van jong wordt. Hoe gaat de speeltijd dan verder verdeeld worden tussen Reiziger en Raatsie? Of zal Raatsie nog veel meedoen bij O18, wat weer nadelig is voor Setford en van den Heuvel? Ik ben benieuwd hoe anderen hier over denken!
1 0
Sampaoli
Met het vastleggen van zowel Aertssen als Dirksen en het gegeven dat Rio Hillen ook een contract heeft, wordt het dringen achterin bij o18 volgend seizoen. Kan me niet aan de indruk onttrekken dat Dirksen linksback gaat spelen. Daar is hij verre van op zijn best, maar Aning start in o17 en er zijn weinig alternatieven aangezien Salah-Eddine en Douglas doorschuiven. Youri Baas is zijn concurrent in o18 en Dirksen is verder.

VD Sloot kan imo het beste als dispensatie speler nog een jaar alles spelen in o18. Er zit geen goede back achter uit 2003 (Dakriet en Misidjan zijn niet op niveau) en in Jong Ajax heeft hij Van Gelderen voor zich. Voor Raatsie hetzelfde verhaal. Hij kan minuten maken in Jong als Scherpen er niet bij kan zijn, maar verder voornamelijk minuten in o18 volgend seizoen.

Raatsie; VD Sloot, Aertssen, Hillen, Dirksen. Dit zal de achterste linie wel worden in o18 volgend seizoen.
0 0
Ozymandias
Ik hoop dat Ajax een rechtsback aantrekt voor de o18 want Vd Sloot heeft op mij nog geen goede indruk gemaakt en ik vind Van Gelderen (bij Jong Ajax) ook geen groot talent als rechtsback.
1 -1
wolterx
Alleen de vraag is wie? Rechtsback is geen positie waar de opties zich in overvloed tonen. Gooijer heeft wat weg van Hoever en zie dat soort speler simpelweg liever centraal, ook redelijk hit or miss qua spel. Beste gok op rechtsback momenteel lijken met Q Timber en Jermoumi (2004) maar spelen allebei vooral op andere posities vooralsnog. Laatstgenoemde speelde bij Sparta ook vaker als 10, is redelijk snel en kan zowel langs lijn gaan als inverted spelen afhankelijk van wie ervoor staat. Zie daar meer toekomst voor hem dan als buitenspeler. Alleen geen idee of hij natuurlijke fitheid heeft en het gif om als back te spelen.
0 -1
MK77
Hoe zit het eigenlijk met de selectie voor de YL in Augustus?
Zouden deze spelers ook al in aanmerking komen om daar aan deel te nemen?
0 0
trodat4030
Iedereen die in 2019/20 speelgerechtigd was, is dat nog steeds, deze heren dus ook daar Ajax doorgaans ook iedereen van o16 inschrijft. Daarnaast mag men iemand van o15 (Aertssen) 24 uur voor de wedstrijd alsnog inschrijven.
0 0
wolterx
Aertssen is o16 aangezien hij van 2004 is. De o15 was 2005 groep met spelers als Misehouy, Rijkhoff, Kalokoh, Vos, Henry en Agougil die komend seizoen o17 gaan spelen.
1 0
trodat4030
Eh ja, dat bedoelde ik ook haha, waar ik o15 zei bedoelde ik o16 en waar ik o16 zei, bedoelde ik o17 :p
0 0
wolterx
Vooral benieuwd naar Aertssen, hij is echt hele erg snel
0 0
Amp
Off: ben jij nooit gevraagd om dit soort te schrijven? Als ik jouw reacties hier en op vz lees staat er echt idioot veel en relatief gedetailleerde info over jeugdspelers. En dat "idioot" is positief bedoeld he. Mooi om te lezen dat je ook vaak wel spelers in de jaren vergelijkt zodat je de ontwikkeling een beetje meekrijgt ipv alleen het hier en nu.
0 0
DeWijsneus
Ben altijd blij om Wolter te lezen. Echt een autoriteit op gebied van de jeugd.
0 0
wolterx
Edit: om de een of andere reden verstuurt hij via app de berichten vroegtijdig. Enfin, wilde zeggen dat Aertssen echt heel erg snel is waarmee hij bij hoge lijn veel kan compenseren. Misschien wel de snelste CV die we hebben gehad sinds Fosu-Mensah. Zijn geschiedenis op het middenveld toont zich ook goed bij manier waarop hij weg kan draaien en dan iemand achter zich kan laten. Zou hem graag langere periode naar Milovanovic zien spelen wanneer die laatste fit is. Lijkt mij een geweldig centraal duo. Setford genoot ook Duitse interesse schijnt naast de Engelse interesse. Mooi dat er al 2 behouden zijn, Van Axel Dongen zal volgende moeten worden al zal die ook voldoend opties in buitenland hebben. Aning, Sarfo en Gooijer zijn ook spelers die interesse in buitenland kunnen wekken.
4 0
altijdwelwat
Ik heb Chourak ook regelmatig centraal ziet staan, dat doet hij ook meer dan uitstekend. Wat vind jij zijn beste positie ?
0 0
wolterx
Ik weet het dus echt niet met Chourak, hij kan zo lekker wegdraaien bij spelers dat ik hem wel eens langere periode op 6 zou willen zien. Heeft overal wel gestaan voor mijn gevoel, kwam als nummer 10 over van ADO als ik me niet vergis. Heeft op CV gespeeld, alle posities op het middenveld en als buitenspeler. Hij heeft komend seizoen de pech in een hele drukke ploeg te komen met op vrijwel elke positie een solide optie. Achterin komt Viereck ook weer terug, ben benieuwd hoe hij ervoor staat na lang blessureleed en een flinke groeispurt. Op dit moment ben ik meest benieuwd naar Chourak op het middenveld maar dan moet hij aantal balcontacten gaan verminderen (momenten aanvoelen wanneer te dribbelen) en meer spel gaan versnellen.
1 0
altijdwelwat
Ja de wedstrijden die ik gezien heb stond hij ook op het middenveld , mooie stijlvolle speler met een goed linkerbeen. Vind die dribbel juist wel een wapen , mits goed gedoseerd.
0 0