Wordt de Deense leegte na Dolberg nog gevuld?

BvdPloeg, 25-06-2020 om 21:35, 14786 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Denen en Ajax, er zijn hele kranten en magazines volgeschreven over de succesformule. Er zat toverdrank in het vliegtuig van Kopenhagen naar Amsterdam, dat kon toch haast niet anders. In de hoogtijdagen van Frank de Boer stonden er makkelijk vier Denen in de basis en tot vorig seizoen was er met Kasper Dolberg en publiekslieveling Lasse Schöne nog voldoende Deens bloed om de theorie in stand te houden. Nu zij allebei zijn vertrokken rest de vraag: hoe lang houdt het Deense succes nog stand?

Ajax mikt inmiddels al zeker een decennium lang intensief op Deense talenten. Natuurlijk speelden in de clubhistorie al spelers zoals Sören Lerby, Frank Arnesen, Ole Tobiasen, de broers Laudrup en Jesper Grönkjaer in Amsterdam, maar in 2009 begon de echte jacht op de jongere talenten. Ene Christian Eriksen kwam destijds over van Odense BK. De middenvelder was net zeventien jaar en werd in no-time een succesnummer. Martin Jol gooide hem vanuit de A1 al snel voor de leeuwen en De Boer deed in de jaren erna de rest.

Deense talenten vierden hoogtijdagen bij Ajax

Een nieuwe goudmijn was gevonden. Ajax legde zijn lot in Denemarken snel in handen van topscout John Steen Olsen en dat leverde in korte tijd de komst van Nicolai Boilesen, Viktor Fischer en Lucas Andersen op. Alle drie volgden ze de route van Eriksen. Ze werden vrijwel direct naar het eerste elftal gebracht, alle drie met hun eigen mate van succes. Naast Schöne zorgden Christian Poulsen en Niki Zimling ondertussen nog voor de nodige Deense ervaring. Het waren tijden waarin de Deense bondscoach soms meer Ajacieden opriep dan de bondscoach van het Nederlands elftal.

De Deense enclave bij Ajax werd echter drastisch kleiner toen De Boer in de zomer van 2016 vertrok. Opvolger Peter Bosz liet Andersen, Boilesen en Fischer vertrekken en zo was er plots alleen nog Schöne, met vanuit de jeugd Dolberg, die als een komeet kwam onder Bosz. Met een werkelijk legendarisch goed seizoen leek Dolberg zich te kunnen gaan meten met de categorie-Eriksen, maar Dolberg raakte na dat seizoen net als Fischer en Boilesen snel verstrikt in een web van concurrentie, nonchalance en blessures.

Christian Eriksen met de coach die hem liet debuteren in 2010; Martin Jol.

Doorbraak van Denen stokt na Dolberg

Het waren tien mooie jaren, zou je kunnen stellen. Maar dan vergeten we dat de zoektocht van Ajax in Denemarken allerminst is gestopt de afgelopen seizoenen. Het probleem is alleen dat de succesverhalen snel afnemen. In 2013 al contracteerde Ajax middenvelder Markus Bay, in 2017 werd Victor Jensen toegevoegd aan de jeugdopleiding, vorig seizoen volgde Christian Rasmussen (hoofdfoto) en deze zomer pronkt Ajax met de komst van Eskild Munk Dall.

Nu er komend seizoen voor het eerst in jaren geen enkele Deen in de A-selectie lijkt te zitten, is de vraag gerechtvaardigd: wat is de kans op een nieuw Deens talent in de ArenA? Bay haalde het mede door een zware liesblessure niet, Jensen is inmiddels twintig en lijkt voorbij te zijn gestreefd door jongere talenten om zich heen en Rasmussen maakte in zijn eerste seizoen bij Ajax na een spetterende start allerminst indruk. Het kan allemaal nog op zijn pootjes terechtkomen (niets is zo veranderlijk als het voetbal), maar met spelers als Sontje Hansen, Brian Brobbey, Kenneth Taylor, Ryan Gravenberch en Naci Ünüvar kunnen Jensen en Rasmussen hun borst natmaken.

Dall is een buitenspeler; een positie waar misschien meer te halen valt. Dan moet hij echter wel zien af te rekenen met het ‘buitenspeler-syndroom’ in de jeugdopleiding. Ajax haalde de afgelopen jaren tientallen buitenspelers van buitenaf, omdat het zelf geen bijster hoog slagingspercentage heeft de afgelopen jaren. Stuk voor stuk haalden de gehaalde aanvallers het niet. Robert Muric, Schön Szabolcs, Oliver Horvath, Denilho Cleonise, Joshua Pynadath, Leo Thetani… Het is een greep uit de inmiddels alweer vertrokken jeugd die het heeft geprobeerd. De laatste aanvaller die werd gehaald en vanuit de jeugd in ieder geval het eerste elftal haalde, dateert uit 2014 met Anwar El Ghazi. Aan Dall de taak om deze trend om te draaien.  

Markus Bay, in actie voor Ajax A2 in 2014.

Ajax gaat vooruit, gaan de Denen mee?

Het ‘probleem’ voor Deense talenten zit de laatste seizoenen ook in het niveau. Ajax is de afgelopen jaren vooruit gevlogen; sportief en financieel. De aankopen zijn groter en steeds beter en de ondergrens is omhoog gegaan. Goed zijn in Denemarken, een half jaartje aanpassen in Amsterdam en door naar het eerste elftal; dat zit er niet meer in. Wie zeventien is, moet zich tegenwoordig laten zien in Jong Ajax. Had een speler als Eriksen anno 2020 ook meteen de kans gekregen? Ajax legt zijn lot niet meer in handen van zo’n gok. Of dat goed of slecht is, is een andere discussie.

Feit is dat de Denen blijven komen. En daarbij ook Hongaren, Roemenen, Tsjechen, IJslanders en zelfs Australiërs en Amerikanen. De spelers die de laatste jaren doorbreken zijn echter vooral de talenten die al jaren in de jeugdopleiding speelden. De buitenlanders stokten al in de jeugd en anders wel in Jong Ajax. Die talenten zijn niet ineens minder dan een decennium geleden, maar Ajax was tien jaar geleden gewoon minder. Dat is niet erg, maar misschien wel de doodsteek voor Scandinavië. Al die buitenlandse jeugdspelers, die vaak meteen voor drie jaar tekenen, staan verder dan ooit van het eerste elftal en kunnen zelfs in de jeugdelftallen al niet meer altijd potten breken.

Het lot van toekomstige Deense talenten ligt dan ook misschien wel in handen van Jensen, Rasmussen en Dall. Als zij het niet halen, hoe lang zijn dure buitenlandse gokjes uit Scandinavië en daarbuiten dan nog te verantwoorden in Amsterdam? Ajax zal in dat geval qua talent toch echt een niveautje hoger moeten scouten, met de borst vooruit. Want op dat hogere niveau zullen er alleen maar meer kapers op de kust zijn, met de grote Europese topclubs in de grote oceaan. Ajax dat kritischer selecteert en de strijd om toptalent meer dan ooit aangaat met de Real Madrids, Chelsea’s en en FC Barcelona’s van deze wereld, dat hoort misschien ook wel beter bij de status van één van de beste jeugdopleidingen ter wereld. Of Denemarken dan nog zo'n prominente rol blijft spelen in Amsterdam, is de grote vraag. 

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Hoe heette dat voetballertjes ook al weer die niet naar Ajax wilde komen maar naar Real ging. Kwam uit Noorwegen en heeft volgens mij ook bij Vitesse gebald. In de vergetelheid geraakt, vermoed ik.
1 -7
DrFootball
En vergetelheid? Zeker niet! is voor 2 jaar verhuurd aan Sociedad, maar Real wil hem waarschijnlijk nu al terughalen.
5 -1
Santiago
Het is ook gewoon een goede speler geworden. Het lijkt me eerder een bittere reactie van Van Reenen.
4 0
DrFootball
Odegaard en die heeft idd bij Vitesse en Heerenveen gespeeld. Speelt nu bij Real Sociedad.
1 0
Litmanen85
Laat maar zitten , tegenwoordig zijn het allemaal watjes. Bang om een mening te hebben, geen agressie in hun spel. Lopen er betere rond hier in Nederland.
0 -1
komopajax777
In een dergelijk artikel mag je natuurlijk nooit Jesper Olsen weglaten!De beste Deen ooit bij Ajax,
2 0
DrFootball
Olsen was zeker een leuke speler. Echter de beste Deen ooit bij Ajax? Lerby in mijn ogen. Een natuurlijk echte baas, kapitein, snoeihard, maar ook verfijnd en veel scorend voor een middenvelder.
1 0
DrFootball
Denk dat het een golfbeweging is. De grootste Scandinavische talenten lopen tegenwoordig in Zweden en Noorwegen rond. Al is Johnsen ook geen succes gebleken. Misschien wel de meest technische speler van de huidige contractspelers. Als hij dat toch allemaal een wat functioneler zou gaan gebruiken hadden we echt een top buitenspeler gehad.
1 0
Schwalbino
Geweldige voetballer maar geen goede speler.
0 0
Ozymandias
Inderdaad, Johnsen zou uit kunnen groeien tot een publiekslieveling maar hij heeft nog steeds niet geleerd om het overzicht te bewaren. Dat is iets waar de meeste jonge buitenspelers moeite mee hebben maar Johnsen is inmiddels 22 jaar oud en normaliter hoort een buitenspeler daar dan wel verbetering in hebben getoond. Johnsen heeft nog steeds net zo weinig overzicht als toen hij net bij Ajax kwam. Het is prachtig om te zien hoe hij met gemak één, twee of zelfs drie tegenstanders voorbij gaat maar vervolgens wil hij de rest van het elftal ook voorbij en loopt hij zich op een gegeven moment dood. Als hij leert om nadat hij één of twee tegenstanders is gepaseerd een vrije man te vinden wordt hij een fenomenale speler. Ik betwijfel alleen of hij dat nog zal leren.
4 0
Saanchez
Klopt, en een gezonde stuk zelfreflectie mag er ook wel bij. Hij komt zowel in interviews als op het veld zo nonchalant over, lijkt zichzelf beter te vinden dan hij is terwijl zijn prestaties simpelweg het tegendeel bewijzen. Heeft ook meermaals voor frustratie bij zijn medespelers gezorgd. Moet er allemaal uit als hij echt een topcarriere wilt krijgen want zoals je zegt, aan zijn talent ligt het niet
2 0
Ozymandias
Ik ben het met je eens maar zou het iets anders verwoorden. Ik denk dat Johnsen heel goed begrijpt hoe goed hij is maar niet begrijpt dat goed zijn en goed presteren niet altijd hetzelfde zijn. Een speler kan goed zijn maar verschikkelijk presteren en dat is bij Johnsen het geval. Ik hoop dat het kwartje bij Johnsen ooit zal vallen want dan wordt hij een speler waar ik elke wedstrijd met veel plezier naar kijk.
1 0