'Ervaringen met publiek eerlijk en transparant delen'

ArthurV, 01-06-2020 om 23:35, 3120 views, Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Valentijn Driessen hoopt dat Oost-Europese landen die publiek toelaten tijdens wedstrijden de resultaten hiervan eerlijk zullen delen. In Hongarije mag namelijk 25 procent van de stadioncapaciteit worden gevuld en Polen is van plan om dit voorbeeld in juni te volgen.

'Ondanks de slechte reputatie van de overheid in bovengenoemde landen valt te hopen dat de plaatselijke voetbalbonden hun ervaringen met publiek in deze coronatijd eerlijk en transparant evalueren en delen met hun bondgenoten bij de UEFA', schrijft Driessen in zijn column in De Telegraaf. 'Zodanig dat alle competities in Europa hier de komende maanden hun voordeel mee kunnen doen zonder de volksgezondheid in gevaar te brengen.'

'Hoewel de eerste ervaringen in de Bundesliga zonder publiek meevallen, de televisievolgers het kunstmatige stadiongeluid waarderen, smacht iedereen in Duitsland naar publiek op de tribunes', vervolgt Driessen. 'In overleg met de landelijke overheid en deelstaten wordt gedacht aan het toelaten in beperkte mate van fans bij competitieduels. Bayern München staat open voor een dergelijk experiment op korte termijn. In het draaiboek zou zelfs plaats zijn voor fans van de tegenpartij.'

Driessen benadrukt dat we ons in Nederland moeten neerleggen bij het feit dat er tot 1 september geen topsport-competities kunnen starten. 'De ruimte zit hierin dat er bij goede ervaringen in andere Europese landen met publiek per 1 september kans is dat publiek op kleine- of grotere schaal ook welkom zal zijn in de Eredivisie en Eerste Divisie. Getuige de financiële afhankelijkheid van stadionbezoek in Nederland moet KNVB-directeur Eric Gudde hierop anticiperen. In de plannen die hij eerdaags neerlegt bij politiek Den Haag mag een routeplanner naar wedstrijden met publiek niet ontbreken.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
insectenverdelg
Valrntijn die t heeft over Eerlijk en transperant....
0 0
Gonzalez75
Zoals ik het gisteren op tv zag bij een kort fragment uit de Hongaarse competitie was daar niet sprake van anderhalve meter afstand. Wellicht gebruiken ze andere afstanden daar. En ze hebben daar een president die toch maar doet wat hij wil.
0 0
Aspers73
Ik zou die Dam mensen gisteren in de gaten houden....is dat goed gegaan dan kan er hier ook veel meer zou ik zeggen.
0 0
Lars93
Wat dat betreft is die demonstratie natuurlijk interessant studiemateriaal. Helemaal nu er steeds meer aanwijzingen zijn dat het virus zich, net als ieder ander luchtwegvirus, in de vrije buitenlucht niet heel makkelijk verspreidt. (Een duidelijke uitleg daarvan vond ik het interview met Andreass Voss, hoogleraar infectiepreventie aan het Radboudumc.)

Voorwaarde voor de wetenschappelijke waarde van een onderzoek rondom deze demonstratie lijkt me wel dat er minimaal 1 demonstrant besmet zal moeten zijn geweest. Als er niemand besmet was, kan het virus zich ook niet verspreiden en is het dus geen relevant onderzoek.

Voor versoepeling van de maatregelen zal voor grote groepen ook de mate van ventilatie interessant worden. Deze demonstratie was natuurlijk volledig in de buitenlucht met een constante luchtstroom. Dat lijkt me redelijk vergelijkbaar met toeschouwers toelaten langs de lijn bij de plaatstelijke amateurclub. Een groot afgesloten stadion met een dak erop is wat dat betreft alweer een totaal andere situatie. Wellicht is AZ zijn tijd wel ver vooruit zonder dak.... (of mag je dat niet zeggen?)

Zingen en schreeuwen zorgen ervoor dat er veel virusdeeltjes vrijkomen. Wellicht dat het een optie wordt om publiek toe te staan op voorwaarde dat ze niet zingen en juichen? Dan zou je in de Arena bij eredivisiewedstrijden gewoon de hoofdtribune kunnen vullen ;)
0 0
Deepblue
hahaha, ja wellicht wel.
Overigens loopt maurice de hond dit al maanden te zeggen, maar daar wordt natuurlijk niet naar geluisterd want hij doet er niet toe. In Duitsland is dit ook al meer in zwang geraakt.
0 0
Joker
Waar komt die arrogantie vandaan dat wij n het westen zo eerlijk en transparant zijn. En alle andere niet....

Wij van wc eend.... Gooien alleen eerlijke groene bommen.. en onze tanks rijden op aardgas..

Alleen al de affaire Fred Spijkers laat zien hoe achterbaks Nederlandse politicus kunnen zijn.. dan heb je het over iets wat na 40 jaar erkend is door de staat... Uiteraard word er niemand vervolgd..
4 0
Deepblue
In het westen zijn we natuurlijk niet altijd eerlijk en transparant. Zeker de politiek werkt zo niet. Maar het Westen is zeker (nog) wel eerlijker en transparanter dan de rest van de wereld. Dat komt omdat de westerse cultuur op basis van rationele waarden en individuele vrijheid is gebouwd. Iedereen mag zeggen wat hij wil en alles mag ter discussie worden gesteld. In niet-westerse landen is dit nooit de basis geweest.

Des te erger trouwens de (media)censuur en het 'kaltstellen' van alle andere meningen wat tegenwoordig een vlucht neemt, zelfs in het 'vrije' Westen.
0 0
Lazell
En dat zoiets nota bene uit de nek van Valentijn komt.
0 0
AFCAMM
Slaat inderdaad nergens op. Maar het past wel een beetje bij de verhevenheid die veel mensen ‘hier’ lijken te voelen.. Wat op zich ook niet gek is, gezien de beeldvorming hier. Wij goed, zij slecht. Of een variant daarop.
0 -1