'Ik heb genoten van de Alkmaarse actie'

BartVeenstra, 30-05-2020 om 15:45, 9157 views, NH Sportcafé |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De actie van AZ om achter de rug van Ajax en de KNVB om via de UEFA alsnog het beste Europese ticket van Nederland te bemachtigen kon rekenen op veel kritiek. Zaterdagochtend kreeg AZ, en dan vooral algemeen directeur Robert Eenhorn, bijval van Telegraaf-journalist Bert Dijkstra.

De vaste columnist van radioprogramma NH Sportcafé begint zijn verhaal als volgt: 'Als iedereen is uitgescholden op Robert Eenhoorn met zijn "achterbakse" pleidooi bij de UEFA... Als Kees Kist en die andere oud-AZ-spelers zijn uitgejankt over de "luizenstreek" die hun trots zou hebben gedegradeerd tot provincieclubje.. Als cartoonisten zijn uitgetekend met hun plaatsje van het AZ-stadion onder een nieuw dak-van-doek en daaronder de tekst Circus Calimero... Mag ik dan ook nog even wat zeggen? Fluisterend, op het gevaar af te worden gekruisigd: ik heb genoten van de Alkmaarse actie.'

Dijkstra zag dat AZ jarenlang het piepkuikentje Calimero was. Een ploeg die altijd leuk voetbalde, maar wel altijd verloor van de top drie. 'Als de prijzen werden verdeeld terug in het piepkuikennestje. Láát de club zien dat het piekkuikennaveltje plaats heeft gemaakt voor wolventanden, bijt AZ - wellicht een tikkeltje stiekem, maar daardoor niet minder krachtig - van zich af, kruipt het voetbalwereldje in de rol van verontwaardigd piepende Calimero.'

De columnist geeft aan dat SC Cambuur niet promoveerde, omdat de concurrentie de Friese club nog hadden kunnen inhalen. RKC Waalwijk degradeerde niet, want het had zich nog kunnen handhaven. 'Ajax had niet meer punten dan AZ, maar claimde met arrogantie van de grote broer subiet de vele Champions League-miljoenen van de nummer één, want AZ kon de kampioen uiteraard nooit meer inhalen. Was Eenhoorn daar in eigen land tegen blijven protesteren, dan zou hij hooghartig zijn teruggestuurd naar het piepkuikennest. Nu zei de directeur tegen de bazen van de UEFA: "Heren, mag ik u erop wijzen dat wij dit seizoen beide competitiewedstrijden tegen Ajax overtuigend hebben gewonnen". Noem dát maar een Calimero-tekst.'

Tot slot geeft Dijkstra aan dat het volgens prof. dr. Frits Spieksma en promovendus Roel Lambers hartstikke simpel is om - in geval van een pandemiestop - een wetenschappelijk onderbouwde objectieve ranglijst te maken. 'Waarin rekening is gehouden met het feit dat clubs tegenstander van verschillende sterkte hebben gehad. En wie eindigde volgens de berekening van deze geleerde heren bovenaan? AZ. Toch geinig om te weten als je Robert Eenhoorn heet en je met veren de pek van je lijf probeert te vegen.'

Denk jij dat Paderborn na 20 minuten op voorsprong staat tegen Dortmund? Zet in en krijg 7,50 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PierreHeno
Bert Dijkstra is exemplarisch voor de wildgroei aan columnisten die vooral graag in het nieuws komen. En de hoogleraar die hij zo graag aanhaalt werkte niet met de beschikbaarheid van de sterkhouders per club maar heeft slechts naar de standenmoter gekeken en is vervolgens met een statistiekje aan komen zetten wasr de honden geen brood van lusten en waarin de belangrijkste variabelen gemakshalve niet zijn meegewogen. En Bertje Dijkstra....die zichzelf heel graag journalist noemt maar weinig meer is dan clowneske praatjesmaker heeft niet het vermogen om zo'n statistisch onderzoekje op valabiliteit te toetsen. Maar dat was al heel wat langer bekend.
3 0
PJK54
Als je niet meer aan de bak komt, dus niets meer weet te verzinnen, ga je dit roepen in de hoop dat het volk trekt. Moet wel zeggen dat het wel een beetje lef uitstraalt want je gaat uitgekotst worden natuurlijk.
0 0
debarbaar
Laten we het erop houden dat het geen toeval is dat Bert Dijkstra bij een oude NSB krant werkt. Het is en achterbaks en 2. Het is helemaal niet ontstellend makkelijk om met een ranglijst te komen di rect doet aan de huidige situatie. Twee wiskundigen die een algoritme bouwen die gebaseerd zijn op arbitraire aannames. Volgens de echte big data analisten die ook nog eens met supercomputers werken zou Ajax 6 punten voor AZ zijn geëindigd, AZ slechts 1 punt voor Feyenoord en Feyenoord maar 1 en in een ander onderzoek 2 punten voor PSV. Dus misschien is Dijkstra dan helderziende. Laten we het erop houden dat hij de kant kiest van de uitkomst die hem het beste uitkomt. Het si trouwens erg simpel. Er staat nul keer ind e reglementen dat het onderlinge resultaat bepalend is.
4 0
Ferd
Die columnist is een enorme sukkel en Calimero. Een andere wetenschappelijk programma verklaarde Ajax tot kampioen.
3 0
Freddy Al
Het was gewoon een achterbakse stiekeme streek , ook als Bousatta het daar niet mee eens is en ook als Bert Dijkstra ,in tegenstelling tot anderen,vind dat ze daarmee hun Calimero piepje hebben ingeleverd voor wolvengehuil.
Het is en blijft stiekem.ik zou er niet trots op kunnen zijn,voor mij zijn ze zwaar door het morele ijs gezakt, stelletje piepertjes.
3 0
Babayaka
Az is juist een calimero club. Altijd janken en zueren.
Ooo ze halen spelers bij ons weg,booo dit ooo dat.
Terwijl ,e zelf onder de rook van amsterdam
tilburg scouten. Sjoemelen met dsb mwt het stadiion. Omdat ze zo graag DE club van nederland willen zijn.
2 0
Peewee
volgens mij is PSV ten koste van Ajax een aantal geleden ook kampioen geworden op doelsaldo, dat was toen geen probleem en hoorde je daar niemand over klagen of protesteren ... maar wacht ... we hebben het nu over Ajax (sorry dat was ik even vergeten) ....
3 0
komop
Een provincieclub zoals AZ hoort gewoon niet thuis in de CL. Dat zou een drama zijn voor het Nederlands voetbal.
3 0
Raydo
Wie zegt dat het mogelijk is om een "wetenschappelijk objectieve ranglijst" te maken, begrijpt niet wat wetenschap is.
7 0
je
Bert en Ernie (Eenhorn)
Wie kan zich nu voorstellen dat Ernie bij de volwassen mensen Van de New York Yankees heeft gespeeld ?
0 0
Tomajax1990
Hebben die professor en hoogleraar ook gedacht aan eventuele schorsingen, blessures, geluk, vorm van de dag?
Je kan voetbal niet uitrekenen. En als het wel kan hadden ze mij vorig jaar wel even mogen waarschuwen voor die ene avond in mei.
2 0
Bramzel
Laat gaan joh die kwamen allebei van de universiteit in Eindhoven dus die neem ik ook niet serieus met hun berekeningen. Die hebben sowieso net als de rest van Nederland een anti Ajax gehalte.
4 0
Van Reenen
ik heb genoten hoe de KNVB dit heeft afgehandeld. De KNVB laat zich niet piepelen door zo'n clubje uit de kaasstad. Niet alleen achter de rug om van Ajax, maar ook de rug van de KNVB om. Dus eindconclusie, De Groot lees even mee voor een herstel kolom in jou Parool, heeft de KNVB AZ genegeerd en terecht gewezen. Ze hadden AZ gelijk terug moeten zetten naar plaats 4. Dat was pas gerechtigheid geweest.
0 0
Schwalbino
Hou toch op man. Die actie was pure poppekast.

Niemand behalve dat handjevol kinderen dat altijd zit te giechelen als iemand een sheet laat, heeft dit serieus genomen.
1 0
Rockpotje
Dit is satire toch?
2 0
Jariiii
Echt, hè.
0 0
TontoKarnaggel
Ik krijg steeds meer het idee dat we ons moeten gaan veronschuldigen voor het behalen van de eerste plek. Overal krijgen we de wind van voren, nu zijn we in bertjes ogen ook weer arrogant ( gaaaaap, verzin eens iets anders zou ik zeggen ) Kan iemand mij eens uitleggen wat we nou precies fout hebben gedaan/ doen? Moeten we volgend seizoen misschien proberen 2e te worden ofzo?
7 0
fanforeffer
Ajax claimde de eerste plaats niet ,ze had de eerste plaats ! Ajax claimde de hoofronde van de cl niet ,ze kreeg hem toegewezen als gevolg van de regelementen. Az claimt de eerste plaats omdat ze 2de stonden,maar niet volgens de reglementen hoger dan Ajax konden staan.
9 0
Peewee
inderdaad maar dan nog ... volgens velen hier zijn reglementen er om met voeten te treden
0 0
Murph
Bert Zeikstraal.
2 0
Jariiii
Waarom zo'n door en door Amsterdamse krant zo stelselmatig een grondige hekel aan Ajax heeft zal ik wel nooit begrijpen. Sowieso vervreemden ze daarmee het gros van de Ajax-aanhang van zich.
2 0
Redrum
Bert Dijkstra had als 10-jarig knulletje de ambitie om lid te worden van de Hitler-Jugend. Helaas was de oorlog al voorbij. Bert zou zich hier nooit volledig over heen kunnen zetten. Dit is het verhaal van Bert, journalist van de Telegraaf.
12 -1
Duif63
Dit is een goeie verklaring ja. De Telegraaf was immers niet bepaald anti Hitler...
3 -1
Alexander40
Een nog betere wetenschappelijke onderbouwing is de statistische kans bepalen dat een club kampioen wordt. Dat kan namelijk ook en objectief rekening houdend met het resterend programma en dergelijke. Dat is uitgerekend. De kans dat Ajax kampioen zou worden kwam op ongeveer 70%. Dus hier met die schaal -)
3 0
deeftherave
Laat ik precies iets anders zeggen dan iedereen. Krijg ik misschien een beetje aandacht. AZ vergelijken met wolven? Dus dit is nu 'een wolvenactie'? Nu gaan ze ineens aanzien krijgen van de top drie? Bert, als jij achterbakse acties zo kunt waarderen weten we aan welke kant jij had gestaan in de oorlog!
7 0
Van Reenen
Ik had gehoopt dat er geen reacties zouden worden geplaatst
0 0
insectenverdelg
Piep piep, Ik ben Bert Dijkstra en wil ook wat media aandacht.
4 0
Ajaxadept
Bert Dijkstra, een eerder weggestuurde nitwit bij de Telegraaf, meent ook nog even een duit in het zakje te moeten doen. Het zeiken met en over Alkmaar blijft maar doorgaan. AZ was bij uitspelen geen kampioen geworden, omdat Ajax op tijd zijn geblesseerde groep weer praktisch compleet had. AZ mag blij zijn op de 2e plek te zijn geeindigd, wellicht was zelfs Feyenoord anders nog 2e geworden!
4 0
Raoul14
Ach ja het weekendverlof zit er weer bijna op zou ik zeggen...
5 0
Juichtoon
Volgens een Tukker....
0 0
Joseph
Deze actie is juist het toonbeeld van een klein Calimero clubje, dit laat een slechte verliezer zien ten koste van de club die terecht bovenaan staat en als enige club in Nederland aanspraak maakt om op het Europese toneel te spelen..
2 0
Frank1978
Wat hebben ze een pech gehad hè, de toppers uit Alkmaar. Met flitsend en aanvallend voetbal iedere tegenstander van het veld geblazen en dan genoegen moeten nemen met een tweede plaats. Wat verschrikkelijk sneu voor ze...

Dat ze met meer geluk dan wijsheid wonnen van Antwerp, amper een kans hebben gecreëerd in negentig minuten voetbal tegen Twente, simpel opzij werden geschoven door het grote Sparta en van ons twee keer met laf reactievoetbal wonnen (NB in eigen huis tegen een Ajax dat de halve basis miste), vergeten we voor het gemak maar even...

Wat zullen de Europese topclubs blij zijn geweest dat niet AZ, maar Ajax dit jaar in de CL speelde! Tegen de geweldenaren uit Alkmaar hadden ze geen schijn van kans gehad.
22 0
Jariiii
In Amsterdam vond ik AZ goed, maar dat was van Ajax ook wel de allerslechtste wedstrijd van het seizoen. Op Getafe uit na misschien, daar wil ik vanaf zijn. Maar het is een zwaar overschatte ploeg ja, en met hun actie hebben ze wagonladingen credits verspeeld. Sukkels.
4 0
Redrum
Haha nice.
3 0
trodat4030
Sommige mensen genieten er ook van als hun vrouw door 3 vreemden wordt uitgewoond, sommige mensen genieten van nog veel vreemdere dingen. Dat deze man, wie hij ook is, van deze achterbakse actie geniet, het zal wel.. Ieder zn fetisj zullen we maar zeggen.
4 0
Jariiii
Nou, iedereen blij. Next.
1 0
Van Reenen
Familie van die achterlijke Dijkstra die NPO1 presenteert en uit de Achterhoek komt of Twente.
1 -1
Frank1978
Blij dat ik die "krant" nooit lees.
1 0
mgtow
Meneer Dijkstra moet blijkbaar z'n baantje zien te redden. Stumperd.
2 0
Stibba020
En ik kan genieten dat Ajax bovenaan staat.:)
7 -1
ajax4ever01
Des te meer reden om met de auto incl. grote Ajax vlag toeterend door Alkmaar te rijden ;)
0 0
Ansjo
Dit is volgens mij zo'n collumn van "deze mening heb ik nog niet gehoord, het is ook niet mijn mening maar ja je moet wat schrijven om origineel te zijn".

Ik denk dat iedereen liever had gezien dat de competitie afgemaakt zou worden. Bij Ajax begon iedereen weer fit te raken. Ajax is wel gewend om met de druk om te gaan. AZ niet. Maar ja als het dan zo moet dan verdient alleen Ajax het om directe plaatsing voor de Champions League te krijgen. Want ze staan volgens mij al het hele seizoen op 1, hebben uberhaupt al die Europese punten binnen gehaald zodat we die upgrade hebben qua CL plek en daarnaast heeft AZ echt helemaal niets te zoeken in de CL. Wij hadden iets van 7 geblesseerde basisspelers maanden lang. AZ moet echt hun grote muil houden en zich gedeisd houden.

Het zijn gewoon best wel een stel engerds daar bij AZ. Ik vond het al een stel engerds omdat ze hun beste spelers niet een normale stap gunnen naar de echte top van Nederland om een logisch vervolg te geven voor hun carriere. Nee die moeten verkocht worden aan buitenlandse clubs waar ze verzuipen en op de bank belanden. "want wij verkopen niet aan de concurrent". Tuurlijk maar wel spelers van de top overnemen.

AZ is geen topclub maar subtop. Als je als speler bij AZ een contract tekent dan zou ik ten alle tijden tegenwoordig een clausule op laten stellen dat als de top 3 langskomt dat je dan voor een normaal maximaal bedrag weg mag gaan. Het is daarnaast ook zo vaak gebleken dat een speler van AZ naar de top 3 het ook al niet redt. Dan kan je moeilijk 20 miljoen gaan vragen.

Ik snap best dat AZ ambities heeft maar wel normaal blijven doen zeg. Spelers die van AZ eerst binnenlands een stap willen maken daar moet AZ niet moeilijk over gaan doen en ook eens na gaan hoeveel spelers die stap nou succesvol hebben gemaakt. Dan kan je er nog steeds een leuk bedrag voor vragen tussen de 7-10 miljoen maar 25 miljoen voor Stengs of Boadu kom op man. AZ zal altijd 1 of 2 treden lager zijn dan Ajax en PSV en qua druk ook nog Feyenoord.

Dus doe niet alsof je een topclub bent want dat zijn jullie niet en als een speler een binnenlandse stap wilt maken naar de traditionele top3 werk dan gewoon mee en gun die speler dat gewoon.
10 -1
Redrum
Precies, AZ is en blijft een heel simpel en nietszeggend subtoppertje dat eens in de zoveel tijd een leuk seizoen draait. Een topclub is het niet en zal het ook nooit worden. Ze hebben nog nooit een wedstrijd gewonnen in de CL, dan moet je gewoon je schijnheilige kaasbek houden en je plaats kennen. Je verdient die CL-plek die Ajax bijna in zijn eentje bij elkaar gevoetbald heeft niet op basis van 2 wedstrijdjes waarbij je een zwaar gehavend Ajax weggecounterd hebt. Ken je plek en houdt je bek.
7 0
Peewee
hahahaha inderdaad KEN JE PLEK!
0 0
Redrum
Dit soort stukjes zijn zo verschrikkelijk sneu dat ik er echt bijna geen woorden meer voor heb. Ik heb al ongeveer 3 stukjes voorbij zien komen waarbij modelmatig werd uitgerekend dat Ajax kampioen zou zijn geworden. Nu is er toevallig één modelletje ontwikkeld door een paar wiskundigen waarbij AZ zogenaamd de nummer 1 zou zijn en dit wordt opeens aangehaald door één of andere clown van de Telegraaf. Doe dan godverdomme je huiswerk en haal die andere modellen er ook bij of hou gewoon je schijnheilige bek dicht. Dit is gewoon zo jammer.
6 0
mgtow
Nadat Sjuul Paradijs weggegaan is bij die krant is het niks meer. Dr zit nu een of ander mafketel waar ik m'n hond nog niet tegenaan zou laten pissen.
0 0
chloorbestendig
Haha, wat een clown, zo’n Derksen type die aandacht vraagt door het tegenovergestelde te roepen van iedereen.
1 -2
Ajaxxxisdebeste
Jeetje doet ze wel pijn he...
1 0
Redrum
Wie is deze clown?
2 0
AFCAMM
Gewoon weer een mafkees met een eigen agenda.
2 0
Redrum
Blijkbaar, nog nooit van deze dwaas gehoord.
2 0