Driessen: 'Was chique geweest als AZ Ajax had ingelicht'

BartVeenstra, 29-05-2020 om 08:00, 3712 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Journalist Valentijn Driessen vindt dat AZ zichzelf na een goed seizoen in eigen voet heeft geschoten, zo schrijft de verslaggever in zijn column in De Telegraaf. De Alkmaarders presteerden goed en lieten mooi voetbal zien, maar nadat de Eredivisie was stopgezet en afgewikkeld, kwam weken later ineens naar buiten dat AZ via de UEFA een poging heeft gewaagd om alsnog het beste Europese ticket te verkrijgen.

Niet AZ, maar Ajax kreeg het beste Europese ticket. Beide ploegen stonden bij het afsluiten van de Eredivisie op evenveel punten, al hadden de Amsterdammers een beter doelsaldo. 'Blijkbaar voelde AZ zich financieel en sportief na twee zeges op Ajax tekortgedaan. Achter de rug van de KNVB stapte AZ naar de UEFA om het besluit aan te vechten. Ajax was geen partij, hoewel het chique zou zijn geweest die club in te lichten als je samen bijna dagelijks vergadert.'

De UEFA stuurde AZ terug naar de KNVB en daar kregen de Alkmaarders reglementair 'nul op het rekest'. Driessen vindt dat AZ alle recht had om het KNVB-besluit te toetsen, al had dat wel op een andere manier gemoeten. 'Directeur Robert Eenhoorn had dit met open vizier moeten doen. De gekozen handelwijze komt geniepig over, een stiekeme streek en getuige de beeldvorming een totaal verkeerde inschatting van de AZ-leiding. Opvallend genoeg liet AZ zich vertegenwoordigen door een of andere cowboyadvocaat, terwijl de club zelf met Wouter van Zetten een ervaren en door iedereen gerespecteerde jurist in dienst heeft.'

Volgens Driessen knaagt de actie van AZ aan de geloofwaardigheid van de club. Eerder nog toonde AZ zich solidair met Ajax om de Eredivisie te stoppen. 'Eenhoorn nam alle consequenties voor lief, zoals het verspelen van de landstitel en het beste CL-ticket. Die nederige houding, die manmoedigheid in crisistijd bezorgde AZ extra respect, sympathie en gaf het imago extra glans na alle eerdere loftuitingen.'

Driessen denkt dat AZ open kaart had gespeeld men anders had gereageerd. 'Met zoveel goodwill had iedereen een transparant bezwaar van AZ gesteund, maar met de gekozen overvaltactiek schoot de club lelijk in eigen voet. Zonde hoe het succesjaar ineens in de schaduw staat en AZ wordt weggezet als provincieclub en Calimero', aldus de verslaggever, die het niet volwassen vindt van Eenhoorn om nu geen mededelingen te doen. 'Zoiets voedt geruchten. Geef een plausibele verklaring of erken de foute handelwijze. Want AZ verdient na één faux pas niet de behandeling die het nu ten deel valt.'

Denk jij dat het Leverkusen van Bosz met 1-3 wint op bezoek bij Freiburg? Zet in en krijg 11 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Ik zou het beter gevonden hebben als de KNVB een herziening van de tickets had doorgevoerd bij de UEFA dat volgens mij een kans van slagen had gehad. 1e Ajax, 2e Feijenoord, 3e PSV en 4e AZ.
0 0
Schwalbino
Eindelijk heeft hij weer een open deur gevonden die Driessen.
0 0
Babangida83
Ik vind dat als er beslissingen vallen die argumenteerbaar meerdere kanten op kunnen vallen, dan moet je gewoon je kop houden en degene respecteren die het besluit neemt. Anders blijf je bezig. Gaat Ajax straks weer procederen. Je houdt elkaar alleen maar bezig.
0 0
Kokakola
Het is een schande dat Ajax niet als kampioen is betiteld. AZ moet zijn mond houden
4 0
blava
Volkomen verkeerde inschatting gemaakt door Eenhoorn. Ook die juridische adviseur moet terug naar de schoolbanken. Op basis van alle discussies was wel duidelijk dat alleen de nationale voetbalbonden beslissingen moesten nemen, niet de UEFA. Al met al een onbegrijpelijke actie.
0 0
eenamsterdammer
Volgens mij is de hele staf betrokken geweest bij deze actie inclusief die enge trainer en dat lijkt mij geen goede opvolger van TH.
2 0
debarbaar
Het zegt heel veel over Robert Eenhoorn. Uiteindelijk valt de schone schijn van deze lieden toch altijd als een mantel van ze af. Kijk naar de patjepeeër advocaat of beter juridisch adviseur die is ingeschakeld. Er staat een schaamteloze clip van de idioot op LinkedIn waarbij hij met ene dikke mercedes de garage komt binnen gereden en hij zichzelf aanprijst als de Rocky Balboa van de ZuidAs. (maar dan zonder papieren). Als je als directeur van AZ iemand inschakelt die zit ongelofelijk misdragen heeft bij het proces tegen de tramschutter waarbij hij of niet kwam opdagen of te laat kwam en schijt had aan de slachtoffers dan moet je niet raar opkijken als ze je niet langer serieus nemen.
6 0
Redrum
Ik wist niet eens dat AZ die vent had ingeschakeld, maar dat maakt het allemaal nog veel erger. Dan verspeel je als club in één keer alle goodwill die je in de afgelopen jaren hebt opgebouwd.
5 0
cantharel
k wacht op de colums van onze vriend Hugo en van Willem van Hanegem. Eens kijken of ze nu ook op hun strepen gaan staan zoals toendertijd bij Marc Overmars. O ja, Willem Vissers kon er ook wat van.
2 -1
TontoKarnaggel
Zal er maar niet op gaan zitten wachten als ik jouw was :)
Deze column ook bv, "niet chique", "een andere manier zou beter zijn" of "verkeerde inschatting" Hahaha, als Overmars of vd Sar per ongeluk een nat windje laten gaat gelijk de botte bijl erover en worden er heel wat minder fraaie termen gebruikt.
2 -1
Ron403
Mooi verhaal dit, gaat hij het proberen te bagatelliseren... Als Ajax op deze manier de schaal had proberen te claimen was de wereld te klein geweest. Dan waren er in een paar dagen al 200 meningen geweest. Blijft ook triest dat die Eenhoorn niks van zich laat horen.

Om positief af te sluiten: dit toont maar weer het verschil in grootte aan van de clubs. AZ is gewoon een middenmoter met een uitschieter.
1 -1