Advies voor Ziyech: 'Wie aantal fouten minimaliseert, wint'

GinoHaverkamp, 23-05-2020 om 10:00, 4928 views, Trouw |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De hoeveelheid fouten minimaliseren, dat is volgens journalist Henk Hoijtink van Trouw de sleutel tot het succes van Hakim Ziyech bij Chelsea. Hij richt zich daarbij op uitspraken van Jan Roelfs eerder deze week, die Ziyech als stilist in een rijtje met onder meer Johan Cruijff en Dennis Bergkamp plaatst.

'Dat Ziyech zal slagen bij Chelsea, is niet te zeggen; dat hij er niet zal slagen, ook niet', stelt Hoijtink. 'Ik stel slechts vast dat een seizoen in Engeland vol zit met wedstrijden tegen clubs als Burnley, de Wolves en Watford, en dat ze het daar, tot Gary Lineker en zijn "Match of the day"-mannen toe, niet pikken als doorsnee wedstrijden uit de te losse pols worden gespeeld, zoals Ziyech hier kon doen. Het is een gedachte vooraf, de mijne dan, meer niet.'

Hij vindt het dan ook niet terecht dat Ziyech in één adem wordt genoemd met spelers als Cruijff en Bergkamp. 'Waren Cruijff en Van Basten stilisten, was Bergkamp dat? Ja, ze bewogen sierlijk. Maar dieper beschouwd was de kunstzinnige inslag van de stilist zeker de eerste twee juist vreemd, en in de kern ook Bergkamp.'

'Alle grote spelers zijn calculators'

Cruijff was volgens Hoijtink vooral een calculator. 'Alle grote spelers zijn calculators. Voetbal is een spel van fouten, zei Cruijff. Zijn filosofie, al zullen romantici dat graag anders blijven formuleren: niet wie de mooiste acties maakt of probeert te maken, maar wie het aantal fouten minimaliseert, wint.'

En dat geldt dus ook voor Ziyech, vindt Hoijtink. 'Zo ligt de basis van de trefzekerheid van Cristiano Ronaldo in de opgave aan zichzelf op het trainingsveld om alle ballen tussen de palen te schieten. Niet tevreden, als Ziyech (en Memphis Depay, om er nog één te noemen), met eens een bal in de kruising tussen afzwaaiers en andere onnauwkeurigheden. Nee, alles gericht, alles geconcentreerd.

Denk jij dat Klaassen scoort en Werder Bremen wint van SC Freiburg? Zet in en krijg 6,50 keer je inzet terug! 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trainerdv
Nou, die uitspraak van Cruijff over de minste fouten, gaat over de teams en dan met name over verdedigende fouten, niet over de individuele spelers met aanvallende acties. Als Ziyech een goede dieptepass geeft en de verdediger van hun kan de spits niet tegenhouden, dan is dat een 'fout' van hem. Op die manier moet je het opvatten. Spelers als Ziyech mogen individueel dus juist wel fouten maken.
1 0
AFCAMM
Ik heb er nog eentje, voor gegarandeerd succes. Niet alleen bij Chelsea, maar overal. Komt ‘ie: Niet alleen zo weinig mogelijk fout doen, maar ook alles goed doen.

Wie altijd alles goed doet, zal het goed doen.

Henk mag dit advies helemaal gratis hebben en ook doorgeven aan voetballers. Misschien kunnen ze er iets mee.
3 0
AlexIbarra
Je wordt voor een flink bedrag als creatieve, onbevangen aanvaller gehaald, in een selectie met veel kracht en werklust maar weinig finesse.
En dan ga je allemaal tikkies breed geven omdat Henk Hoijtink zegt dat fouten minimaliseren het belangrijkste is voor aan aanvaller...

Als Chelsea iemand wil opstellen de de hele wedstrijd braaf met z'n man meeloopt en alle ballen netjes inlevert bij de juiste kleur, stellen ze wel iemand anders op. Net alsof die niet weten wat ze in huis hebben gehaald.
Natuurlijk wordt er op een (wekelijks) hoger niveau meer gevraagd maar het calvinistische 'mag geen fouten maken' gedachtengoed gaat daar niet bij helpen.
Je draai vinden, een klik met je teamgenoten krijgen en elkaars kwaliteiten optimaal leren benutten lijkt me een nuttigere besteding van zijn energie.
1 0
Babangida83
Tja, je kunt het spel spelen om zelf zo min mogelijk fouten te maken of juist zo veel mogelijk fouten bij de tegenstander af te dwingen. Henk Hoijtink denkt altijd dat er maar één manier is, en dat is de PSV-manier. Interessante gedachte, als je de internationale prijzenkast van die club eens doorneemt.

Cruijff was een calculator, maar Ziyech zeer zeker ook. Speelt altijd verticaal. En elke bal die hij verliest, kan hij daardoor zelf weer terugveroveren. En dat doet hij zeer vaak ook. En ook verloren ballen van andere mensen. Risico op een tegenaanval is daardoor heel klein. Dat zijn creativiteit de doorslag zal geven, is echter een grotere kans. Zie wedstrijd tegen Valencia of Chelsea van dit seizoen. Ziyech kan af en toe wel beter doseren. Dat komt met volwassenheid, maar dat zijn een paar wedstrijden in het jaar. Dan moet hij nog leren het gewoon simpel te houden en het de volgende wedstrijd opnieuw te proberen, in mijn ogen. Maar meer ook niet. Hoijtink zegt eigenlijk heel genuanceerd dat je niks aan speles aan Ziyech hebt omdat ze te veel balverlies hebben. Maar het ene balverlies is het andere niet, imo.
2 0
geDaante
Ziyech moet het vooral van zijn lange, creatieve passing hebben. Buiten dat, vind ik het niet zo bijzonder.

Hij heeft geen echte actie; rommelt een beetje met de bal en probeert hem op goed geluk er langs te krijgen, een beetje a la Suarez. Zijn schot is ronduit slecht, of hij moet echt alle tijd van de wereld hebben. Heeft wel wat snelheid en beweeglijkheid, maar niet explosief. Redelijke lage steekpass, maar ook niet bijzonder.

Wat hem ook beter doet lijken dan ie is, is het feit dat ie bij Twente en ook Ajax, met name onder Ten Hag, werkelijk 100% vrijheid kreeg en mocht doen wat ie wilde. 20x dom balverlies door door tegenstanders heen proberen te passen en schieten en acties te maken die vooraf duidelijk kansloos zijn, en veel te snel schoten te lossen en altijd slap en naast te schieten, werd steeds vergeten na een enkele goede actie of beslissende pass.

Als iedere aanvallende speler zóveel vrijheid zou krijgen en mag spelen zoals op straat, ongelimiteerd fouten mag maken, dan ga je ook de beste acties van spelers zien, want de kans op goede acties als je veel acties maakt is natuurlijk veel groter, en daarbij speel je dan als speler meer op intuïtie, wat creativiteit laat vloeien.

In het laatste seizoen bij Ajax was hij minder druistig en deed hij minder kansloze pogingen tot kansloos schieten op doel, door tegenstanders heen proberen te passen, etc. Speelde meer naar zijn kracht; uitkappen en langere passing. Hij is geen man van de actie, dribbel en het schot.
2 -1
AlexIbarra
"Als iedere aanvallende speler zóveel vrijheid zou krijgen en mag spelen zoals op straat, ongelimiteerd fouten mag maken, dan ga je ook de beste acties van spelers zien, want de kans op goede acties als je veel acties maakt is natuurlijk veel groter, en daarbij speel je dan als speler meer op intuïtie, wat creativiteit laat vloeien."

Lijkt me best een goed idee dan.
0 0
trodat4030
Hoitink, maar natuurlijk! De man die op zaterdagavond zn glas bier half leeg giet voor een scheut azijn. Zuurder zijn ze niet te vinden dan Henkie. Dwarsligger bij uitstek.
0 0
wendoo9
IK vind wel een rare opmerking om met de losse pols tegenwoordig wedstrijden te winnen in de Eredivisie. Dat was vroeger zo, maar als je tegenwoordig niet scherp bent, krijg je het gewoon moeilijk en verlies je gewoon als het een beetje tegen zit.
0 0