Kieft: 'Daarvoor hoeven we ons niet te schamen'

GinoHaverkamp, 23-05-2020 om 08:10, 3056 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Wim Kieft vindt niet dat de voetbalclubs in Duitsland per definitie beter voetbal spelen dan de Nederlandse clubs, ondanks dat de Bundesliga hoger aangeschreven staat dan de Eredivisie. De analist haalt het Ajax van vorig seizoen aan om zijn punt in De Telegraaf te onderbouwen.

Kieft, die begin jaren tachtig zelf bij Ajax speelde, stelt zich vermaakt te hebben met het duel tussen Borussia Dortmund en Schalke 04 van vorig weekend, maar kon desondanks niet genieten van de andere Bundesliga-wedstrijden. 'Voetballend was het allemaal niet zo bijzonder. Veel rennen en weinig creativiteit. Je komt nogal bedrogen uit als je vermoedt dat het allemaal heel bijzonder en nieuw is wat je op voetbalgebied in Duitsland ziet.' Hij is van mening dat er bij veel teams een gebrek aan creativiteit is.

'Laten wij in Nederland al tientallen jaren juist heel goed zijn in creativiteit', vervolgt Kieft. Hij wijst naar de invloed van creatieve Nederlanders bij FC Barcelona, zoals Frenkie de Jong anno 2020 en Johan Cruijff enkele decennia geleden. 'Ons voetbal sluit meer aan bij Spanje dan bij Duitsland. Wij doen het op een andere manier dan de Duitsers, maar het is flauwekul om te stellen dat zij het beter doen dan wij omdat het anders is.'

Als voorbeeld haalt de voormalig Oranje-spits het succesvolle Ajax van het seizoen 2018/19 aan. 'Die ploeg speelde ook in een hoog tempo, met veel druk naar voren, intens en er zat veel creativiteit in dat team.' Dat laatste maakt volgens Kieft het verschil op het hoogste niveau. 'Dat zijn wij. Daarvoor hoeven we ons niet te schamen; sterker: dat moet het uitgangspunt juist zijn omdat we ons daarin onderscheiden van veel andere landen. Ook met het Nederlands elftal.'

'Dat valt reuze mee'

De columnist annex analist stelt daarmee niet denigrerend te willen doen over het voetbal in Duitsland. 'Het is alleen niet zo dat de wijzen nu ineens allemaal uit het Oosten komen. Is het zo bijzonder wat de Duitser Frank Wormuth met Heracles Almelo doet in de Eredivisie? Dat valt reuze mee. Natuurlijk is de Bundesliga over de breedte sterker dan de Eredivisie, maar dat heeft ook met de budgetten te maken die veel hoger liggen.

Denk jij dat Bosz met Bayer Leverkusen wint bij Borussia Mönchengladbach? Zet in en krijg 2,75 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Klopt het is niet aantrekkelijk voetbal.
Op de combinatie, geslepenheid, niet te aanvallend voetbal. (tactiek)
Maar ze staan er wel en winnen doe je heel moeilijk tegen ze.

Ajax zal nog meekunnen met de top 4 de rest is rechterrijtje.
0 0
PierreHeno
Ex-voetballer Wim heeft er kijk op zullen we maar zeggen.
0 0