Swart: 'Er moet aan Nederlandse jongens gedacht worden'

JesseTH, 18-02-2020 om 20:45, 14686 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Sjaak Swart is van mening dat Ajax niet door moet slaan in het binnenhalen van spelers uit Zuid-Amerika. Momenteel telt de eerste selectie drie spelers uit dat continent, terwijl er met Edson Álvarez ook een speler uit Noord-Amerika bijzit. Mister Ajax ziet graag dat de club ook het Nederlandse talent goed in de gaten houdt.

Het lijkt een kwestie van tijd voordat Ajax met Antony de vierde Zuid-Amerikaan binnenhaalt en dan is het in de ogen van Swart wel weer even genoeg. 'Het wordt weer een Braziliaan. Ik vind dat we er op het ogenblik genoeg hebben uit Zuid-Amerika. Er moet nu ook eens gedacht worden aan Nederlandse jongens.'

Eén van de Nederlanders die uit het buitenland opgepikt zou kunnen worden, is Davy Klaassen. 'Die zou ik ogenblikkelijk terughalen. Haal jij Davy maar terug, dan zal je zien dat hij het grandioos doet. Davy is een typische Ajax-speler, honderd procent. En een aanvoerder. Hij heeft het fantastisch gedaan bij Ajax en is fit', aldus Swart in de voetbalpodcast van De Telegraaf.

Ook PSV'er Mohamed Ihattaren staat er goed op bij de oud-speler van Ajax. 'Het is een mooie voetballer. Het ligt eraan wat hij wil. Qua voetbal vind ik hem net zo’n speler als Ødegaard. Dat is ook een type die vanaf rechts kan spelen en op tien kan. Toen (in de tijd dat Ajax Martin Ødegaard wilde halen, red.) zeiden ze: we moeten eerst weten of Ziyech weggaat. Je had hem moeten nemen, dan had je een beetje kunnen wisselen.'

Denk jij dat Ajax met 0-1 wint op bezoek bij Getafe? Zet in en krijg 8,40 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Klaassen is veel beter dan hier altijd langs komt, een typische speler die heel belangrijk kan zijn bij Ajax. Donny heeft hetzelfde, maar kan ook goed op andere posities spelen
Sjaak was een grote vriend van Cruijff, en die zal het heel vaak met Sjaak over Klaassen gehad hebben
Algemeen bekend dat Johan enorm gechameerd was van Klaassen.
Johan zou hem het eerst in een team zetten, heeft hij meerdere malen gezegd
Johan had altijd dat type in zijn elftallen, Neeskens, Wouters enz
Als Donny inderdaad vertrekt?
Zou het helemaal niet zo gek zijn, je hebt nu eenmaal diepte in het spel nodig, als iedereen in de bal komt, word het niet wat
Ekkelenkamp heeft dit ook, die is ook veel beter dan menigeen hier zegt
3 0
Schip
Ik zou meer inzetten op de jeugd en ervaring op de 6 positie zoeken. Ik verwacht dat Nico vertrekt en dat Martinez op linksback zal komen. Als je dan naast Gravenberch een echte kwaliteitscontroleur met een goed linkerbeen weet aan te trekken en de nodige Europese ervaring (of Blind daar neerzet, als Jan achterin komt), blijf je een goede balans houden.
1 0
Lazell
Zo'n top controleur met een goed linkerbeen en Europese ervaring. Bedoel je Martinez volgend seizoen? :)
0 0
Frederiksperwer
Ook Cruijff was vatbaar voor dwalingen. En Klaassen met Wouters en Neeskens vergelijken is lachwekkend.
0 -2
Web
Neeskens was een harde werker, en zelfs niet te beroerd om te schoffelen, geld ook voor Wouters, daar is Klaassens zelf nog meer voetballer bij
0 -1
Frederiksperwer
En toch ga ik proberen je volgende bijdragen hier serieus te nemen.
0 -1
Lazell
Zal hij wakker van liggen als je het niet doet...... Sommige mensen overschatten zichzelf een klein beetje op dit forum.
0 0
JohnnyD
Klaassen meer voetballer dan Neeskens??? Of je bent te jong en je hebt de verkeerde youtube filmpjes bekeken of je snapt. er geen drol van.
0 0
Web
Deze spelers hebben iets wat de Nederlandse spelers missen
Ik ben er blij mee, de verhoudingen valt best mee
Volgend seizoen vertrekken er ook weer spelers
Nederlandse spelers halen doen ze toch ook
Schuurs, Scherpen enz
En de topper van PSV Ihataren zou ik heel graag zien komen, maar PSV zal de hoofdprijs vragen
0 0
Schip
Alleen Nico en Martinez hebben dat. Als je zulke types scout onder NL spelers heb je net zo zeer grinta in huis. Ik geloof daar nooit zo in. Het is meer dat Ajax technische en creatieve spelers opleidt en scout, zodat grinta van nature minder belangrijk wordt gevonden. Is het niet natuurlijk.

Verder denk ik niet dat PSV erg veel kan vragen. Ze hebben geld nodig.
0 0
Web
Klopt Nico en Martinez hebben dit, Sanchez ook hoor
Jansen van Utrecht heeft het ook, maar komt verder zo veel tekort
0 0
Babangida83
Nu weet ik niet of Klaassen zo'n goed idee is, maar te veel zuid Amerikanen is natuurlijk niet goed. Als club moet je te allen tijde je identiteit (en speelstijl) weten te behouden. En daar passen Nederlandse spelers nu eenmaal t beste bij. Maar alleen Nederlandse spelers is ook weer niet goed. Een goede balans vind ik essentieel.
0 0
Fritsie81
Waarschijnlijk vertrekken er ook 2 Zuid-Amerikanen na dit seizoen: Tagliafico en Neres. Maakt mij persoonlijk niet uit waar de spelers vandaan komen, als ze maar goed zijn. Eigen jeugd vind ik dan wel weer belangrijk, en er komen een paar pareltjes aan.
0 0
Schip
Wel eens met de suggestie dat je opvolgers niet pas moet halen als iemand weg is, maar eerder. Tadic kwam ook als opvolger van Ziyech. Zie wat Ajax dat bracht. Met Odegaard was je precies in dezelfde situatie geweest. Namelijk dat je zoveel klasse hebt, dat je die KO fase van de CL gewoon had gehaald.

Dat Odegaard later is gaan twijfelen, kan Ajax denk ik niet worden aangerekend. Maar haal nu dan Ihattaren.
1 -1
Babangida83
Zeer belangrijk inderdaad. Maar maak dat de RvC eens wijs.
1 0
Unuvar1980
Klaassen scoort nooit in de Bundesliga..
0 -2
Rommy
Davy Klaassen techniek van een lantaarnpaal
5 -3
WZAWZDB14
Rommy verstand van een stoeptegel
0 0
PetrusKeizer
ik wist niet dat lantaarnpalen zo'n goeie techniek hadden....
3 0
Chesterson93
Hahahahahaha
0 -2
ETM
Ajax is na 16/17 een volle klasse gegroeid.
Onder Bosz werd er geweldig voetbal gepeeld. Door een zeer hechte eenheid van pressie-voetbal te worden kwamen spelers in ruimtes te spelen die er anders niet waren geweest.
Ja Bosz koos voor voetbal op bijna iedere positie, en dat was nodig om in de 5de versnelling te kunnen spelen, maar enkele spelers hebben zeer veel baat gehad bij de collectieve machine en die fìlosofie. Bosz speelde van binnen naar buiten toe waarbij men aan zijkanten snel in 1vs1 moest komen. Daar hoorde behoudender spelende backs bij en vleugelaanvallers die een man konden passeren.
Klaassen kon als frontsoldaat de strijd aan gaan, en met zn overwegend directe spel en gevoel voor ruimte paste hij bij de aantrekkelijke chaos.
Een Sanchez is ook een goed voorbeeld van een speler die zeer veel baat bij de speelstijl had. Bosz wilde telkens een directe bal van achteruit hebben met een direct aanspeelpunt (Dolberg, Ziyech en in toenemende mate Traore). Die kon Sanchez minder geven dan De Ligt of Viergever, maar als hij m gaf en niet accuraat dan volgde er binnen notime die 5sec regel en was hij zelf de stok achter de deur. Sanchez had een rol op zn lijf geschreven. Een beest in het verdedigen van grote ruimtes.
Ten Hag wilt druk absorberen en dat vraagt vooral positioneel inzicht. Ik denk dan ook dat Sanchez in Ajax 18/19 veel minder een succes was geweest. Bij Spurs is Sanchez stil komen te staan. Spurs wilt dergelijk risico niet in de opbouw en dus levert Sanchez blind de bal over 5meter in. Hij verdedigd vaak in de drukte en maakt dan grote fouten..

Het spel is sinds Ten Hag flink veranderd
Er was de definieve doorbraak van Frenkie en er was de komst van Blind en Tadic. Ik denk dat van de 16/17 selectie Traore nog het best had gepast bij het huidige Ajax.

In zekere zin is Ajax nu minder aanvallend, maar aanvallend wel veeleisender mbt de individuele klasse aan de bal. Ten Hag gaat uit van heel veel positiewisselingen voorin en speelt meer van buiten naar binnen toe. Daarmee doel ik op het vrijspelen van de aanvallers. Een spel tussen de linies ook na de inspeelpass. -daarbij dient wel gezegd dat Ajax zonder Frenkie al weer veel directer speelt en ook moet spelen. Het was: Onana- Blind/De Ligt- Frenkie. Nu is het Blind-Ziyech/Tadic met dus een grotere rol voor de backs die uitkaatsen. Uiteraard heeft Ajax in 19/20 nog wel een probleem in de rol van het middenveld. Het is niet voor niets dat onze cv DE spelmaker is geworden van achteruit.

Het gaat er mij niet om aan te geven wat ik beter mbt speelstijlen, maar meer om een groot verschil te duiden. Klaassen als half die doorgeeft en aansluit, is heel wat anders dan Klaassen die als 10 moet wisselen met doorgeschoven backs naast zich. Dat vraagt echt om een ander type.

Voor mij is een veel gemaakte foute gedachte dat Vd Beek en Klaassen vergelijkbare spelers zijn. Vd Beek speelt om zn as, en kan dit in kleine ruimtes. Klaassen moet het spel voor zich hebben, of vanachter het spel aansluiten. De heren hebben overeenkomsten maar grote verschillen.
Na vertrek Ziyech moet Ajax op een nieuwe manier een aanspeelpunt op het middenveld vinden. Dat probleem gaat Klaassen zeker niet oplossen. Een vertrek van Donny zal eerder worden opgevangen met de komst/doorbraak van een aanvaller dan van een middenvelder.

Of Ajax gooit het over een hele andere boeg met een nieuwe trainer :)
7 -3
JohnnyD
Mooie analyse, ik kan niet anders zeggen.
3 -1
Sanalologo
Zou me niks verbazen als psv Klaassen wilt halen. Is precies wat ze nodig hebben. Scorende middenvelder met diepgang die ook een leider in het veld is.
4 -1
JohnnyD
Daar past hij ook prima. Leuke vent, maar zie hem niet graag meer in Ajax shirt.
0 -9
Dennis1964
Onze Nederlandse jongens vertrokken heel snel na een mooi seizoen.
12 0
fujaka
Precies dit waar Tagliafico en Neres doodleuk bijtekende terwijl er duidelijk interesse was. Daarbij moet wel gezegd worden dat Ajax biedingen van 70 mlj gewoon niet kan weigeren.
1 0
Restored
Pijnlijk maar waar, vond Frenkie een geweldige voetballer maar eigenlijk was het ook gewoon een passant
13 0
DaarHoordenZijEngelenZingen
Alle spelers zijn uiteindelijk passanten
1 0
ETM
Juist!
Om je als supporter echt te hechten aan een speler is 2 seizoenen basis een beetje een minimale vereiste. Althans zo werkt dat bij mij. En de voetbalbeleving heeft dat ook nodig. Tuurlijk ben ik op de eerste plaats supporter van hetgeen Ajax voor staat, maar je wilt er ook gezichten bij. Spelers die personages worden van het verhaal dat je week in week uit volgt, zegmaar. Het vertrek van Ziyech heeft los van kwaliteit alleen daarom meer impact bij mij dan het vertrek van Frenkie. En dat geldt ook voor Schone. Al had ik er bij Schone gezien zijn echt buitengewone staat van dienst en leeftijd wel vrede mee. 
Van de huidige selectie denk ik dat ik Onana nu het meest zou missen. Ja omdat het een verdomd goede keeper is maar ook omdat hij echt het gezicht vormt van een Ajax dat de ELfinale haalde, de halve CL finaĺe en ook dit seizoen weer tovert in zn vakgebied. Het is een persoonlijkheid van jewelste. Denk je nu aan de volgende pot dan zie je meteen zijn vrolijke kop voor je, zn juichen, zn handbalsaves, zn brutale laconieke manier van ballen plukken etc.. 
Er zijn meer spelers in de huidige groep die ik erg zal missen. Het is weer echt een generatie die je bij blijft. Maar ik denk Onana voor mij op 1. 
Tagliafico heeft voor mij alles om een echte Ajaxheld te zijn; zou echt fantastisch zijn om hem nog een seizoen te behouden. 
Met Nederlander of geen Nederlander heb ik eerlijk gezegd niet gek veel. Uiteraard wel met 'eigen jeugd'. Ajax moet er heel goed voor waken dat het een podium blijft geven aan 'potentie'.
4 0
AlexIbarra
Voor de NL jongens moeten momenteel mannenprijzen worden betaald.
Altijd ff afwachten hoe heet de soep gegeten wordt maar als de veel genoemde namen idd allemaal 20 mln of meer moeten kosten, hoeft het voor mij niet. Veel zitten ook bij Raiola.

Koopmeiners lijkt me wel interessant als RVM, maar heeft in nov. verlengd tot 2023.
Pröpper zou evt ook kunnen.
Met Martinez-Eiting en Aankoop-Gravenberch zou ik de 2 VM posities aardig bezet vinden.
0 0
Ferd
Propper heeft ook net verlengd
0 0
AlexIbarra
Ah, dat maakt die keuze ook weer iets makkelijker..
0 0
Joseph
Ihattaren en Davy Klaassen vergelijken is een beetje een Porsche met een Kever vergelijken. Voordeel van die Porsche is dat het een Bugatti kan worden. Die kever zal altijd een Volkswagen blijven.

Klaassen zou ideaal zijn voor de rol die Siem de Jong had moeten hebben. Maar ik ben bang dat hij daar nog iets te jong voor is, Klaassen moet spelen.
2 0
Frederiksperwer
Bij Lucky Ajax tzt. Hoop van harte dat Sjaak dat nog mag meemaken.
0 0
Ferd
Een Porsche is gewoon een luxe volkswagen. De kever is ontworpen door Ferdinand Porsche. Jouw reactie is daarom wel heel lachwekkend.
12 0
Heeren
En niet te vergeten dat de Porsche ineens wel van merk kan veranderen volgens Joseph

Daarbij ook nog eens twee verschillende types spelers met elkaar vergelijken en je hebt de slechtste analyse sinds tijden.

Lijkt mij overigens een prima oplossing, Ihattaren voor Ziyech en Klaassen voor Van de Beek.
0 -1
ram
Davy Klaassen... Tsja... Leuke kerel hoor én belangrijk geweest voor ons in redelijk armoedige tijden. Maar het is en blijft een vrij simpele draver. Een beetje roepen en sleuren is zeker bruikbaar en je scoort bij Ajax veel als je rond de spits speelt (Immers scoorde ook veel bij Feyenoord) maar hij voegt natuurlijk he-le-maal niets toe aan dit Ajax.

Ik heb vol ongeloof gelachen toen hij bij ons Speler van het Jaar werd. Wat een armoe was dat. En ik was heel blij dat hij vertrok. Niets persoonlijks tegen die jongen uiteraard!

Ik vind wel dat Ajax waar mogelijk Nederlandse jongens de voorrang moet geven. Maar dan moeten die spelers wél echt iets toevoegen.
9 -2
ajaxrulesz
helemaal mee eens. Dan maar 100 keer liever Ihattaren. Daar mag je best 30/35 miljoen voor neerleggen.
2 -1
ram
Dat lijkt me iets teveel. Maar ik zie hem ook veel liever komen uiteraard.
0 0
31xAjax
Die Sjakie toch....
3 -3
Illegaal
Kan zijn Sjaak maar Ajax heeft altijd wel veel buitenlandse spelers gehad, eerder waren het Belgen en Denen, ik ben van mening dat in Brazilië en Argentinië beter materiaal rondloopt dan bij de Belgen en Denen.
Als Ajax dan toch buitenlandse spelers haalt dan haal ze daar vandaan.
4 0
GdlT
AJAX denkt altijd aan Nederlandse talenten.

Helaas is het zo dat er veel buitenlandse clubs bij AJAX (ook in de jeugd) spelers weghalen (niet alleen bij AJAX, doen ze ook bij de andere clubs). Veel van deze talenten zien we niet bij AJAX terugkeren danwel bij een andere club in Nederland.

AJAX kan nog zo z’n best doen om Nederlandse talenten op te leiden, de Nederlandse talenten moeten zelf ook willen ipv op jonge leeftijd voor het buitenland te kiezen.
7 0
DS
Ze hebben eigenlijk nog 2 aankopen nodig uit de catogerie Blind, Tadic en promes, half in de 20 en ervaring in een top competitie. Maarja dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als ze ook nog NL moeten zijn, word het echt spelt in de hooiberg.
Aké, Wijnaldum maar dan kruip overmars over de bodem ipv zwemmen in de euro’s.
1 0
Fritsie81
Misschien nog Pröpper of Van Ginkel in de PL, en De Roon of Hateboer in Serie A.
0 -1
ferrari2009
Wijnaldum, gaat nooit naar Ajax komen
2 0
wladimir
Er komt een tijd dat hij bij Liverpool buiten de boot gaat vallen. Bij Feyenoord en PSV valt hij wel erg terug in salaris.
0 0
Hollister
Ihataren en Propper, Babel nog een jaartje extra huren.. zijn we aanvallend klaar
1 -7
Restored
Babel nog een jaar huren? Waarvoor dan? Is echt matig hoor
5 0
ajaxdordtt
Propper:,)
2 -9
Hollister
Vele malen beter dan onze Klaassen... Maar jij als trol bent het toch nooit eens met als wat met aankopen van Overmars en of Ajax van doen heeft.. jij ben en blijft onze zuiger van AS
4 -2
ajaxdordtt
Ik ben het met vrijwel alle aankopen eens, gelukkig hoort Propper daar niet bij. Klaassen ook niet trouwens.
4 -4
Schwalbino
Klaassen had dit seizoen al controleur moeten spelen. Dan had je een stabiel middenveld gehad vanaf dag 1.
4 -9
Ronaldinho020
Jij moet wel dronken zijn
6 -5
Ronaldinho020
Ihattaren mee eens, maar dat is een toevoeging. Dat vind ik Davy niet, helaas.
Mee eens dat het geen vreemdelingen legioen moet worden, maar als bijv Frenkie en Mathijs (en zelfs kluivert) op zo’n jonge leeftijd weggaan dan moet je wel.. wil je kwaliteit blijven waarborgen natuurlijk.
9 -1
Joseph
Met een enorme lichting Nederlandse talenten, hoeft Ajax zich geen zorgen te maken. Volgens seizoen staan er dan misschien 4 Nederlanders in, dat kan het seizoen erna meer dan de helft zijn.
1 0
Schwalbino
Kwaliteit zit er genoeg in de jeugd. Worden het goede profs? Dat weet je pas als je ze tests op het hoogste niveau.
0 -6
ajaxdordtt
Je kunt moeilijk met 15-jarigen de CL in.
7 0
Schwalbino
Sugar, ik zeg niet dat ze elke wedstrijd moeten spelen.
0 -3
Ronaldinho020
Dit dus.. lezen blijft blijkbaar moeilijk.
1 0
Bensco
De poule Nederlandse talenten vind ik momenteel vrij beperkt. Met uitzondering van Ihattaren en Malen lopen eigenlijk alle jongens wel een beetje bij ons rond. Het niveau van Ajax1 is gewoon een stuk hoger geworden waardoor steeds meer jongens de aansluiting missen. Dan vind ik het ook logisch dat je over de grenzen gaat kijken.
8 0
Schwalbino
Er zit zat talent bij ons dat gewoon een kans moet hebben. Schuurs, Lang, Eiting, Ekkelenkamp moeten spelen. Je ziet van zelf wie wel en wie niet doorgroeit.

De fout die veel fans en ook Ten Hag maken is om deze talenten als wisselspelers te behandelen. Marin is een wisselspeler, Labyad is een wissel maar onze talenten zijn dat niet ook al worden ze als zodanig gebruikt/misbuikt .
0 -9
ram
Jij wil in de middenmoot spelen? Doe ff normaal man...
2 0
JOHANisGOD
"Schuurs, Lang, Eiting, Ekkelenkamp moeten spelen."

Zou je zomaar het kampioenschap kunnen kosten.
Dan wordt Ten Hag hier afgeslacht.
9 0
ovdw
Er moet eerst aan kwaliteit gedacht worden, daarna pas eventueel nationaliteit.
9 0
JOHANisGOD
Precies dit.

En dan naar de prijs kijken.
AZ en PSV willen het maximale bedrag.
3 -1
Cupmetgroteoren
Klaassen als opvolger van van de beek is geen slecht idee. Beetje zelfde als blind terughalen.
2 -4
Soccerskins
Davy zou je nu misschien als opvolger van Donny kunnen halen, maar ik betwijfel of hij echt het niveau is waar Ajax naar streeft.
3 0
Frederiksperwer
Je twijfel is volledig terecht.
2 0
PeterVKV
Davy speelt bij Bremen niet op 10 maar maar als verdedigende half en dat doet hij heel goed. Niet opvallend maar speelt altijd. Begrijpt het Ajax spelletje en zou goed rechts naast Martinez kunnen spelen. Ihattaran dan op 10 wat mij betreft.
4 -2
Bky
Inderdaad, Davy staat als verdedigende half. Niet raar dus dat Werder Bremen op degraderen staat.
4 -14
Soccerskins
Southampton stond ook op degraderen, hadden we Tadic dan ook maar niet moeten halen?
8 0
Bky
Ten eerste is Southampton niet gedegradeerd in de sterkste competitie van deze wereld dat seizoen. Ten tweede kan iedereen het snappen dat als je een non voetballer zoals Klaassen opstelt als CVM dat je gaat degraderen.
1 -4
Bky
Welke kwaliteiten heeft Klaassen die hem een geschikte opvolger maken voor Donny? Totaal verschillende spelers.
5 0
diamanti
De vergelijking maken met Klaassen is gewoon een belediging voor Donny.
3 0
Knalpot
Davy speelt geregeld direct 1 x raken, donny wil altijd eerst de bal aannemen daar valt nog veel te winnen voor hem.
0 -5
Soccerskins
Loopvermogen en ze weten allebei wat de moeten doen als ze 1 op 1 komen met de keeper. Ik begrijp natuurlijk dat er veel verschil in zit. Davy heb ik na zijn vertrek hij Ajax ook niet intensief gevolgd, dus wat ik van hem weet is nog van zijn Ajax tijd.
0 0
Caparzo
Ja leg dat de RvC maar uit Sjaak.. :)
0 -2