Column: Knoop in mijn maag

BvdPloeg, 13-02-2020 om 20:00, 11664 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Het is alsof je vriendin het net heeft uitgemaakt, alsof je net hebt gehoord dat je morgen een tentamen hebt waarvoor je niet hebt geleerd of dat je beste vriend vertelt dat hij gaat emigreren naar Australië. Het gevoel kennen we allemaal; een mix van schrik, wanhoop en een beetje verdriet. Bij Ajax waren er maar drie die het bij mij voor elkaar boksten en Hakim Ziyech is er één van.

Als je voor een club bent, sluit je spelers snel in je hart. Een mooie panna of een schitterende goal kunnen al zorgen voor een jubelstemming. Je plaatst iemand in het rood en wit al snel op een voetstuk als het even kan. Je wilt alles over die speler weten en lezen, maar slechts bij een paar ontwikkel je een soort verliefd gevoel. Het zijn de spelers die op een gegeven moment de ploeg wat kunnen overstijgen; je let het liefst alleen op hen.

Ik had dat voor het eerst met Rafael van der Vaart, al wijt ik dat ook nog wel aan de leeftijd. Als je twaalf bent, doe je nóg makkelijker aan heldenverering. Plakboeken, posters, handtekeningen, alles van die ene speler. Toen het bericht kwam dat Van der Vaart naar HSV ging, zat ik enkele dagen in zak en as. Dit kon toch niet waar zijn? Je kan en wil (nog) niet loslaten en blijft de speler nog jaren volgen, of dat nu bij HSV – FC Köln of Real Madrid – Getafe was.

Toen Luis Suárez in de winterstop verkaste van Ajax naar Liverpool overviel het gevoel me weer. Iedere wedstrijd met El Pistolero kon niet lang genoeg duren, als ik zelf een doelpunt maakte voor mijn eigen amateurclub schoot ik met dezelfde pistolen als hij. Als Liverpool-sympathisant was de transfer wat makkelijker te verteren, maar toen Ajax de eerste wedstrijd speelde zonder Suárez, volgde de pijn. Ook op hem stem ik de televisie nog regelmatig af, voor hem keek ik alle wedstrijden van Uruguay op het WK. Even Luis Suárez kijken.

En nu is daar Hakim Ziyech. Ik ben inmiddels geen jochie meer zoals in de tijd van Van der Vaart en ook geen voetbalgekke puber zoals in de tijd van Suárez. Ik ben een volwassen journalist van 29 jaar die een knoop in zijn maag krijgt als hij leest dat Ziyech gaat verkassen naar Chelsea. Het kan Ziyech en jullie verder waarschijnlijk aan de reet roesten, maar onbewust geef ik hem daarmee het grootste compliment dat ik kan geven.

Chivu was gaaf, Vertonghen was vet, Eriksen was briljant, maar Ziyech is erin geslaagd om mij weer eens echt te betoveren. Het was onbewust de enige speler bij wie ik misschien niet helemaal objectief kon zijn. Als hij een zaadpot speelde, vergaf ik hem dat. De volgende pot zou hij wel weer iets briljants doen. Toen hij werd uitgefloten, was ik woedend en toen ‘Ziyech, Ziyech, Ziyech’ als tegenreactie werd ingezet, had ik kippenvel.

Ziyech heeft Ajax ongelofelijk veel gegeven, maar waarom hij mij heeft betoverd, kan ik niet eens precies uitleggen. De combinatie van bravoure, een gouden linker, de onverstoorbare houding en de fijne en eerlijke interviews, denk ik. Ik weet in ieder geval wel dat ik nu niet drie dagen, maar nog enkele maanden met een knoop in de maag moet leven. Iedere pot van Ajax nog even extra genieten, maar wel in de wetenschap dat het straks eindigt. Althans, bij Ajax. Vermoedelijk stem ik volgend seizoen plots wat vaker af op wedstrijden van Chelsea, omdat ik ook daar van de speler Ziyech zal genieten.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AFCA1510
Een vertrek van een Ajacied is mij nooit zo zwaar gevallen als nu...! Pijnlijk maar hem zo gegund.
0 0
3*stars*3
Zag 2 Ziyech filmpje van Ajax TV vanmiddag en kreeg toch een brok in mijn keel.
Heb dat nooit eerder gehad bij een aankondiging of vertrek van een speler.
Misschien dat ik ouder aan het worden ben en een sentimentele oude lul. ;-)

Ben ook vaak kritisch geweest op Ziyech hoor want ergerde mij lange tijd aan het egoïstische en kansloze schoten van afstand.
Dat gelul over balverlies ergerde ik mij minder aan want hij durft risico’s te nemen en werkt kei en keihard, dat vergeten mensen vaak.
Ik blijf erbij dat we dankzij hem die schaal hebben gepakt.
Na die domper tegen Spurs, speelden we tegen Utrecht en na die vroege 0-1, stond hij echt op.
Het jagen, meeverdedigen, acties en echt uitstralen dat hij die schaal wou pakken.
Dat sloeg over op het publiek en de rest van de spelers.

Ik heb niets met Chelsea maar blijf hem zeker volgen.
Maar eerst komende maanden nog genieten!
0 0
Cupmetgroteoren
Nee, velen zijn verdrietig en hebben traantjes gekregen. Ik weet ook niet precies waarom, het is toch iemand die wat met je emoties doet. Ik vind het een apart figuur waar ik eigenlijk een beetje tegenop kijk, los van zijn spel ook qua karakter.
0 0
Schwalbino
Iedereen beseft ook wel dat zijn transfer een beetje symbool staat voor het einde van een bijzondere periode.
0 0
Aad82
Beste Ajacied sinds Jari Litmanen
1 0
Dolberg25
Ik durfde het hier niet te typen, omdat mensen me gek zouden vinden, maar ben het volledig met je eens.
0 0
PetrusKeizer
Hakim is zo'n speler die als je m ziet spelen n beetje jaloers maakt. 'goh, kon ik dat ook maar'. Dat achteloze raken van n bal, zonder al te veel power, en dan suist de pass met griezelige precisie naar n medespeler aan de ander kant van t veld, mijlenver. Scheids, geef m de bal ns terug. Laat m dat nog ns doen.... 'Goh, kon ik dat ook maar'. Dat gevoel valt natuurlijk helemaal in het niet bij het intense genieten van zoveel voetbalkunst en -kunde.
Misschien maar goed ook dat we nu al beseffen wat we gaan missen. Dan hoeft de pijn van het verlies niet zo lang aan te houden. Maar ik denk dat Hakim t wel gaat lukken om mijn verdriet nog n paar maanden uit te stellen. Hem is al zoveel gelukt. In ons prachtige shirt.
1 0
Leo252
Ik heb er veel zien komen en nog meer zien gaan. Zat in de Meer toen Johan zijn toen "laatste" wedstrijd voor Ajax speelde en kort na rust een publiekswissel kreeg om naar Barcelona te verkassen. Ik hoor nog het striemende fluitconcert als teken van onvrede dat onze Johan wegging.
Zo zijn er in de loop der jaren vele eigen kweek spelers en goede aankopen vertrokken. Bij de een een wat sentimenteler gevoel dan bij de andere maar het is helaas een gegeven dat wij helaas de betere spelers, waarvoor je naar het stadion komt, niet kunnen behouden. Spelers als Cruijff, van Basten, Rijkaard, Bergkamp, Litmanen, van der Vaart, Sneijder, Suarez, en recent nog Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Nu weer dat onbehaaglijke gevoel van onze hedendaagse ster die vertrekt. Jammer Hakim, het is je gegund maar ohhh wat zullen we je missen. Het is al van alle jaren dat de betere spelers vertrekken en biedt dit ook weer ruimte voor onze nieuwe talenten.
Kijken wie er zich nu weer aan gaat dienen. Ik woon sinds enkele jaren in het buitenland, volg Ajax nog dagelijks maar het gemis van onze sterspelers zal nooit wennen.
0 0
JordyAjacied
Dit gevoel had ik niet met Frenkie of de Ligt, dit doet zeer, ik ben in 95 geboren en heb meer verdriet mee gemaakt dan geluk maar Ziyech beschrijft voor mij het geluk van de laatste jaren, denk ik aan de CL dan denk ik aan Ziyech, weergaloos.
1 0
Libero
De minnertjes hebben kennelijk niet die link bekeken die eronder staat. Oké have a nice day, minnertjes.
0 -1
Dazoo
Zo, hier ook nog even een minnetje gezet, want die had je wel verdiend, aandachtsjunk.
0 0
AnsB
Ja, dat moeten die minnertjes idd maar even alsnog bekijken.
Maar je hebt ze ook wel even op het verkeerde been gezet. (En niet iedereen heeft zin om een link te bekijken).
0 -1
Dazoo
"minnertjes"... hoe is dat zelfs maar een woord?? Ben je trouwens de zus van Ali, Ans B?
0 0
AnsB
Haha!
0 0
ram
Of ze vinden het gewoon totaal niet grappig... Kan ook..
0 -1
AnsB
Het is evenmin mijn gevoel voor humor, maar ik geef geen minnetje voor andere humor (die niet beledigt).
En warempel, jij hebt ook een minnetje, haha.

Ik vond het gewoon sneu dat hij verkeerd begrepen werd. Vandaar mijn reactie.
0 0
Libero
Ik niet hoor. Ik ben er niet rouwig om.
https://gph.is/1IF8ykO
0 -4
ram
Ik had dit trouwens vooral bij Peter Bosz. Die had ons de Europa League finale gebracht en echt iets moois neergezet. Hij was in mijn ogen de basis van het aanstaande succes van Ajax. Dat hij eigenlijk wel moest vertrekken door nare spelletjes in de leiding; daar was ik een paar dagen ziek van omdat de impact enorm was (veel groter dan bij Hakim).

Uiteindelijk is het goed gekomen! Dus het vertrek van Hakim zal zeker wel goed komen.
3 -1
godezoonronnie
Ziyech held van deze eeuw, we love you Ziyech, we do...
0 0
Rockpotje
Iedere supporter heeft die wel met de één of de andere speler. Ik zing stiekem nog steeds binnensmonds 'Lasse Schöne tututuduh' elke keer dat we een vrije trap krijgen. Gelukkig staat er vaak, al is het na een paar jaar uiteindelijk wel weer een speler op waar je persoonlijk iets speciaals mee hebt.
2 0
Hagmag
Ik voel de knoop nog steeds in mijn maag, 47 jaar geleden. Ik sloeg de krant open, er was nog geen internet en daar stond het met VETTE GROTE letters. Johan Cruijff op weg naar Barcelona. Ik vergeet die dag nooit meer. Het vertrek van Ziyech zat er aan te komen.
Er moet nu een keuze gemaakt gaan worden. Een 2e geldpakhuis bouwen, de 1e zit vol en het kapitaal op de bank zal iedere dag door de negatieve rente flink slinken OF..... minimaal 2 echte creatieve middenvelders halen die er gelijk kunnen staan. Donny gaat namelijk ook weg.
Marin en Alvarez zsm verkopen en het eventuele verlies nemen.
KJH heeft zijn tijd gehad, Traoré is hem voorbij. Ten Hagmag ook aan de bel gaan trekken voor een echte spits, tenzij men denkt dat Brobbey er al klaar voor is. Traoré is nml geen goalgetter.
0 -3
Libero
Traoré geen goalgetter en Brobbey wel? Waar baseer je dat op? Traore scoorde als een malle in Jong Ajax. Dat zegt niet zo heel veel, want dat deed Cassierra ook. Maar Brobbey moet het dus ook eerst maar in 1 laten zien. Traoré is inmiddels bij zes goals betrokken (3G/3A) in negen officiële wedstrijden, waarvan ongeveer de helft als invaller.
Echt bizar dat je op basis daarvan Traoré als geen goalgetter bestempelt.
3 0
AnsB
Goed verwoord!
Wat ik extra mooi vind aan Ziyech is zijn 'ontdooiing' als mens. Hij is echt gaan houden van Ajax, en het plezier in het voetbal dat Ajax mede dankzij hem speelt, spat er werkelijk van af. De ontdooiing ook van zijn eerst wat stuurse houding (ook best begrijpelijk van zijn kant).
Recht door zee was hij natuurlijk altijd al. Net als het goede, gevoelige hart. Maar dat hij zich bij Ajax meer en meer 'opende' en die kanten liet zien, de wisselwerking die dit op gang bracht met de fans - ja, dat is echt kippenvel. Ziyech is ook in mijn hart gaan zitten daardoor.
Ik vind het een geniale speler, ook dat helpt.
5 0
ram
Hmm... het zal aan mij liggen maar ik heb dit totaal niet.

Ik heb momenteel denk ik minder binding met de individuen maar meer het het team als geheel, ofzo. Natuurlijk jammer dat hij gaat maar ik heb het vertrouwen in Ajax dat er mooie vervangers voor terugkomen.
2 -4
EricAjax1
Prachtig stukje!
2 0
PowNed
Bram, je bent niet de enige die dit zo voelt...
Toevallig genoeg ook 29, maar met precies dezelfde liefdes....

Wie zal de volgende zijn?
3 0
Danishdynamite
Naci! Ook zo een heerlijk warm persoon als Ziyech.
0 -1
Raoul14
100% mee eens! Hoop echt op een groots afscheid!
1 0
UltimateKaos
Columns mogen van mij wel vaker! Leuk om te lezen.
0 0