Kritiek op de coach Ten Hag: 'Ongelukkig in zijn keuzes'

BadembaBarrie, 18-01-2020 om 21:55, 15128 views, Het Parool |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Erik ten Hag is een fantastische trainer, maar kan nog verbeteren als coach. Dat is de conclusie die Jaap de Groot zaterdag trekt in Het Parool. De columnist maakt een bewust onderscheid tussen de termen coach en trainer en legt uit waar dat onderscheid bij Ten Hag het best naar voren komt.

De Groot stelt dat een trainer vooral 'werkt vanuit een visie die binnen een bepaalde termijn gerealiseerd moet worden.' Een trainer werkt daarom op de lange termijn. 'Een coach', zo betoogt De Groot 'is vooral een strateeg die tijdens de wedstrijd voortduren moet anticiperen op de (on)mogelijkheden, van zijn team. Het is werken op de korte termijn.'

Het goede, verzorgde spel en de tactische plooien van Ajax tijdens wedstrijden zijn volgens De Groot de verdienste van de trainer Erik ten Hag. De coach Erik ten Hag laat echter nog wel eens te wensen over. 'Tijdens Tottenham Hotspur thuis, Chelsea uit en Valencia thuis was Ten Hag ongelukkig in zijn keuzes.'

De Groot heeft het dan met name over het wisselbeleid van Ten Hag. In elk van de genoemde wedstrijden pakte dat slecht uit, waarna het resultaat uiteindelijk ook teleurstellend bleek. Voor De Groot is het het bewijs van de stappen die de coach Ten Hag nog moet maken, iets waarover men in Amsterdam overigens niet in paniek hoeft te raken. Het is volgens De Groot namelijk 'Exact wat Ajax moet zijn. Elke dag staat in het teken van goed blijven (trainer Ten Hag) en beter worden (coach Ten Hag).'


Denk jij dat Ajax met 4-0 wint van Sparta? Zet in en krijg 8,15 keer je inzet terug!

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
noahdepoah
Tja. Alleen al Siem de Jong als breekijzer tegen Valencia en het niet inbrengen van een extra verdedigende middenvelder bij een 4-1 voorsprong tegen Chelsea was al genoeg om deze conclusie te maken. Verder goede trainer en zonder hem waren we niet zo ver maar jammer dat ie dit niet onder de knie heeft want dan hadden we gewoon lekker nog in de CL gezeten.
1 -1
maikelklaassen
waarom wisselen met een 1-4 voorsprong?
0 -1
ST
Terechte kritiek wat mij betreft.
1 -1
trainerdv
Oh wat een heerlijke onzin weer. Meneer noemt even de drie moeilijkste wedstrijden van het jaar en 'analyseert' dat het daar minder goed ging. God, wat hadden we allemaal het wisselbeleid beter gedaan, zodat we met de cup stonden en dit jaar overwinterd hadden.
0 -1
Ajax68
Zeer TERECHTE KRITIEK op die eigenwijze tukker, want wij BLIJVEN ons verbazen en afvragen waar hij soms mee bezig is in zijn zienswijze. Zijn wissels zijn niet alleen vaak verkeerd, maar ook veel te laat,
1 -1
Bjorn
Het wisselbeleid hebben we ons allemaal wel eens over verbaasd.
1 0
Web
Een trainer die meestal met de beste 11 begint, kan een team niet beter maken met wissels
Denk hier maar eens over na Groot
Johan zou Ten Hag omarmen, daar ben ik zo van overtuigd
Ten Hag is een heel moderne trainer, die constant bezig is met het ontwikkelen en beter maken.
8 -4
Babangida83
Niks tegen Ten Hag, maar met wisselen is hij gewoon kut. Mag best, hoor. Maar liever natuurlijk niet. Zo beter zijn als hij zijn wissels in een eerder stadium er wat meer bij betrekt, zodat het 1) niet iedere keer van die wanhoopsdaden zijn op belangrijke momenten en 2) zijn selectie zo breed wordt als hij zelf zegt dat ie is. En aan een De Jong heb je in dit hele verhaal niks. Toch liep die weer warm vandaag om in te vallen. Gelukkig kwam Traore dit keer wel. Die gaan we namelijk nog hard nodig hebben in de nabije en verdere toekomst. Volgende keer neemt hij deze bagage van vandaag namelijk mee in zijn koffer.
1 0
Schip
Dat is echt nonsens Web. De optimale opstelling kun je niet altijd vooraf bedenken. Dat hangt nl ook af van zaken waar je geen invloed op hebt, zoals vorm van de dag van de speler, de tactiek van je tegenstander, de vorm van je tegenstander etc.

Ten Cate brak vaak genoeg wedstrijden open door De Mul in te brengen, wanneer hij zag dat de linksback moe was of ruimtes liet. Dat wil niet zeggen dat De Mul basiswaardig was. Jol deed hetzelfde met Rommedahl, Van Gaal was nog veel verder in zijn wissels en vooral zijn startopstellingen.

Ik vind TH niet top in zijn kijk en voorkeuren op spelers. Spelers als Beek en Neres kwamen er in toen de druk op TH heel groot werd door de slechte reeks in het voorjaar. Maar beiden hadden al bewezen in de basis te horen. Wober in mindere mate ook. Die werd genegeerd en niet op waarde geschat door TH. Speelde een top pot tegen Bayern, maar mocht vertrekken...voor...Magallan.

Dan had je nu probleemloos een prima invaller voor Blind gehad. Was ook een flinke waardevermeerdering geweest. Ook dat gevogel met Alvarez was vrij kansloos.

TH verdient krediet voor vorig jaar, maar hoeft ook weer niet op een voetstuk te worden geplaatst zoals jij doet. Hij heeft zo vaak een antwoord schuldig moeten blijven op tegenstanders met topmateriaal en de thuispot tegen Valencia was echt eentje om niet trots op te zijn. Voor een thuiswedstrijd kan dat gewoon niet.
3 -2
Web
Als je meer gelijkwaardige spelers hebt zeker, maar Ajax heeft een goed elftal, geen goede selectie
De wissels zijn echt minder, dan maakte een team maar zo niet sterker
Vorig seizoen was het in he begin, Donny of Neres, toen kon je sterker worden door wissels
1 -1
Bocarra
Jeetje wat is deze man de weg kwijt. Wat een onzin...
strategie staat voor de lange termijn. Coachen en tactiek voor de korte termijn. Het is maar dat je het weet. Valencia en Chelsea kun je niet op het conto van de trainer schuiven. Spurs daar twijfel ik over. Met name de Ligt maakte zulke foute keuzes. En die Argentijn... Tja...
3 -2
Ajacied33
Jaap de Groot moeten ze verbieden om iets over voetbal te zeggen
3 -3
markk
Wat een onzin. Ten Hag heeft inmiddels hoeveel wedstrijden meegemaakt? En dan pakt De Groot er 3 wedstrijden tussen uit waardoor veelal door persoonlijke fouten, de wedstrijd is verloren. Ik denk dat het wisselbeleid van Ten Hag juist goed is, hij zorgt ervoor dat iedereen in de selectie aan zijn trekken komt en experimenteert veel waardoor hij ook gemakkelijk de opstelling om kan gooien afhankelijk van de tegenstander. Het feit dat wissels van Ten Hag niet altijd even goed uitpakken heeft meer te maken met het gebrek aan goede spelers met spelritme op de bank maar betekend ook dat Ten Hag zijn basisopstelling gewoon vrijwel altijd de beste spelers heeft. Ik vindt nog steeds dat Ten Hag niet genoeg krediet krijgt voor wat hij bij Ajax voor elkaar heeft gekregen, tactisch steekt alles heel goed in elkaar en de selectie is ondanks de leegloop toch goed opgevuld. Daarnaast is de sfeer binnen de groep goed, dit alles is een verdienste van de trainer.
3 -8
Ajax27
En in hoeveel van die wedstrijden heeft een wissel erg goed uitgepakt? vrijwel nooit... en daar gaat dit over.
1 0
JariHeijden
Eens met je verhaal. Bovendien vergeet Jaap de Groot (en veel mensen op AS ook) dat een coach veel meer kan doen om een wedstrijd te laten kantelen, dan alleen maar wisselen.

Tegen Juventus liet Ten Hag zien hoe goed hij is in een wedstrijd lezen en dan vervolgens in de rust het zo kan neerzetten (en dat overbrengen op zijn spelers), dat in de tweede helft een tegenstander meer pijn gedaan kan worden. Tegen Juventus zorgde hij ervoor dat zowel Frenkie als Lasse heel dicht tegen de verdediging aan gingen voetballen. Daardoor probeerde hij enkele middenvelders van Juventus uit hun positie te lokken en zodra dit lukte, werd de bal razendsnel naar VdBeek gespeeld met steun van de hoger staande backs waardoor wij beter het middenveld in handen kregen. Briljante tactische vondst.

Dit is wat mij betreft de grote tactische kwaliteit van de 'coach' Ten Hag. Het vermogen om het in een wedstrijd om te zetten als de wedstrijd daarom vraagt. Deze man is tactisch zo enorm sterk en heeft het vermogen om dat over te dragen aan zijn spelers.
4 -1
Tinus
Helemaal geen onzin van De Groot. Dat de sfeer in de groep goed is, is ongetwijfeld een verdienste van EtH, net als dat De Groot enkele andere verdiensten noemt. Maar dat zijn wisselbeleid niet best is, daar zijn heel veel mensen het mee eens. Het is ook gewoon met voorbeelden te onderbouwen zoals in het artikel wordt gedaan. Hij wisselt vaak te laat, de verkeerde speler of zelfs helemaal niet. Ik stoor me daar tijdens wedstrijden vaak mateloos aan. Er is niets mis mee om kritisch te kijken naar het functioneren van EtH. Hij doet veel goed, maar er zijn duidelijk ook verbeterpunten.
5 0
Web
Als je met de beste 11 begint, en je gaat wisselen word je altijd minder
Ik heb alleen niet begrepen dat Ten Hag naar de blessures van Promes en Neres terug ging vallen op Huntelaar in de spits
Ajax is het beste met Tadic in de spits, ook al speelt die niet zelf goed
Ten Hag is het beste was Ajax is overkomen
1 -1
Ajax27
Nee, gewoon niet waar. Een goede ervaren speler kan een mindere dag hebben. Een jong aanstormend talent kan zijn kans pakken, 20 minuten invallen en een verpletterende indruk achter laten. Het team is dan sterker geworden door die wissel. Het probleem van Ten Hag? Die wisselt vaak pas in de 83e, 88e en 90e minuut.... alsof een wissel dan nog de tijd heeft om in een wedstrijd te komen en zijn moment te pakken. Dus ja, ik vind het artikel goed. Lange termijn visie van Ten Hag is perfect, de korte termijn in een wedstrijd, daar valt nog genoeg te leren en te verbeteren voor de coach Ten Hag.
1 0
Cupmetgroteoren
Alleen het resultaat van wissels telt in mijn ogen. De rest is speculatie en niet van belang. Het resultaat is negatief. Als je nog nooit een wedstrijd met een wissel hebt kunnen kantelen of een verschil hebt kunnen maken met een wisselspeler, dan is er iets mis met het wisselbeleid. Ik hoop dat dat tegen het licht wordt gehouden, en dat er ook af wordt gestapt van het cultuurtje dat er geen spelers in de rust gewisseld mogen worden. Dolberg had er bijvoorbeeld in de eerste helft tegen Spurs al uit gemoeten. Er is echt geen enkele logische reden om een speler die zo belabberd het spel in gaat nog langer te laten staan. Dan moet je als trainer gewoon zeggen: wieberen jij. Maar bijna alle trainers zijn te bang om in de rust of zelfs eerste helft spelers te wisselen, ten hag incluis. Dit terwijl trainers niet betaald worden om bang te zijn.
1 -2
GvanderK
Jaap de Groot...... Stop maar.
2 -6
arigold
Siem in de 90ste minuut binnen de lijnen brengen tegen Valencia in eigen huis, die begreep ik niet helemaal.
6 -1
RuffRhythim
Gelul om het gelul....
3 -4
Cupmetgroteoren
Absoluut, maar dat geldt voor negen van de tien trainers. Wisselbeleid bij trainers is vaak drama want ze zitten teveel in hun emotie en hebben niet meer de rust om de juiste wissels toe te passen. Ook durven trainers gewoon niet te wisselen omdat ze bang zijn een speler voor de voet te stoten of te breken. Wisselbeleid dient daarom via stemkastjes door publiek te worden gedaan, die hebben geen belangen, dat zou een hoop kopzorgen schelen.
1 -8
Duif63
Meestal kraamt Jaap alleen maar onzin uit, maar dit is wel een goede beoordeling van het werk en de persoon Ten Hag.
5 -9
wladimir
Ten Hag heeft het niet onaardig gedaan bij Utrecht. Nu twee jaar bij Ajax. Een tweede plek, twee Champions League kwalificaties, Halve finale CL, Titel, Beker, Europese overwintering en winterkampioen. Natuurlijk Ajax heeft het meeste te besteden, het beste jong elftal en jeugdopleiding. Het verleden heeft uitgewezen dat voornoemde prestaties helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn gek genoeg.
13 0