Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Hoijtink: 'Ik veeg Ajax en PSV de mantel niet uit'

GinoHaverkamp, 11-01-2020 om 11:50, 13007 views, Trouw |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax en PSV hebben op veel kritiek kunnen rekenen voor hun keuze om het winterse trainingskamp te beleggen in Qatar, een land waar de mensenrechten lang niet altijd gerespecteerd worden. Henk Hoijtink, journalist van Trouwbelicht het onderwerp van een andere kant. In zijn column probeert hij zich in te leven in hoe Ajax de keuze voor Qatar als bestemming heeft gemaakt.

'Nee, ik veeg Ajax en PSV de mantel niet uit', luidt de kop boven zijn opiniestuk. Hoijtink erkent de negatieve kanten van Qatar, maar begrijpt dat het vandaag de dag in het voetbalt draait om geld. Geld dat voornamelijk komt uit oliestaten als Qatar. 'Door oliedollars opgepompte clubs spelen het soms duizelingwekkende Champions League-voetbal waaraan we ons laven', neemt hij als voorbeeld.

Dan komt hij aan bij Ajax. 'Dat kocht jarenlang nog, tijdens de Cruijff-revolutie, niet groot in. Het vloog er in Europa steevast vroeg uit.' Vorig seizoen kwam de ommekeer in het beleid door veel geld te steken in transfersommen en spelerssalarissen. Hoijtink: 'Supporters en liefhebbers jubelden om het mooie vorige Europese seizoen, en ze zouden graag weer zoiets zien.'

'Ajax is rijk, ja, maar Ajax heeft inmiddels ook een dure huishouding', komt Hoijtink tot de kern van zijn betoog. 'Die in stand houden en enigszins bijblijven, voor zover mogelijk, zou dat zonder de stromen uit het oosten nog kunnen? Ja, het is een keuze. Tussen het beperkte gehannes met teams als die van destijds onder Frank de Boer, lachwekkend matig naar de huidige standaard, en de trots van vorig jaar. Ik hoef die keuze niet te maken, de kwade stukjesschrijvers ook niet. Maar wat zeker de supporters dan kiezen, weet ik wel – en ja, aan die keuze kan meer vastzitten dan je lief is.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Tonymacaroni
Ik zie al die zo verontwaardigde mannen niets schrijven over de Nederlandse deelnemers aan de Dakar rally ?
0 0
Robbie en de Kock
Hij bedoelt waarschijnlijk dat als je van de beste biefstuk houdt je geen veganist kan zijn.
0 0
Cupmetgroteoren
Het punt dat de supporters maken is dat journalisten hoog van de toren blazen over morele bullshit, maar zelf naar Qatar reizen. Het is hypocrisie van de bovenste plank. Supporters trappen niet meer in dat soort praatjes. Je voegt de daad bij het woord of houdt verder je mond.
0 0
Schip
Kennelijk is de boodschap dat geld alles goed maakt. Laat hij zichzelf weer mee kennen, maar past goed in het voetbalwereldje zou ik zeggen. En verder: wat een onsamenhangende, quasi intellectuele shit.
0 0
Tinus
Spot on!
0 0
Van Reenen
De volgende ouwehoer. Hoeveel komen er nog langs?
0 0
MrPink
Maar straks wel lekker naar het WK in Qatar met alle landen. Ga dan lekker zeiken joh.
2 0
JariHeijden
Als men een statement wil maken van de werkomstandigheden in Qatar, dan moeten de landen zeggen dat ze het WK in 2022 niet in Qatar gaan spelen. Dan maak je pas een statement. Maar ik heb van alle roeptoeters in de media die suggestie nog niet of nauwelijks gehoord.

Ik zeg overigens niet dat ik voor dat statement ben. Maar als Ajax had geweigerd, was dat nog steeds niet echt een sterk statement. Het is toch bijzonder dat van Ajax wordt verwacht dat ze principieel moeten zijn met principes die door de roeptoeters zelf zijn opgelegd. En dat nationale teams die opgelegde principes niet hoeven te volgen.
6 0
Woodenshoe
Ik ben voor.. Maar niemand zal durven
0 -1
Raoul14
Hij laat zich geen kans ontnemen een schop na te geven richting Cruijff. Ben ook benieuwd of hij ook zo mild zou zij als het alleen Ajax betrof.
1 -3
Middenweg401
De huidige staat van Ajax is grotendeels mogelijk gemaakt door de revolutie.
Zowel op technisch als financieel vlak. Het was een puinhoop, en de bezuinigingen / slimmere bestedingen hebben de nodige reserves gezorgd, om te kunnen investeren in goede aanvullingen, precies op het moment van doorbereken van een goede generatie. Bovendien moeten we nog steeds waken dat je geen middelmaat koopt die jeugd in de weg zit.
2 0