Van deze jeugdspelers verwacht ik veel in 2020

BvdPloeg, 12-01-2020 om 12:00, 22232 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Tradities zijn er om in stand te houden, dus kijk ik na de beste elf jeugdspelers van 2019 nu naar de elf jeugdspelers van wie ik in 2020 ook veel verwacht. Elf andere spelers uiteraard, omdat ik er logischerwijs vanuit ga dat de best presterende talenten uit 2019 ook in 2020 laten zien wat ze kunnen. 

Charlie Setford (doelman, 15 jaar)

Ik zei het al in mijn stuk over de beste elf jeugdspelers van 2019, maar er lopen nogal wat goede doelmannen rond bij Ajax. Dat was de afgelopen jaren eigenlijk al zo en ze blijven onverminderd komen. Charlie Setford is er ook weer zo eentje, waarvan je nu denkt; die zou het weleens ver kunnen schoppen. Nu heb ik dat bij Ajax vaak gedacht de afgelopen jaren als het om keepers ging en de meesten spelen nu elders, maar toch: hou vertrouwen!

Setford heeft het hele pakket. Hij heeft lengte, uitstraling, hij kan heel goed voetballen, is coachend al vrij ver en bovenal is hij een geweldige lijnkeeper. Ik heb hem nu zoveel onmogelijke ballen zien pakken, dat het geen geluk meer kan zijn. Soms mag de Engels- én Nederlands jeugdinternational zich nóg meer laten gelden, net zoals de grote keepers van Europa die hun verdediging leiden. In 2020 zal Setford ongetwijfeld de eerste keuze blijven bij Ajax O16, alvorens hij doorstroomt naar O17. 

Alvaro Henry (verdediger, 14 jaar)

Een schoolvoorbeeld van 'hoe pas ik mij snel aan?' Alvaro Henry kwam afgelopen zomer over van FC Utrecht en is in nog geen half jaar tijd uitgegroeid tot steunpilaar in de verdediging bij Ajax. De sterke verdediger koos naar verluidt voor de Amsterdammers boven PSV en dat pakt vooralsnog goed uit. Mede door zijn lengte heeft hij bij de O15 vaak weinig te duchten van zijn tegenstanders, maar dat leidt bij Henry nauwelijks tot gemakzucht.

Samen met Oualid Agougil vormt Henry een vrij compleet centrum. Ze kunnen allebei goed opbouwen, blijven daarbij bovendien vaak rustig en verliezen hun verdedigende taak nooit uit het oog. Henry doet soms weleens denken aan Timothy Fosu-Mensah (toen hij nog veertien of vijftien jaar was) qua uitstraling, fysiek en voetballende kwaliteiten. O15 lijkt in de tweede seizoenshelft toch niet het eindstation van Henry, die uitgedaagd moet worden om voetballend nog meer stappen te maken. Ik ben heel benieuwd hoe hij zich staande houdt tegen de grotere, sterkere en slimmere spitsen.  

Neraysho Kasanwirjo (verdediger, 17 jaar)

Hij haalde het elftal van 2019 net niet, omdat Neraysho Kasanwirjo nogal eens geblesseerd is, maar het staat buiten kijf dat de behendige centrumverdediger enorme stappen heeft gemaakt in de afgelopen twee jaar. Niet voor niets maakte hij reeds zijn debuut voor Jong Ajax; Kasanwirjo lijkt er goed op te staan bij de club. Ikzelf zag hem de grootste stappen maken bij Ajax O17 in 2018. Verdedigen kon hij altijd al wel door zijn kopkracht, goede tackles en snelheid, maar hij heeft snel meer bravoure gekregen.

Kasanwirjo dribbelt inmiddels graag in, durft de bal in de diepte te geven en trekt meer en meer zijn mond open. Het waren de dingen die in de middenbouw misschien nog wat ontbraken, waardoor hij minder opviel. Inmiddels merk je meteen wanneer Kasanwirjo meedoet. Laten we hopen dat hij in 2020 fit blijft, want door al die blessures weten we eigenlijk nog niet precies waar het plafond ligt van hem. Bewandelt hij straks de route van bijvoorbeeld Navajo Bakboord of zit er meer in het vat?

Julius Dirksen (verdediger, 16 jaar)

Julius Dirksen is een verdediger pur sang. Met zijn wat houterige loopje en rode haarbos gaat hij wedstrijd na wedstrijd als de brandweer. Hij brult zijn ploeg in de juiste formatie, grijpt waar nodig spijkerhard in als het moet en verzorgt bij Ajax O17 doorgaans de opbouw naast Rio Hillen. Omdat zij beiden linksbenig zijn, speelde Dirksen het afgelopen half jaar vaak aan de wat onwennige rechterkant van het centrum, maar hij hield zich keurig staande.

Onder de streep is hij een speler met veel potentie. Hij heeft misschien (nog) niet de flair van Rensch of het postuur van Matthijs de Ligt, maar eigenlijk heeft hij wel het complete pakket. Verdedigend schort er weinig aan en voetballend maakt hij bijna altijd de juiste keuze. 2020 is voor hem het jaar om zichzelf nog meer uit te dagen op dat laatste vlak. Dribbel nog maar wat vaker in, manoeuvreer jezelf in situaties die je misschien niet gewend bent; volgens mij weet Dirksen zelf nog niet altijd dat er nog meer in zit.

Prince Aning (verdediger, 15 jaar)

Als je iemand vanaf eigen helft een doelpunt hebt zien maken met een stiftje, na een dribbel door de as langs zes man, krijg je onbewust al snel een zwak voor hem. Die actie van vorig seizoen toonde de potentie van Prince Aning. Hij is een snelle, behendige en sterke linksback die op dit moment zijn handen nog vol heeft aan de overgang van jeugd- naar jongvolwassene-voetbal. Hij pendelde wat tussen O16 en O17 het afgelopen half jaar en was niet altijd fit. 2020 wordt in dat opzicht een belangrijk jaar.

Ik ben ervan overtuigd dat als het kwartje valt, Aning als een speer vooruit vliegt. Hij kan zo goed voetballen, kan een aanvaller op een goede dag volledig uit de wedstrijd spelen en hem tegelijkertijd voetballend overvleugelen. Die flair en dat bravoure moet hij meenemen naar het nieuwe jaar. Dan heeft Ajax echt een heel interessante linksback rondlopen in de eigen opleiding. 

Kian Fitz-Jim (middenvelder, 16 jaar)

Hij was misschien wel de meest interessante aanwinst in de opleiding afgelopen zomer. Kian Fitz-Jim kwam over van AZ, waar hij al enkele keren diepe indruk op mij had gemaakt als controleur op het middenveld. Soms heb je van die spelers die het voetbal er zo makkelijk uit laten zien. Simpele passjes (die eigenlijk zo moeilijk zijn), de blik altijd naar voren, een fijne techniek en een heerlijke trap. Ik had hoge verwachtingen van Fitz-Jim, toen hij begin dit seizoen bij Ajax O17 aansloot.

Helaas begon het met een blessure en ik ben ervan overtuigd dat hij sindsdien nog niet helemaal is losgekomen. Zijn debuut bij Ajax O19 was een mooi signaal, maar hij stoeide onder meer in de Youth League nog wel met de fysiek veel sterkere tegenstanders. Er zit dan ook nog veel meer in, dat heb ik bij AZ wel gezien. Fitz-Jim liet het afgelopen half jaar al enkele flitsen zien van zijn kwaliteiten met prachtige passjes, mooie assists en fijne acties. In 2020 zal hij wat beter gewend zijn en kan het met zijn potentie niet anders dan dat hij ook bij Ajax O17 het middenveld in handen gaat nemen. 

Rico Speksnijder (middenvelder, 14 jaar)

Nog zo'n rasvoetballer à la Fitz-Jim, tevens linksbenig, en ook hij was nieuw. Rico Speksnijder maakte de meest spraakmakende jeugdtransfer door van Feyenoord naar Ajax te gaan. En met een beetje chauvinisme begrijpen we dat natuurlijk maar al te goed. Bij Ajax kan Speksnijder zijn ei volledig kwijt op het middenveld bij Ajax O15. Kort kappen en draaien, constant snel passen, vooruit spelen waar mogelijk en al een paar keer scoren. Speksnijder schoot uit de startblokken.

Na de eerste weken verdween hij wat uit beeld, zat hij wat vaker op de bank en was hij niet altijd fit. Laten we het vergelijken met een eerste adrenalinekick, alvorens men even moet herstellen. Speksnijder was in de laatste wedstrijden van 2019 alweer de oude en naar verluidt was hij op de Hallencup in de ZF Arena in Friedrichshafen de absolute uitblinker bij Ajax. Het zegt veel, dat Speksnijder op dat indoor toernooi in de kleine ruimte liet zien wat hij kan, als echte zaalvoetballer. Kom maar op 2020, we willen meer zien van dit!

Julian Brandes (middenvelder, 15 jaar)

Julian Brandes ging als een speer in 2019, totdat hij al vroeg in het huidige seizoen geblesseerd raakte aan de enkel. Hij lag er maanden uit en maakte pas vlak voor de winterstop zijn rentree bij Ajax O17. In 2020 wensen we hem dus bovenal een goede gezondheid toe, dan komt de rest vanzelf. Brandes werd namelijk niet voor niets van Ajax O15 doorgeschoven naar O17 aan het begin van dit seizoen. In het half jaar ervoor had hij de stap naar O16 al gemaakt en dus was hij er klaar voor.

Brandes speelde lang als centrumverdediger, maar lijkt als controleur op het middenveld zijn ideale plek te hebben gevonden. Hij is een rustpunt, een natuurlijke leider en de smeerolie tussen verdediging en middenveld à la Enric Llansana. Het was precies wat Ajax O17 het afgelopen half jaar miste; een speler die de lijnen uitzet in de eerste fase van de opbouw met zijn inzicht, traptechniek en coaching. 

Silvano Vos (middenvelder, 14 jaar)

Hem kennen sommigen misschien al wel, omdat hij in 2016 de Richard Witschge Bokaal won, nadat hij 3178 keer had hooggehouden in de ArenA, voorafgaand aan Ajax - Willem II. Maar Silvano Vos is bovenal een hele goede voetballer. Of hij uiteindelijk een verdediger of een middenvelder wordt, is nog even de vraag, al lijken momenteel alle signalen op het middenveld te wijzen. Op die positie kan hij nog veel belangrijker zijn dan achterin, met zijn duelkracht, oog voor de combinatie en fijne rushes. 

Vlak voor de winterstop deed hij al een keer met Ajax O16 mee en dat was niet voor niets. Bij O15 is hij het niveau eigenlijk een beetje ontgroeid. Voordat de gemakzucht toeslaat, is doorschuiven een goed idee. Daag hem maar uit, tegen sterkere tegenstanders. Dan moet hij pas echt zijn truc-arsenaal en intelligentie naar boven halen. Dan mag hij niet meer laconiek zijn, maar moet hij een volgende stap zetten. 

Christian Rasmussen (aanvaller, 16 jaar)

Een slapende reus, meer kan ik er nog niet van maken nadat Christian Rasmussen een half jaar bij Ajax achter de rug heeft. Bij Ajax O17 zagen we al geregeld flitsen van een fantastische voetballer, maar die wisselde hij een week later moeiteloos af met een onzichtbaar potje voetbal. Dat is totaal geen probleem; de Deen kreeg en krijgt alle tijd om zich aan te passen bij Ajax. Bovendien had hij met de Deense nationale jeugdteams, Ajax O17 én Ajax O19 een druk programma.

In 2020 hoop ik daarom dat de reus echt wakker wordt en dat hij wekelijks kan gaan leveren. Want in zijn beste wedstrijden liet Rasmussen al zien waartoe hij in staat is. Hij passeert heel makkelijk, heeft oog voor de combinatie, scoort makkelijk en is fysiek uit het juiste hout gesneden. Misschien vond ik hem op tien nog wel het beste, kort achter de spits. Daar kan hij het spel maken, precies wat Ajax O17 vaak nodig had. Of hij in 2020 nog vaak bij O17 in actie komt, is echter de vraag. Als hij inderdaad gaat leveren, is hij dat niveau eigenlijk snel ontgroeid.  

Julian Rijkhoff (aanvaller, 14 jaar)

Kasper Dolberg 2.0? Ja, toch wel een beetje. Het kapsel, het loopje, de versnellingen... de vergelijking was en is treffend. Via de officiële kanalen van Ajax werd hij al eens geconfronteerd met de vergelijking met de Deense spits en toen zei hij: 'Op het moment dat ik dat filmpje zag had ik pas door wat ze zeiden. Normaal kijk ik alleen naar de beelden en luister ik niet naar het commentaar. Ik vond het wel grappig om te horen, binnen Ajax is hij ook mijn voorbeeld.' 

Dolberg was bovendien een ijskonijn, net als Rijkhoff. Ook de jonge spits van Ajax O16 toont doorgaans weinig emotie op het veld, ogenschijnlijk ontbreekt er soms wat pit, bijvoorbeeld in de duels. Maar misschien is dat schijn of komt dat nog. Rijkhoff lijkt zelf nog niet volledig te beseffen hoe goed hij is. Hij is een diesel die gaandeweg het seizoen op gang komt en vervolgens gaat als een raket. Hij is dan een uitstekend aanspeelpunt, met lichte voetjes. Hij draait makkelijk weg, heeft een goede loopactie en rondt voor het doel in zijn beste periodes koeltjes af. Als het even minder loopt, kan hij ook onzichtbaar zijn, dus laten we hopen dat hij in 2020 de spotlights pakt.  

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Hoi Bram, hartelijk dank voor dit zeer uitgebreide verslag van de aanstormende jeugd. Dat lees je niet vaak de fijne beschrijving per speler.
1 0
mallerd
Fitz-Jim kan echt heel goed voetballen. Het is er tot nu toe nog niet helemaal uitgekomen en hij mist nog wel wat fysiek, maar deze jongen gaat het wel redden.
2 0
mgtow
Eupen. Altijd lastig voor de Eindhovenaartjes. Gniffel.
0 -1
MK77
Holy shit is Rijkhof echt nog maar 14?
1 0
DrFootball
Wordt op 25 januari 15.
0 0
Mikee
Alleen de beste zijn op die dag jarig, die jongen gaat een grote toekomst tegemoet.
1 0
Rentokill
Mazdaoui werd nooit genoemd in dit soort lijstjes. Heeft er toch al aardig wat CL wedstrijden en doelpunten opzitten.
1 -1
AjaxDaniel
Ja dat gebeurt wel vaker. Je hebt van spelers die al vanaf jonge leeftijd als toptalent worden bestempeld, maar nooit doorbreken en vervolgens door de achterdeur verdwijnen. En daarnaast heb je dus jongens als Nous die nooit echt opvielen maar toch de stap naar het eerste weten te zetten.
3 0
Ajax_33
4 goals heeft hij gemaakt, dat noem ik niet aardig wat
0 -1
trodat4030
Voor een back is dat prima. Blind deed er 5 jaar over om er 2 te maken, Veltman 2 jaar voor hij de 4 haalde, Wober scoorde er 1 in 2 jaar, Dijks 0 in 4 jaar, Tete 1 in 3 jaar. Alleen Nico heeft de laatste pakweg 6-8 jaar meer gescoord dan Nous. En Nico verbaasd de hele wereld met zichzelf voorop. 4 in 1 seizoen is voor een back keurig.
3 0
AjaxDaniel
Voor een rechtsback wel. En hij heeft vorig seizoen belangrijke goals gemaakt in de CL tegen Benfica en Bayern.
1 0
DrFootball
Je bedoelt Mazraoui neem ik aan. Dat is een zogenaamde 'sleeper' geweest. Een jongen die op het oog minder talent had dan zijn leeftijdgenoten. Echter toch de stap heeft kunnen maken. Daar heb je er altijd een paar van.
0 0
Danos
En vergeet zijn mentaliteit niet, toch altijd doorgaan en dat is een kwaliteit opzich
0 0
wolterx
Een echt elftal met paar spelers die niet lijken te beseffen welke kwaliteiten ze hebben. Zeker Rasmussen zoals benoemd is belachelijk interessant. Heeft een lichaam waarmee hij fysiek niet onder hoeft te doen voor leeftijdsgenoten, die versnelling met bal de aan de voet is dodelijk, technisch verraderlijk goed onderlegd voor zijn postuur en is een allround aanvaller en niet gewoon een afmaker. Alleen eist hij amper ballen op, laat spel aan hem voorbij gaan te vaak nog. Daarom moet een speler bijkomen die hem in stelling kan brengen en doet pushen, hopelijk kunnen Fitz-Jim, Brandes en Van Axel Dongen dat doen als Rasmussen bij de o17 zou starten nog. Speksnijder is een van de meest onderschatte jeugdtransfers dit seizoen imo. Die laat het team zoveel makkelijker voetballen, dat had die groep nodig. Individueel talent genoeg maar die speler die het laat lopen hebben ze gevonden met Speksnijder en achterin met Henry en Agougil zodat Vos op het middenveld zijn klasse kan laten zien. Die 2005 groep is enorm interessant en ben heel benieuwd hoe die er over jaar of 3 voorstaan. Zitten met Vos, Kalokoh, Misehouy, Rijkhoff, Henry op dit moment 5 spelers die erbovenuit steken voor hun leeftijd. Lijken daarmee op de 2002 groep op die leeftijd die in o14 seizoen lang geen punt verloren. Dat had de o15 dit seizoen kunnen zijn. Zeker als Ugwu van de o14 die stap kan zetten want dat is een geweldige back, die zou in dit team denk ik helemaal tot zijn recht komen. Ook Konadu zou ik er eens bij willen zien maar zal vast snel genoeg gebeuren na de winter.
8 0