'Kan zomaar einde van een tijdperk zijn'

BartVeenstra, 11-12-2019 om 08:10, 5933 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Sjoerd Mossou vreest dat de 0-1 nederlaag tegen Valencia het begin kan zijn van stagnatie. 'En in het slechtste geval het einde van een tijdperk', aldus de journalist in een column in het Algemeen Dagblad. 'Komende zomer wacht Ajax een haast onvermijdelijke leegloop. Of succescoach Erik ten Hag langer in Amsterdam blijft, valt ook nog maar te bezien.'

Mossou noemt enkele namen op van spelers die mogelijk vertrekken. Nicolás Tagliafico, André Onana, Donny van de Beek, Hakim Ziyech en David Neres. 'Een langer verblijf is in de meeste gevallen uitgesloten', schrijft Mossou. De journalist ziet dat Ajax financieel en organisatorisch de huishouding steeds nadrukkelijker inricht naar de maatstaven van de Europese top. Dat betekent miljoenensalarissen en een marketingstrategie tot in de verste uithoeken van de wereld. 'Maar sportief is die ambitie op termijn, voor een Nederlandse club in de kleine eredivisie, wel degelijk kwetsbaar.'

Investeren zal voor Ajax het probleem niet zijn, zo vervolgt Mossou zijn betoog. Een perfecte mix van jeugd en ervaring doorspekt met exceptionele kwaliteit creëren wel. Volgens Mossou heeft Ajax dat nu nog wel, maar dan wel in de ideale opstelling. 'Gisteravond tegen Valencia bleek al hoe groot het gat is tussen de geblesseerden Quincy Promes en David Neres enerzijds, en een jonge vervanger als Noa Lang. En ook hoe moeilijk het is om kant-en-klare versterking te halen op de transfermarkt: Edson Álvarez stelde zwaar teleur, Lisandro Martínez wordt vast een uitstekende speler, maar is - uiteraard - geen Frenkie de Jong.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Sterspeler
Ach werkelijk waar Sjoerd. Pleur op. Daley Blind en Tadic vertrekken niet. Neres is geblesseerd en die moet een top half jaar spelen wil daar een topclub voor komen. Houd je Onana en Tagliafico over. Ook Ziyech zie ik niet zomaar vertrekken (familiemens, alleen voor Dortmund of Bayern gaat die. Absolute top komt niet). Donny is goed, maar niet onvervangbaar.
1 0
grannig mokum1
Ik zie Donny en Nico die weg gaat en die anderen blijft bij Ajax!
0 0
Babayaka
Ach dat roeptoeteren ze elk jaar.
Max 3 vetrekken er.
2 0
Cruijffthebest
Haal in de winterstop alvast Ihattaren, echt een geweldig talent.
Boadu voor volgend seizoen als extra spits.
Een type Alderweireld/Sanchez als vervanger voor Veltman.
Een type Antony/Olmo als creatieve middenvelder.
Keeper als vervanger voor Onana.........geen ide
1 0
ajaxrulesz
Ligt aan Ajax. Als ze weer in de Categorie alvarez en Marin gaan shoppen dan onderstreep die conclusie van Mossou. Het ligt puur aan Ajax. je kunt mij niet wijsmaken met al dat geld dat Ajax heeft dat er qua vervangers van frenkie en de ligt geen betere vervangers rondlopen op de wereld dan Alvarez en Marin. De scouting daar kan degelijk nog wel veel in verbeterd worden.
4 0
Sterspeler
Marin mee eens. Alvarez wordt volledig misbruikt als middenvelder. is gewoon een CV en pas 22.
0 0
Babangida83
Nu moeten we wel gaan doorselecteren, anders wordt het volgend seizoen pas echt bagger. De vier/vijf voorin verhullen het gebrek aan benodigde kwaliteit daarachter. Je mist er twee voorin en je kunt je niet eens gelijkspelen thuis tegen een gehavend Valencia dat ook uit over het algemeen zwak is. Nieuw elan is nodig en middelmaat dient uitgefilterd te worden. We dienen bovendien het middenveld weer in handen te krijgen. Tegen zowel Willem II als Valencia hadden we nog wel 2 uur door kunnen voetballen, maar een goal zat er gewoon niet in door gebrek aan kwalitatieve aanvoer.

Traore, Ekkelenkamp, Lang, Schuurs, Eiting, Brobbey en Hanssen zullen gebracht moeten gaan worden. Meters maken. En voetbal dient weer de basis te zijn. Door simpelweg Blind af te stoppen, kunnen we al niet meer onder de druk uitvoetballen. Combinaties met een derde man (Schone of De Jong) aan de zijkant zijn erg schaars of ontbreken om te kunnen doorvoetballen. We hebben eigenlijk geen middenveld meer. Laat staan dat het voetbalt.

Dit elftal zou in mijn ogen het uitgangspunt moeten zijn vanaf nu. Genoeg voor de Eredivisie en EL. Ook bij AZ uit. Met wissels als Dest en de jonkies hierboven.
Promes - Tadic - Neres
Gravenberch - Ziyech - Vd Beek
Nico - Blind - Alvarez/Schuurs - Nous (vanwege ervaring)

Als je Siem de Jong er dan in ziet komen, ook als we geen lange-ballen-voetbal gaan spelen, dan heeft dat imo weinig ambitie. Evenals Labyad (geen potentie) en Marin (omschakelingsvoetballer). Bovendien weten we dat Veltman gewoon niet goed genoeg is. Zelfde type als Blind, maar niet goed genoeg in het meevoetballen. Heel makkelijk onder druk te zetten. Hier kunnen we dus allemaal langzaamaan afscheid van gaan nemen. Verlies nemen, liefst in de winterstop al.

Kortom, we zullen op potentie moeten gaan opstellen, ook met het oog op volgend jaar. Doorselecteren wat tegenhoudt en eventueel een paar gerichte aankopen. Maar geef dit seizoen eerst onze eigen talenten wat meer kansen en verantwoordelijkheid over langere periode. Dan pas kunnen we beoordelen.
3 0
Sterspeler
Hoe kan je Martinez er naast zetten. By far de verrassing van het seizoen. Die gast is 21 en kan voetballend echt nog wel beter worden op die plek.
0 0
Van Reenen
DWDD, dus een kans om de finale te halen en te winnen in de EL. Is ook een beker die we een tijdje geleden hebben gewonnen. En het stadion zal er niet minder om gevuld zijn. Morgenavond speelt AZ in en tegen Manchester, terwijl Ajax onderuit op de bank ligt te rusten van gisterenavond. Twee dagen langer rust moet toch genoeg zijn om zondag te winnen als Promes er ook weer bij is?
2 0
Joseph
Er komt weer een geweldige lichting aan, ik denk dat het inderdaad een seizoen minder kan zijn, maar daarna is er natuurlijk weinig aan de hand.

Wat dat betreft is deze man slecht geïnformeerd en vooral een sensatie schrijvers
0 0
Duif63
Pardon, 'er komt weer een geweldige lichting aan' heb ik iets gemist ? Noem is een paar namen die volgend jaar klaar zijn voor het eerste en meekunnen in de CL. Heb ik het nog niet eens over bepalend en beslissend zijn.
3 0
Babangida83
En achter die jongens als opgenoemd komen nog Unuvar, Taylor, Brobbey en Hanssen. En waarschijnlijk Rensch, Salah en die Catalaan, waar ik even niet op kom. Die staan allemaal op CL-niveau in seizoen 22-23. Mits juist doorgestroomd, want daar stokt t momenteel.
0 0
Babangida83
Gravenberch, Traore, Lang, Ekkelenkamp, Eiting. Mits dit jaar goed ingepast in t team. Die hebben nu echt meters nodig. Al hadden die vorig jaar wat meer betrokken geweest, had je ze volgend seizoen klaar staan. Nu hebben ze een seizoen extra nodig, ben ik bang voor.
0 0
Duif63
Alvarez en Marin hebben samen 27,5 miljoen gekost. Doe daar Pirie, Scherpen en het jaar ervoor Bande en Labyad nog bij en het resultaat is dat Overmars in 2 zomers 50,5 miljoen foor de plee gespoeld heeft. Daar ligt het probleem. Maar Overmars is heilig hier en er mag niet op zijn tekortkomingen en aantoonbare grote fouten gewezen worden.
3 -2
Babangida83
Alvarez is nog niet aantoonbaar een miskoop. Die heeft nog bijna nooit op de positie gespeeld waarvoor hij primair aangekocht is. Namelijk RCV. Dus dat moet je aan Ten Hag vragen. Daar kan Overmars niks aan doen. Pierie en Scherpen moet nog maar bezien. Schuurs was precies zo slecht als Pierie nu een jaar geleden.

Dus de teller staat dan op 12,5 miljoen euro voor enkel dit jaar. Nog steeds jammer, want Marin is gewoon slecht gescout. Mijn gevoel zegt zelfs dat de scouting zijn aankoop niet heeft goedgekeurd.
0 0
Van Reenen
Zit zeker een kern van waarheid in deze stelling. Echter, Overmars heeft scouts (zakkenvullers) in Zuid=Amerika waarvan hij rapporten krijgt en video-beelden. Dus je begrijpt dat hij niet de hele wereld over kan vliegen om alles zelf een paar keer te gaan bekijken. En op Youtube zie je volgens mij samengestelde filmpjes van de beste acties van spelers over de afgelopen 2 jaar. Het is voor Ajax niet te doen zoals de echt grote clubs dier elke aangeboden of ontdekte speler tot in de treuren bekijken en ontleden.
Voor het overige ben ik het met jou stelling eens en wil eraan toevoegen Veltman, Huntelaar en De Jong met vervroegd pensioen te sturen. Veltman maakt in belangrijke wedstrijden te vaak cruciale fouten. En over die andere 2 opa's.....tja.
2 -1
Bocarra
De wens is de vader van de gedachte. Wat er nu in Jong loopt is niet het niveau dat Ajax nastreeft.
2 0
AjaxHoorn
Wat een dramaqueens overal zeg. Ajax verdiende gewoon door te gaan. Ja het was niet zo goed gisteren, maar we doen hier alsof we de Fortuna Sittard van Europa zijn.

Ik denk dat we wel kunnen verbeteren in een betere bank.
2 -1
PetrusKeizer
leegloop komende zomer. Hag weg. Stagnatie. Allemaal nadat je niet doorgaat naar achtste finales CL. Wat een VOORSPELBARE reactie, zeg.
1 0
Leprechaun
Stagnatie? Nog geen twee weken geleden speelde Ajax nog iedereen van de mat. Zelfs op 90%. Doe dus aub niet zo dramatisch.

En einde van een tijdperk? Ja, dat wisten we in augustus al. Aan Overmars de taak om goed te investeren en jeugdspelers in te passen. Dan kan er gewoon weer een goed elftal staan.

Doe dus wederom niet zo dramatisch. O ja, die kutkrant van Moussou moet een beetje verkopen. Dan moet je haast wel met dit soort drama aan komen kakken.
1 -3
AFCA Leiden
Leuk dat je wat mindere goden uit de eredivisie op 90% kan verslaan, maar gisteren had je gewoon door moeten gaan. Ongeacht of Valencia loopt te janken en de scheidsrechter een dwaas is. Je bent tenslotte zo goed als je laatste wedstrijd.

Ik weet niet wat er dan zo dramatisch aan de tekst is, het is gewoon een logisch verhaal.
4 0
Markopantelic007
Zou ook wel naïef zijn om te denken dat we structureel bij de Europese top kunnen horen. Na 1996 duurde het 22 jaar, met een kleine opleving in 2003.
4 0
LangeTermijn
Het klopt dat er een aantal sterkhouders waarschijnlijk gaan vertrekken.
Leuk om te kijken naar het basis elftal van komend jaar.

Om te beginnen de talenten:
-keeper: Kotarski is een redelijk talent. Wie weet. als 2e keeper geschikt.
-verdedigende linie: Schuurs krijgt misschien een basisplaats komend jaar, Botman erachter. Wie weet wordt het wat met Pierie (valt tegen in KKD) en Timber (zeer getalenteerd).
- middenveld: Gravenbergh, Lang, Eiting & Ekkelenkamp (al lijkt het dat de laatste 2 nooit niveau Europese top worden).
- aanval: Traore heeft veel potentie. Ook komen Hansen, Timber en wie weet Brobbey eraan.

Er komt vanuit de jeugd wel het een en ander aan wat kan worden ingepast. De kwaliteiten van Varela zijn me onduidelijk. Als Schuurs Gravenbergh en Lang kunnen worden ingepast in het basiselftal komend seizoen heb je Martinez als linksback, Blind Alvarez Schuurs centraal, rechtsback Dest/Mazraoui. Een middenveld met Lang, Gravenbergh/ Marin en hopelijk een topaankoop. En een aanval met Promes, Tadic en een topaankoop zoals zoals Stengs met hopelijk Bandé erachter.

Afscheid nemen van nutteloze bankwarmers als Labyad, Siem de Jong, Veltman. Huntelaar kan alleen in de eredivisie en de beker nog, niet Europees.

Dan hebben we komend seizoen waarschijnlijk een nieuwe keeper nodig, een linksback (dubbele bezetting), een centrale verdediger (posities dubbel bezetten), eventueel een rechtsback bij gebrek aan kwaliteit/doorgroei van Mazraoui, een goede centraal verdedigende middenvelder (beter dan Marin, posities dubbel bezetten) en een goede rechter centrale middenvelder. Aanvallend een goede buitenspeler (Stengs), en nog een extra vleugelspeler als back-up (als Bandé tegenvalt).

8 goede gerichte aankopen verwachten we van je Overmars. Laat zien dat je die miljoen bonus en dat dikke salaris waard bent!

En mocht er uit het rijtje: Tagliafico, Neres, Ziyech, Van de Beek, Onana iemand blijven dan is dat een geweldige meevaller.
1 -6
Babangida83
Het mag wat kosten? Je wilt 8 aankopen. Maar geen bankwarmers. Dat laatste lijkt me een goed uitgangspunt. Want jeugd is in no-time beter dan zo'n bankwarmer en bovendien goedkoper. Maar hoe moet ik dat rijmen met 8 aankopen?
0 0
trodat4030
Bij Botman gestopt met lezen......... Wauw. Gewoon wauw! Zoveel moeite doen en dan met een post aankomen die na 4 zinnen alweer nutteloos is. Botman..................
0 0
Soccerskins
Gedraag je Sjoerd.
0 0
Boer Gijs
Sjoerd schrijft wat ie hoopt ben ik bang. Maar laat Ajax deze waarschuwing wel ter harte nemen.
2 0
godlike
Je kunt zeggen wat je wilt maar toch was dit de uitgelezen kans om twee jaar op rij door de groepsfase heen te komen en jezelf écht te laten zien in Europa. Mossou heeft gelijk als hij zegt dat er na dit seizoen wel belangrijke spelers vertrekken. Ook moet je dan mazzel hebben met je aankopen want dat is ook altijd wisselend. Ik ben hier in ieder geval goed ziek van, ik hoop dat de EL-campagne nog iets moois brengt maar nogmaals.. Ajax hoort thuis in de CL.
0 -1
Vierendertigste
Het AD is een rotterdams blaadje, dus....................
0 -2
Ajacied33
Jaaaaahh, hier wachtte ik al op. Man man, zo voorspelbaar dit weer he. Ajax verliest eens een pot, is uitgeschakeld in de CL, en de doemdenkers kruipen massaal uit hun holletje. Ik verwacht vandaag nog meer van die engnekken trouwens. Straks komt Gullit nog, Aadje wilt ook wat tweeten en de Kromme mag natuurlijk ook niet ontbreken. Wie vergeet ik nog?
5 0
PetrusKeizer
oh, sorry. had je post niet gelezen, heb na de jouwe eigenlijk hetzelfde gepost :)
0 0
Ajacied33
Is niet erg toch
0 0
Rick65
Sjoerd Moussou, de anti-Ajacied, kan zich weer lekker uitleven na de uitschakeling van Ajax. Hier zit die smeerlap op te wachten, zodat hij weer lekker voor onrust kan zorgen. De namen die mogelijk vertrekken (moet het eerst nog zien) zijn allang bekend. Deze column had hij waarschijnlijk al weken op de plank liggen!
1 0
Amsteraaij
bleek hoe groot het gat blabla ik moet wat schrijven dus ik lul uit mn reet. kom op hè, Noa Lang is normaal vierde keuze. gek he dat hij niet hetzelfde niveau aantikt
1 0
Duif63
En dan is Lang nog met afstand de beste van Jong Ajax, kan je nagaan hoe groot het gat met de andere jeugdspelers is.
2 0