Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Spaan kritisch op O19: 'Beginopstelling vroeg om problemen'

JesseTH, 03-12-2019 om 19:00, 10137 views, Het Parool |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Henk Spaan is kritisch op het selectiebeleid van John Heitinga bij Ajax Onder 19. De columnist ziet de jongeling het vaak onnodig moeilijk hebben, met name tegen AZ. Ook afgelopen zaterdag kwam de ploeg op achterstand. Volgens Spaan gaat het posteren van talenten op verkeerde plekken ietwat te ver.

'Ze leggen het steeds af op tactiek, vreemd met een hoofdcoach als Ten Hag in huis', stelt Spaan in zijn column op de website van Het Parool. 'De beginopstelling vroeg om problemen: Youri Regeer stond opeens rechtsbuiten, Ünüvar linksbuiten en Anass Salah-Eddine centraal achterin, wat nooit goed kan zijn voor diens zelfvertrouwen.'

'Na rust waren alle posities als vanouds', vervolgt hij. 'En zie: Ajax kwam terug tot 3-3 terwijl Brian Brobbey eerst een penalty een meter of zeven had overgeschoten. Toen hij er nog een mocht nemen, ging de bal er even hard in als het schot van Huntelaar tegen Twente. Ünüvar (16) stond op tien, waar hij hoort. De tijd dat hij mocht rijpen op de vleugel is geweest. Hij moet gewoon centraal spelen. Nood­zakelijk leerproces.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Misschien kunnen de mensen die zich negatief uitlaten over Henk Spaan zich van commentaar onthouden in 2020. Zal de kwaliteit van AS aanmerkelijk verbeteren. Henk Spaan loopt ook al 60 jaar mee als supporter van Ajax. Hij bezoekt veel jeugdwedstrijden en dientengevolge is zijn mening het waard om gelezen te worden. Henk zit er ook weleens naast, want geen mens is volmaakt. Echter, in dit artikel heeft hij het bij het rechte end en heeft hij ook mijn mening onderstreept,
Heitinga is voorlopig niet geschikt om Ten Hag op te volgen.
2 0
Marcao
Heitinga heeft de x-factor gewoon niet. Leuke jeugdtrainer, meer niet. Laat hem ajb uit wegblijven van meer verantwoordelijkheid.
1 -1
Vlieske
Met andere woorden de jeugd is niet belangrijk en met de o19 heb je geen verantwoordelijkheid?
0 0
Babangida83
Een beetje kort door de bocht. Het gaat niet om t teamresultaat in de jeugd, maar om ieders specifieke ontwikkelingstraject. Sar heeft ook al eens gezegd dat dit niet Heitinga aan te rekenen valt. Dus niets dan lof voor Heitinga, dat hij zich wel aan de instructies houdt en zijn ego niet in de war laat brengen door dit soort berichten van Spaan. Hoe het tactisch inzicht van Heitinga is, is een hele andere discussie. Maar dat is moeilijk te beoordelen zo.
1 -1
ajaxx123
W. Jonk.
8 -2
Spectre
Wat zou dat een zegen zijn
3 -2
waayop
Iedereen die Heitinga als analist heeft gehoord weet dat de tactische bagage (en verbale bagage) van Johnny niet super groot is. Voor het overige een toffe peer.
7 -1
Van Reenen
Heitinga heeft nu wel aangetoond dat hij ongeschikt is voor hoofdcoach van Ajax als Erik t.z.t. vertrekt.
1 -1
Rentokill
Onderdeel van de jeugdopleiding is dat je op meerdere plekken speelt.
Ook voor je vaste plek is het goed te weten wat er nodig is voor andere posities. En zo zijn er wel meer redenen waarom dit verankerd is in de jeugdopleiding.

Als coach van Jong Ajax heb je dus ook een aparte taak. Naast het teambelang en de daarbij horende prestaties heb je ook rekening te houden met de ontwikkeling van individuele spelers (met daarbij dus het feit dat spelers in opleiding gebaat zijn bij het spelen op verschillende posities).

Dus het is niet helemaal eerlijk om een coach van Jong Ajax af te rekenen op teamprestaties. Reken hem ook af op het werk dat hij indirect voor Ajax 1 levert.
3 -1
Lagasj
Stuur die nitwit nou eindelijk eens de laan uit. Knoeit al sinds zijn (vriendjespolitiek) aanstelling. Totaal ongeschikt.
4 -4
FrankBeton
Spaan meldt vrijwel altijd zinnige dingen.

Nu ook weer.
11 -7
Ferd
Spaan meldt een enkele keer iets zinnigs. Net zoals een kapotte klok 2 keer per dag de juiste tijd aangeeft. Voor de rest heeft hij weinig kaas gegeten van voetbal
0 0
ram
Ik vind dat hij vaak onzin uitkraamt hoor. Ook nu weer.

Dit is een jeugdploeg... So what als de linksback ff in het centrum staat en Unuvar op links?! Daar leren die pikkies gewoon van. Niks mis mee. Resultaat is ondergeschikt aan ontwikkeling.
10 -4
Hollister
Helemaal eens met Spaan.. Heitinga wil uiteindelijk graag Ajax 1 coachen, maar ik vind hem tactisch niet erg sterk... heeft nog wel wat jaartjes nodig
7 -3
Biss
Als het goed is, is hij bezig zijn spelers individueel maximaal te laten ontwikkelen. Dat is namelijk wat er van een jeugdcoach bij Ajax wordt verwacht.
Dat hij tactisch niet sterk is kan je dus nog helemaal niet zeggen, en daar mag je hem al helemaal niet op afrekenen.
4 -1
jaripettersson
Denk jij dat Heitinga met een paar jaar jaartjes wel een tactisch wonder wordt? TH was als speler al bezeten van tactiek.
5 0
Hollister
Nee, dat denk ik niet nee... en hoop het al helemaal niet
2 0
jaripettersson
Het afleggen op tactiek terwijl TH je hoofdcoach is. Daar is geen speld tussen te krijgen.
1 -1
geDaante
Aan de andere kant is een passant volgen qua visie, zeer dom en korte termijndenken, en dus kansloos. Cruijff zei terecht dat de opleiding leidend moest zijn, om een duidelijke, blijvende visie neer te kunnen zetten en na te kunnen blijven streven, voor continuïteit en een betere aansluiting met Ajax 1.

Nu is er bij iedere nieuwe trainer van Ajax 1, een passant, om de zoveel maaden/paar jaar een nieuwe visie. Zo worden dus talenten opgeleid voor een bepaalde speelwijze, terwijl de kans groot is dat die speelwijze niet eens meer gehanteerd wordt als ze doorbreken.

Zit dus totaal geen idee achter, echt werkelijk kansloos.
7 -5
Rentokill
Vaak begin je goed maar dan neem je een loopje met je eigen veronderstellingen. En dan ben ik het toch alweer niet met je eens.

Eerste alinea sta ik 100% achter. Niet omdat je JC aanhaalt maar gewoon omdat ik het ook vind.

2e alinea: Je veronderstelling dat talenten worden opgeleid door de speelwijze van de coach van t 1e 11-tal is natuurlijk niet waar. Gelukkig maar.

Er zit dus totaal wél een idee achter. Werkelijk kansrijk.
3 -1
Hollister
Gedaante snapt er geen ene reet van... maar whats new?
Jij bent gewoon een Telegraaf Adept en een Driessen fanaat... blind van woede op onze club, te triest voor woorden
1 -8
Cruyffie
Ik ben het met je een GeDaante, zoals meestal. Maar, vind jij de visie van Ten Hag zo verschillend van de visie van Cruyff (of Bosz)?

Ik bedoel: uiteraard verschillen ze in uitvoering, maar allen gaan in abstracto uit van eenzelfde visie op voetbal. Of vindt jij het - om een voorbeeld te noemen - daadwerkelijk zo’n verschil maken of je speelt met de punt naar achteren of naar voren (dat principe relativeerde Cruyff overigens ook vaak).
3 -1
JopieCruijff
Ja dat is daadwerkelijk zo een verschil. Punt naar voren of punt naar achteren.
0 0
Rentokill
Exact. De trainer is aangenomen omdat zijn visie aansluit bij de filosie van de club. Niet andersom.
3 0