Swart: 'Het is toch een gehavend elftal'

FinnDekker, 03-12-2019 om 09:55, 11876 views, FOX Sports |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Sjaak Swart zag Ajax afgelopen weekend wederom winnen. FC Twente werd in Enschede opzij gezet, al ging dat moeilijker dan gedacht. De Tukkers kwamen op een 2-0 voorsprong. Gelukkig voor de Amsterdammers werd er uiteindelijk met 2-5 gewonnen door goals van Noa Lang en Klaas-Jan Huntelaar.

'Je speelt toch met een gehavend elftal op het ogenblik', constateert Swart bij FOX Sports. Zakaria Labyad en Quincy Promes voegden zich bij de lappenmand van Ajax. 'Onze verdediging is ook niet echt ons sterkste punt. Je zag zondag hoe makkelijk de tegenstander goals kan maken. Maar aan de andere kant hebben we spelers die wedstrijden kunnen beslissen, dat is belangrijk.'

Door de winst liep Ajax weer uit op concurrent PSV, dat zelf gelijkspeelde in en tegen FC Emmen. 'Dat is op dit moment niet zo'n kunst, die gooien het zelf in de war. Ze hebben een hoop goede spelers, maar het is geen team. En die achterhoede, wat loopt daar nou? Er zitten spelers in… Dat kun je niet vergelijken met vroeger, toen ze echt goede verdedigers hadden.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Hoi Sjaak, Ajax begint arrogant te worden met wij winnen wel eventjes zo links en rechts. Nou niet dus. W2 heeft dat aangetoond en vorige week Twente.
PSV komt weer naderbij en AZ neemt binnenkort de 1e plaats over.
0 0
Spitz
Ik verbaas me altijd over dat gepiep over de verdediging. Zelfs van deze Swart. In de CL hebben ze de minste aantal goals tegen in de poule en de meeste goals voor. Maar in bepaalde wedstrijden zoals afgelopen zondag, dan zie je de zwakke kant bij Ajax. Mazraoui, vd Beek en Ziyech. Ze kunnen aan die kant zo oversteken. Ziyech gaf verkeerde breedtepass en die gaat direct diep. Kassa.
Maar dit gaf ik vooraf al aan tijdens begin competitie. Ajax voetbalt super aanvallend en dan moet de nauwkeurigheid in het passen goed zijn tot top. Anders heb je een heel groot probleem tegen een super counterploeg.
3 0
ETM
Klopt, de rechterkant is verdedigend gezien, dus ook in het druk zetten, al het hele seizoen de zwakkere kant. Dat was het vorig seizoen ook al; al was de balans toen iets beter en deed Veltman het verdedigend in de slotfase van dat seizoen uitstekend als rechtsback.
Dit heeft ook niet alleen met verdedigende kwaliteit te maken, al speelt dat uiteraard ook mee. Maar ook met hoe men het opbouwend doet. Dit seizoen in iets mindere mate maar links is opbouwend ook het zwaartepunt van Ajax. Blind, Tagliaco, Martinez en Tadic die vaak op links inzakt zijn pure opbouwers. Ziyech speelt aanvallender vanaf rechts dan vanaf links. Dest of Mazraoui zijn aanvallend beter dan verdedigend en Vs Beek gaat veel diep, en moet veel achteruit als de tegen partij de bal heeft.
Overigens vind ik wel dat Ajax dit seizoen nog gespreider en gevarrierder aanvalt dan afgelopen seizoen. Maar je mist dus nogsteeds een balans op het middenveld. Die was met Frenkie en de behoudende slimme Schone beter.
Tegen Valencia ging het in zekere zin goed mis met het collectieve drukzetten. En het was vooral op rechts dat Valencia steeds een vrije man vond. Ben benieuwd hoe dat volgende week zal gaan. Hoe Lang, vd Beek en Dest/Mazra dat gaan oppakken.

Verder ben ik het wel met je eens dat het sentiment dat Ajax verdedigend heel kwetsbaar is eigenlijk niet deugt. Een groot deel van die kwetsbaarheid hangt immers samen met de speelwijze. En men doet wel eens alsof het 'gewoon' zou zijn als tegenstanders helemaal geen kansen zouden afdwingen. Ook het "op dat niveau straft men dat af" klopt gewoon niet. In de CL missen ploegen ook kansen. Het huidige Ajax creeert bijna altijd meer en heeft ook nog eens heel veel scorend vermogen.
0 0
Duif63
Is er al meer nieuws over de blessure van Promes bekend ?
1 0
MPAjax
ze hebben schwaab een vm en viergever een alb als centrale verdedigers lol
0 0
Web
Waar kwamen de goals door. Geen fouten van onze verdediging. Mazraoui heb ik het wel mee gehad. Komt goed terug naar zijn blessure, maar valt zo weer terug in dat slappe gedrag. Wat is die jongen een dromer in het veld, zo vaak totaal niet bij de les
6 -1
Schip
Maar de verdediging greep ook niet in Web. Veltman weigerde het duel aan te gaan en gaf alle ruimte aan die spits die hij maar wenste.

Je hebt verdedigers nodig die nog beter de ruimtes kunnen inschatten en zo goed hun duel timen, dat de kans op een rode kaart minimaal wordt. Veltman heeft daar moeite mee.

Maar het druk op de bal houden en looplijnen afschermen gebeurt door iedereen. Ook de backs moeten veel beter presteren daarin.
3 -2
Bky
Hoe de fuck moet Veltman die situatie verdedigen? Het is een 2 vs 3 situatie, zit hij er kort op dan wordt de bal opzij getikt en is het 1 op 1 naar de keeper. Hij moet daar ruimte geven in de hoop dat er een fout gemaakt wordt. Dat die dude hem daarna geweldig in de kruising knalt kan Veltman ook weinig aan doen. De hele situatie is er niet naar om daar ff kort te verdedigen.
8 -3
JariHeijden
Spijker op zijn kop.

Ik vind overigens ook helemaal niet dat onze verdediging zwak is. Wat ons aandachtspunt is, is de omschakeling naar balverlies. Ten Hag heeft een heel attractief spelletje ingeslepen, wat tegelijkertijd een heel moeilijke speelwijze is. Want we staan vaak zo hoog, dat we heel goed moeten staan bij balverlies (restverdediging). Als we niet heel scherp zijn op dat soort momenten in balbezit (dus altijd posities bewaken in balbezit, omdat je goed moet staan bij balverlies), dan heeft de tegenstander teveel ruimte. Dat begint vaak op het middenveld, en zelfs in de aanval. Toen Ziyech de zwakke bal speelde die de 1-0 inluidde, stonden posities niet overal goed en krijg je een overtalsituatie tegen je. Dat is heel moeilijk te verdedigen. Het is een bijkomend risico als je speelt zoals wij spelen. Voordeel van onze speelwijze is dat we zo ook veel creëren en de tegenstander gek maken.

Ik hou erg van deze attractieve speelwijze, en het is volledig logisch dat Ten Hag binnen deze speelwijze veel zekerheden wil inbouwen om niet in zulke situaties te komen. Maar dat betekent wel dat alle elf spelers continu heel scherp moeten zijn.
2 -1
rodnet
De verdediging geeft het hele seizoen al te veel weg. En dat is ook niet gek als je beste verdediger vertrekt. Tot nu toe gaat het redelijk met Veltman centraal maar het is wachten op het moment dat er echte ongelukken gaan gebeuren. Tegen Twente stond de boel in de eerste helft bij elke counter op springen en dat heeft zeker wel met fouten van de verdediging (en dan met name van Mazraoui en Veltman) te maken.
2 -2
AlexIbarra
Nous is gewoon een type Blind, Eiting, Dolberg qua uitstraling.
Heel veel rust aan de bal (gecombineerd met veel loopvermogen, itt die anderen) en daardoor extreem slap ogend als hij de bal toch verspeelt. Of niet lekker in de wedstrijd zit en het allemaal wel ziet maar overal net te laat komt.

Het is een wonder dat Martinez maar door blijft knallen maar eigenlijk is het gewoon kut dat Eiting, Mazraoui en Marin alledrie niet fit, wedstrijdfit of aangepast zijn.
Donny verschoven, Alvarez op het middenveld, Labyad basis, allemaal noodgrepen omdat je 1 verbindingsspeler in vorm mist op het middenveld.

Een Mazraoui die lekker in z'n vel zit is echter wel een meerwaarde voor ons.
De afgelopen maand heeft hij me ook een paar keer Niet teleurgesteld dus ik hoop dat hij weer op de weg terug is.
2 0
DannTheDon020
Nou die eerste goal had Veltman niet achteruit mogen lopen tijdens dat Nakamura ging schieten. Hij weet dat die gast kan schieten, dan stap je op een gegeven moment toch in om die bal af te pakken?
4 -3
jarenfan
Voorop gesteld ben een Ziyech fan,
Maar door een fout gaan we alles weer op het Veltman
bordje gooien.
Volgens mij niet terrecht
1 -4
de-Ajacied
Het begon ook al met Veltman. Die bouwde te traag op, waardoor Ziyech geen in de knel kwam, en natuurlijk ook een foute breedte pass gaf.
En inderdaad Veltman gaat nooit de tackle in zoals Nico en Nous wel doen
1 0
Redrum
Dit flikt Veltman altijd. Die loopt gewoon rustig een meter of 20 achteruit zijn eigen 16 in en staat dan op een meter of 2 van zijn tegenstander, waardoor die hem makkelijk om hem heen kan schieten. Hij kan een stukje achteruit lopen om de rest proberen te laten aansluiten, maar op een gegeven moment moet je iets gaan doen. De Ligt beheersde dat heel goed, Veltman is een gigantisch drama op dat gebied. Natuurlijk gaan daarvoor al dingen mis, maar Veltman had alle tijd en ruimte om er nog iets aan te doen. Hij staat gewoon toe dat hij hem rustig binnenkrult vanaf randje 16. Bij de tweede goal heeft hij ook weer geen idee welke man hij moet pakken en doet dan uiteindelijk maar niets waardoor er ook ruimte ontstond voor Twente. Het is schijnverdedigen wat ie doet. Hij is en blijft de achilleshiel van Ajax.
2 -1