Pot breekt lans voor antiracistische Ajaxsupporters

BadembaBarrie, 21-11-2019 om 13:15, 13025 views, |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De afgelopen paar dagen werden in Nederland gekenmerkt door racisme, of beter door de massale afkeer tegen racisme. Iedereen sprak er schande van, maar sommigen deden ook voorkomen alsof dit een algemeen probleem is in Nederlandse stadions. Menno Pot maakt in ieder geval duidelijk dat dit bij Ajax niet zo is.

In zijn column in Het Parool schrijft Pot dat hij ook bij Ajax wel een enkele keer een racistische opmerking gehoord heeft. Maar, zo stelt hij, 'het aantal gevallen van luidkeels racisme was in 36 jaar op de vingers van één hand te tellen.' Hij voorziet dan ook niet snel een scenario als in Den Bosch waarbij de hele harde kern bijvoorbeeld apen geluiden inzet. 'De kans dat je ervoor in elkaar wordt geslagen, lijkt me groter dan de kans dat je de meute meekrijgt.'

Aanwijzingen daarvoor ziet Pot in Amsterdamse rellen stammend uit 2016. Demonstrerende Pegida-leden werden daar  aangevallen door een deel van Ajax' harde kern die een duidelijke boodschap had: 'geen racisme in onze stad.' Er zou daarbij onder meer een karatetrap zijn uitgedeeld, waar later die week op de F-Side door de dader vrolijk over werd verteld. Pot kon het wel waarderen. 'Als ik ooit trots was op geweld door Ajaxhooligans, dan was het toen.'


Denk jij dat Ajax met 4-0 wint van Heracles? Zet in en krijg 8,55 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
CS26778uit0341
J.C. OVER DONKERE SPELERS BINNEN AJAX JEUGD...(EDGAR DAVIDS)
BASSIE SIEG HEIL...?
NEE BIJ AJAX ZIJN DE SUPPORTERS NIET RACISTISCH!!( JODENJODEN!!) EN DE ARME PALESTIJN DAN? die kapot wordt geschoten? Door de Israëli's! Alleen maar om naar de overkant te komen...
JOHN BOSMAN VOOR PRESIDENT AJAX!! SAMEN MET RUUD GEELS EN WIM KIEFT EN WIM JONK EN SIMON TAHAMATA EN RON WILLEMS!!
OPROTTEN MET SJAKIE TOTO!( voetbalverslaving/gokverslaving?

P.S. BIJ AJAX 2 GROOTSTE JODEN SPELERS EN 2 GROTE JODENVOORZITTERS
( SJAAK SWART BENNIE MULLER EN VAN PRAAG JAAP EN MICHAEL)

DE REST IS VAN ROOMS-KATHOLIEKE AFKOMST!!( VAN GAAL,VAN BASTEN)
CHRISTENEN DUS...JODEN ERKENNEN JEZUS NIET ALS HUN VERLOSSER TERWIJL JEZUS WEL 1 VAN HUN was nl. Een Jood!!
1 -2
ram
Holy shit...
0 0
KingJames23
Je hebt je capslock nog aan staan.
2 0
BokkieBokstra
Vorige week hoorde ik Menno Pot op de radio zeggen hoe geweldig de nieuwe Ajax aanhang wel niet is, positief en enthousiast. Ja, met een titel in de tas, een geweldige Europese campagne en mooi voetbal is dat niet zo moeilijk. Sta je 13 punten achter op een ontketend feyenoord dan zal dat anders.

Ik ben bang dat als het om racisme of andere onhebbelijkheden gaat ben ik bang dat Ajax fans niet anders zijn dan die van den Bosch of iedere andere club. Een dwarsdoorsnede van de nl bevolking. De tijd doet wel zijn werk.
1 0
je
Waar stond de kabel voor in 1995 ????
Doe dat maar is uit de doeken
0 -2
aka
Idd klopt helemaal
0 -2
Snellejapie
Op de vingers van een hand van een vuurwerkslachtoffer. Ik heb het nog nooit gehoord.
1 -1
Bijgoochem
Racisme niet maar als het hele stadion "alle boeren zijn homo's" zingt dan vinden we dat wel grappig met z'n allen. Iedereen valt nu over een paar debiele supporters van een provincieclubje, maar je zal Wijnaldum na een doelpunt niet demonstratief de hand zien vasthouden van Frenkie om homo's te supporten. Voor de medemens die op hetzelfde geslacht valt is er nog een lange weg te gaan.
10 -2
RedFeather
Niet helemaal hetzelfde.
Alle boeren zijn homo?
Dat is niet beschaafd of aardig en een beetje meekwaardig, maar inhoudelijk niet kwetsend
Dat ligt anders bij de woorden die deze week de revue zijn gepaseerd
1 -1
Babayaka
Hmmm niet waar natuurlijk.
Een boer is boer
En een neger is zwart
Kut boer mag
Maar kut neger is racistisch en hebben we de poppen aan t dansen.

Een kaaskop mag
Maar een zwarte piet is weer racistisch.

Maar zo werkt het niet,
Als het ene niet kan, kan het andere ook niet,
Anders dan discrimineer je namelijk.
0 -1
AFCAMM
Ik ben het met je eens dat het niet hetzelfde is, maar ik denk wel dat het ‘meer’ is dan wat jij het maakt. Niet voor de boeren, maar wel voor de homo’s.
0 0
stopperspil
Tijd dat ze ook gaan optreden tegen antisemitische reacties op de tribunes van de tegenstander als behaalde clubs tegen Ajax spelen.
3 0
Rick65
Klopt, dat gebeurt al ruim 40 jaar maar dan is iedereen opeens doof!
3 0
Rentokill
Zolang wij 'Joduhhhh' schreeuwen en met vlaggen met davidssterren zwaaien krijg je dit soort reacties.

Walgelijk de reacties van gesis van de gaskamers en de hamas leuzen.

Maar toch niet helemaal 1 op 1 vergelijkbaar.
1 -3
Rick65
Ben ik niet met je eens. Dat wij 'Joduhhhh' schreeuwen en met vlaggen met davidssterren zwaaien is naar aanleiding van antisemitische leuzen van zogenaamde supporters van andere clubs.
2 -2
Rentokill
Tuurlijk, zo ontstond ook de geuzennaam. Toch maakt het in deze discussie niet veel uit hoe het is ontstaan...
0 0
Cupmetgroteoren
Ik heb Menno Pot nog nooit op iets zinnigs betrapt. Ook nu zit ie weer maar wat te typen.
3 -8
Koekepeer
Wel een leuk boek geschreven trouwens.
1 -1
aka
Helemaal mee eens, hij verdient zn geld makkelijk
1 -2
InOost
Als je minnetjes krijgt foor 'Fuck Racisme' op een Ajax site dan is er nog steeds iets erg mis.
8 -5
AFCAMM
Hij doet het wel heel erg positief voorkomen... Ze zijn er toch echt hoor.
3 0
aka
Wat een slap verhaal
2 0
trodat4030
Beste medegebruikers,

Ajaxshowtime is een site over voetbal, houdt het bij voetbal en voetbal-gerelateerde onderwerpen. Zodra de discussies vooral een politieke en maatschappelijke lading krijgt wordt er ingegrepen door het moderator team.

Met vriendelijke groet
Het moderator team.
5 -14
Rentokill
Beste trodat4030,

Je kunt niet een bericht over racisme plaatsen en verwachten dat het in de reacties niet over racisme zal gaan.

Met vriendelijke groet,
Rentokill
6 -2
Cisco2
Kliks en reacties uitlokken door het plaatsen van berichten die politiek en maatschappelijk gevoeling liggen.

En als mensen dan reageren, ongrijpen?

Kinderachtig zeg!
6 -1
Mikenick
Wat een absurd verzoek. Discussies met een politieke/maatschappelijke lading zijn hier toch volledig on-topic? Zou een beetje gek zijn als we het hier over de wedstrijd van komende zaterdag zouden hebben toch?
7 -1
Jariiii
Bovendien worden die berichten hier geplaatst, zeg maar.
3 -1
Deepblue
Raar, ik zie talrijke politieke en maatschappelijke berichten. Doe eens andere berichten plaatsen dan - ik kom hier voor voetbal
12 -2
behangdelul
Vervang overigens "zwarte" door "joden" en ik vraag mij af of de wereld net zo klein is.....
9 -2
Dominatoor
volgens mij zijn het alleen tegenstanders die joden in negatieve zin gebruiken, daarnaast is het jodendom geen ras en gaat deze vergelijking daar al mank
0 -2
Deepblue
Of blanken , dan is het ineens 'positief' of niet waar
3 0
Juichtoon
Anti racistische Ajax supporters. Dat is een mooi pleonasme.
3 0
NelsonAFCA
Staan we ook een minuut stil vanwege Gorinchem?
9 -3
DeBaarsjes
Ajax is afgelopen jaren sterk multicultureel geworden. Surinamers, Marokkanen, Turken, Antilianen, Molukkers enz... zie je tegenwoordig op Zuid maar ook bijv met Europese uitwedstrijden. Jongens zijn trots om Amsterdam overal te representen (oke af en toe niet op de juiste manier) Maar ik vind persoonlijk prachtig dat van alles bij Ajax komt.
7 -3
Whazzza
Dus dit
2 -1
Ansjo
Racisme aanpakken is ok maar dan moet je die spiegel ook bij iedereen durven voor te houden. Ik zag die Boussata bij DWDD onzin uitkramen niet te geloven en ik dacht gelijk van ja in jullie gemeenschap worden vrouwen, homo's, Joden op grote schaal gediscrimineerd. Volgens de linkse wappies is dat beweren natuurlijk ook racistisch want hoe durf ik die over 1 kam te scheren? En zo blijft het probleem bestaan. Links Nederland denkt dat alleen blanken in staat zijn om racistisch te denken en de overige mensen dat niet in hun genen zit. Wat natuurlijk dubbel racistisch is. Geloof dan ook niet wat links zegt want dat werkt alleen averechts.
14 -7
4xEC1
Na alles wat er gebeurd is de laatste tijd snap ik jouw stuk eigenlijk niet. Er wordt een donkere jongen gediscrimineerd in een stadion en de meesten zijn het er wel over eens dat dat gewoon niet kan. Je begint het stuk met: "racisme aanpakken is oke" en dan kom je met het woordje "maar". Maar wat?? Wordt dit nu een wedstrijdje wie het meest discrimineert? Want het lijkt alsof je je aangesproken voelt door alle reacties op die lui in Den Bosch. Discriminatie is sowieso verkeerd, welk volk of ras of gemeenschap er ook gediscrimineerd wordt.
Daar zou geen discussie over moeten zijn, of zie ik dit nou verkeerd? Het is niet 'jullie tegen ons of andersom'. Ik krijg een gevoel bij dit soort kwesties dat er altijd mensen zijn die zich moeten verdedigen terwijl het altijd individuen zijn die achter zulke acties zitten. Of je moet stiekem toch dezelfde denkwijze hebben, ik snap anders niet waarom er altijd een 'maar' achter moet komen.
5 -5
AFCAsphere
Heel fijn om deze opmerking te lezen, want gezien de aantal kortzichtige reacties hier en de likes die ze krijgen, begon ik wel een beetje een nare smaak in mijn mond te krijgen.

Sommigen hier lijken echt niet te begrijpen waarom er zoveel ophef is ontstaan. Er was in een ander topic zelfs iemand die ‘hoerenzoon’ hetzelfde vond als ‘katoenplukker’. Eerlijk waar, wat betreft het inlevingsvermogen, het verplaatsen in de schoenen van een ander, daar kunnen nog een hoop stappen gezet worden in Nederland. In plaats van dat mensen zich hier direct duidelijk uitspreken tegen racisme, krijg je er of een ‘maar’ achteraan, of beginnen ze al meteen een verhaal van ‘ja maar zij doen dit dat en zus zo’.
1 -1
Babayaka
En als je nu een hoerenzoon bent van een vrouw die gedwongen is ?
Is net zo pijnlijk of niet?
Inderdaad je inlevings vermogen laat te wensen over.
0 0
Deepblue
Misschien omdat de verontwaardiging vaak zo selectief en overtrokken is.
2 -3
4xEC1
Ja? Selectief en overtrokken? Laat iemand met een andere afkomst maar even iets flikken wat in het nieuws komt; de wereld is te klein dan op social media, "was zeker weer een k*t buitenlander", "op de eerste vliegtuig weer terugsturen" enz enz.... En je hebt het over selectieve verontwaardiging? Dus je vindt alle reacties van wat er gebeurd is in Den Bosch ook overtrokken? Want dit gaat toch allemaal over dat incident? Of gaat het nu ineens over maatschappelijke discussies?
3 -2
Schip
Terecht punt. Zo had ik niet naar Boussata gekeken. Ik zie dat los van links of rechts trouwens. Ik geloof gewoon niet in generalisaties. Je kunt een goede vent of een klootzak zijn ongeacht afkomst. En dat die jongen van Excelsior dit niet pikte: kudos. Laat die simpele teringventjes op de tribune maar een paar bakker stront over zich heen krijgen.
5 0
Ansjo
Ja ik bedoel ook niet dat rechts nou alle antwoorden heeft maar het huidige links wil vooral deugen en totaal geen verantwoordelijkheid nemen van de consequenties die daaruit voortkomen. Dat zorgt voor een hoop problemen vind ik.
6 -2
WeerDinges
Of je nou in de eerste of tweede kamer zit, vanuit een linkse of rechtse partij, er is geen enkele partij die dit onderwerp überhaupt op de agenda heeft gezet de afgelopen 10 jaar. Genoeg signalen gehad zou je denken als je kijkt naar de 'minder' uitspraken van Wilders bijvoorbeeld. Links of rechts is precies het probleem. Polariseren en vingertjes wijzen naar de ander, met helemaal niks als resultaat.
5 0
Pauw
Maar toch relateerden velen een bungelende zwarte pop die verrader Vermeer moest voorstellen aan racisme.
4 0
Juichtoon
Had niks met racisme te maken. Weet je wel wat racisme is? Dat is het ongelijk behandelen van mensen obv ras. Die pop beelde Vermeer uit, meer niet. En beelde Vermeer als Judas uit. En we weten allemaal hoe het Judas is vergaan, hij werd opgehangen.
Dus dat vak 410 Vermeer wilde ophangen is er door de media van gemaakt. Het was de perfecte uitbeelding van een Judas, meer niet.
4 -2
AFCAsphere
Ik dacht eerst ook dat het niets van racisme uitbeeldde, maar toen werd ik erop gewezen dat het heel erg leek op de gebruikelijke manier van het ophangen van zwarte mensen in Amerika. Dat heeft natuurlijk niets met Ajax te maken, maar ik kan goed begrijpen dat mensen die link legden, want je hoeft geen Amerikaan te zijn om zulke racistische uitingen te maken.

Was sowieso een domme actie, iemand ophangen omdat hij een overstap maakte naar de rivaal...
0 0
ram
Ja, dat was echt onzin.

Dat Vermeer zo werd weergegeven was walgelijk maar eerder een referentie naar de NSB. Ik geloof dat het met iedereen was gebeurd die naar Feyenoord was overgestapt.

Volgens mij zijn Ajacieden in het stadion sowieso bij de minst racistische. Heel mooi!
4 -2
Babayaka
Ling en tahamata ook niet trwns
0 0
Babayaka
Heb cruyff niet zien bungelen toen hij naar fnurd ging,
0 0
Barra
Vind dit vreemd verwoord van Menno, want eigenlijk geeft hij nog een rare twist aan het verhaal door geweld tegen bepaalde groeperingen dan wel weer door de vingers te zien.
9 0
JariHeijden
Mooi stukje weer van Menno!
1 -5
ate74
Trots zijn op geweld... tja.
7 -5
Whazzza
Trots op geweld kun je over discussiëren, maar we zijn wel trots op de Ajax identiteit. En dat is er een die trots is op de diversiteit binnen de club en in de stad. Daarmee inclusief is en zich afzet tegen racisme. En zelf een minderheid, de Joden, heeft omarmd en het als onderdeel van zichzelf is gaan zien.
2 -6
Redrum
Nee het was beter geweest om met een paar jongens (gekleurd en blank) voor de groep racistische demonstranten te gaan staan waarbij de blote onderarmen naast elkaar werden gehouden. Dit vergezeld van een mooi spandoek met de tekst: Wij zijn tegen racisme!. Dan waren die gasten vast wel weggegaan.
3 -4
J3pp476
Zei je dat ook tegen de geallieerden toen ze ons met geweld probeerden te bereiden van de Duitsers? Of neem je ze D-Day nog steeds kwalijk?
4 -5
Barra
Haha dat je dit in dezelfde context durft te plaatsen, kerel denk na. Allemaal schande spreken van racisme, maar blijkbaar is geweld tegen bepaalde groeperingen dan wel weer goed te praten.
6 -1
ate74
Sorry, ik ben van 74, dat is ver voor mijn tijd.
1 -3
VierdeSter
Prachtige club, een club voor iedereen!
4 0