'Veel meer dan Ajax is er niet te genieten'

BartVeenstra, 16-11-2019 om 13:55, 11213 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Gerald Vanenburg kan enorm genieten van het voetbal dat Ajax laat zien, maar verder is de oud-voetballer niet zo onder de indruk van het huidige voetbal. De voormalig buitenspeler laat in een interview met De Telegraaf weten tegenwoordig het technische vermogen te missen.

'Als je naar het voetbal van nu kijkt, dan kun je als liefhebber genieten van Ajax. Die spelen natuurlijk geweldig', begint Vanenburg lovend. 'Maar veel meer is er niet te genieten, eerlijk gezegd. Het merendeel van het voetbal is niet leuk om te zien en voetbaltechnisch vind ik het vaak niet goed. Zelfs als ik naar de Champions League kijk, verbaas ik me erover, hoe matig het vaak is op technisch vlak. Iedereen zegt, dat het voetbal beter is geworden. Het is zeker sneller geworden, maar ik heb ook wel heel vaak het gevoel, dat ze ook sneller de verkeerde kant op lopen.'

Vanenburg voetbalde als kind veel op de veldjes in de Utrechtse wijken Zuilen en Overvecht. 'Ik ben als voetballer opgevoed op straat. Dat zag je terug in mijn spel en dat zie je nu ook weer bij jongens als Hakim Ziyech en Mohamed Ihattaren. Dat zijn rasvoetballers. Niet toevallig twee Marokkaanse jongens, want het zijn vooral die jongens die nog veel op straat voetballen.'

Denk jij dat Promes scoort en Oranje wint van Noord-Ierland? Zet in en krijg 3,10 keer je inzet terug! 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Gisteren bleek maar weer eens,
Koeman zal wel zeggen het stond goed?
0 0
AlexIbarra
Tja, ik kan vaak nog maar moeilijk bevatten hoe gelukkig wij moeten zijn met goede resultaten, af en toe echt prachtig voetbal, selectie en staf waarin de sfeer top lijkt, een financiele positie om dit nog jaren zo vol te houden, enz.
Een kinderhand is gauw gevuld maar na veel goals zonder Ajax-voetbal (Jol) veel kampioenschappen zonder Ajax-voetbal (FdB), mooi voetbal zonder prijzen (Bosz), is dit erg fijn.

Mooiste is nog dat we in de CL tegen teams van elk niveau goed voetbal op de mat blijken te kunnen leggen. Real-thuis verlies je met 1-2 maar speel je gewoon prima. 2x Bayern bedwongen, nu weer Chelsea dat hooguit een punt had verdiend over 2 wedstrijden, enz.

Ook voor de jeugd hoop ik dat we dit een tijdje vasthouden, dit team is echt een goed voorbeeld van wat je als jeugdspeler over een paar jaar zelf moet kunnen uitvoeren.
Voor hetzelfde geld loop je straks CL-overwintering mis en is er over een maand alweer stront aan de knikker.

Respect voor Erik als hij nog minimaal 1,5 jaar blijft, deze lijn omhoog vasthoudt en het goede voorbeeld geeft richting de basisspelers.
1 0
Schip
Na gisteren blijken dit maar weer profetische woorden te zijn geweest.
2 0
Daveajax1976
Wat een held was dit voor mij !
Ik heb de videoband van straat tot stadion wel 20x gekeken als jongetje .. en moest huilen toen gerald naar psv ging
4 0
Babayaka
een held, tot ie naar psv ging.
2 0
Tufono
En daarom is Pissveeeeeeeeeee een klote club!!!
2 0
Henkjanklaas
Zeker als kijkspektakel is Ajax gewoon top. Techniek gecombineerd met combinatievoetbal. Alles past. Nog een top centrale verdediger erbij en dan zou je zelfs de CL kunnen winnen. Veltman doet zijn best maar kan gewoon niet beter, a fact of life. Daar zit helaas onze achilles hiel. Je kunt het hem nauwelijks verwijten. Zoals hij nu speelt, dat is nu een maal zijn top.
Maar zelfs met veltman is Ajax zo veel beter dan het Nederlands elftal. Tuurlijk blij dat we naar het EK gaan maar Koeman zal stiekem toch ook wel willen beamen dat het elftal veel te wisselvallig speelt.
Zo’n Noord Ierland had je toch gewoon met 0-2 oid moeten oprollen. Ik zag na het laatste fluitsignaal bij de spelers ook eerder schaamte dan blijdschap. Het was slapjes, te traag, niet inventief, zonder veel fantasie in de opstelling, alles op zekerheid. En tegen dit matige Noord Ierland had het best frivoler gekund zonder al te veel risico te nemen. De slappe instelling begon al bij Cillisen die bijna de bal verspeelde. Kortom erg chagrijnig en een beetje blij tegelijk.
3 0
Bijgoochem
Die goal van Tagliafico tegen feyenoord, onze linksback (!) die de bal in de 16 met zn borst controleert en binnen schiet.
De goal van vd Beek tegen Chelsea, op papier spelend als controleur, harde pass simpel aannemen en uit de draai binnen schieten.
Blind die met zn buitenkant voet met passjes strooit alspf het niets is.
Ziyech met crossballen alle kanten uit op de stropdas.
Dest onze reserve rechtsback die in zn debuut voor USA een functionele akka uitvoert.
Tadic die ballen onder zn voet meesleept alsof het een potje zaalvoetbal betreft.
Neres met samba.
Ga zo maar door. Het zijn mooie tijden voor ons.
6 0
Babayaka
Ben het zo eens, en dan maar volhouden dat het voetbal zo veel beter is geworden, maar 90 procent van de. Wedstrijden is het kijken niet waard.
0 0
Web
Ik vond Vanenburg een geweldige voetballer, een erg technische speler, deed alles op techniek
johan was bij Ajax de trainer van Gerald
Johan had kritiek op Vanenburg zijn stem, een piep stem zij Johan, daarmee kun je nooit een leider worden zij Johan. Ook ik vond het heel vreemd wat Johan deed. Net of je daar wat aan kon den.
Wat heeft hij toen die jongen beschadigd, het is ook niet meer goed gekomen tussen die twee. Het jaar er op speelde hij bij PSV, en heeft daar een hele mooie periode gehad, zelfs de voorloper van de CL, Europa cup 1 gewonnen
8 -1
Schwalbino
Later heeft Johan gezegd dat hij er spijt van had. Daarmee is het niet goed gepraat maar hij zag zelf in dat hij het niet had moeten zeggen. Vaantje had alles om met Maradona te wedijveren maar hij was te timide, te schuchter.
0 0
MichelAngelo66
He Auke Kok! Wat voegt dit nou in hemelsnaam toe aan bovenstaand stukje. Ik heb je dit al ergens naders ook zien neerpennen. ben je familie van Vanenburg of heeft Cruijff ook over jouw stemmetje lopen klagen en heb je een trauma? Toegevoegde waarde nul komma nul.

Vanenburg was een prachtige voetballer. Technisch hoogstaand, Geen leider maar wel een openbaring toen hij samen met Rijkaard en Koeman in het begin van Cruijff's coaching jaren de Nederlandse velden bewandelde. Hij heeft helemaal gelijk over het voetbal tegenwoordig. Het is vooral hard rennen en op kracht gebaseerd. Gelukkig ben ik fan van Ajax waar er altijd gefocust wordt op techniek en amusement (op wat uitzonderingen na).
2 -4
Web
Jij leest de naam Web, gelijk rode oortjes, ja toch?
Mag ik je een advies geven, reageer gewoon niet
Misschien ook heel slecht voor je humeur?
Het doet mij helemaal niets wat jij vind, ik lach om jou


Ik ben misschien nog een groter van fan van Johan dan jij?
Maar ik zie ( gelukkig ) net als ieder ander mens ook de minpunten
Maar Johan Is heilig toch?
Johan heeft dit heel smerig gespeeld, en dat druk ik het nog netjes uit
Ik zal nu zeggen hoe het echt was.
Hij heeft Vanenburg gewoon kapot gemaakt, heel smerig van Johan
Hetzelfde dat hij nooit een goed woord over had voor het Ajax van van Gaal in 95 en 96. Hele nare eigenschap van Cruijff
2 -1
JohnnyD
Nou ja, hoe Cruijff met Vanenburg is omgesprongen verdient bepaalt geen schoonheidsprijs. En dan heb ik het niet over de opmerking over zijn stemmetje. Ook hoe Cruijff met hem als trainer is omgesprongen. Toch wel een zwarte bladzijden in zijn leven wat mij betreft. Durf bijna te zeggen dat hij Vanenburg kapot heeft gemaakt, want heb hem nooit meer zo goed zien spelen als zijn begin periode van Ajax. Misschien iets van rancune omdat er weinig spelers zijn met de technische bagage van Vanenburg. Ook Cruijff niet.
5 0
Web
Hij heeft Vanenburg kapot gemaakt,
Er moet meer mee gespeeld hebben, niet normaal wat Johan deed
Mag je zeker zeggen
2 0
Schip
Ja, dat heeft Cruijff ook wel toegegeven.

Verder vind ik AZ ook uitstekend spelen, maar ik mis in de subtop avontuurlijk trainers a la Adriaanse, Bosz, Ten Cate, Verbeek etc. Trainers die vol voor de aanval gaan en niet zo bangpoeperig doen over de risico's.

Naast Slot zie ik nog niet veel trainerstalent zich echt onderscheiden.
2 -1
AFCA.
Ik denk dat Ajax op technisch gebied echt van wereldklasse is. Een simpele rondo of klein positiespel doet denk ik niet onder voor dat van City of Barca.
Als je een Spurs ziet heeft dat niets met voetbal te maken.
7 0
Simpelishetmoeilijkst
Als ik naar de Engelse Premier League kijk, dan zie je heel veel “kick and rush”, waarbij veel geluk komt kijken, want er zit weinig idee of technisch fundament achter. Ajax is, denk ik, een uitzondering tegenwoordig, want wij spelen met een spel, dat is gebaseerd op techniek, en een goede tactiek. Zelfs het grote Barcelona lijkt de weg kwijt te zijn, want Cruijff had groot gelijk: een zak geld scoort niet. Het is heel byzonder dat onze club, zonder veel geld, prachtig voetbal speelt, waarvan liefhebbers echt kunnen genieten.
4 0
AlexIbarra
Match of the Day blijf ik geweldig vinden, samenvattingen van een minuut of 8 waarin alleen de paar dingen die wél goed gingen mooi in beeld worden gebracht.

Maar een Everton - Brighton of Sheffield Utd - Burnley hoef ik echt niet live te zien.
Van die vier ploegen staat Everton trouwens nog het laagst momenteel.
Vaak is het een foutenfestival en zit je alleen maar te hopen en wachten tot er een goal valt.
0 0
Babangida83
Deze man zie ik graag in de opleiding wat doen. Heeft er verstand van. Ik zeg overigens niet dat hij een goede trainer is, maar zijn kennis en kritische blik, lijken me erg waardevol. Misschien dat er op andere vlakken nog ontwikkeling in zit.
7 0