De Groot noemt benaderen van AZ-jeugdspeler 'zwaktebod'

JesseTH, 15-11-2019 om 20:05, 14021 views, Het Parool |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Jaap de Groot is in zijn column op de website van Het Parool van mening dat Ajax er slecht aan doet door, ondanks het herenakkoord, toch aan te kloppen voor een jeugdspeler van AZ. Niet alleen hamert de journalist op het behouden van weerstand in de Nederlandse eredivisie, ook is hij van mening dat Ajax het aan haar status verplicht is om een dergelijke afspraak in stand te houden.

De Groot noemt de actie van Ajax dan ook een 'zwaktebod'. 'Het past niet bij de status die Ajax nu heeft en waarbij adel verplicht. Zoals in Engeland Manchester United, Liverpool en Manchester City wel aantonen bij het naleven van een gelijksoortige afspraak. Bovendien is AZ een club die, net als Ajax, laat zien dat het onmogelijke toch mogelijk is. Één van de weinige partijen in Nederland die daardoor ook Ajax scherp houdt.'

'Neem de afgelopen week, waarin in vier verschillende leeftijdsgroepen AZ en Ajax tegenover elkaar stonden', onderbouwt De Groot zijn punt nader. 'Met drie overwinningen (onder 12, onder 14 en onder 17) en één gelijkspel (onder 16) bleven de Alkmaarders ongeslagen. Maar in plaats van in de spiegel te kijken (vertoont de opleiding haarscheurtjes?), kiest Ajax voor een simpele oplossing (weghalen van de beste spelers).'

Ajax zou volgens De Groot een probleem enkel verbloemen, niet oplossen. 'Intussen wordt de concurrentie verzwakt, neemt de weerstand in de competities af en worden talenten uiteindelijk minder compleet bij de A-selectie afgeleverd. Als ze daar überhaupt nog aan toekomen, zeker na het signaal dat hoofdcoach Erik ten Hag recentelijk afgaf dat de lat voor de eigen jeugd steeds hoger komt te liggen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ansjo
Dat komt volgens mij alleen maar omdat AZ bv 30 miljoen gaat vragen voor Boadu als Ajax langs komt. Er slagen nogal wat AZ spelers niet een niveau hoger. Als je als AZ speler een carrière voor jezelf aan het uitstippelen bent dan zou ik bij het ondertekenen van een AZ contract altijd een clausule laten opnemen dat je voor een gelimiteerde transfersom weg mag als bv Ajax en PSV langs komen. AZ laat namelijk liever de carrière van zo'n speler vernietigen in het buitenland dan dat ze hem voor een markt conforme prijs verkopen aan bv een Ajax of PSV. Dus als ik Overmars zou zijn zou ik ook zeggen up yours AZ!
0 0
suske
Naar mijn weten voetbalt deze speler inderdaad in de jeugd van AZ maar heeft hij nog geen contract. En daarom vind ik dat het Ajax vrij staat om met hem te praten en hem een contract aan te bieden. Als de Groot wil gaan vergelijken en daarbij de laatste week aan haalt heeft hij gelijk. Maar hij moet er dan ook bij vermelden dat van al deze elftallen categorieën onder 12-13-14-15-16-17-19-20 velen spelers waren uitgenodigd voor oranje en du niet aanwezig waren.
0 0
Jan Doedel
Blijf het grappig vinden dat AZ en ook Feyenoord denken dat ze in dezelfde categorie zitten als Ajax en in mindere mate PSV.
Ajax is op dit moment een stipje aan de horizon voor alle achtervolgers.
Hopen dat Ajax deze voorsprong nooit meer uit handen geeft.
0 0
Ajax27
Hoe dom ik die herenakkoorden ook vind... als je nu over zoveel miljoenen beschikt, de competitie niets meer voorstelt en je meer kwaliteit wil bij de concurrenten. Tjah dan laat ze iig zelf even 1 of 2 jaar genieten van hun eigen jeugd. Dus janet deze kwestie ben ik het wel eens.
0 -1
HStorm
En toen kwam Chelsea of PSG maar zagen een herenakkoord in de Ere en lieten het talent lopen natuurlijk.

De regels gelden voor alle clubs of niet. Vaak genoeg heeft Ajax zich het kaas van het brood laten eten. Nu mogen wij aan tafel maar wel met een maagband die voor de Europese topclubs niet zouden gelden?

Betaal wat meer of internationale eerlijke regels, of in ieder geval betere Europese wetgeving en afspraken. En het is overigens niet aan Ajax om balans te houden. Sterker nog het is juist aan Ajax om absoluut te domineren en je concurrenten zoveel en snel mogelijk uit te schakelen. Misschien goed als Ajax zich uit deze discussie terugtrekt om eerlijk te zijn. KNVB, Fifa moeten maar eens aan het werk met wetten en investeringsfomdsen of zo.
0 0
SilverHaze
Inderdaad. Laat AZ lekker groeien. Koop hun beste A-spelers voor een marktconforme prijs en focus je jeugdscouting op Sparta en het buitenland. Op de lange termijn ben je daar gebaat bij.
1 0
Stuffie60
Onzin! Minimaal 8 Ajax-spelers van Oranje O-17 spelen op dit moment in Brazilië en zijn dus niet beschikbaar voor de competitie. Dan moet je schuiven met jongere spelers.
0 0
AFCA1961
Ik vind het schrijven van Jaap de Groot al jaren een zwaktebod......
1 -5
Babangida83
Alles spot on.
5 -1
Benleiden
Jezus, dat deze man nog mag spreken zeg! Alleen maar omdat ie ghostwriter van JC is geweest. Die man heeft de ballen verstand ervan, en manipuleert alle punten op zó dusdanige manier dat het lijkt alsof ie gelijk heeft.

Kus m’n reet De Groot. Ajax moet gewoon doorgaan op deze manier! We hebben niks met anderen te maken. Ons niveau is niet omhoog gegaan door de andere teams in de competitie, maar door onszelf. De andere ploegen worden straks juist beter doordat wij bij ze in de competitie spelen. Zij plukken de vruchten van ons, wij niet van hen.
0 -3
MosesD
Denk idd dat Ajax wel wat meer in de spiegel mag kijken. Maar bij mijn weten is er wel vaker een zogenaamd herenakkoord geweest en toch bleef Ajax dan spelers van andere clubs halen.
3 0
OpaVerteld
De Groot heeft wel een puntje hoor.
Ben überhaupt al enige tijd niet zo onder de indruk van onze jeugdopleiding.
AZ doet het fantastisch!
5 -1
Caparzo
AZ heeft een fantastische lichting nu, maar daar valt het een keer allemaal in mekaar. Is sinds mensenheugenis dat ze zoveel talenten uit eigen jeugd in één team hadden. Ken de hele AZ geschiedenis niet maar zou zomaar uniek kunnen zijn.

Niet doen alsof ze daar structureel aan de lopende band toptalenten afleveren Jaap. Bovendien, hoe veelbelovend het er deze keer uitziet, zeker dat het ook daadwerkelijk topspelers worden heb je nog niet. Komt nog bij dat Boadu door Ajax is afgewezen dus dat zegt ook nog eens weinig.
2 0
Causio
Alleen maar goed dat AZ ook goed opleidt, goed voor de competitie en verder blijft Ajax hoger op de ladder. Competitie moet verder natuurlijk eindelijk Beneliga worden.
2 -3
DrFootball
Jaap zal toch van zijn grote vriend Cruijff wel geleerd hebben dat de ontwikkeling van spelers belangrijker is dan uitslagen en kampioen worden.
0 -1
Simon1
Lekker belangrijk. Lekker belangrijk...
0 -1
funnymountain
Wat een ouwehoer, die De Groot.
2 -2
BRAMHOUTEN
iedereen vergeet dat er misschien de spelers zelf wel naar Ajax willen. denk toch dat spelers zelf ook ambitie hebben en zelf naar Ajax willen ipv bij az blijven. de jeugdopleiding van Az is prima maar de opleiding bij ajax is gewoon veel beter
2 0
Web
Niet alleen dit
In Buitenland is Ajax zo groot,
Sta je als speler veel hoger aangeschreven dan bij AZ
0 0
Schip
Sorry, maar deels mee eens. Ajax moet er gewoon eerder bij zijn en de jeugdscouting in de jongere categorieën verbeteren. Daar mist men dit soort talenten kennelijk. Een keertje een talent weghalen mag, maar nu is Ajax vaste klant bij AZ. Vind ik slecht voor het imago van Ajax.
3 -3
trodat4030
AZ is ook vaste klant bij de afvallers van Ajax. Vaak halen zij aan het eind vh seizoen meer weggestuurde spelers van Ajax op, dan wij van AZ halen. Maar dáár wordt geen ruchtbaarheid aan gegeven, want dát past niet in het plaatje dat men wil schetsen. Er zit bij Ajax doorgaans meer talent op de bank dan bij de tegenstanders in de basis staat. Het verschil is dat de basisspelers van de tegenstanders zich beter kunnen ontwikkelen dan de bankzitters van Ajax. Je ontwikkelt je nl het beste in wedstrijden. Bij AZ werd Stengs zelfs een jaar in een lager elftal gehouden (met toestemming KNVB overigens) omdat hij fysiek flink achter liep. Stond zodoende nog steeds in de basis en kon zich blijven ontwikkelen, bij Ajax zit je dan dus op de bank en is de ontwikkeling flink minder waardoor je af gaat vallen na verloop van tijd.

Het is ook helemaal niet zo dat een speler van 10 die naar AZ gaat, naar Ajax moet. Als die bij Ajax bankt, is hij op zn 15e nooit zo goed als wanneer hij bij AZ veel speelt. De leercurve is dan gewoon heel erg anders in die 5 tussenliggende jaren.
2 0
Babayaka
Az heeft niet eens een stadion. Zou me daar drukker om maken.
3 -2
Barra
Die vergelijking met Engeland loopt helemaal scheef, aangezien er in Nederland niet alleen door Nederlandse clubs aan spelers getrokken wordt. Vanuit de grote competities en vooral vanuit Engeland scouten ze ook in onze vijver. Dat herenakkoord zou in een groter land en sterkere competitie beter te handhaven zijn, maar Az haalt hun jeugdspelers toch ook weer bij een kleinere club vandaan. Beetje naïeve gedachte in zo'n klein land en relatief kleine vijver om uit te vissen.
1 -1
Meerkoet
Scorebord journalistiek.
Ajax laat in de jeugd vaak spelers spelen die 1 a 2 jaar jonger zijn dan bij de tegenstander.
3 -1
Bennyben
Als ik jeugdspeler van AZ was zou ik niet eens naar Ajax willen wij hebben nu veel te veel geld waardoor een gekochte speler misschien wel eerder de voorkeur krijgt als jeugd daarom snap ik ook niet dat jeugdspelers naar Liverpool, Chelsea, Juventus of barca gaan daar geldt hetzelfde voor ik denk dat je als jeugdspeler nu het beste bij az kan zitten.
4 -2
trodat4030
Onzin. Bij Ajax krijgt de jeugd gewoon de kans om aankopen uit het elftal te spelen. Kristensen werd zelfs verkocht omdat we Nous en Veltman hadden en Dest eraan kwam. Marin zit lekker naast Alvarez op het bankie omdat Donny gewoon in de basis staat. En ja, de Langs, Ekkelenkampen, Eitings en Gravenberchen krijgen niet veel minuten, maar voor hun ontwikkeling is het ook veel beter om 90 min in Jong te spelen dan 10 in 1. Laat die 10 min maar aan Siem, maakt ie zich ook eens nuttig. Zodra Lang, Eiting, Ekkelenkamp en Gravenberch er aan toe zijn om zich in de basis te knokken, krijgen ze hun kansen ook gewoon, maar tot die tijd hebben ze meer aan 90 min KKD dan banken en hopen op 10 min. Verder zijn er nog steeds genoeg spelers die de overstap van AZ naar Ajax gewoon maken. Net zoals AZ naast Utrecht aan de poort staat bij De Toekomst in april/mei om de afvallers van Ajax op te pikken. De hiërarchie is er gewoon nog steeds. En die zal er ook altijd blijven. Dani de Wit werd hier uitgelachen om zn gebrek aan voetballende kwaliteiten, is gewoon basisspeler in Alkmaar (nou ja, Den Haag, haha).
0 -1
Babangida83
Als Siem maar 10 minuten speelt, omdat we die maar aan Siem geven, zodat hij ook eens speelt...laat dat niet juist zien hoe overbodig hij is? Die 10 minuten is voor die jonge pikkies bovendien heel waardevol, al was t maar voor de motivatie. (Als ze t goed doen, dan geef je ze meer tijd).
1 0
trodat4030
Ik ben in principe ook geen voorstander van Siem, maar ik begrijp de afweging om hem in te brengen en geen Lang ofzo als Lang daardoor 90 min moet missen bij Jong. Dat is de afweging die men vaak moet maken en in dát opzicht snap ik wel dat ze Siem brengen.
1 -1
Babangida83
Sorry, maar daar begrijp ik dus werkelijk waar, helemaal niks van. :-) .

Maar misschien komt t omdat ik niet volledig op de hoogte ben van de regels.;-) Ik heb niet begrepen dat als je 10 minuten invalt, in Ajax 1, je niet meer 90 minuten mag spelen bij Jong.

Ik dacht dat t zo was dat je maximaal 25 minuten in Ajax 1 mocht spelen, als je al 90 minuten gemaakt had bij Jong. Misschien eens interessant om die spelregels wat verder op te graven. Heb jij daar zicht op?
0 0
ajaxxcied4life
Ik vind dat Jaap de Groot wel een punt heeft en juist nu het eerste elftal goed presteert is het van belang om kritisch te blijven t.a.v. de jeugdopleiding. En die 60 mln die is gereserveerd voor de verbouwing van De Toekomst is natuurlijk een zeer goede stap in de goede ricbting, echter moet ook inhoudelijk worden gekeken naar of de trainingsmethoden, begeleiding van de jeugdspelers, kennis van de jeugdtrainers enz. up-to-date zijn en steeds worden verbeterd.
4 -3
Babangida83
Zo'n Eiting werd vroeger ook fysiek beter begeleid, waardoor hij makkelijker bij t eerste aanpikte. Dat is ook iets wat nu verwaarloosd wordt.
0 0
AFC34
Een akkoord is iets waar beide partijen mee ingestemd hebben. Geloof dat Ajax tegen dat akkoord was. In voetbal heb je nou eenmaal ladders, wij shoppen bij Az, andere clubs weer bij ons. Topclubs verzwakken ons, wij verzwakken de eredivisie, die clubs weer de jupiler league en ga zo maar door. Waarom zou Ajax hier in godsnaam mee akkoord gaan? Dan schiet je jezelf in de voet. Gezeik altijd..
4 -1
JariJari
Wie?
3 -1
Bocarra
Scorebord journalistiek
2 -1
Rho1980
Precies.... kijk alleen al naar het verschil tussen Jong Ajax en Jong AZ.
0 -1
Web
Naïeve bende is het
Liverpool haalt ze bij Ajax weg
Ajax haalt ze bij AZ weg
En AZ haalt ze bij PEC weg.
De wetten van het voetbal
Ook een speler heeft nog recht van spreken.
Die bepaald zelf wel waar hij wil spelen.
5 -2
GvanderK
Leeft hij nog?
1 -1
Van Reenen
Japie, volgens mij halen veel Engelse clubs jeugdspelers op bij Ajax en Feijenoord. Ook in Spanje zijn ze er niet vies van. Sontje Hansen wordt al door Barca in de gaten gehouden, dus hoezo mag Ajax dat niet van jou? Of schrijf jij jou artikelen voor Het Parool belangeloos?
3 -1
Redrum
Laten we de jeugd maar gewoon beoordelen op het aantal spelers dat de top haalt. Hoeveel door AZ opgeleide spelers zijn er tot nu toe doorgebroken? Leuk dat AZ in de jeugd af en toe een potje wint van Ajax, maar laten we vooral ook even naar de feiten kijken. Ik weet dat feiten niet interessant zijn als je een bepaald beeld wilt vormen, maar feiten liegen niet. De feiten vertellen ons dat AZ in alle wedstrijden die Jaap blaaskaak de Groot aanhaalt een veel ouder elftal op het veld had staan. Knap dat je dan wint, maar het zegt niet heel veel. AZ heeft een goede jeugdopleiding, waarschijnlijk de beste na Ajax, maar AZ heeft bij lange na geen betere opleiding dan Ajax.
4 -2
Lazell
AZ is ook nog niet zo lang bezig met de jeugdopleiding zo goed te maken. Daar beginnen nu de eerste spelers door te breken met Wijndal, Boadu en Stengs. Die kun je nog niet beoordelen op 'aantal dat de top haalt'. Als die zo door gaan en hun spelers voor een Janssen/Jahanbaksz prijs verkopen, halen ze Feyenoord binnen 2 jaar voorgoed in.
0 0
trodat4030
Hm, jij denkt dat AZ pas is gaan opleiden toen het nieuwe complex geopend werd? Die zijn al jaren bezig hoor. Ik volg de jeugd nu een jaar of 7 en ik weet niet beter of AZ is zeer serieus bezig met opleiden.
0 0
Redrum
Bron nummer 3 van Auke Kok bij deze confirmed. Ik had Valentijn Driessen en Mike Verweij al geselecteerd, maar nummer 3 was nog onduidelijk. Nu dus niet meer.
4 -3
Babangida83
Het omgekeerde is eerder waar.
0 0
trodat4030
Gelul, als er íemand in de aars van Johan kroop was het Japie. Die zou, ook al zou hij er vanaf weten, nooit zoiets zeggen. Al is het maar om zn grote held te beschermen.
0 0
Duif63
Jezus, Jaap de Groot bestaat die vent ook nog.
1 -1
Joseph
4 jaar na het vertrek van Jonk zijn we voorbij gestreefd door de opleiding van AZ. Frappant is dat Jonk altijd meer geld wilde voor de jeugdopleiding en er nu besloten wordt 60 miljoen in te pompen. Ajax blijft gelukkig de club met het grootste aanzien, dus de grootste talenten zullen altijd naar Ajax komen.

In tijden van falend beleid op de toekomst, kunnen we gelukkig bij andere clubs shoppen. Daar moet de Groot niet zo moeilijk over doen, AZ is de club die de dubbele prijs vraagt als Ajax aanklopt voor een speler van het eerste. Ajax was bovendien geen voorstander van het akkoord.
2 -7
trodat4030
Wat lul je nou? Die 60 milj is om een nieuw complex te bouwen, niet om in de opleiding te pompen. Zorg nou dat je weet waar je het over hebt.... Jonk kreeg overigens ook gewoon de helft van het bedrag waar hij om vroeg en dat liep niet in de tientallen miljoenen.

De vergelijking slaat helemaal nergens op. En we worden niet voorbij gestreefd omdat AZ een paar jeugdwedstrijden met hun allersterkste teams winnen tegen doorgeschoven teams van Ajax. AZ haalt namelijk alles wát ze doorschuiven (wat véél minder is dan bij Ajax) voor wedstrijden tégen Ajax terug om van Ajax te winnen en zodoende een geslaagd seizoen te hebben, Van alle jeugdelftallen staat er 1(!) team van AZ met minder verliespunten tov Ajax op de ranglijst. Das o19, waar Ajax de laatste 2 wedstrijden verloor omdat er 7 basisspelers op het WK spelen. Dus ga lekker fietsen met je conclusie, want die slaat helemaal nergens op.
0 0
3*stars*3
Az is goed bezig en ik heb respect voor hun beleid en manier waarop het 1e speelt.
Maar laten we ophouden met dat gelul over Az dat Ajax opleiding voorbij is.
Stengs en Boadu zijn geweldige talenten en die Koopmeiners is ook heel goed.
Maar er komen is makkelijker dan blijven.
Laat nou maar 3 Az spelers stap maken naar het buitenland, toppers worden en schitteren in oranje.
Dan hebben ze een goed begin gemaakt.
City heeft afgelopen 5 jaar meer prijzen gepakt dan United.
Maar United blijft een grotere club.
Die 100 jaar haal je niet zo snel in.
0 0
Joseph
Ik vind het absoluut geen gelul, wat ze neerzetten met minder geld en minder talent is gewoon knap en ik durf te zeggen dat ze het op dit moment beter doen met de opleiding. Dat ze ooit het aanzien krijgen van de Toekomst, is nog ver weg. Ik denk dat de vergelijking met CIty en United correct is, Ajax is op dit moment United als het om de opleiding gaat.

Dat Ajax nog steeds de meeste en grootste talenten heeft, is niet bijzonder, AZ kan nooit de jeugd aantrekken die Ajax aan kan trekken. Dat zie je ook in de nationale jeugdelftallen terug.
0 -3
3*stars*3
Dat ze het met minder geld en talent doen is zeker waar.
Heb respect voor die club hoor, zeker als je ziet dat ze overnieuw en op eigen kracht moesten beginnen na gedoe met DSB.

Mijn punt was alleen dat ze Ajax nog niet voorbij zijn gestreefd in opleiden.
Kan ook niet omdat ze nog niet zo lang bezig zijn.
Als dit nog 15/20jaar, jaar in en uit zo doorgaat en Ajax het alleen doet met aankopen en Az met buitencategorie als Stengs en Boadu, ok.
Maar laten we even afwachten.
Fey was volgens veel kenners ook de beste opleiders in NL toch?
Nou, de Clasie, Kongolo, Achabar etc, hebben het niet gemaakt.
Van die generatie heeft alleen De Vrij het eigenlijk gehaald.
Al noem ik Inter niet de absolute top maar ok, daar verschillen meningen over.
0 0
Redrum
In welk opzicht is de opleiding van AZ ons precies voorbij gestreefd dan? Heeft AZ ook onlangs bedragen van 70 miljoen plus gevangen voor jeugdspelers dan of heb ik iets gemist?
2 -1
Joseph
Die 70 miljoen voor de Ligt, komt voort uit de opleiding zoals die na de revolutie is neergezet. De Ligt ging vrij snel na zijn vertrek door naar het eerste. Frenkie komt niet uit de opleiding.

AZ is ons voorbij omdat ze niet de grote talenten hebben die Ajax aan kan trekken en toch winnen van Ajax in de jeugd, daarnaast stromen talenten makkelijk door naar het eerste. Natuurlijk is het niveau van het eerste hoger, maar dat mag je ook verwachten van de opleiding met grotere talenten.
1 -2
Joker
Unuvar speelt die in o17 of o19 zo maar even een appel met peer vergelijking....

Wat was het ook al weer bij de jeugd moet het niet om kampioen schappen draaien maar datgene wat doorstroomt telt.. en genereerde geld ...
1 0