'De wedergeboorte van het allergrootste Ajax'

BadembaBarrie, 14-11-2019 om 13:30, 14613 views, Het Parool |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Henk Spaan is niet karig met zijn cijfers. Regelmatig steekt hij de loftrompet af over spelers en volgt hij dat op met een acht of een negen. Zelden echter is Spaan zo onder de indruk van iemand dat hij een tien uitdeelt, een tien is weggelegd voor hoge uitzonderingsgevallen. Hakim Ziyech is zo'n uitzonderingsgeval. 

In zijn column voor Het Parool trapt Spaan af door te zeggen dat het voetbal uit verschillende decennia niet met elkaar te vergelijken valt. Ajax kende meerdere succesvolle periodes in Europa, met de begin jaren '70 en midden jaren '90 als absolute uitschieters. Nog niet zo lang geleden wensten alle Ajacieden die erbij waren stiekem dat ze terug konden naar die tijden en elke Ajacied die opgroeide met de verhalen uit die tijden, wenste stiekem een aantal jaar eerder geboren te zijn.

Halverwege 2017 mochten Ajacieden al proeven aan een deel van dat succes, toen Ajax onder Peter Bosz doorstootte tot de finale van de Europa League. Eind 2019, zo stelt Spaan, is het wachten en wensen dan eindelijk beloond. 'Na Chelsea uit en Utrecht thuis begin ik ook te geloven in een wedergeboorte van het allergrootste Ajax.'

Denk jij dat Promes scoort en Oranje wint van Noord-Ierland? Zet in en krijg 3,10 keer je inzet terug! 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JordyAjacied
23 jaar geboren in 1995, voor mij het beste Ajax wat ik ooit gezien heb, andere glorie tijden niet mee gemaakt, maar als ik iedereen mag geloven word er weer een niveau aangetikt wat in de buurt komt van toen, sterker nog misschien zijn we nu nog beter omdat we dit nu in de moderne tijd presteren waar het geld heerst en Ajax nog steeds op haar eigen manier te werk gaat.
0 0
Afcascheme015
https://youtu.be/WD8iBV5lXC4
0 0
FissaDeGekste
Ajax speelt dit jaar (weer) als een gerenommeerde topclub. Geen club in Europa wil tegen ons spelen, bijna allemaal zouden we zeer waarschijnlijk uitschakelen in de huidige vorm :)
Dus waarom zouden we dit jaar de CL niet kunnen winnen?
0 0
JohnnyD
Wij gaan hem winnen. Let maar op. Zei ik begin dit jaar al en steeds minder word ik kennelijk voor gek verklaard.
0 0
HStorm
Werd eens.tijd dat hij begon met geloven.
0 0
AnsB
Ik ben oud genoeg om de drie periodes met elkaar te vergelijken, maar dat blijft lastig omdat in die tijd je (als je niet met een seizoenskaart in het stadion zit) de ploeg alleen in samenvattingen en Europese wedstrijden zag spelen.
De overeenkomst is toch wel dat in alle drie de periodes Ajax opzien baarde in het buitenland met hun manier van spelen. Het verschil is misschien dat in de eerste twee periodes het spel van Ajax ook echt vernieuwend was, terwijl TH weliswaar een topcoach is, maar geen vernieuwer. Nog niet in elk geval (maar hij heeft ook minder ervaring, dus wat niet is kan nog komen).

Als ik puur naar het spel kijk, dan vind ik dat in alledrie periodes het spel vaak likkebaardend mooi is/was, maar je kunt pas na deze succesperiode bepalen in hoeverre deze periode vergelijkbaar is. En dan heb ik het niet over prijzen maar over het spel en het - in elk geval - méédoen om de prijzen.
3 0
Causio
Was net te klein voor de Cruijff jaren, bouwjaar 1967, wel veel moois gezien, goeie tijden, hele goeie tijden, maar ook zware jaren natuurlijk, om de ongeveer 20 jaar zijn we heel trots op onze club!
0 0
Bocarra
Mooi op geschreven
0 0
Causio
Iedere 25 jaar bloeit Ajax tot grote hoogten.
1 0
Causio
Michels, Van Gaal en Ten Hag. Cruijff, Litmanen, Zyech.
4 0
ajaxrulesz
ik 95 won ajax de cl. laat ze eerst een europeese prijs winnen voordat we over wedergeboorte gaan hebben!.
2 -16
AlexIbarra
Spaan zegt dat hij Gelooft in een wederGeboorte.
Volgens mij bedoelt hij dus dat we het beste nog niet hebben gezien, de geboorte is immers het begin ergens van.

Als finale EL en halve finale CL het opstapje zijn voor meer, dan heeft hij gelijk.
Als het hierbij blijft en we straks weer nr 30 van Europa zijn. dan uiteraard niet.
1 0
Ajax27
Precies, dit is het begin van wellicht een hele mooie periode. Is dit team in staat om de CL te winnen? Waarom niet? Vorig jaar hebben we ook gezien dat de CL uiteindelijk een toernooi van momenten is waarbij de ploeg die op dat moment in beste vorm steekt en het geluk af en toe mee heeft de meeste kans maakt.
0 0
Causio
Het voetbal is in ieder geval geweldig, een verademing, we horen weer tot de top van Europa en dat was ver uit beeld, missie Cruijff geslaagd, Ten Hag is zeker een vernieuwer, Ajax pakt de Champions League!
1 0
De Stift
Zo'n overbodig zure reactie.
3 0
JohnnyD
Op basis van het artikel vind ik dit bepaalt geen "overbodige zure reactie". Helemaal niet als je het over de wedergeboorte van het allergrootste Ajax hebt. Dan ontkom je niet aan prijzen en die zijn er nog niet. Hoezeer ik ook genoten heb van afgelopen seizoen. Je bent groots als je prijzen wint. Helemaal met de geschiedenis van Ajax. Daarom is Ajax groot geworden. Niet omdat alleen leuk voetbal werd gewaardeerd. Ik snap wel dat er inmiddels een paar generaties zijn die niet weten dat je met Ajax prijzen kunt winnen, maar als je het over de wedergeboorte van het allergrootste Ajax hebt, horen daar simpelweg ook de prijzen bij. En niet het beeld van dat schattige, lieve, getalenteerde clubje die het uiteindelijk als het er op aankomt net niet red.
3 -5
ajaxrulesz
JohnnyD thnx was ook mijn gedachte.
in 95 heeft ajax haar laatste europese prijs gewonnen, bijna 25 jaar geleden niks zuurs aan gewoon een constatering.
1 -1
Labrador
Ik heb alvast mijn Hotel voor de CL geboekt. Als Henk het zegt..
3 -1
Hans Kraay Jr.
Pas maar op hoor met de UEFA, zal je zien als Ajax in de finale staat dat er geen Ajax supporters bij mogen zijn door een vage straf en dat Rocchi de scheidsrechter is.
0 -1
Web
Ik ben de gelukkige die al die teams heb zien spelen, in de Meer en Olympisch stadion.
De legendarische wedstrijd tegen Benfica in de sneeuw thuis verliezen, en dan omdraaien in Portugal, beslissing wedstrijd in Parijs 3-0 winnen, vergeet je nooit weer
Real- Ajax Gerrie Muhren de bal even hoog houden, lekker provoceren , Richard Witschge deed dit in de Kuip. Ajax- Vitesse 12-1 grootste overwinning ooit, weet het jaar niet meer zo, rond 1975 denk ik
Johan scoorde 4 of 5 keer Dick van Dijk scoorde er ook 3 volgens mij
De jaren onder van Gaal, ook heel bijzonder
Zo gek van mijn club dat ik zelfs een transfer heb afgezegd, want ik wilde mij seizoen kaart van Ajax niet missen, elke week met zijn vieren naar ons Ajax, ik bleef lekker op de zaterdag voetballen, ook een behoorlijk niveau toen.
12 0
cantharel
Ik heb waarschijnlijk jouw leeftijd want ik ben ook in Parijs geweest en zat te huilen bij de goal van Johan enkel en alleen omdat juist hij de eerste maakte maar die van Inge Danielson waren even fraai.Onvergetelijke trenreis.
0 0
CS26778uit0341
Je vergeet het Ajax begin jaren 80 tm 1987!
1986: Ajax doelpunt MARCO VAN BASTEN
Mooiste Ajax doelpunt aller tijden!

John Bosman? GERALD VANENBURG,Ronald Koeman? Frank Rijkaard? Robbie de Wit?en nog wat Denen..( Jesper Olsen)
En de memorabele wedstrijd tegen Feyenoord:8-2!!( was je daar ook bij in het olumpisch stadion?

En natuurlijk het mooiste Ajax voetbal ever! Onder Trainer J.C. met een 3-3-4 systeem eigenlijk met een meevoetballende keeper Menzo en voorin? Bassie Bossie combi!??
Marco van Basten in de spits en John Bosman als schaduwspits.

Heel veel doelpunten in de 3 seizoenen onder J.C.( volgens mij is er een record nog steeds in 1986 of 1987)... helaas geen enkele titel!
Wel 2 of 3 keer KNVB beker en als hoogtepunt in 1987 de Europacup 2 met een schitterende John Bosman goal gescoord door..Marco van Basten!

P.s. inderdaad onder trainer Johan Cruijff geen landskampioenschap maar met dat jonge grut wel het Mooiste Aanvallende voetbal gespeeld van die tijd! met als bekroning 2 of 3 keer de beker( Den Haag werdt weggespeeld!) En met als toetje dus de Europacup 2 in Athene
De halve finale was het spectatulairs van Allemaal! Met een hoofdrol voor..JOHN BOSMAN! en 1 hele goede voorzet?? Van Marco Van Basten
Dat had Cruijfffie toen goed gezien! Om Bassie en Bossie soms samen te laten spelen!!!

IK DENK JUIST DOORDAT BASSIE MOEST CONCURREREN MET BOSSIE HIJ EEN NOG BETERE SPITS IS GEWORDEN EN MEDE DAARDOOR EEN SUPER TRANSFER KON MAKEN NAAR MILAN ...DANKZIJ...J.C. ALS TRAINER
0 0
AmSTERdamzuid
Heerlijk dat er ook oudjes zoals wij op het forum zitten , mooie tijden ,geweldige herinneringen. ben 44 mijn 2e wedstrijd in de meer was omhaal van basten tegen den bosch .
0 0
JohnnyD
Ik heb ook nog een sneeuwwedstrijd meegemaakt met Ajax die mij bijstaat. Wim Jansen een ijsbal vol op zijn oog in De Kuip. In Ajax shirt dan wel te verstaan. Ik was er bij als kleine dreumes en had het koud. Echt koud.
2 0
Web
Klopt.
Johan was toen de trainer, die had Wim Jansen naar Ajax gehaald
Was een van zijn beste vrienden, dat Jaar kwam ook Leo van Veen naar Ajax.
Ronald Spelbos ook in die periode.
0 0
CS26778uit0341
RUUD GEELS KOPBAL???????????? TEGEN?????
dankzij ruud geels kreeg ajax later Ruud Geels 2( JOHN BOSMAN)
0 0
RuffRhythim
Richard Witschge deed dat in de ArenA hoor ;-)
1 0
Web
Klopt, dat was in de Arena
0 0
sucre
ook ja, maar Gerrie was de 1e
1 0
sucre
laat maar.. in Arena inderdaad!
0 0
Schip
Mooi ouwe! Ik heb het gouden Ajax nooit zien spelen, wel het piepjonge Ajax van de generatie Bassie, Schip, Vaantje, Rijkaard, Olsen (een van mijn favorieten), De Wit, Silooy etc.

Jaren 90 zo intensief meegemaakt: wekelijks in de Meer, af en toe de uitstap naar het Olympisch, veel te weinig feestvieren op het Leidseplein, omdat dat poenige PSV vaak aan het langste eind trok.

Maar als er wat te vieren was, dan was het gelijk ook jackpot met de EC II, Uefa cup, CL, Wereldbeker...

We hadden vorig jaar die vermaledijde finale moeten halen. Liverpool stond stijf van de stress en Ajax had al eens een finale gespeeld. Ik vind dat mensen nu snel te hoog van de toren blazen, waarbij zelfs wordt opgegeven van het feit dat we 1-4 voorstonden bij Chelsea. WTF. Sinds wanneer is het des Ajax om je op zulke momentopnames te beroepen...

Pas als AJax weer de kwartfinale haalt, gaat het de goede kant op. Neres moet weer op niveau komen, achterin moet er body en lengte bij. We zijn er echt nog niet. Als je tegen een sof aanloopt, kun je zelfs overwintering op de buik schrijven.

Ik geniet enorm van de positie die Ajax heeft verworven / heroverd. En dat puur op eigen kracht. Maar we hebben nog niets tastbaars behalve pegels.
1 -2
CS26778uit0341
JE VERGEET BOSSIE!!!
zonder hem geen finale in 1987 Athene!
En Bassie was eigenlijk al geblesseerd aan zijn enkel en kon eigenlijk niet eens spelen... Volgens de dokter van Johan C was er weinig aan de hand en moest hij maar spelen met de spuit..resulteerde in een Johnny Bosman goal in de finale...maker...Marco van Basten
0 0
Web
Je noemt er een paar
Jesper Olsen, wat een heerlijke linksbuiten, en wat te denken van Rob de Wit, dat stifje tegen Hongarije, om nooit te vergeten, voor de liefhebbers kijk even op YouTube
0 0
Rentokill
Respect! Bij mij Begon het pas in de jaren 80/ Eerste wedstrijd als jochie Ajax Feijenoord: 8-2 in OS. Gelukkig toch Cruijff als speler gezien (bij de verkeerde club, maar toch)...
2 0
AmSTERdamzuid
Dat was ook mijn 1e wedstrijd :)
0 0
Web
Dat was de wedstrijd die Johan bij Feyenoord speelde, heeft mij best zeer gedaan 1983 volgens mij?
Johan in een Feyenoord shirt niet leuk
Hij maakte ze persoonlijk kampioen, Stanley Brad werd linksbuiten moest het vieze werk voor Cruijff opknappen, Hoekstra kon er niets van, moest zo nodig in Oranje. Johan legde ze op de stropdas bij hem. Een jaar was hij goed, door Johan
Thijs Libregts was de trainer, had niets te vertellen, Johan maakte de opstelling
Toen Johan dat jaar er op weer wegging ( gelukkig ) zakte het weer helemaal in elkaar daar
1 0
Simpelishetmoeilijkst
Ook ik ben een van de ouderen hier, die al dat prachtige ven de 1970’s heeft meegemaakt, en ze vaak zag spelen, waaronder de finale in ?de Kuip van 1972, en de vernedering van Bayern in 1973. Daarna verliet ik Nederland, en in 1995 was er nog geen internet, zoals nu, en die periode heb ik moeten missen, maar tegenwoordig zie ik wedstrijden van Ajax weer af en toe op de televisie hier in Amerika, en dat is enorm genieten iedere keer. Gelukkig ben ik niet de enig oudere fwn hier.
4 0
Web
Die finale in de Kuip was tegen Inter 2-0 in 1972
Het kon niet mooier de Europacup 1 Finale in de Kuip spelen.
0 0
Gerard36
en in 1972 won ajax ook de k.n.v.b beker in de kuip tegenf.c den haag en werd feijenoord vernederd met 1- 5.wat een feesten waren dat in de kuip en ik was er 3 keer bij, wat een jaar
0 0
Web
Heerlijke tijd was het
Het succes bij de vijand spelen in de kuip.
0 0
Leprechaun
Eerst maar intens hopen dat we niet de dupe worden van de scheidsrechterlijke dwalingen in het tweeluik met Chelsea en dat we 'gewoon' de poule doorkomen.
4 0
Rentokill
Als we niet doorkomen (wat ik me niet kan voorstellen) weet iedereen hoe dat kwam. Als Chelsea door komt, weet ook iedereen hoe dat kwam. Die hadden eigenlijk nu op 1 punt moeten staan..
1 -1