'Laat Erik ten Hag de nieuwe richtlijn zijn'

BartVeenstra, 14-11-2019 om 10:00, 8551 views, Het Parool |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Als het aan Menno Pot ligt, komt er - als Erik ten Hag vertrekt bij Ajax - een nieuwe Erik ten Hag aan het roer als trainer van Ajax. De journalist van Het Parool is in zijn column lovend over de trainer Ten Hag en zou graag zien dat de lijn van de trainer doorgetrokken wordt in Amsterdam.

Ten Hag staat volgens Duitse media in de belangstelling van Bayern München, terwijl Algemeen Dagblad-journalist Freek Jansen van nog meer clubs interesse verwacht. Kortom, een vertrek van Ten Hag is niet ondenkbaar, zo beseft ook Pot. 'Als hij gaat, hoop ik dat Ajax een nieuwe Erik ten Hag zoekt', schrijft hij in Het Parool. 'Een man die zijn wijsheid niet bij Ajax opdeed, maar elders. Een man die ­termen gebruikt die we niet kennen. Die niets aan het ­toeval overlaat. Die zich niet te goed voelde voor de schoolbankjes, maar juist extra onderricht wenste: stage hier, stage daar, lezen, studeren.'

Daarnaast hoopt Pot ook dat Ajax een man binnenhaalt die 'schijt' heeft aan het old boys network binnen Ajax. 'Die de spelletjes van de wandelgangen weigert te ­spelen. Die De Telegraaf niet voedt. Een autonome denker, die het nooit over het verleden heeft, maar alleen over nu. Nooit meer iemand die van zichzelf denkt dat hij een goede ruiter is, omdat hij ooit een goed paard was. Laat Erik ten Hag de nieuwe richtlijn zijn', besluit hij.

Denk jij dat Promes scoort en Oranje wint van Noord-Ierland? Zet in en krijg 3,10 keer je inzet terug! 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trainerdv
Ben toch altijd benieuwd hoe ze tot de beslissing gekomen zijn. Keizer en Bergkamp werden eigenlijk uit het niets op straat geflikkerd. Het resultaat is fenomenaal. Van een gewoon, redelijk Ajax gingen we echt naar een enorm niveau van Europese top. Als Sar en Overmars diezelfde denkwijze weer kunnen toepassen na Ten Hag dan zie ik het wel weer goedkomen.
1 0
waayop
Dat komt niet alleen door Ten Hag maar ook door investeren in ervaren spelers en het optrekken van het salarisplafond.
0 0
RusselWestbrook
De nieuwe richtlijn is sinds het vertrek van de Boer maar één ding:

De beste man moet zo kaal zijn als een biljartbal.
2 -1
Web
Ten Hag vervangen zal nog een hele kluif worden voor Ajax
Maar dat dachten ze ook met Bosz, even een tussendoortje van Keizer pakte niet goed uit, wat ik overigens heel jammer vind voor Keizer, denk maar eens aan Nouri. Niet makkelijk
Als Bosz niet de biezen had gepakt, hadden wij misschien wel nooit Ten Hag gehad?
Zo zie je maar weer, voetbal hangt van toevalligheden in elkaar
1 -1
geDaante
Keizer speelde met Jong Ajax, etc. natuurlijk.
0 -1
geDaante
Keizer had het veel beter gedaan wanneer hij niet met een staf te maken had waar hij zijn oren naar moest laten hangen, en dan met name Spijkerman, die naar eigen zeggen nog behoudender dacht dan Frank de Boer.

Spijkerman speelde met Jong Ajax zéér goed voetbal, zette het spel van Jonk en Cruijff daarin door, nog veel beter voetbal dan Ten Hag nu speelt, al is dat natuurlijk niet vergelijkbaar door het verschil in niveau, maar het type voetbal was beter; vrijwel geen (kansloze) voorzetten, vrijwel geen lange ballen, vrijwel alleen maar combinatiespel van achteruit en uitgespeelde kansen creëren.

Bosz was onder meer weg omdat de staf hem beperkte en van hem eiste anders te trainen en minder aanvallend te spelen. Bosz deed moeilijk en dus moest ie maar weg, en kwam vriendje en onervaren man zonder naam Keizer erbij, die meer als marionet gebruikt kon worden.
0 0
Web
Bosz is zelf opgestapt, was rond de wedstrijd bij Schalke nog super enthousiast over Ajax, maakte zelfs grapjes van, of ze moeten mij niet meer willen
Bosz had de toezegging dat hij buiten Kruzen ook Maas me mocht nemen
Spijkerman zou zelfs naar Jong Ajax gaan, gewoon onzin geDaante
Hij is niet te vertrouwen, de trein Dortmund kwam langs
Zeg dit dan gewoon, maar niet over de rug van anderen spelen
Hij heeft zelfs tegen de spelers gezegd, blijf aub , wij zijn met wat moois bezig.
Tot grote verbazing van Onana, die leest in de vakantie dat meneertje zelf opstapt is, ik keek er niet van op, dat is Bosz
1 0
Web
Zo makkelijk
Keizer had de pech met Nouri, en dat hij er maar zo in moest stappen
Omdat Bosz de boel in de steek liet
Vraag dat maar eens aan Onana
1 0
Bocarra
Als ik nog terug denk aan al die Erik ten Hag haters hier.... zijn accent, woord keuze, manier van praten, uiterlijk, afkomst. Alles werd belachelijk gemaakt. Nu knijpen al die haters de billen tegen elkaar omdat ze bang zijn dat ten Hag ons gaat verlaten.
6 0
geDaante
Al schaar ik mij niet onder de Erik ten Hag haters.
0 0
Web
Nou?????
Wel zijn voetbal in ieder geval
Als het hele land en Europa onder de indruk is
Heb je dan nooit, zou ik het wel goed zien?
0 0
geDaante
Nee hoor, doet het goed maar ben er nog steeds geen fan van. Voorin loopt het lekker doordat de spelers daar alle vrijheid krijgen, maar het spel van achteruit en het onder druk uit voetballen blijft onderbelicht en niet goed genoeg.

Voorin ook nog wel teveel voorzetten, achterin nog te vaak de lange bal. Ook vaak te weinig tot geen druk, achteruitlopen. Pas tegen Utrecht laatst werd er langere tijd drukgezet.

Ajax had twee keer van Chelsea kunnen winnen, makkelijk zelfs, bij logischere keuzes, zoals Van de Beek al veel eerder op het middenveld zetten ten koste van Alvarez. Sowieso Alvarez op het middenveld zetten was belachelijk. Dat, en het gebrek aan echt drukzetten heeft je de winst tegen Chelsea thuis gekost.
0 0
AnsB
Ik ben het met je kritiekpunten niet oneens, maar ik vind ze zo 'sec'. Zo zwart-wit. Want je gaat er inderdaad aan voorbij dat het steeds weer een nieuw proces is.
- Zo is er is nauwelijks voorbereiding mogelijk door die vroege CL-voorrondes, en sowieso wordt de kalender steeds voller, waardoor er ook tussentijds nauwelijks tijd is om te trainen om iets in te slijpen.
- Des te moeilijker is het dat er dan een nieuw middenveld moet worden samengesteld, temeer sprake was van late instroom en blessures (Van de Beek).
- Dat Veltman basisspeler zou blíjven (in het centrum) had niemand verwacht, waarschijnlijk TH ook niet, en dat heeft een tijd lang de opbouw van achteruit bemoeilijkt. Maar ik zie hem duidelijk progressie maken op dat vlak.
- Zoals TH zelf al voorspelde zijn we nu pas in de fase gekomen dat je vanuit een redelijk vaste opstelling gaat spelen en dat er steeds meer finetuning komt.

En daar komen dan nog een paar andere factoren bij.
- Het voortdurend hoog druk zetten kost enorm veel kracht, en Ajax is nog steeds in de positie dat er enorm veel wedstrijden worden gespeeld en dat de basis weliswaar breder is geworden, maar er niet zo maar gewisseld/gerouleerd kan worden.
- Een jongen als Dest doet het goed maar moet ook nog veel leren. Ook dat was een factor waardoor het van achteruit onder druk uit voetballen moeilijker werd. Nu Mazraoui weer speelt is dat ook weer eenvoudiger.
- Het aantal voorzetten is volgens mij al sterk verminderd en ik vind het sowieso niet verboden. Soms is het gewoon wél functioneel, al was het maar voor de variatie en het bemoeilijken van het verdedigen.
0 0
ETM
Alsof gaat het om een soort computerspel. Of om een formule waarin alleen even de juiste variabelen ingevuld moeten worden.
Je gaat totaal voorbij aan de tot stand koming van een opstelling. Aan het organisme dat een elftal ook is en waar de trainer sturing aan moet geven..
Manier van voetballen in jeugd en in ajax1 is niet zomaar langs dezelfde lat te leggen. Dat erken je in een bijzin, maar eigenlijk erken je dat niet. Tal van factoren maken verschil.
Het heeft een reden dat eerst Alvarez speelde en nu Donny. Dat is niet zomaar een kwestie van voorkeur van type speler. Dat Donny meer voetballend vermogen heeft dat ontgaat jouw buurman niet en ook Ten Hag niet. En het is ook niet zomaar een kwestie van 'lef' of 'visie'. Vorig seizoen speelde Ten Hag met 3 pure voetballers op het middenveld.

De kans dat Keizer het beter had gedaan dan Ten Hag is niet heel groot. Bosz ook niet. En dat zeg ik als iemand die onder aan de streep meer heeft met Bosz dan van met Ten Hag. Maar Ajax is onder Ten Hag zich simpel weg echt gaan meten met de Europese top. Met de waarden waar Ajax voor staat zijn, als je het wilt zien, heel behoorlijk vertegenwoordigd. Ajax is misschien de meest aanvallende ploeg van Europa en zeker relatief. Als je dan onderwel aankoopbeleid, het jeugdbeleid en de trainer telkens afdoet als niet des Ajax dan is dat heel ongeloofwaardig. want het strookt niet met de realiteit.
2 0
Web
Zondag ook gekeken?
Ik heb heel veel van Ajax gezien, zelfs de jaren van Cruijff en Keizer ( live )
Vaak betere teams dan dit team 50 jaar alles gezien ( buiten mijn ziekte )
Maar in de competitie de beste eerste helft ooit van Ajax, met veel mindere spelers dan in de gouden jaren, maakt voor mij Ten Hag nog groter
Jij staat stil in de tijd, blijft angstvallig vasthouden aan je concept, is alweer ouderwets. Guardiola heeft Johan zijn tactiek ook allang weer overtroffen
Ten Hag is een van de betere trainers in Europa

Makkelijk van Chesea winnen, hadden ze ook gedaan in Engeland
Maar???????????? Weet je nog, hoe het liep?
1 0
Web
Zo is het
Als er weer eens een persconferentie was met Ten Hag, dan ging het los hier, omdat Ten Hag nou eenmaal geen prater is, en ook nog eens met een accent.
En als je het dan voor hem opneemt, krijg je gekste dingen toe gewenst.
Boeit mij niet
Ajax heeft goud on huis met Ten Hag
1 -1
14AJAX14
Rijkaard ide ideale kandidaat met goede assistenten (wil evt nu wel omdat Ajax nu veel potentie heeft), Luis Enrique vind ik ook een goede optie, spreekt alleen geen NL.

Liefste houden we Ten Hag natuurlijk, Ajax heeft hem op het wereldtoneel gezet dus in ieder geval 10 miljoen per contractjaar aftikken voor Bayern en anders mogen ze lekker verder kijken...
1 0
Joseph
Waar heeft Rijkaard dat gezegd?
0 0
AnsB
Eens met het laatste deel van zijn betoog (niets aan toeval overlaten, en bijscholing). Het eerste deel (een trainer uit de Ajaxschool) is veel te zwart-wit. Kwaliteit, daar gaat het om: visie, analytisch/tactisch sterk, een teamplayer/teamsmeder, doordachte trainingsmethodiek, sterke persoonlijkheid, etc.
Persoonlijk houd ik het meest van echte vakidioten. Dan doel ik op types als Ten Hag, Slot, Guardiola, Klopp, Tuchel. Trainers die veel nadenken over het spelletje en goed op de hoogte zijn van ontwikkelingen elders.
0 0
Montana
Zou lache zijn als Guardiola het rustiger aan wilt doen en trainer wilt worden van en club in een kleiner land, minder pers maar wel goed voetbal.

Of als Luis Enrique weer denkt: "laat ik weer een 'rustig' beginnen".
1 -1
Babangida83
Wat Guardiola betreft zou t zeker kunnen zijn dat hij graag een aantal jaar bij de club wil werken waar Cruijff vandaan komt. Zeker niet onmogelijk. Het proberen waard, in ieder geval.

Net zoals het terughalen van Suárez volgend jaar.
0 0
geDaante
Dat laatste alsjeblieft niet, al dat gebikkel. Is een zwakke schakel in het combinatiespel, ook bij Barca.
0 0
Babangida83
Ik weet wat je bedoelt bij Ajax. Maar vond juist dat hij bij Barça flinke stappen gemaakt heeft daarin. Verder kun je zijn klasse, passie en ervaring super goed gebruiken natuurlijk. Even er vanuit gaande dat Ziyech verkast, he, want anders hebben we te veel oudjes die moeten spelen.
0 0
Joseph
Belangrijkste is wat het beste paard van stal en uitstekende ruiter Cruijff al zei: investeren in de jeugdopleiding en alleen aankopen doen als die de basis sterker maken.

De beste Pot vergeet dat de basis van het voetballende succes licht bij een jongen die gewoon uit het Cruijff hoekje komt: Peter Bosz. Ohja en Guardiola is een groot voorbeeld geweest van ten Hag. Oeps, ook Cruijff.
2 -1
Cruyffie
Ach die Menno Pot, vetklep en cruyff-hater. Hij bespaart kosten noch moeite om te laten zien dat niet Cruyff, maar ‘anderen’ verantwoordelijk zijn voor het huidige Ajax-succes. Schrijft er zelfs een heel boek over. Nonsens natuurlijk. Cruyff blijft de visionair (qua voetbalvisie) en grondlegger van het huidige succes. Ten Hag en Overmars spelen in dit succes uiteraard ook een (extreem) grote rol. Maar de visie van Cruyff staat nog steeds fier overeind, hoe graag mensen het ook anders zien. Combinatievoetbal, hoge druk, focus op intelligentie en techniek boven kracht en fysiek, voetballers op het middenveld, bewegende mensen zonder bal; allemaal Cruyffiaans. En zelfs de ‘verhoging van salarisplafond’ - waar media idioot genoeg alle succes aan toeschrijven - was Cruyff niet op tegen: hij wilde in slechte tijden de begroting op orde hebben, maar zei ook (en in zijn boeken letterlijk) dat ‘uitzonderlijke voetballers uitzonderlijk betaald moeten krijgen’.

Wat overigens niets af doet aan de waarde van Ten Hag en Overmars voor Ajax; ze verdienen allemaal extreem veel credits.
8 -1
Web
Cruijff leverde Vanenbug in voor Wouters, omdat het elftal evenwicht miste
Vanenburg misschien wel een van de beste technische voetballers ooit?
Heb het allemaal gevolg al 50 jaar, niet alles zwart wit zien
Voor de rest kan ik met je mee gaan.
0 0
Babangida83
Ten Hag blijft Ten Hag natuurlijk, maar hij refereert veel aan Guardiola wanneer het gaat om aspecten in zijn trainingen. En van Guardiola weten we allemaal dat hij de grootste fan van Cruijff is. Indirect is Ten Hag dus ook geïnspireerd door de ideeën van Cruijff. Iedereen heeft er zo zijn eigen sausje aan gegeven en Ten Hag zegt t nooit zo, maar t is natuurlijk wel zo.
0 0
Web
Mee eens
1 0
Schip
Hear hear.

De grootste successen en echte vernieuwing die andere internationale topclubs en coaches hebben geïnspireerd en zelfs gevormd, zijn altijd nog van pure insiders als MIchels en Van Gaal geweest.

Geen enkele reden om aan te nemen dat zulke trainerstalenten niet vanuit Ajax zelf kunnen komen. En ook Jonk had zijn blik al naar de buitenwereld gericht, om innovatie in de opleiding te brengen.

Ik zie ook niets nieuws, ik zie aanvallend voetbal met vleugels, voetballende verdedigers, pressie en combinatievoetbal. Dat zijn pijlers van de hollandse school. Dat TH lof verdient voor het spel maakt dat niet anders. Ik vind Overmars en Sar daar net zo verantwoordelijk voor trouwens, gelet op gedurfde keuzes voor salaris, transfers, behoud van spelers etc.
3 -1
Web
De credits zijn voor heel veel mensen binnen de organisatie, heel veel hebben hier aan mee gewerkt, natuurlijk is Johan de man die het in beweging heeft gezet, is ook de enigste die dit op die manier kan doen
0 0
fanforeffer
Vind hem maar.........
0 0