Column: De Jong kan in huidige rol van waarde zijn

ThijsZwagerman, 22-09-2019 om 15:25, 6833 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Veel mensen vinden het onbegrijpelijk dat Siem de Jong dit seizoen voor Ajax speelt. De voormalig aanvoerder is over zijn hoogtepunt heen en is niet meer van het niveau dat Ajax vandaag de dag moet nastreven, zijn veelgehoorde argumenten. Toch denk ik dat De Jong dit seizoen van waarde kan zijn voor Ajax.

Om dat te kunnen begrijpen, moeten we een klein stukje terug in de tijd. In de zomer van 2017 wordt De Jong aan het einde van de transfermarkt overgenomen van Newcastle United. Ajax betaalt twee miljoen euro voor het terughalen van de middenvelder, die in 2014 nog voor negen miljoen euro de omgekeerde weg bewandelde. In het seizoen van zijn terugkeer fungeert De Jong voornamelijk als wisselspeler. In de minuten die hij als invaller krijgt, doet hij het echter naar behoren. Net als een jaar eerder, op huurbasis bij PSV, toont De Jong aan als invaller van waarde te kunnen zijn met enkele belangrijke doelpunten. 

Het ziet er echter niet naar uit dat hij in het seizoen 2018/2019 wél op een basisplaats kan rekenen bij Ajax. Daarom kiest hij in de zomer van 2018 voor speeltijd en verkast hij op huurbasis naar Sydney FC. In Australië loopt men, mits fit, met hem weg en heeft hij met zes doelpunten en vijf assists een aanzienlijk aandeel in de landstitel van Sydney FC. Deze zomer keert De Jong vervolgens terug bij Ajax. Trainer Erik ten Hag heeft een mooie rol voor hem in petto en dat begrijp ik wel.

In de voorbereiding op het huidige seizoen staat de middenvelder door fysieke ongemakken echter enkele weken buitenspel, waardoor De Jong een groot gedeelte van het voorseizoen mist en niet beschikbaar is tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen. Eenmaal fit wordt hem door Ten Hag desalniettemin een mooi plaatje voorgeschoteld. De oefenmeester ziet De Jong als stand-in voor de positie van aanvallende middenvelder, een speler die iets kan forceren wanneer het voetballend gezien niet lekker loopt bij Ajax. Dat lijkt mij een logische rol voor De Jong. Met zijn inzicht, gevoel voor het kiezen van de juiste positie in het vijandelijke strafschopgebied en zijn kopkracht bezit hij namelijk de belangrijkste kwaliteiten die in deze rol gevraagd worden. Dat De Jong dankzij deze kwaliteiten altijd een doelpunt kan maken, heeft hij de laatste jaren als invaller bij zowel PSV als Ajax bewezen. 

Dat er in de publieke opinie zo negatief gedaan wordt over De Jong, verbaast mij dan ook. Ook ik zie hem dit seizoen zeker niet uitgroeien tot basisspeler, want daarvoor is de concurrentie om hem heen simpelweg te groot. Maar als het met Donny van de Beek of Quincy Promes op ’10 in de basis niet loopt en Ajax met nog tien minuten op de klok iets moet forceren, dan is het heel erg fijn om De Jong te kunnen brengen. Ajax heeft veel spelers die op techniek of met creativiteit iets bijdragen, maar de genoemde kwaliteiten van De Jong beheerst eigenlijk alleen Van de Beek. Ook Dani de Wit bezit deze kwaliteiten, maar na zijn vertrek naar AZ, vind ik het logisch dat De Jong nu als stand-in voor de aanvallende middenvelder wordt gebruikt. Ajax heeft simpelweg geen andere spelers met deze kwaliteiten. Of dat De Jong beter maakt dan Noa Lang of Jurgen Ekkelenkamp? Nee, maar hij bezit wel de specifieke kwaliteiten die voor de gevraagde rol noodzakelijk zijn. 

Siem de Jong kan dit seizoen als invaller van waarde zijn voor Ajax.

Het argument dat hij talenten in de weg zou zitten, geloof ik dan ook niet. Eén van de stokpaardjes van Ten Hag is dat je speeltijd niet krijgt, maar moet verdienen. Als een talent als Lang of Ekkelenkamp meer recht heeft op speeltijd in Ajax 1 dan De Jong, dan zal dat talent door Ten Hag dus eerder gebracht worden dan de routinier. In principe wordt De Jong bovendien alleen gebracht zodra er iets geforceerd moet worden. Afgelopen weekend was dit tegen sc Heerenveen natuurlijk niet het geval, maar toen verklaarde Ten Hag het brengen van De Jong mede met het feit dat de routinier niet meer in Jong Ajax mag uitkomen. Hij moet dus wedstrijdfit geraken door (oefen)wedstrijden van Ajax 1. Ajax - sc Heerenveen is daar met een tussenstand van 4-1 een mooie gelegenheid voor. Op momenten dat er meer op het spel staat, maar er niets geforceerd hoeft te worden (zoals afgelopen dinsdag tegen Lille), houdt Ten Hag vast aan zijn stokpaardje dat je speeltijd moet verdienen en laat hij Lang en Ekkelenkamp beiden invallen. Klaarblijkelijk, en naar mijn mening terecht, staan Lang en Ekkelenkamp normaliter dus hoger in de pikorde dan De Jong.

De 30-jarige De Jong zit de eigen jeugd zodoende niet in de weg. Ik denk zelfs dat hij ervoor kan zorgen dat talenten zich beter gaan ontwikkelen. Siem schikt zich namelijk moeiteloos in zijn rol als wisselspeler (omdat dit vanaf het eerste moment helder gecommuniceerd is) en probeert jonge talenten met al zijn ervaring te helpen. ‘Op de training praat je met elkaar, zeker met de jongens die op dezelfde positie staan. Die jonge jongens moeten het in de toekomst voor ons gaan doen. Ik probeer hen op training ook zo goed mogelijk te helpen. Dat zal ook mijn rol een beetje zijn’, zegt hij daar zelf over. Dat De Jong vorige week vrijdag na afloop van de training samen met Naci Ünüvar gaat oefenen op afronden, laat zien dat hij echt met de jongelingen bezig is.

Dat De Jong in zijn huidige rol absoluut van waarde kan zijn voor Ajax, staat voor mij dus vast. Een basisspeler gaat hij dit seizoen niet worden en de eigen talenten zit hij niet in de weg. Maar als er iets geforceerd moet worden, is het goed om De Jong achter de hand te hebben. Sommige situaties vragen namelijk om zijn kwaliteiten. Specifieke kwaliteiten waarmee er iets geforceerd kan worden. Wellicht dat die kwaliteiten zondag op bezoek bij PSV zelfs van pas moeten komen. Al is het voor de Ajacieden te hopen dat er in Eindhoven niets geforceerd hoeft te worden en dat Ajax zich op overtuigende wijze naar de overwinning voetbalt in het Philips Stadion. 

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PetrusKeizer
Ajax is geen liefdadigheidsinstelling. Als Siem niet mee kan op trainingen en iedereen zou zien dat hij niet mee kan, doet ten Hag niks (meer) met Siem. Als ten Hag hem op de bank zet en Siem op momenten invalt, heeft ten Hag op basis van voldoende informatie (fitheid, hoe doet hij t in de partijtjes op de trainingen, enz) geoordeeld dat Siem voor hem nog bruikbaar is. Ik ga daar als simpele fan, die op afstand zit, niet aan twijfelen. Mijn uitgangspunt: ten Hag weet wat-ie doet.
0 0
Bazenvan95
Er wordt gedaan alsof hij er niets van kan, terwijl hij blijkbaar belangrijk was in Australie, nou schat ik dat de eredivisie op de top en subtop na qua niveau dat gemiddeld niet veel ontloopt. Ook kan je hem pas beoordelen na een groter aantal minuten.
Hij is gewoon in het middenveld wat Huntelaar is in de aanval. Een ervaren geheim wapen, die nog iets kan forceren.. denk dat je daar blij mee moet zijn. De jaren dat we alleen maar teerde op doorstromend talent, werden we of halfbakken wijze kampioen (2011-2014), die zakte als het er om ging in de CL als collectief door het ijs, op die incidenten tegen Man City (2012) en Barca (2013) na. Nu staan er ook oudere en meer ervaren spelers in het veld, die het tempo+fysiek van de PL en Spanje kennen, wees blij dat je die ervaring ook op de bank hebt.
0 -1
10Sneijder10
Hij loopt er op dit moment dan ook daadwerkelijk bij alsof hij in een kartonnen rol vastzit.
1 0
MichelBoerebach
Aardige jongen, die ooit belangrijk was voor Ajax. Verder niet. Hoeft niet afgebrand te worden.
5 0
Cupmetgroteoren
Ja hij kan van waarde zijn maar dat vind ik allemaal niet meer genoeg om bij Ajax 1 te mogen spelen. De Jong moet lekker naar een andere eredivisieclub gaan waar hij kan afbouwen.
1 -5
DrD3k
zou jij ook moeten doen. Lekker afbouwen bij een ander club.
1 0
sabastiann
Hou toch op
Ze willen toch dat Ajax een top club is
Dan kan dit echt niet meer
Ook niet op de bank
2 -4
Joseph
Ik zou nog eerder Tagliafico naar voren schuiven dan de Jong, met zijn kwaliteiten is dat nog te onderbouwen. De kwaliteiten die de jong toegedicht worden stammen uit een tijd dat Siem nog fit was. De Siem in zijn top tijd, zou ook nu op de bank zitten en af moeten wachten of hij er 10 minuten in mag..
2 -5
Whazzza
Je kunt het ermee eens zijn of niet, maar in ieder geval onderbouwd
1 0
Rentokill
Siem de Jong is de voetbal opa van Vd Beek en Davey Klaassen is zijn zoon. De jongere generatie werd telkens n stuk beter.
1 -1
ram
Niet helemaal want De Wit is het kleine broertje van Donny ;)

Maar ergens klopt deze column wel: Siem zou eventueel als extra breekijzer kunnen dienen achter Huntelaar. En hij kan wat betekenen voor jonge spelers.

Voor dat laatste hebben we zat ervaren spelers. Voor het sportieve gedeelte vraag ik mij af: hoe vaak komt het voor én is het echt nodig om hem te brengen als extra extra breekijzer als je Klaas ook al hebt? En is het niet beter om dan een extra voetballer neer te zetten die Klaas (of een ander) kan bedienen?

Persoonlijk denk ik dat het beter was geweest als Siem met De Graafschap was geruild voor een aardige jeugdspeler ofzo. Ik denk dat alle partijen daar meer aan hadden gehad. Al had Ajax dan misschien een groot deel van het salaris van Siem moeten blijven betalen... Dus misschien kun je hem er dan inderdaad maar beter bijhouden. Financieel maakt het weinig uit.

Dus ja... moeilijk verhaal. In ieder geval hoop ik gewoon dat Siem de jeugd beter maakt. Misschien kan ie vast een soort jeugdtrainer worden. En verder gewoon dit clubicoon steunen.
1 0
Babangida83
Weet nog dat er uit bij De Graafschap iets geforceerd moest worden en toen Van der Hoorn erin kwam voor Milik. Ik geloof daar niet zo in. Ik denk dat je dan veel beter een extra spits (Traore) of een extra dribbelaar (Lang) kunt brengen. Die moeten dan wel die bepaalde kwaliteiten bezitten. Maar Ten Hag wilde zelfs Botman behouden. Die wil gewoon iedereen behouden en dat zorgt dat de jeugd die het goed doet, gewoon minder kansen krijgt, omdat dit soort spelers ook ritme of motivatie nodig hebben. Als extra coach zie ik wel wat in Siem.
1 -5
Saanchez
Helemaal mee eens! Dat gebash op de Jong is nergens voor nodig en in dit artikel staat keurig omschreven waarom. Gewoon een nuttige back-up waar onze talenten ook een hoop van kunnen leren.
7 0
Wimmel
Mooi artikel, mee eens!
5 0
behangdelul
Prima stuk en zo sta ik er ook in. Ook bijzonder asociaal hoeveel hoon deze held moet ontvangen hier
5 0
Cupmetgroteoren
Hij wordt gewoon beoordeeld op zijn kwaliteiten, net als Promes. Die zijn ver ondermaats. Voegt voetballend niks toe aan Ajax. Het is juist belachelijk dat hij beoordeeld zou moeten worden op de gunfactor.
0 -6
Jari_held
Hij wordt niet beoordeeld maar veroordeeld en uitgefloten. Ongekend voor een speler uit de eigen jeugd die ons meerdere keren kampioen heeft gemaakt
2 0