Pot: 'Ajax-succes kunnen beschouwen als verrassing'

BVeenstra, 12-09-2019 om 09:20, 7611 views, Het Parool |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

De verwachtingen zijn na de plek in de halve finales van de Champions League in het vorige seizoen hoog rondom Ajax, maar Menno Pot - columnist van Het Parool - tempert in zijn column in de donderdageditie van de krant die verwachtingen. Hij wil vooral verrast worden door mogelijk aangenaam Ajax-succes in Europa.

De journalist refereert daarbij naar het seizoen 1994/1995 toen Ajax voor het laatst de Champions League won. 'We hadden geen idee waar Ajax precies stond. We dáchten wel dat de ploeg vrij goed was, maar hoe Ajax zich zou houden tegen de titelverdediger uit Italië (AC Milan, red.) moest nog maar blijken.'

Pot schrijft dat Ajax toen een 'kleine, wat morsige club' was en Amsterdam had destijds bijna 150.000 inwoners minder dan nu. 'En er vertrokken er elk jaar meer dan erbij komen. De stad was een beetje shabby, maar Ajax bleek dus steengoed te zijn, al raakten we daar pas in de loop van het seizoen echt van overtuigd: de doorweekte doelpunten van Ronald de Boer en Jari ­Litmanen tegen Milan waren nog onvoldoende bewijs.'

De columnist geeft toe dat het nu haast onmogelijk is om blanco aan een Champions League-seizoen te beginnen. 'Maar ik denk wel dat die houding Ajax toen geholpen heeft. Ik probeer hem daarom elk jaar weer op te roepen, óók dinsdag tegen Lille', schrijft Pot. 'Ajax-succes kunnen beschouwen als een aangename verrassing; dat erfenisje uit 1994 koester en verzorg ik sindsdien als een fragiel plantje. Ik heb er vorig seizoen nog verrekt veel plezier van gehad.'

Schrijf je nu nog in voor de Ajax Showtime subleague!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FissaDeGekste
Ik vind het vooral een nogal arrogante houding dat iedereen 'nu meer succes verwacht, zeker met zo'n loting'.
Persoonlijk vind ik het een prachtige loting, maar echt geen makkelijke hoor. Ajax is namelijk een best bijzondere ploeg met een zeer dominante speelstijl, maar ze zijn (dat is het gekke) verreweg het beste in de omschakeling, pure wereldklasse dan.

Neemt niet weg dat ik vorig jaar tegen Luik al riep dat we de kwartfinale gingen halen, dus bij deze opnieuw ;-)
0 0
ReinBurg
Juventus roept zelfs dat ze de CL willen winnen.....nou die zijn niet beter dan Ajax hoor en zeker niet als de Ligt reserve blijft.
0 0
oudzuid2
met deze loting en het succes van vorig jaar ga je automatisch meer succes verwachten, maar ik laat me gewoon verrassen. Ten Hag heeft de puzzel nog niet opgelost en het loopt nog niet zoals vorgi seizoen, maar Ajax doet het in Europese wedstrijden altijd boven verwachting goed, knokt altijd net wat meer, dus ik hoop op een mooie pot dinsdag
1 0
Liam
Menno was anti Johan tijdens revolutie. Ik vergeet dat nooit.
4 -1
godenzonenssuper
Meneer zat in een obscuur voetbalshowtje op Youtube samen met de gefrustreerde David Endt Cruijff af te branden een dag na diens overlijden.
0 0
Juichtoon
Ook dit stukje getuigt daar een beetje van. Succes als een verrassing zien. Beetje zoals de Belgen met het schaatsen meedoen, maat dat is natuurlijk niet echt een gedachte waar je groot en succesvol mee wordt.
0 -1
Liam
Is niet eerlijk en een typische Ajacied die denkt des Ajax te denken maar in feite niet weet wat dat is. Tijdens de revolutie niet voor Johan kiezen maar zogenaamd 'relativerend in het midden gaan zitten' getuigt hiervan. Maar wel daarna gaan lopen zwetsen als Ajax Real Madrid van de mat veegt en net doen alsof hij weet waar Ajax voor staat. En dan bedoel ik het des-Ajax van Johan Cruijff. Niet het Ajax van Louis van Gaal, Hennie Henrichs, Michael van Praag cs.
0 0
ram
Kom op.. had jij het verwacht dan of er serieus rekening media gehouden? Nee? Dan is het een verrassing.

Als Real, Barca, City of Juve de finale halen is dat geen verrassing. Ons succes was een verrassing. Niks mis mee.
2 0
SilverHaze
Dat is het mooie aan Ajax. Je weet van tevoren nooit precies hoe goed spelers daadwerkelijk zijn, omdat ze voor het eerst op dit podium acteren. Ik denk dat de meesten wel dachten dat Frenkie wel eens een wereldspeler kon worden, maar echt zeker weten doe je nooit. Uiteindelijk bleek het team van 95 vol met topvoetballers te zitten en is Frenkie eigenlijk al vanaf het begin 1 van de beste middenvelders ter wereld. Niemand, inclusief supporters, kan zoiets van tevoren precies inschatten, waardoor er een enorm verassingselement aan de ploeg zit.

De Cruijff visie van jeugdopleiding als kernwaarde is niet alleen de enige strategie voor kapitaalarme clubs om uberhaupt met de top mee te doen, maar ook nog eens een succesformule. Echter de grootste bedreiging, alsmede oorzaak nummer 1 van het verval van Ajax Psv en Feyenoord begin deze eeuw, is de toegenomen transferactiviteit van jeugdspelers. Het beleid staat en valt met het gegeven dat jeugdspelers de volledige opleiding doorlopen en fuore maken in Ajax 1. Daar kan naar mijn idee nog heel veel winst in behaald worden.
2 0
Libero
Ben het wel met je eens, maar om dat te bereiken zal toch eerst de wetgeving aangepast moeten worden. Juist op die zeer beïnvloedbare leeftijd worden er elders gouden bergen beloofd en staat Ajax voorlopig vrij machteloos.
Een jaar eerder kunnen contracteren zou ontzettend veel uitmaken.
Los daarvan: Boek je de komende jaren meer Europees succes, mét het gebruik van eigen jeugd, kan er ook meer aan jeugdcontracten besteed worden, verhoogt het het perspectief voor die jonge gasten en zullen ze veel meer geneigd zijn om te blijven.
1 0
FSideMaluku
Fair Play zou meer een issue moeten zijn, ja. Juist daarom had Ajax directe plaatsing verdiend, mijns inziens.
0 0
Pheadrus
Als we dinsdag winnen is dat de eerste stap om de 3e plaats veilig te stellen.
2 0
Redrum
We roepen het al vanaf het begin van het seizoen: ga dit seizoen niet vergelijken met vorig jaar en verwacht zeker niet hetzelfde. Afgelopen seizoen was uniek en zal nog jarenlang gekoesterd worden. Dit jaar is het doel hetzelfde als vorig jaar aan het begin: CL groepsfase halen en voor overwintering gaan. Alles daarna is eigenlijk bonus. Daarnaast natuurlijk kampioen worden en de beker pakken. Tot nu toe staan we er in vergelijking met vorig jaar eigenlijk beter voor, aangezien we nu niet achter psv staan in de competitie. Overwintering in deze CL-poule is gewoon realistisch, maar geen zekerheid. Kortom, we gaan het allemaal zien. Als we kampioen worden en overwinteren ben ik sowieso weer dik tevreden.
2 0
Rentokill
Ze zijn zich bij de UEFA toen rot geschrokken. Dáár was de CL niet voor uitgevonden. Dat moest de CL juist uitsluiten: Clubs uit kleine landen waar geen geld mee te verdienen was moesten er door de poulefases uitgefilterd worden. Dat is daarna redelijk gelukt. Alleen Porto-Monaco hebben toen als kleine-landen-clubs nog in de finale gestaan.
0 0
henwildie
Na 17 jaar seizoenkaarthouder leer je verwachtingen wel temperen. Elk seizoen staat op zichzelf, en begin altijd weer op 0. Dat we uberhaubt CL spelen is weer geweldig, verder zien we wel. Carpe diem
6 0
Koningtoto
Ik heb geleerd dat het beste is zonder verwachtingen een seizoen in te gaan als supporter. Natuurlijk hoop je op de schaal, de beker en Europees succes, maar als je het gaat verwachten valt het vaak vies tegen. Voor nu verwacht ik niet dat Ajax hetzelfde gaat presteren als vorig seizoen. Dat is bijna onmogelijk, omdat het elftal gewoon nog niet staat. Aan de andere kant, vind ik het elftal wel soepeler draaien dan begin vorig seizoen, maar stabiel is het allerminst. Deze CL groep is moeilijk in te schatten. Valencia staat in brand, Chelsea is niet meer wat het geweest is en Lille, ik zou bij God niet weten wat die kunnen eerlijk gezegd. Ik ben blij als we overwinteren in de CL, volgende week van psv winnen en Vitesse dit weekend psv over de knie legt. Dat zijn voor nu de dingen waar ik hoop, zodat ik heel misschien wat verwachtingen ga ontwikkelen.
3 0
Libero
Chelsea was wel heer en meester in de EL vorig seizoen en heeft nu zo te zien met Mount een goudhaantje erbij..
Valencia staat weliswaar in de fik, maar dat zegt niet altijd iets over de prestaties van de ploeg.
Lille verwacht ik eigenlijk niet zo heel veel van; hebben een paar sleutelspelers zoals Pépé verkocht en het zou me niet verbazen als het een vergelijkbare situatie oplevert als Monaco na verkoop van o.a. Mbappe.
Ajax heeft daarentegen natuurlijk ook twee van de beste spelers verkocht en inderdaad is de balans nog niet overtuigend gevonden.
Lille thuis gaat een hoop duidelijk maken; best gaar dat er toch een man of drie niet topfit is en de interlandperiode heeft natuurlijk ook wel wat gevergd van onze internationals.
1 0
Ajaxxxisdebeste
1995 staat in mijn geheugen gegrift.
2019 was een geweldig CL seizoen, maar zonder die cup zal je altijd afvragen wat als Schone die bal gewoon wegtrapt en Onana niet zo overdreven tijd zat te trekken, wat als... Liverpool - Ajax was de echt finale geweest.
2 0
Redrum
Dat wat als gevoel zal altijd blijven ja. Ik denk alleen niet dat we de finale gewonnen hadden. De zenuwen zouden bij ons te groot zijn geweest en Liverpool was vorig jaar een hele vervelende ploeg om tegen te voetballen.
0 0
Schip
Ik denk niet dat we Liverpool zouden hebben gepakt hoor. Maar tegen Spurs hadden we er niet uit mogen vliegen. Zeker niet als je een geslepen Juve twee keer tactisch weet te verslaan. En een finale zou toch een betere bekroning zijn geweest. Spurs had daar niets te zoeken.

En leuk verhaal van die Pot, maar wat bedoelt hij nou? Dat als we niets verwachten, ook deze ploeg kan verrassen? Dat denk ik namelijk niet. Ik hoop alleen wel dat we weer goed, compact aanvallend voetbal te zien krijgen en dat het echte Ajax weer zijn kop opsteekt in de groepsfase. Niet dat Ajax een jaartje te zien was en dan niet meer.

Overwinteren zou heerlijk zijn. En that's it. Dan heb je weer een prachtig seizoen CL gehad met echt Ajax voetbal. Alles meer is denk ik weinig realistisch.
0 0
Libero
Was dat vorig jaar niet hetzelfde? Bij mij wel tenminste. Hopelijk overwinteren en heel misschien de kwartfinale halen. Meer verwachten was niet realistisch. Prima, verwachten we niet meer en als het wel gebeurt worden we aangenaam verrast. En da's dus wat 'die Pot' bedoelt.
1 0
Koningtoto
Je vergeet de EL finale. En het jaar erop is alles kapot gegaan door het drama met Abdelhak Nouri. Dat jaar, wat in ieder opzicht gitzwart was, is compleet kapot gegaan door die trieste dag in Oostenrijk. De hele club was er kapot van, de supporters waren er kapot van, dat seizoen was gewoon niet te redden. En het is typisch dat dat seizoen wordt gebruikt als de schande van Ajax in de media. Het eerste seizoen geen Europees, buiten het staafincident. Heeft bij mij enorm veel kwaad bloed gezet jegens de media en figuren hier.
1 0