'Ajax blijft commercieel een dwerg'

GinoHaverkamp, 20-08-2019 om 18:50, 20371 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax heeft dankzij de succesvolle Champions League-campagne van vorig seizoen enorm aan populariteit gewonnen, maar volgens Voetbal International mag dat niet verward worden met commercieel succes. De club blijft volgens het blad een commerciële dwerg.

De club opende vorig jaar een kantoor in New York, gezichten van Ajax-spelers pronkten op billboards op Times Square en in allerlei continenten werden samenwerkingsverbanden gesloten met voetbalclubs. In juli werd bekend dat Budweiser, een wereldberoemd biermerk uit de Verenigde Staten, Ajax ging sponsoren. Die sponsoring klinkt volgens VI unieker dan die is. Budweiser zit bij hetzelfde bedrijf als Jupiler, dat al sponsor was in de Johan Cruijff ArenA.

'Het is sinds kort strategie van het in Leuven gevestigde bedrijf om Bud nu ook in Europa aan de man te gaan brengen. In de Johan Cruijff Arena, waar op de supportersomlopen overigens al sinds jaar en dag Heineken wordt geschonken, worden daarom nu in skyboxen en in sponsorruimten de Jupiler-logo’s vervangen door Budweiser-logo’s. In feite gaat het om een opgewaardeerd sponsorcontract met een bedrijf waarmee de Amsterdammers al jaren samenwerken.' Het verhaal ligt volgens het medium dus wat genuanceerder dan wat wordt gesuggereerd.

'Een mondiaal merk in uitstraling, maar niet in geld'

Alhoewel Ajax dankzij het goede Champions League-seizoen bakken met geld heeft verdiend en zodoende een grote voorsprong heeft op Nederlandse concurrenten, blijft het een 'commerciële dwerg'. Het financiële succes van de club is erg afhankelijk van UEFA-gelden. 'Dat komt niet zozeer door Ajax, maar vooral door de markt waarin de landskampioen opereert. Waar een twintigtal topclubs daadwerkelijk zijn uitgegroeid tot wereldmerken die worden gevraagd voor alle vriendschappelijke toernooien en van Alaska tot Australië honderden miljoenen aan sponsordeals en uitzendrechten verdienen, blijft Ajax afhankelijk van zijn thuismarkt.

Waar Ajax in 2010 zo'n 35 miljoen verdiende aan inkomsten uit sponsoring en merchandise, was dat in 2018 al 45 miljoen euro. VI: 'Hartstikke netjes natuurlijk, zeker als je het vergelijkt met PSV (22 miljoen), maar internationaal stelt het weinig voor als je nagaat dat de superclubs afgelopen zomer alleen met deelname aan een wereldwijd uitgezonden oefentoernooi al twintig miljoen ophaalden.'

Denk jij dat Klaas-Jan Huntelaar een kopgoal scoort op bezoek bij APOEL? Zet in en krijg 10 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
aniet
Zouden ze gewacht hebben op een moment waarop het ff niet meezit om dit gebral te publiceren
ze zaten er zo vaak naast afgelopen seizoen en negatief schrijven zit in het dna van dit al jaren op retour zijnde blad
0 0
Cupmetgroteoren
VI is misschien wel het slechtst gerunde blad van Nederland. Alles wat Derksen had opgebouwd breken ze af. Naamsbekendheid, exposure, bekende gezichten. Ik zie amateurfilms voorbij komen met één of andere tiener/nobody zonder charisma als commentator. Dan heb je er niet veel van begrepen.
0 0
Koekepeer
Sinds jaar en dag Heineken? Dat hebben ze dan jarenlang in Grolschbekers geserveerd? ;)
0 0
B.dykstra
Luister als je een beetje slim bent.dan lees je DAT blad toch niet.het is maar katte en zeiken ,net als die zeiksnor op tv
1 -4
Linkspoot
Gelukkig bepaal ik zelf wat ik kijk en lees!
2 -1
Champy
De sponsordeals zullen wel moeten stijgen om het gebrek aan TV-geld te compenseren.
Stiekem hoop je toch dat de sportieve prestaties blijven duren zodat we hoofdsponsoren vinden die een veelvoud meer betalen dan Ziggo en Adidas.
0 0
Cello
Ik vind het een beetje 'open deuren' stukje van VI. Met een licht negatieve ondertoon. Het gaat te goed in Amsterdam en men is te positief klaarblijkelijk, dus moet er tegenwicht aan geboden worden....en ja als je zoekt zul je het vinden, kwa commercie. Tuurlijk. Moet je het niet op nationaal niveau belichten (al doen ze het op het eind wel), want dan blijft het positief, maar vooral op internationaal niveau vergelijken. En dan stelt het ineens weinig meer voor. Tsjah.

En dat Ajax die Uefa gelden nodig heeft....natuurlijk. Maar de top-20-clubs hebben het ook nodig, misschien procentueel gezien minder dan Ajax, maar toch....
En dan verlekkerd half NL aan de mogelijke 40 mio die plaatsing alleen al oplevert.....bij de buren gaat het om nog veel meer geld uit de tv-pot, omdat zij uit landen komen, waar er ook heel veel meer geld mbt tvrechten gestort worden, want zo is het ook nog eens een keer.

Wij zijn niet alleen een klein land, commercieel gezien, maar we zijn ook nog een land, waar iedereen op zn achterste benen staat als er betaald moet worden om voetbal te zien, laat staan als abo's enkele euro's omhoog gaan. En wees eerlijk....als we daar al om klagen, moeten we niet raar opkijken dat we heel ver achterop lopen. En dan zullen de tv-gelden in NL (als iedereen een abo zou nemen) geen giga verschil maken met landen als Engeland, Duitsland en Spanje....maar alle "kleine" beetjes helpen. Vraag dat maar aan de clubs die min of meer hun bestaansrecht ontlenen aan de huidige tv-inkomsten.
2 0
Tonymacaroni
Veel reclame- en tv-gelden ontvangen is heel iets anders dan rijk zijn als club:

https://www.quotenet.nl/sport/a28726884/deze-britse-kredietverstrekker-is-de-machtige-spil-in-de-miljardenbusiness-van-de-voetbalwereld/
2 0
mgtow
Ik ken het bedrijf niet maar achtergrondinfo is altijd interessant. Dank voor het delen.
0 0
GvanderK
Commercieel misschien een dwerg, qua club een reus. Ajax hoort bij de beste allertijden, deze club is echt speciaal. Niet een club lukte het om vanuit de voorrondes de halve finale te bereiken, alleen Ajax kan zoiets vanuit het niets.
3 0
Cello
Hoeveel clubs zijn er, die historisch gezien, alle prijzen in de prijzenkast hebben staan, die er maar mogelijk te winnen zijn èn die er toe doen.
CL/EC1-Europese Supercup-EC2-EL/EC3-Wereldbeker?

Ik weet dat Ajax alle prijzen heeft gewonnen in het verleden. Ik dacht Juventus en Barcelona ook en dan is er geloof ik nog een Engelse club..thats it.
Vanuit historisch perspectief zijn en blijven we altijd één van de grootste clubs die er is en zijn geweest. Dat gaat nooit meer weg!.
1 0
Frank1978
Precies! En noem mij eens een andere club die spelers als Cruijff, van Basten en Bergkamp voort heeft gebracht. Het spel van Barcelona onder Guardiola was uiteindelijk ook gebaseerd op het Ajax spel. Ajax is om zoveel redenen uniek in de wereld en als die maximaal drie buitenlanders regel er was gebleven, hadden we na '95 nog meer Europacups gewonnen.
0 0
Frank1978
Toen Ajax in 1995 de CL won, waren wij in financieel opzicht ook een dwerg vergeleken met de zogenaamde topclubs in Europa. We speelden toen de meeste thuiswedstrijden nog in de Meer met een relatief kleine capaciteit en toch werden we de beste van Europa en later de beste van de wereld. Dit is nu net een van de dingen die Ajax zo mooi en bijzonder maken, uniek in de wereld durf ik te zeggen. Natuurlijk is het tegenwoordig lastiger geworden, maar de afgelopen jaren hebben aangetoond dat het nog steeds kan, heel erg ver komen in Europa en waarom zouden we in de (nabije) toekomst niet ook een keer een EC kunnen winnen, als we op de ingeslagen weg doorgaan? Hoe dan ook, Ajax is misschien niet de rijkste club van de wereld, maar wel de mooiste... :-)
5 0
Cupmetgroteoren
Onzin. Toen Ajax de CL won hadden ze een begroting van 50 miljoen gulden en Bayern een begroting van bijna 100 miljoen gulden. Nu is de begroting van Bayern 700 miljoen euro en die van Ajax 120 miljoen euro. Dat zijn wel ff andere cijfers dan toen hè.
1 -2
MosesD
Nou, dat klopt volgens mij niet helemaal. Toen Ajax de CL won werkte men met een begroting van 28 miljoen gulden, Bayern met een begroting van meer dan 100 miljoen gulden. De verschillen zijn groter geworden, maar ook toen was het verschil substantieel.
1 -1
Ajaxhart
Commercieel een dwerg? Misschien, maar sportief een topclub!
Beter zo dan andersom.
3 0
Piejotter
Als je net niet bij de 20 " superclubs" zit zoals VI dit omschrijft dan ben je volgens hun een " dwerg " Hoe noem je dan al die clubs die minder financiëel succesvol zijn dan Ajax ? Schaam je voor dit stukje schrijven V.I.
2 -1
Knalpot
embryo's
0 0
Lazell
Las laatst een artikel over de spreiding van omzetten op VI. Komt erop neer dat de rijkste paar clubs meer verdienen als de rest van Europa. Als je het op die manier bekijkt, is iedereen een dwerg tov de top 20. Zeker als je het vergelijkt met de top van de top, budgetten van 700 miljoen en meer, tov een ruime 100 miljoen voor ons.

Ten opzicht van iemand die 5 tot 7x zo groot is als jou, ben je toch wel een dwerg, ofniet? Dat de rest nog kleiner is, doet daar niks aan af imo.
3 0
ajaxdordtt
Alles is relatief idd.
1 0
jaripettersson
Absoluut
1 0
3*stars*3
Weet niet welke VI journalist dit stukje heeft geschreven.
Maar meneer probeert een heleboel te bagatelliseren.
Voor een NL club, haalt Ajax echt megabedragen binnen.
Kijk alleen verschil tussen sponsorbedragen tussen Ajax en grootste concurrent PSV.
In vergelijking met de absolute topclubs is het natuurlijk een schijntje maar die clubs komen ook uit de toplanden en zijn verzekerd van een CL plek, bij een top-4 klassering.
Leuk en aardig dat teams 20mil ophalen met zo’n oefentoernooi maar Ajax zou waarschijnlijk ook meedoen, als het niet in de 2e kwalificatieronde moet starten.
Dag dat Ajax selectie op vliegtuig stapte naar Thessaloniki, sprongen de Barca spelers op de vliegtuig, richting Miami voor een oefentoernooi...
4 -1
Lazell
Laatste zin van het artikel overgeslagen?
1 -1
3*stars*3
Nope.
0 -1
mgtow
Wel een dwerg met een groeistuip en een 17-tal clubs die de poten onder je stoel vandaan zagen.
0 0
Bjorn
Dat we niet op kunnen tegen de grote 20 clubs commercieel gezien is geen nieuws. Dat lezen we ieder jaar weer. We moeten het op onze eigen creatieve manier doen.
2 0
GeleenAjax
Wat een zaagstuk weer zeg! Wat hadden ze dan verwacht?! Ajax komt nog steeds uit het nietige Nederland. Het is niet dat we opeens een club zijn uit een grote competitie of zo...
2 -1
Lazell
En dat is precies wat ze hier zeggen. Ajax verdient leuk, maar valt in het niets bij andere clubs. Wat VVV is qua commerciële waarde ten opzichte van ons, zijn wij ten opzichte van Real Madrid.

Goed dat ze dit belichten. Zijn genoeg mensen die dom lopen te blèren dat Ajax toch wel geld genoeg heeft.
2 0
Schip
Ik zou het niet anders willen.

Als Ajax echt rijk zou worden, zouden we een nieuw Real worden. Schijt aan mensen, alleen maar kopen. En veel fans zouden er dronken achteraan hollen.

Onze uitdaging moet zijn om het via een uitstekende opleiding, inventieve scouting en een agressieve speelwijze competitief te zijn.

Zo Maduro, eat your heart out bij deze open door.
1 0
Santiago
Ik had nu al een hekel aan de hoop succes supporters die opeens op ons afkwamen. Iedereen vond Ajax opeens geweldig. Waar waren ze in 2017 toen Rosenborg ons elimineerde?
2 0
Restored
Mensen die bij de huldiging vragen hoe die speler op het podium heet, rot op joh
0 0
mgtow
Of gasten die zich identificeren als hooligan en als je dan vraagt hoe de trainer heet. "Euhhhhh"

Man man man.
0 0
Mokum1012
Wanneer Ajax zich kwalificeert voor de CL zonder kwalificatiewedstrijden en/of play offs, dan zouden ze kunnen deelnemen aan die oefentoernooien. Wellicht volgend seizoen.
2 0