'Hij is gewend om een lopende middenvelder te zijn'

GinoHaverkamp, 18-08-2019 om 20:20, 8843 views, Ziggo Sport |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Razvan Marin weet nog niet zijn stempel te drukken op het spel van Ajax, maar analist Aad de Mos heeft er vertrouwen in de dat de nieuwbakken Ajacied zich op kan werken tot een belangrijke pion in het team van trainer Erik ten Hag. 'Hij is een goede speler, geloof me', zegt hij in het Ziggo Sport-programma Rondo

Dat Ajax nog niet helemaal draait zoals eerst, komt volgens De Mos ook door het veranderde middenveld. 'Je had vroeger Schöne, nu staat Blind daar. Donny staat op rechts, Marin ook.' Hij stelt dat de Roemeen nog moet wennen aan het spel bij Ajax. 'Hij is gewend om een lopende middenvelder te zijn die veel scoort. Hij heeft zijn draait nog niet gevonden. Die finesses heeft hij nog niet. Dat heeft tijd nodig.'

De oud-trainer van de Amsterdammers verwacht dat Marin snel belangrijk kan zijn voor Ajax. 'Dat gaat hij in september oppikken. Hij is een goede speler, geloof me.' Mede door de onwennigheid van Marin valt het middenveld van Ajax volgens De Mos uit in 'twee blokken'. 'Daar zit de bottleneck.'

De Mos klaar met Tadic-variant

De 72-jarige analist is daarnaast geen fan van de Ajax-opstelling met Dusan Tadic in de spits. Het verrassingseffect daarvan is verdwenen, zo stelt hij. 'PAOK is er ook niet van onder druk geraakt', onderbouwt hij. 'Ik zou zeggen: stop met die flauwekul. Je hebt goals nodig, zet Huntelaar erin.'

Collega-analist Jan van Halst, die begin deze eeuw bij Ajax speelde, is het daar niet mee eens. 'Hij is daar toch heel effectief in geweest? Begin vorig seizoen draaide Ajax niet, totdat Tadic in de spits kwam.'

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Joseph
Je moet die Marin ook gewoon op links zetten en Blind op 6, is allemaal heel logisch. Donny op rechts is ook beter, die kan veel meer betrokken worden bij het voetbal.

Ik denk dat juist de wisseling van Tadic naar Huntelaar zo moeilijk is voor een tegenstander, dat zou ik zo laten. Ik zou kijken of je Traore minuten kan geven tegen het rechter rijtje eredivisie, ook dan kun ke Huntelaar nog het laatste half uur brengen om de verdediging gek te maken.

Huntelaar als basisspeler kan ook, maar zou hem fit houden voor die half uurtjes knallen!
0 0
Ferd
‘Je hebt goals nodig’. 9 goals van Tadic in de laatste 6 competitiewedstrijden Aadje
2 0
ETM
Over Marin heeft hij gelijk. Maar dat wisten Ten Hag en Ajax neem ik aan ook.

Wat hij over Tadic zegt slaat nagenoeg helemaal nergens op. Het succes van Tadic is niet een 'verrassingseffect' Het succes van Tadic is dat de drie andere aanvallers moeilijker te verdedigen worden.
Daarnaast is de kans dat Tadic zelf scoort dikwijls aanwezig. Hij beheerst het maken van doelpunten namelijk ruim boven gemiddeld.
0 0
Hagmag
Ik heb hem gezien tegen VVV. Zat tegen het veld aan. Had goed zicht op hem. Het is een grijze muis. Niet één echt geniale bal van zijn voet kwam. Martinez gaf de ene na de andere, zo subtiel en op maat. Marin is een grijze muis c.q. miskoop.
1 -4
PetrusKeizer
lach om Hagmag mag
0 0
JariHeijden
Zullen we hem anders even de kans geven ipv al af te schrijven? Tjonge...
Ik weet niet of je het Belgische voetbal gevolgd hebt, maar daar liet ie toch hele aardige dingen zien. Sommige spelers staan er sneller dan anderen. Sommigen moeten langer wennen.
0 0
Wereld
Het is idd te zien dat hij meer een type V/D Beek / Gudelj / Klaassen is, maar ik moet zeggen dat hij tegen VVV (oké, VVV) in balbezit al beter speelde (minder balverlies, goede korte passes).

In verdedigend opzicht blijft het echter een gatenkaas in combinatie met Blind.
Marin komt echter zeker nog van pas dit seizoen en vooral na dit seizoen als Donny vertrokken is.
0 0
RedFeather
Ik snap werkelijk niet dat iedereen die jongen de hand boven het hoofd houdt. Hij heeft in al zijn wedstrijden onvoldoendes gespeeld. En afgelopen wedstrijd is hij weer hoofdschuldige aan de tegentreffer.
Dit is een waardeloze voetballer en het zit er ook echt niet in.
1 -3
ETM
Dit klopt echt voor geen meter. Marin was niet hoofdschuldige aan de tegentreffer. Moet dat echt uitgelegd worden?
1 0
PetrusKeizer
je zou kunnen denken: 'dat moet'. Echter, tijdverspilling als t mensen betreft die niet willen begrijpen.
0 0
arigold
Het is wachten op een juist moment om Traoré te brengen, helaas komen er alleen maar (op papier) lastige potjes aan.
0 0
Babayaka
tadic in de spits is inderdaad wel klaar. Zoveel brengt dat nou ook niet .
en tadic is geen spits, hij speelt nu als een soort pantelic. en kan soms een balletje terug leggen, maar veld goals maakt ie niet, alleen vanaf de stip.
0 -1
ram
Aad heeft natuurlijk helemaal gelijk wat betreft Marin.

Een groot aantal mensen hier noemde hem de opvolger van Frenkie... Zoals ik al eerder heb aangegeven: ik zien nogal een toename van trollen, Tokkies en/of onwetenden op deze site.

Marin is totaal geen opvolger van Frenkie. Hij heeft heel weinig van Frenkie. Marin is box-to-box. Hij is een type Donny. Eén van de grootste problemen van de huidige selectie is eigenlijk, gek genoeg, dat Donny er nog is.

Uiteraard wil ik écht graag dat Donny blijft. Maar daardoor is Marin eigenlijk een beetje overbodig. Ik geloof in een middenveld met 3 types waarbij punt naar voren of naar achter mij (meestal) niet heel veel uitmaakt. Ik geloof in middenveld met één creatieve speler, één loper en één controleur. Er zit natuurlijk veel overlap in die rollen. Zo had Frenkie een soort controleursrol en is hij natuurlijk zeer creatief.

Ik mis in het huidige basismiddenveld een creatieve man. Ik vind Donny en Marin lopers en Daley is een controleur. Daar zijn tal van oplossingen voor natuurlijk. En misschien kan Marin gewoon creatiever gaan spelen waardoor het probleem beperkt wordt. Maar er moet wel iets gebeuren. Of misschien is dat niet eens héél erg noodzakelijk omdat Ziyech veel creativiteit brengt. Maar het kan wel een probleem blijven als het middenveld op deze manier blijft 'lopen'.
1 0
geDaante
Wil je dwingend en op de helft van de tegenstander spelen, op basis van balbezit, opbouwen en combinatiespel, moet die loper alleen wel veel meer zijn dan een loper, net als Van de Beek moet hij ook goed aan de bal zijn, en dus geen type Siem de Jong, Til, of Klaassen, en dat lopen moet dan veel gedoseerder, en ook moet hij in de opbouwfase altijd aanspeelbaar zijn.

Vind ik.
2 0
ram
Ja, vind ik in principe ook.

En dat geldt ook voor de controleur. Dat kom 'vroeger' best een pure sloper zijn (en dat is tegen bepaalde ploegen nog prioriteit) maar nu verwacht ik bij Ajax ook voetballende kwaliteiten. Martinez is eigenlijk de perfecte man daarvoor.
0 0
DT10
Nostraaddemos
0 0
afcsvd
Kunnen we stoppen met die onzin van Aad te citeren alsof het een ‘kenner’ is?
3 -3
geDaante
Wat Marin betreft heeft ie natuurlijk wel gelijk.

Zeer onwennig en niet bepaald een type die de Frenkie-rol een beetje kan invullen.

Vreemde aankoop ook gewoon weer, zo'n type heb je al met Van de Beek en hij is meer gehaald voor op de plek van Frenkie. Totaal niet geschikt voor, niet in dit systeem. Sowieso technisch niet bepaald 'strak'.
2 -2
davidgravemaker
Wie zegt dat hij voor de plek van Frenkie is gehaald? Daar gingen mensen maar automatisch van uit, maar is onzin. Hij is gehaald als versterking voor het middenveld met het oog op een eventueel vertrek van VDB. Hij is totaal geen 6, heeft hij ook nooit gestaan. Hij is technisch sterk maar als aanvallende middenvelder.
1 -1
geDaante
Ik vind hem technisch niet sterk, zijn aannames zijn niet strak, bal springt steeds een beetje van zijn voet, en voor het juiste eigen been leggen om te passen loopt ook niet echt vlot en vloeiend. Vind het vooralsnog een beetje een meevoetballer.

Een type Frenkie had veruit prioriteit moeten hebben, hij liet dit systeem goed lopen, je ziet nu dat er geen schakel meer is tussen het lagere en hogere middenveld, doordat Blind en Narin wat statisch en traaghes zijn, geen man voorbij kunnen. Donny die vaak zowat naast de spits staat.

De plek van Donny had gewoon met Lang, Tadic, Neres of Promes ingevuld kunnen worden. Van beste optie naar minder. Voor de Frenkie-rol heb je niemand, en dat uit zich nu.

Beter had men Schöne en ook Sinkgraven kunnen behouden. Sinkgraven had de rol van Frenkie enigszins gelijkwaardig in kunnen vullen. Niet qua niveau uiteraard.

Nu maar punt naar achter, met Lang, Tadic of Ziyech op linkshalf, Van de Beek rechtshalf, en Martinez of Blind erachter.
1 -2
Schwalbino
Het lijkt erop dat je het artikel niet hebt gelezen. Je zegt dat Aad gelijk heeft en dan zeg je dat jij hem een vreemde aankoop vindt terwijl Aad zegt dat Marin het in september gaat oppikken. En hij voegt daaraan toe: "Hij is een goede speler, geloof me".
2 0
geDaante
Ik doelde dus op het deel waarin hij zegt dat hij gewend is een type loper te zijn.

Ik deel de kijk dan niet met De Mos dat dat wel goed zal komen. Die tijd en energie had je ook in een jeugdspeler kunnen stoppen, die het spelletje ook al beter snappen. Een aankoop voor dat bedrag, moet een directe versterking zijn, of dusdanig talentvol dat een tijdje bijschaven achter een eigen (jeugd)speler zinvol is.

Lang is bijvoorbeeld het type dat je nu nodig hebt, beweeglijkheid, techniek, dynamiek, wat snelheid en een dribbel, en een actie.

Blind en Marin samen is veel te statisch, te weinig vlot voetenwerk en beweeglijkheid, te weinig explosiviteit, creativiteit, etc. Zeker met Van de Beek die dan diep staat,waardoor er een gat valt.
1 -2
Knalpot
En jij denkt dat Lang die vorig seizoen elke wedstrijd kapot gescholden werd omdat ie weer eens vergat mee terug te verdedigen dat gat even opvangt? Die creativiteit vanaf het middenveld is zo'n hopeloze ouderwetse gedachte. Je hebt bakken met creativiteit rondlopen voorin waarin ze allemaal ook nog eens om de beurt zich uit laten zakken naar de 10 positie. Ik heb geen hoge pet op van Aad maar in deze heeft ie wel gelijk Marin komt er wel.
1 0
geDaante
Die kans kan je hem geven, een kans die basisplaats te bemachtigen en behouden kan motiveren.

En anders Tadic of Ziyech, ook prima.

Leuk die creativiteit voorin, de bal moet er wel steeds komen, zoveel mogelijk, en het liefst ook regelmatig met verrassing.

Je mist nu een balvaste speler op het middenveld die een man meer situatie kan creëren, wat kan forceren, die bal opeist en naar voren weet te brengen, die een schakel tussen het lagere en hogere middenveld is.

Van creativiteit kan je als Ajax zijnde haast niet genoeg hebben, Ajax is gen standaardclub, dus denk niet in standaard termen. Je moet ook lager op het veld onder druk uit kunnen voetballen en uit benarde situaties.

Daar is handigheid, handelingssnelheid en creativiteit voor nodig.
0 0
Schwalbino
Ik zie het wel in Lang zitten. Prima voetballer. Marin kan in zijn rol groeien. Het is ook aan de spelers rondom hem om zich aan te passen. Hij dekt gewoon minder m2 af dan Frenkie. Dus iedereen moet wat dichter bij Marin spelen dan bij Frenkie.
0 0
geDaante
Dat laatste sowieso inderdaad, Van de Beek kan dus ook niet meer zo diep staan en spelen, vandaar dat ik de punt naar achter onder meer opper.
0 0
Ozymandias
Ik ben het helemaal met je eens maar in dit geval (over Marin) heeft De Mos wel gelijk. Iets met een gebroken klok die twee keer per dag juist staat...
4 -1
Daniii
Deze reactie zit meer kennis in dan in Aas de Mos zijn betoog.
0 0