Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De Groot: 'Huidige systeem Ajax brengt risico's mee'

BartVeenstra, 10-08-2019 om 13:15, 11705 views, Het Parool |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Columnist Jaap de Groot ziet in dat controlerende middenvelders bij Ajax in het huidige systeem overlopen worden doordat in zijn ogen het verkeerde systeem wordt gehanteerd. Eerder was Lasse Schöne vaak de kop-van-jut en nu kreeg het centrale middenveldsduo Daley Blind en Noussair Mazraoui kritiek, terwijl eerder ook Razvan Marin het nodige werd verweten.

De Groot lijkt aan te geven dat het probleem dieper ligt dan bij een individuele speler die een keer een duel verliest of zijn mannetje laat lopen. 'Doordat, in tegenstelling tot FC Barcelona en Manchester City, bij Ajax de centrale middenvelder niet in de punt naar achteren speelt, maar naar voren (Donny van de Beek)', aldus De Groot, die in zijn column in Het Parool schrijft dat dat systeem 'risico's met zich meebrengt' als de tegenstander druk naar voren zet. 'Dan is een goede afstemming tussen de vier verdedigers en twee resterende middenvelders essentieel. Daar gaat het bij Ajax regelmatig fout, met gevolgen voor iemand als Schöne, die dan in de mandekking wordt gedwongen en duels moet aangaan.'

Dat het probleem niet per se aan Schöne lag, bleek afgelopen week tegen PAOK Saloniki, zo schrijft De Groot. 'Doordat Van de Beek ook in Saloniki in de punt naar voren speelde, moest er tussen de overige twee middenvelders en het verdedigingscentrum continu sprake zijn van juiste afstemmingen in de driehoek Martínez, Schuurs en Blind of Mazraoui', vervolgt de scribent, die zag dat het vooral bij de 1-1 goed misging. 'Van een "driehoek" was geen sprake, laat staan dat op de elftalas de linies kort bij elkaar stonden. Het centrale duo Martínez/Schuurs hadden totaal geen oog voor de onderlinge afstand met Blind/Mazraoui en holde achteruit, met een gapend gat in de elftalas tot gevolg. Intussen stonden Blind en Mazraoui erbij en keken ernaar.'

Dergelijke situaties zal Schöne bij Genoa minder meemaken, zo denkt De Groot. 'Met al die Italiaanse verdedigers in zijn rug kan hij permanent in zijn comfortzone blijven voetballen. Het is deze fijne Ajacied gegund.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Sprekende pop
0 0
Rentokill
Deze trainer speelt met een 10 (noemt t zelf n dubbele 6). Een ander accent dan Barca en City idd. En daar heeft hij de spelers voor en succes mee.

Dus nee, geen JC verhaal. Maar met Blind, Nous en Martinez heb je goed materiaal om dit veilig ion te vullen!
0 0
Westerpark1982
Jezus. Vertel een keer wat nieuws. Elke keer de johan cruijff uithangen/napraten. Wordt een beetje eentonig en triest..
0 -1
Aeter
Dat is het niet eens. Toen Cruijff er nog was zij hij zinnige dingen, want Cruijff, nu bazelt hij maar wat bij elkaar.
0 -1
Youri08
CV doorschuiven zoals het Ajax onder van Gaal. Kun je met een gerust hart met de punt naar voren spelen op het middenveld.
0 -1
Soccerskins
Met deze selectie kan je eigenlijk ook het beste 4-3-3 met de punt na achteren spelen.

Promes - Tadic - Neres
Ziyech - Mazraoui - Donny
Nico - Blind - Alvarez - Dest
Onana

Heerlijk aanvallend elftal wat je een beetje zoals Guardiola’s Barcalona kan laten spelen.
4 0
Aeter
Gelukkig ben jij geen trainer.
0 -3
AJAXAFC1
zou ook zo gaan spelen alleen wel Nous rechts en blind cvm vind dat nous op het middenveld met ziyech en donny iets teveel van het goede.
Martinez doet het ook extreem goed dus liever hij dan dest
1 0
ajaxrulesz
Schone heeft een goede trap in ze poten, maar van gaten dichtlopen of kort op de man zitten etc. hoef je met hem niet aan te komen!. Mischien als Ajax een goede spits gaat kopen kan Donny wat meer naar verdedigend denken. Nu is de gedachte ook in het team we moeten gezamelijk voor de goal komen want Als het van Dolberg moet afkomen... Ook huntelaar is weer een jaar ouder.
1 -10
aniet
Yep en met die "risico's" hebben we vorig seizoen flink feest gevierd!! Samba voetbal!!
Ze moeten weer ingespeeld raken, je zit nu toch in een veredelde voorbereiding
7 -1
Harrie Nak
Vorig seizoen ook. En?
3 -1
LezDeBoer
Toen hadden we in de laatste 2 linie’s 2 exceptionele spelers waarop we konden rekenen. Frenkie die met Schöne de middenlinie intact hield (die twee zijn nu beiden weg) en natuurlijk De Ligt in het centrum.

Nu is het maar kijken of onze vervangers ons ook zo uit de brand gaan helpen. Ik ben zelf nog steeds voorstander van de punt naar achter met Blind op 6.
0 -1
ram
In principe is de punt naar voren verdedigender als je twee verdedigende spelers neerzet (Oranje met Nigel en Van Bommel). Het is dus maar net wie je opstelt en ligt niet echt aan het systeem.

Misschien moet Ajax wel met een sloper erbij op het midden spelen in grotere wedstrijden. Misschien is Martinez ideaal als je achterin met Alvarez - Blind speelt. Zou me niet verbazen als dat bij Ten Hag in het achterhoofd zit.

Ik heb er wel vertrouwen in dat Erik er wat moois van maakt.
0 -2
Schwalbino
Al die uren die hij met Johan over voetbal heeft gepraat... Het heeft niet mogen baten.
9 -4
31xAjax
Precies, ik vroeg al af wie hem in godsnaam nu influistert......
3 -2
Ar
Ben het in zekere zin met hem eens, behalve dat het persé zou liggen aan het systeem met de punt naar voren.
Er zijn wel wedstrijden, en fases van wedstrijden, waarin het soms gewenst zou zijn als Donny niet voor maar tussen de twee controleurs staat. Vooral internationaal, maar ook tegen sommige eredivisie ploegen is het soms gewenst om een box to box speler als Donny, die meters kan maken, twintig meter minder diep te hebben staan. De kans dat de controleurs worden overlopen is dan minder.
Cruijff deed dat ook vaak. Nationaal speelde ie met een spits achter de spits, maar internationaal offerde hij dan Bosman op voor Winter, die dan meer in de punt naar achteren speelde, de aanvallende middenvelder van de tegenstander schaduwde, en het niet schuwde om er zo nu en dan als een valse 10 overheen te gaan.
4 0
RuffRhythim
En dat gelijk al na wedstrijd 1 waar de beoogde samenstelling nog lang niet op het veld staat...
3 0
Bocarra
Jaap is een beetje dom... heeft de wedstrijd waarschijnlijk helemaal niet gezien. Anders kun je niet zulke onzin schrijven. Doordat Nous te aanvallend speelde en te weinig controlerend speelde Ajax eigenlijk in grote delen van de wedstrijd met de punt naar achteren. Na een zeer succesvol seizoen met een dubbele 6 en een echte 10 is dit wat Japie weet te produceren...
4 -1
Ajax95Duivendrecht
Neres-----Tadic-----Ziyech
-----Marin-----Vd Beek-----
--------------Blind--------------
Nico-Martinez-Schuurs-Mazraoui
Onana
4 0
MK77
Geldt dat niet voor elk systeem?
1 -2
AFCA.
Amen!
5 -8
Superjood410
Jaap, wat lul je nou stom. Het gaat gewoon om afspraken nakomen, men moet beter op elkaar worden ingespeeld. Of ging het vorig seizoen ook slecht met twee controleurs?

Beetje moe van deze man, moet maar het Cruijff gedachte goed blijven herhalen. Heb alleen het idee dat niemand hem meer serieus neemt.
7 -7
mcjc
Vorig jaar is het vaak goed gegaan, maar tegen Tottenham kwamen deze pijnpunten boven water.
4 -4