Kieft haalt uit: 'Dolberg bezwijkt onder de druk'

BVeenstra, 10-08-2019 om 08:45, 6572 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voormalig Ajax-spits Wim Kieft heeft in zijn column in De Telegraaf hard uitgehaald naar Kasper Dolberg en ook Ajax-trainer Erik ten Hag. De analist merkt op dat de spits de druk als spits bij Ajax niet aankan en daarnaast snapt hij de keuze van Ten Hag niet om Dolberg maar te blijven opstellen.

Kieft schrijft dat Ajax een spitsenprobleem heeft. 'Ten Hag blijft de voorkeur geven aan Kasper Dolberg, maar langzamerhand is diens positie onhoudbaar', begint Kieft, die vindt dat Dolberg niet levert. 'Dolberg is een geboren talent en ik neem aan dat hij op de training geweldige dingen laat zien. Als je dat vervolgens keer op keer niet weet waar te maken tijdens wedstrijden, rest slechts één conclusie: hij bezwijkt onder de druk die de spitspositie bij Ajax met zich meebrengt. Scoren is het enige wat de spits van Ajax moet doen met zoveel goede voetballers om hem heen. Dat lukt Dolberg niet.'

Vervolgens vraagt Kieft zich af waarom Dolberg nog altijd in de spits staat. De analist vernam dat Ten Hag Dolberg een betere voetballer vindt dan Klaas-Jan Huntelaar en een betere afmaker vindt dan Dusan Tadic. 'Dan maak je een verkeerde afweging als coach. Een kromme redenering ook. Als je namelijk kiest voor de beste afmaker in het strafschopgebied, dan hoort Huntelaar in de basis als beste afmaker in de Ajax-selectie. Kies je voor de beste voetballer in de spits, dan hoort Tadic daar te staan. In beide gevallen kies je met Dolberg in feite voor de "tweede keus". Misschien kwam het voor Ajax daarom wel goed uit dat Dolberg na een half uur geblesseerd afhaakte in Thessaloniki tegen PAOK.'

Denk jij dat Dusan Tadic twee of meer goals maakt tegen FC Emmen? Zet in en krijg 3,20 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mikap74
Ik hoor Kieft graag, maar word soms ook wel een beetje moe van dat negativisme. En kan er niks aan doen, maar als ik Kieft over Dolberg en Ten Hag hoor zeggen dat ze onder de druk bezwijken, en eerder van Van Basten vond dat hij van zijn voetstuk is gevallen, dan denk ik: Als er iemand na zijn carriere onder de druk van het leven bezweek is Kieft het wel met zijn 20 jarige verslaving
1 0
onderkantlat
oei
0 0
FissaDeGekste
Hij zegt het hier wel véél minder genuanceerd dan van de week in Veronica Inside. Valt me tegen.
0 0
AlexIbarra
Ik denk dat Kieft net zo min in het hoofd van Dolberg kan kijken als wij.

Hij verdient veel geld bij een prachtige club, en krijgt ondanks zijn blessures en matige vorm toch vertrouwen en wat speeltijd van de trainer. Verder kritiek op wat er beter moet, omdat je als 21-jarige ook nog eens bij de best opleidende club ter wereld zit.
Twee ervaren concullegas laten je elke dag zien wat er nog te leren valt.

Natuurlijk zal hij er weleens van dromen om bij IFK Halbefjord elke week 3 ballen in het netje te leggen maar volgens mij is er hier genoeg om positief over te zijn.
Als hij faalt staan er anderen klaar, als hij zijn topvorm hervindt staat hij binnen no time in de basis en als hij het echt niet ziet zitten kan hij volgende zomer voor weinig weg.

Minder druk kun je volgens mij niet hebben in het topvoetbal.
0 0
Cupmetgroteoren
Ja, het is leuk geweest nu het geschop op Dolberg. Kieft is sowieso al jaren haatdragend naar Dolberg. Dolberg moet gewoon teruggestuurd worden naar Denemarken zodat hij daar weer gelukkig wordt.
0 0
VanDeMolen
Kieft heeft gelijk. Die jongen bezwijkt onder de druk en kampt met een gebrek aan zelfvertrouwen. Bosz gaf hem dat, maar blijkbaar is Ten Hag daar niet toe in staat. (Neem ik overigens Ten Hag niet kwalijk, hij is geen babysitter.)
0 0
ajaxrulesz
Dolberg zien we over 1,5 jaar gewoon in de zwitserse of oostenrijkse liga bij een middenmotor let op mijn woorden. En daar is ook niks mis mee.
0 -1
AjaxSXM
Kieft heeft, hoe hard het ook klinkt, gewoon gelijk: Dolberg maakt het (al zeer lange tijd) niet waar als Ajax spits. Ja we zijn allemaal verliefd op zijn klasse als deze er op schaarse momenten uitkomt en waarschijnlijk daardoor en de investering die Ajax in Dolberg heeft zitten, mag hij starten. Maar het houdt een keer op. Als hij vandaag niet scoort dan zou het einde verhaal moeten zijn want dan kun je niet langer, kredietwaardig, een hand boven zijn hoofd blijven houden als Ajax/Ten Hag zijnde...
0 -1
Klasseman
Dolberg lacht één keer per maand, als hij zijn salaris bijgeschreven krijgt.
0 -2
Bocarra
Kieft moet als geen ander weten wat druk met een spitsspeler van Ajax kan doen. Coke en alcoholverslaving liggen op de loer...
4 -11
PetrusKeizer
als hij verslaafd was geweest aan boerenkool had je daar ongetwijfeld ook een Valentijn D.-draai aan weten te geven.
0 0
Klaasforever
Zielig.
2 -1
RusselWestbrook
Voor iemand die vanaf dag één depressief was vanaf moment dat hij bij Ajax in de spits kwam te spelen heeft hij wel érg veel kritiek op Dolberg.
3 -5
MichelAngelo66
Desondanks was hij wel een doelpunten fabriek :)

Maar een beetje flauw om te stellen dat hij die kritiek niet mag leveren. Kieft weet het waarschijnlijk als geen ander en ik denk dat hij ook een punt heeft. Dolberg is op de training weergaloos als ik het moet geloven. Dan heeft het toch met een soort druk te maken dat hij het in de wedstrijden zo lastig heeft.
2 -1
RusselWestbrook
Ik zeg nergens dat ie de kritiek niet mag leveren. Wel vind ik het frappant dat iemand die nooit echt lekker in zijn vel zat, of het nou goed ging of niet, iemand anders in een soortgelijke positie zo vaak en zo hard bekritiseert.
3 -1
Oeroeboeroe
ja en? Hij heeft gewoon gelijk punt. En wie kan dat beter beoordelen? Ik hoor het liever Kieft zeggen als iemand van de Telegraaf.
0 0
PetrusKeizer
dat hoort bij die generatie. en die ervoor. en die daarvoor. Harde kritiek wil zeggen dat je t (nog steeds) in n speler ziet zitten. Of een Kasper er wat mee kan of doet is nog maar zeer de vraag.
0 0
Gajes
Hij krijgt ook gewoon geen bal toegespeeld, momenteel heeft Ajax daarom meer aan een spits die kan sleuren en trekken en zich goed kan positioneren in de 16. Doordat Ziyech en Tadic en Neres zelf vaak naar binnen komen en schieten staat hij er een beetje verloren bij, dan heb je ook nog Donny die constant naast je komt. Misschien goed om hem 1 seizoen te verhuren aan een club waarbij ze wel buitenspelers hebben die een bal voor geven. Weet niet of er een mooie club in DK is die met 'echte' buitenspelers speelt, kan hij daar een jaar vertrouwen tanken.
2 -4
Adios
Huntelaar heeft dezelfde aanvoer, maar komt wel tot meer kansen. Het heeft ook met positionering te maken. Dolberg staat meestal óf nog buiten de 16, óf ver voor de eerste paal. Dan is het ook niet bepaald makkelijk om hem te bedienen. Huntelaar duikt veel vaker bij de 2e paal op of komt goed bij de eerste paal. Door zijn timing en positionering staat hij dan ook nog vrij genoeg om uit te kunnen halen.
4 0
Mokum_32
Heb wel een beetje het gevoel dat die dolberg erg zoekt, ben inmiddels zelf ook een notoire dolberg criticaster. alleen is dit wel heel makkelijk scoren, maar ja krantjes moeten vol he
4 -3
AsensioWillemsen
Begint bijna zielig geworden hoe veel frustratie Wim heeft naar Dolberg. Al 4 jaar lang schrijft of zegt hij er maandelijks iets over. Deze keer een uitspraak die hij onmogelijk zeker kan weten.
4 -3
DS84
Ijskonijnen bezwijken niet. Beetje pech in de afronding.
3 -2
Schip
Dat is toch puur een stemmingmakende titel 'Kieft haalt uit'. Alsof Kieft een enorme sneer uitdeelt of Dolberg persoonlijk aanvalt.

Hij doet een constatering en niet met het doel om Dolberg even een draai om de oren te geven. Ik vind dit echt Telegraaf niveau, spijt me zeer AS. Wel een beetje zorgvuldig blijven.
8 -1
BRAMHOUTEN
kieft is zelf onder de druk bezweken. hopelijk vergaat het dolberg beter. Ik begrijp ten hag wel zo vroeg in het seizoen. je kan altijd nog wisselen en als het wel weer gaat lopen bij dolberg heb je goud in handen
3 -4
Rentokill
Ik blijf het een interessant verhaal vinden dat Dolberg goed presteerde toen Klaassen speelde. VdBeek is veel aanvallender en loopt Dolberg in de weg. Tadic is ook geen diepe spitsen-spits dus heeft er minder last van. Huntelaar is Huntelaar en scoort altijd.

We hebben dat ook gezien met Sulejmani. Kon ineens niets meer toen Pranjic niet meer om hem heen liep.
9 -2
AjaxCitizen
Van de Beek aanvallender dan Klaassen en loopt Dolberg in de weg? Hou op hoor. Klaassen was meer bezig positie te kiezen in de 16 en stond vaak bijna tegen Dolberg aan geplakt. Van de Beek positioneert zich op diverse plekken, biedt zich meer aan en is veel meer betrokken met opzetten van een aanval dan Klaassen.

Dus als er iemand is die Dolberg in de weg loopt, dan zou het eerder Klaassen zijn geweest.
0 0
geronimo
Kieft moet Dolberg met rust laten.
4 -2
fanforeffer
Wat een onzin verhaal. Ten Hag hoopt dat er een omslag punt komt bij Dolberg . Hij heeft buitengewone kwaliteiten dat ziet iedereen ? of Kieft niet ? Blind is ook lange tijd uitgejouwd en zie nu .Dolberg heeft meer kwaliteit als spits dan Kieft als analist.
3 -1
Santiago
En dan? Je kan niet iemand blijven opstellen in de hoop dat hij eens gaat presteren. We zijn Ajax, niet een liefdadigheidsinstelling. Er zijn onderhand eens andere spelers die hun kans verdienen
2 -2
fanforeffer
mocht het gaan lopen bij Dolberg dan heb een wereld spits .gaat het niet goed dan heb je Huntelaar ,Traoré ,waar ik ook veel van verwacht, Tadic kan in de spits. Komt bij Huntelaar kun je geen 40 wedstrijden laten spelen.
0 -1