'Fans moeten zich blijven identificeren met eigen talenten'

BVeenstra, 08-08-2019 om 14:30, 9359 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax-watcher Dick Sintenie van Het Parool heeft in de middagkrant aan de alarmbellen getrokken wat betreft de kansen van jeugdspelers bij Ajax. De Amsterdamse club verlengde het contract van David Neres, maar de journalist merkt op dat de opleiders op De Toekomst zich zullen afvragen of de eigen jeugd niet ondersneeuwt.

Omdat de lat steeds hoger komt te liggen bij Ajax, wordt het voor jeugdspelers van Ajax steeds moeilijker om aan te pikken, zo schrijft Sintenie. 'De opleiding is de levensader van de club, maar Ajax zwemt tegenwoordig in het geld en technisch directeur Marc Overmars heeft steeds meer armslag om dure voetballers aan te trekken en goede spelers langer te behouden', aldus Sintenie, die onlangs een talent als Ché Nunnely zag vertrekken, terwijl hij verwacht dat spelers als Noa Lang en Sergiño Dest komend seizoen uiteindelijk niet veel zullen spelen voor het eerste elftal van Ajax.

Inmiddels ziet Sintenie dat het aantal jeugdspelers in het eerste elftal steeds minder wordt. Wanneer ook Van de Beek vertrekt, zijn alleen Noussair Mazraoui en de 'oudjes' Daley Blind en Joël Veltman nog de enige exponenten van De Toekomst in het eerste elftal. 'Ook voor middenvelder Carel Eiting, die opnieuw geplaagd wordt door blessureleed, is de concurrentie in de A-selectie moordend.'

Sintenie ziet dat Ajax in een spagaat zit. 'Het succes van vorig seizoen smaakt naar meer, de verwachtingen zijn torenhoog en het geld om grote transfers te doen is er. Maar de identiteit van de club kan in het geding komen', aldus Sintenie, die beseft dat de fans blij zijn als Neres langer bij Ajax blijft. 'Ajaxsupporters moeten zich echter ook kunnen blijven identificeren met talenten uit de eigen opleiding. Die spoeling wordt steeds dunner.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
RobbertB
Dest, Schuurs, Lang, De Wit, Eiting... Allemaal zitten ze dicht tegen de basis aan.

Enige verschil met "vroeger", ze worden niet langer geacht om op 17-jarige leeftijd het elftal te dragen.
0 0
Afc22
Ik word zo moe van dit gezeik. Snappen de mensen die zeuren over de doorstroming van de jeugd dan niet dat het niveau bij Ajax sinds vorig jaar aanzienlijk omhoog is gegaan. Het niveau ligt nou eenmaal hoger, wat simpelweg betekent dat jeugdspelers van een hoger niveau moeten zijn willen ze het eerste halen. Op dit moment hebben we die "toptalenten" niet. Over 1-2 seizoenen heb je weer een lichting toptalenten.
3 0
WZAWZDB14
We moeten ons niet verplicht gaan voelen om talenten in te gaan inpassen, vanwege het inpassen. Zelfde dat je geen middelmaat moet kopen, vanwege het kopen. We moeten per speler gaan bekijken of zij de potentie bieden om ajax naar een hoger (of minstens hetzelfde) niveau weet te brengen. Ja? Mooi aan de selectie toevoegen en sporadisch minuten laten maken en kansen geven. Nee? Verlies pakken. Bij grote twijfels speler langer behouden in JA, verhuren of verkopen met terugkoop optie. Wanneer bepaalde posities niet door talenten aanzienlijk verbeterd kunnen worden door buitenkansjes moeten deze spelers gehaald worden. Zo breng je ajax continu naar een hoger niveau.
1 0
Van Reenen
De balans is in het verleden misschien wel teveel verstoord geweest met eigen jeugdspelers die het 1e elftal vulden. Ik sprak wel heel vaak over kleuters terwijl een jeugdspeler vandaag de dag misschien wel op meer punten, zoals bijvoorbeeld Nous, er boven uit moet steken om de selectie van het 1e elftal te halen.
1 0
AlexIbarra
De eigen talenten met wie we ons kunnen identificeren, willen voor recordbedragen naar de Europese top. Soms zelfs nog voordat ze Ajax 1 halen...
Je kunt niet verwachten dat steeds precies op de positie waar je iemand verkoopt, een supertalent klaarstaat die zonder enig probleem zijn plek inneemt. Of je dat nou wilt om geld te besparen of om je identiteit te behouden, het werkt gewoon niet zo simpel.

Vroegah waren er maar weinig transfers maar bleef iedereen plakken, en moest je als jeugdspeler beter zijn dan iemand die al 5 jaar in het team speelde. Nu zijn er veel transfers, verandert alles veel sneller en moet je als jeugdspeler beter zijn dan een aankoop.
Zo kregen Schuurs en Dest al de voorkeur boven Magallan en Kristensen.

Vorig jaar was het echt 55 wedstrijden lang alle hens aan dek, achterstand in de competitie waarbij zelfs doelsaldo belangrijk kan zijn, CL elke keer cruciaal, zelfs in de beker wilden we na 1-1 en penalties tegen Roda, niet een tweede keer afgaan tegen H'veen / Fey.
Dan is er relatief weinig gelegenheid voor het gunnen van speeltijd aan Labyads of jeugd.

Deze zomer hebben we 3 basisspelers laten gaan en er kunnen er nog meer volgen.
Sinkgraven en Kristensen zijn ook weg en Siem en Labyad staan neem ik aan op de lijst.
Voor deze 5-7 volwassen spelers hebben we 4 aankopen gedaan, verder Pierie voor Bakker.
Al die jongens moeten zich nog bewijzen en volgende zomer vertrekt waarschijnlijk weer een flink aantal spelers.

Als talent heb je met zoveel wisselingen juist meer kans om erin te komen dan wanneer alles hetzelfde blijft. Je moet alleen wel het niveau hebben, anders kun je rijpen bij Jong of in de verhuur bij een eredivisieclub.
Niks mis mee om op je 19e te debuteren en met 20 basis te staan, ipv 17 / 18 jaar.
1 0
MPAjax
misschien moeten ze meer proberen aan te haken in plaats van aanpikken?
1 0
Barra
De echte grote talenten breken toch wel door. De Ajax jeugd staat eigenlijk al wel in de spotlights bij een grote groep die de jeugd nadrukkelijk volgen. Dat merk je hier op AS al, waar de kenners de echte toppers er al wel uitpikken en zulke jongens al snel naam maken in de jeugd. Nouri is natuurlijk het beste voorbeeld, waarbij hij al een grote status had voordat hij zijn eerste minuten had gemaakt.
0 0
ram
Ik maak me hier niet zo druk om hoor. Topjeugd komt echt wel door.

Maar ik ben wel voorstander van doorselecteren in back-ups.
Zo kun nu probleemloos Veltman verkopen en Dest back-up van Mazraoui én Nico maken. Magallan uiteraard weg om Schuurs meer te laten spelen. En Labyad weg om Lang/Gravenberch/Ekkelenkamp meer te laten spelen.
2 -2
Balgobind
Veltman speelt uitstekend sinds die terug is wat een bullshit
2 0
ram
Hoezo bullshit? Ik vind Veltman ook heel goed sinds zijn blessure maar ik denk dat je moet doorselecteren. Ik zou Mazraoui back houden én vind Dest heel goed dus dan zou ik nog even geld vangen voor Joel. Anders loopt hij gratis weg.
0 0
RobbertB
Veltman gaan we dit seizoen nog veel plezier van hebben. Hij stond tegen PAOK al te koningen, dat belooft nog wat voor de komende maanden.

Eerst maar eens de winterstop halen. Knock-out fase CL, in te beker en Herbstmeister. Dan kijken we weer verder.
0 -1
ram
Ja, leuk allemaal maar Schuurs/Alvarez kunnen dat net zo goed óf beter.

Investeren in Veltman, die ouder is én vertrekt. is dus zowel sportief als economisch belachelijk.
0 0
Mikey Stormram
Misschien is het juist wel goed dat onze talenten nu door alle concurrentie wat langer uit de spotlight blijven.
1 0
WZAWZDB14
Ach, ik maak me er niet druk om. linksom of rechtsom bij ajax zullen altijd talenten blijven doorbreken. Miss nu op een wat latere leeftijd.
1 0
ETM
Wat een onzin. Ten eerste omdat een groot deel van de indentiteit van Ajax m zit in het spel dat op de mat gelegd wordt. En dat bovendien prioriteit nummern1 is. Ten 2de omdat niets erop wijst dat er geen jeugd meer door gaat stromen. Je kunt niet altijd en top zijn en dat dan ook zijn met dragende jeugdspelers. Dat kan gewoon niet. Ajax investeert veel in de jeugd. Als dat niet meer zo zou zijn dan kun je dat punt maken. Nu niet.
Welk Ajax droeg meer de identiteit van Ajax uit, dat van Frank in 15/16 of dat van Bosz in 16/17?
Precies.
Daarna kwamen Mathijs en Vd Beek. (Of telt hij Frenkie ook?) Die spagaat valt wel mee. Pal achter Veltman zit Dest. Lang zit pal achter Ziyech/ of meerdere posities. Eiting en Ekkelenkamp hebben al CL gespeeld. Er is een eredivisiewaarge trainer aangesteld voor JA. Etc Etc.
1 0
EricAjax1
Ach krantjes moeten vol. Journalisten doen tegenwoordig niet meer aan wederhoor. Ze schrijven lekker hun eigen meninkje op zonder enige kritische noot want het gaat om verkoop en niet om journalistiek goede stukken helaas..
0 0
altijdwelwat
Lang zit er idd vlak achter, maar zal door de aanwezigheid niet de minuten krijgen waar hij gezien zijn ontwikkeling recht op heeft. Net zoals Labyad hem afgelopen seizoen zijn minuten heeft ontnomen.
1 0
hakkietjakkie
Wat een gelul joh! Als er nou supertalenten waren voor de positie van Neres had ik het begrepen. maar schermen met Nunely slaat nergens op. Dat is een speler in de categorie Lesley de Sa.

Op het middenveld kan ik dit verhaal nog begrijpen, daar hebben we echt goede talenten met Gravenberch, Unuvar en Jenssen. Dat zijn allemaal geen spelers voor de "10" positie dus ik snap dat ze dan veel geld uit gaan trekken voor Vanaken als DvdB vertrekt.

En sorry maar hij noemt nu alleen Blind, Veltman en Mazraoui maar ik identificeer Onana, Dolberg en Schone ook gewoon als echte ajacieden. Ik vind het juist goed zoals het transferbeleid nu gaat, alleen de echt echt grote talenten breken nu door, zoals het hoort.
3 -1
Cupmetgroteoren
Fans moeten helemaal niks. Ze zijn te gast in het stadion en hebben het tijdelijke recht gekregen om live wedstrijden bij te wonen van Ajax. Helaas gedraagt men zich niet als gast maar als een stel verwende apen, waarbij men van alles eist, stampvoetend en drammend, online en in en buiten het stadion. Als je een ticket in de bioscoop voor een film krijgt ga je ook niet lopen bepalen wat je te zien krijgt. Je bent niet verplicht om in het stadion te zitten. Als het je niet bevalt kun je naar ponypark slagharen gaan in plaats van naar Ajax.
1 -5
maikelklaassen
als de talenten weg lopen bij 18 19 jaar, moet je wel spelers van buiten halen die er staan.
0 -1
Caparzo
Als je bedenkt hoeveel vroeg weggelopen talenten er zijn en helemaal in de lichting die nu normaliter bij/tegen het eerste zouden zitten, dan moet je wel over de muren van de toekomst heenkijken, wij hadden ook veel liever dat alle jeugdspelers vol voor hun kans in Ajax 1 zouden gaan, helaas gaan velen tegenwoordig vol voor de bankrekening (want als je je been breekt).
1 -1
Adios
Niet elk jaar kan het elftal direct volstaan met jongens uit de eigen jeugd. De eigen jeugd moet ten eerste goed genoeg zijn, en ten tweede moeten ze (vaak) rustig gebracht worden. Dit jaar een paar talenten alvast minuten laten maken in de beker en competitie, en volgend jaar heb je weer een elftal vol eigen jeugd!
0 -1
Ruff Rhythim
Allemaal onzin.
Jeugd zal altijd zijn kansen krijgen en de kans van slagen is nu juist veel groter omdat er zoveel routine kwaliteit rondloopt, waar die jeugd nóg beter van wordt, in plaats van dat ze de kar moeten trekken zoals voorheen het geval was.
2 -1
de-Ajacied
Natuurlijk hebben we het liefst eigen jeugdspelers.
Die spelen hun eerste jaar leuk maar je verliest er wel mee. Het tweede jaar kan je er mee winnen en willen ze weg. Het derde jaar spelen ze in het buitenland.
Dus Overmars is juist nu heel goed bezig
1 -4
de-Ajacied
Natuurlijk hebben we het liefst eigen jeugdspelers.
Die spelen hun eerste jaar leuk maar je verliest er wel mee. Het tweede jaar kan je er mee winnen en willen ze weg. Het derde jaar spelen ze in het buitenland.
Dus Overmars is juist nu heel goed bezig
1 -1
rsvh88
Als de eigen jeugd wat langer blijft. Dat zou ook helpen he.
8 0
ElPistolero9
Heerlijk opportunisme van de pers weer. Ajax is gedwongen om in iets meer dan een jaar tijd 4 (!) van haar meest veelbelovende jeugdspelers (Kluivert, de Ligt, vd Beek en ik reken de Jong ook even mee) te verkopen. Dan krijg je nou eenmaal een periode dat er even weinig eigen jeugd in de basis staat omdat je niet direct vervangers klaar kan hebben, en dan vul je dat op met aankopen.

Doe je dat niet, en vul je dat slechts op met eigen jeugd, dan wordt je 2e/3e in de competitie en speel je (maximaal) Europa League. Gevolg: je volgende topgeneratie gaat al weg vóórdat ze hun debuut in het eerste gemaakt hebben want Ajax stelt als club niks meer voor. Nee, dan ga je lekker, en dan zal een clown als deze Dick Sintenie weer iets schrijven als: ‘Ajax had moeten doorpakken toen ze het geld hadden en het kapitaal op het veld moeten zetten’

En dit is dan een professionele journalist, ongelooflijk.
9 0
Cello
Die journalisten (die zich vaker als opiniemakers uitgeven, maar dat ter zijde) kunnen schijnbaar alleen nog maar op zoek gaan naar kritiek. Je hebt gelijk.... geven ze de voorkeur aan voornamelijk jeugd en het gaat mis òf niet volgens verwachting dan hadden ze idd aankopen moeten doen. Maar doen ze aankopen dan miept men weer over dat het ten koste gaat van de talenten, die dan minder of geen kans zouden krijgen.
Op die manier kan je elke situatie, als journalist, naar je eigen hand zetten en proberen je gelijk te halen.

Velen vergeten, dat als de vertrokken spelers waren gebleven, Frenkie, Mathijs, Lasse en wie er nog mogen gaan....dat die ook 'gewoon' vast in de basis zouden staan de grootste tijd. Op zich kan je dan ook claimen, dat aanstormende jeugd géén vooruitzicht zou hebben en pas echt een kans zouden maken als ze echt significant beter zouden zijn als de jongens die er dan in zouden staan. Op zich verandert er duis niet heel veel voor de aanstormende jeugd....uiteindelijk zullen ze moeten bewijzen dat ze beter zijn en goed genoeg zijn om mee te draaien in een team dat een hoger niveau nastreeft dan pak 'm beet een jaar of 3-4 geleden. Voor hen maakt het niet uit of er nu een Marin of Frenkie de Jong staat....wil je kans maken zal je beter als beide moeten zijn als zij in de basis zouden staan. Op zich verandert er dus niet zo veel voor de jeugd.

En ik geloof nog steeds, blijf het ook geloven, dat als je beter bent dan de huidige basisspeler dan je echt wel debuteert en echt wel speelt.
5 0
Pauw
Ja fantastisch he. Je zou zeggen dat mediabedrijven wanhopig op zoek zijn naar journalisten die meer kunnen dan 1 2 optellen. Ik vermoed het tegendeel; veel lucratiever om opportunistische (vaak extreme) standpunten in te nemen.
3 0
Babayaka
Eigen jeugd vertrekt na 10 goede wedstrijden.
Logisch dat daar een schifting komt. Beter spelers kopen daar willen velen toch wel langer blijven dan 1seizoen. Ben een beetje klaar met die verwende arogante eigen jeugd ik kus en klop op het ajax logo.
Tot fc bal op het dak langs komt.
Ze gaan naar clubs die een pak op de broek kregen van Ajax.
5 -3
bollejan1
Het is vrij simpel en heeft weinig met beleid te maken, het niveau is omhoog gedaan. Alleen supertalenten komen nog in de basis. Als je de Ligt, Frenkie en de Jong verkoopt. En er dienen zich nog geen supertalenten aan, dan moet je wachten tot die er weer zijn en ondertussen kopen. Het wachten is dus nu op Unuvar en hopelijk Gravenberg, Taylor.
2 -2
pizzapunt
Ach het gros van de 'Fans' die ik ken van Ajax kunnen geen jeugdspeler opnoemen, en pas na 3 optredens in de hoofdselectie vragen ze wie loopt daar eigenlijk? dus dit statement kan de prullenbak in. Het ligt met name aan de supporters en de bereidheid je spelers te kennen.
3 0
Matts
Ik denk dat het er ook mee te maken heeft dat de generatie talenten die nu bij de selectie zit - met uitzondering van Dest en misschien Eiting - ook geen uitzonderlijke talenten zijn. Waarschijnlijk zullen talenten als Gravenberch, Ünuvar, Taylor, Brobbey, de broertjes Timber en wellicht Salah-Eddine wel de kans krijgen (mits ze zich blijven ontwikkelen zoals ze nu doen).
1 -1
Bocarra
Het is weer selectieve perceptie als het om de media gaat. Hij vergeet gemakshalve dat Ajax jeugdspelers die zijn doorgebroken heel moeilijk voor langere tijd aan de club kan binden omdat zaakwaarnemers daar niets aan verdienen en de media deze jeugdspelers steeds weer wijsmaken om zo snel mogelijk Ajax te verlaten en voor het heilige buitenland te kiezen. Op jeugdspelers kun je niet bouwen op aankopen wel.
2 0
A'dam Oud-West
Ik vind het toch heel lastig om mij te identificeren met zo'n blaaskaakje als Noa Lang, dus laten we het gewoon houden op een kwestie van smaak.
1 -6
iammike
Ja het is dat VD Beek, De Ligt vertrekken. Als Ziyech en Neres waren vertrokken had die dit niet hoeven schrijven.
0 0
Flipper33
Als je weer jaren voor spek en bonen mee wil doen vooral op de jeugd teren
1 -1
altijdwelwat
Als je spelers van buitenaf haalt moeten ze ten alle tijden beter zijn als de spelers die je hebt lopen. Tadic en Blind pakken wat dat betreft prima uit. Maar de aankoop van Promes als je Lang hebt lopen is gewoon slecht beleidt. Lang is al sinds de winterstop bezig met een fantastische ontwikkeling, en heeft in het afgelopen seizoen tijdens zijn invalbeurten aangetoond prima mee te kunnen. In de voorbereiding op dit seizoen was hij voor mij de meest opvallende speler , is dan ook betrokken bij 14 goals en vliegt over het veld. Als beloning mag zo een jongen nu thuis blijven en zien hoe een matige Promes zijn plek inneemt dat remt zijn veelbelovende ontwikkeling volledig af.
1 0
HsvHoek
We hebben allemaal gezien hoe het in de jaren dat we geen kampioen werden ging. Die elftallen bestonden voor een groot deel uit eigen jeugd, dat was dus niks want het was zo labiel allemaal.
Ik ben van mening dat de jeugd die het niveau echt aan kan toch wel doorbreekt, de afgelopen jaren was het meer het streven om zoveel mogelijk jeugd op te stellen terwijl iedereen kon zien dat een heleboel van die jonkies niet klaar waren voor Ajax 1 en ook nooit zouden worden. Dan liever zoals we het nu doen, dan maar iets minder eigen jeugd maar wel prestaties.
2 -1
Cello
Ben het wel grotendeels eens met de post van Pauw van 15:00, waarin hij zegt:

Als Ajax het niveau vast wil houden wordt het aantal spelers dat bij Ajax doorbreekt waarschijnlijk kleiner ja. Dat is onontkoombaar, tenzij je een wonderbaarlijk goede jeugdopleiding die elk jaar 4/5 spelers kan leveren die er gelijk staan. Droom lekker verder.

Ik geloof zelfs dat het beleid is bij Ajax, dat ze jaarlijks minimaal 1-2 jeugdspelers wil aanleveren bij de hoofdmacht. Het verschil met een paar jaar geleden is, dat het niveau omhoog is gegaan waarop we spelen....willen spelen (zoals vorig jaar minimaal overwinteren CL).
Toen het niveau lager lag was het makkelijker om jeugdspelers in te passen en dus vroeger te laten debuteren. Was het niveau-verschil maw minder groot dat dat kon.
Nu, wil je het niveau vast kunnen houden, kan je nog steeds jeugspelers inpassen, maar zullen die van hoger niveau moeten zijn dan dat noodzakelijk was een paar jaar terug. Ze zullen exeptioneel moeten zijn en niet goed of zeer goed. Wil je op dit niveau blijven presteren heb je daarnaast ook minder, of misschien helemaal geen, tijd om die spelers te laten doorontwikkelen in Ajax-1. Daar heb je bijna geen tijd meer voor. En dus zal je...als een jeugdspeler er (nog) niet klaar voor is eerder aankopen moeten doen om te kunnen blijven waar je bent kwa niveau.

Mochten we dit allemaal niet willen en mochten we per sé een grote meerdereheid aan eigen jeugd in Ajax-1 willen hebben/zien (ongeacht of ze klaar zijn voor internationale wedstrijden) dan kan dat natuurlijk, maar dan moeten we niet zeuren dat het geheel kwa niveau weer terugzakt naar bijv. het niveau van een paar jaar terug. Dan moeten we het voor lief nemen dat we ons sporadisch kwalificeren voor CL en minder snel kampioen worden als we graag zouden willen zien. Want dat is de keerzijde in mijn ogen.
1 0
Sallons@AS
Vanuit de jeugd is er nog niks wat er direct staat. Dest is de enige die, naar mijn mening, zich op korte termijn in de basis kan spelen. Lang is goed en zal zeker baat hebben aan minuten in het eerste. Wanneer Neres volgend zomer vertrekt kan hij zich in de basis spelen. Ekkelenkamp zie ik niet nu al een heel seizoen knallen in het 1e en de Wit ook nog niet. Verder moet Gravenberch zich lekker blijven ontwikkelen bij JA en zie ik Eiting zijn kansen slinken door zijn blessures. De Timbers zie ik ook nog niet aanhaken, maar hebben de potentie. Daar is JA voor. Ajax ziet de ontwikkelingen van deze spelers van dichtbij. Dat zij Ziyech, Nico, Onana en Neres bij laten tekenen is dan ook niet zo vreemd. De jeugd is er nog niet.
1 -1
Rentokill
Is het zwart of is het wit? Eigen jeugd moet er ten eerste zijn. Ten 2e moet je ze ondersteunen met goeie spelers. vdBeek was niet zo goed geworden zonder Tadic, Schone, Blind en Ziyech om hem heen...

Deze situatie is veel beter voor de eigen jeugd. Liever een paar waar je echt wat aan hebt dan een heleboel die geen toppers worden.
2 0
Pauw
Reageerde al eerder, maar wil er aan toevoegen dat de zorg an sich terecht is.
Zat afgelopen zaterdag op de fanatieke tribune van Vitesse. Daar kwam ik een fan tegen waarvan ik wist dat deze fan voor Vitesse is. Nu weet ik dat het supportschap verleden tijd is. De fan in kwestie kwam voor Ajax, want: ''Sinds Kashia weg is, 'ken' ik niemand meer bij Vitesse''.

Veel fans zijn trotser op (spelers van) hun team zodra deze zijn opgeleid door mensen die ook het beste voor heb met de club in kwestie. Kinderen van de club. Mensen zijn uiteraard geneigd trotser te zijn op een resultaat waaraan ze denken zelf (indirect) bij te hebben gedragen.
0 0
mcjc
Hij heeft deels gelijk. Hoewel ik het behouden van Neres een goede zaak vind, hoeft Ajax geen vervanger te halen wanneer Ziyech of Neres zullen vertrekken. Met Lang hebben we al een vervanger.

Wat ik niet begrijp is dat hij Nunnely als voorbeeld noemt. Want die was toch niet goed genoeg?
0 0
Flipper33
Ik vind Lang bij lange na geen buitenspeler
0 0
Robeerke
Het is ook nooit goed hè. Kies je voor eigen jeugd, schreeuwt iedereen om ervaring, kies je voor ervaring, schreeuwt iedereen om eigen jeugd.
3 0
Pauw
Ja ook mooi. Maargoed, veel sportjournalisten lijken alleen rond te kunnen komen door opportunistische stellingen te plaatsen voor de clicks. Ik heb altijd geleerd dat journalisten zich in zouden zetten voor waarheidsvinding zodat het 'publiek' juist geinformeerd wordt. De meesten dienen niet het publiek maar vooraleerst het 'ik'.
0 0
Schwalbino
Kishna, Bazoer, Kluivert en Fischer werden als uitzonderlijke talenten gezien. Blind, Klaassen en Van De Beek niet. Als we alleen maar oog hebben voor supertalenten dan missen we wel spelers uit dat laatste rijtje.
0 -1
GvanderK
Vd Beek werd wel als uitzonderlijk talent gezien
2 0
DT10
Misschien moeten we naar Barcelona kijken en vooral naar wat daar fout is gegaan de afgelopen jaren. Ze namen, na het vertrek van Guardiola, enigszins afscheid van de Cruijff-filosofe om maar dure spelers te gaan aantrekken, met het gevolg dat de resultaten alleen maar achteruit zijn gegaan.
4 -1
Aspers73
Ook Barca kan kennelijk niet spelers van het zelfde niveau produceren zoals vroeger.
0 -2
DT10
Of ze krijgen de kans niet.. Als Giardiola destijds Busquets, Pedro en Roberto niet de kans had gegeven, hadden we misschien nooit van ze gehoord. Zelfs Xavi en Iniesta werden door velen te licht bevonden, maar Van Gaal gaf ze de kans en we weten wat daarvan terecht is gekomen.
2 0
Web
Dus jij denkt dat ze zo maar weer een Xavi en Iniesta klaar hebben staan
Net als wij in verhoudingen een Frenkie en De Ligt.
Ik hoop dat je beter weet.
Die drie die jij noemt, zijn aanvulling voor Xavi en Iniesta en Messi, die bepalen de kwaliteit, niks meer
Niemand vond Xavi en Iniesta te licht, kom eens met namen
0 0
DT10
Xavi en Iniesta zijn Van Gaal uitermate dankbaar, voor het feit dat hij het vertrouwen in hun had, waar veel andere mensen binnen de club dat niet hadden. Omdat ze te licht en te klein waren etc. Dit is algemeen bekend en hebben beide vaak uitgesproken!
2 0
Web
Voor mij nieuw, maar kan het niet ontkennen
Maar jullie denken te makkelijk dat er maar zo weer van deze exceptioneel talent klaar staat.
Dat gaat echt niet zo maar, ze zijn nog steeds bezig met goed opleiden, maar ook in Spanje weed Chelsay enz de talenten in Spanje te vinden, en het publiek accepteert geen tweede rangs club, boven Real eindigen is belangrijker dat de CL winnen, zo werkt het daar
0 0
marrene
Uiteindelijk zijn de resultaten bepalend. Speel je met veel eigen jeugdspelers en verliest 3 keer op rij breekt de pleuris uit. Zeker met de wetenschap dat AJAX enorm veel geld ter beschikking heeft.
De jeugd moet gewoon meer geduld hebben. Dat is overal zo. Zijn ze beter spelen ze ook. Hebben het zelf in de hand.
1 0
trooop
Zo gruwelijk hoog ligt die lat nou ook weer niet, dat is ook een beetje een eigen leven gaan leiden. Je zult ze toch echt serieuze speeltijd op niveau moeten geven, ze worden niet vanzelf beter. Zo’n dest en lang worden gelijk teruggezet zodra het echte werk begint, terwijl ze er als jeugdspelers voetballend meteen al bovenuit steken in een team dat vers uit de CL komt.

Maar andere dingen dan puur voetballende kwaliteiten lijken bij ten hag de hoogste prioriteit te hebben - en dat is geen sneer. Zaken zoals volwassenheid, hardheid, betrouwbaarheid. Waardoor je kansen om als jeugdspeler als een komeet omhoog te schieten bij voorbaat al miniem zijn.

Je zult toch een beetje moeten gokken en bluffen zo af en toe, moeten inzetten op een jeugdspeler waar jij echt in gelooft. Zekerheid heb je toch nooit, en ze breken niet vanzelf door.

Feit is dat we er met nous maar 1 hebben die een serieuze kans heeft gehad sinds ten hag anderhalf jaar geleden de baas werd. Het is een reële verwachting dat het daar dit seizoen bij blijft, gezien de aankopen die nog ingepast zullen worden. Dat zou betekenen dat we straks 1 jeugdspeler hebben laten doorbreken in tweeënhalf jaar tijd. Dat kan niet en dat mag niet.
0 0
Danos
Maar als we kijken wie er allemaal zijn gedebuteerd naast Nous onder TH , schuurs, dest, ekkelenkamp,de wit, gravenberch, lang en traore, is in anderhalf jaar geen slechte score dacht ik zo.
0 0
trooop
Dat kan inderdaad slechter, maar een debuut krijgt pas betekenis als het tot een doorbraak leidt.
Sterker: als dit zich doorzet gaat een debuut nog eens lijken op een zoethoudertje voor de jeugd. Dan ben je nog verder van huis.
0 0
Web
Doorbraak heeft met niet alleen met potentie te maken, de laatste stap is het moeilijkst, kijk maar eens na, Bazoer, Riedewald ,Tete en Elghazi
Stonden zelfs al in Oranje, heb jij het zelf gevoeld als speler?
Wat was er met die jongens gebeurd als Bosz geen trainer van Ajax was geworden, die mag jij als Bosz fan in vullen.
Misschien toch wel doorgegroeid, geef alleen maar even aan dat het onder Bosz ook gebeurde, die gaf zelfs Frenkie geen eerlijke kans, Neres was in een keer goed toen Bosz weg was onder Keizer.
0 0
Ozymandias
Eiting heeft ook die kans gekregen maar raakte geblesseerd.
1 0
trooop
Dat kun je niet zeggen, 2 potjes voorbereiding is nog geen serieuze kans.
0 0
Ozymandias
Ik heb het over vorig seizoen.
1 0
Sanalologo
Men moet ook niet vergeten dat de komende 5 jaar essentieel zal zijn voor de toekomst van Ajax. Dit zijn nu de tijden om te gaan presteren met die hele super league die er aan komt. Nee, van mij hoeft die league er niet te komen, maar als die league er wel komt kan je er maar beter bij zitten. Daarom begrijp ik wel dat ze veel aankopen doen, vooral omdat er weinig aankomt.
0 0
Ozymandias
Ik betwijfel ten sterkste of die Super League er wel zal komen. Europese topclubs gebruiken dat alleen steeds als pressiemiddel om te zorgen dat de UEFA doet wat ze willen.
2 0
Schip
Oud nieuws, maar een terechte zorg. Ik ben blij dat we tenminste een JA elftal hebben dat professioneel voetbal speelt. Uitblinkers daar hebben altijd kunnen aanhaken in het eerste.

Het is verder aan de staf om talenten zoveel mogelijk in te passen. Op zich zullen jongens als Dest, Lang en Eiting ook wel hun kansen krijgen. Het is meer dat ze vaak ook gelijk moeten grijpen en dat verhoogt de druk enorm. Dat is gewoon een schaduwkant van het succes.

Enige echte remedie lijkt mij weer fors te investeren in de opleiding, zodat de kwaliteit in de breedte en diepte een stukje omhoog kan. Maar dat is verschrikkelijk makkelijk gezegd. Ik denk alleen wel dat daarin de echte sleutel ligt van het huidige succes: toptalent in combinatie met een paar gerichte aankopen en routine. Zonder eigen jeugd zijn we niet minder koopclub dan waar we altijd op afgeven.
4 0
JOHANisGOD
Pauw
"Als Ajax het niveau vast wil houden wordt het aantal spelers dat bij Ajax doorbreekt waarschijnlijk kleiner ja. Dat is onontkoombaar, tenzij je een wonderbaarlijk goede jeugdopleiding die elk jaar 4/5 spelers kan leveren die er gelijk staan. Droom lekker verder."

Preciés dit dus.
1 -1
Web
Zo is het
2 0
Schwalbino
Precies dit dus niet want het is een groteske voorstelling van zaken. Het is niet of zoals nu of 4 tot 5 supertalenten in een worp. Het is alles ertussen in.
1 0
WouterBerg83
Dit is precies wat ik eerder deze week bij de transfergeruchten als opmerking heb geplaatst. Waarom ons zo druk maken over welke middenvelders er gehaald moeten worden als we talenten als Lang en Gravenbergh hebben rondlopen? Ajax is groot geworden met eigen jeugd. De jaren dat alles dreef op aankopen (begin van dit millennium) zijn nou niet de boeken in gegaan als de meest succesvolle. Met Blind en Mazraoui heb je nog twee jongens uit de eigen jeugd in de basis staan (er vanuit gaand dat Donny vertrekt). Daar zal Dest dit seizoen regelmatig bij komen, maar in principe heeft hij Tagliafico voor zich. Die 2-3 jongens uit eigen jeugd is wel het absolute minimum. Nu nog meer jongens van buitenaf halen gaat de ontwikkeling van eigen jeugd in de weg staan, en daar moet je heel goed voor oppassen. Niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn. Ajax staat internationaal bekend voor de kansen die de jeugd krijgt. Als je de absolute toptalenten wilt blijven aantrekken moet je dat ook waar blijven maken.
0 0
Schwalbino
De besten breken toch wel door is een dooddoener. Want het kan best zijn dat een topper in wording geen kans krijgt om zich op zijn beste plek te ontwikkelen omdat daar een ervaren routinier staat die in de wedstrijden de voorkeur krijgt omdat er gepresteerd moet worden.

Zeg maar waar Dolberg vorig seizoen tegenaan liep. De keuze voor Tadic was vanuit TH geredeneerd begrijpelijk. Voor de ontwikkeling van een potentiele topper jammer.
0 -1
Ajax27
Dus we moeten maar minder goed gaan presteren zodat de middelmaat weer een kans krijgt, we weer afzakken op Europees niveau, maar we wel nationaal met zoveel mogelijk NL'ers proberen om kampioen te worden? Hahaha, dat is de omgekeerde wereld. De afgelopen jaren zijn er gewoon erg veel jeugdspelers door gekomen. Wellicht omdat er gewoon een goede generatie zat, wellicht omdat het algemene niveau gewoon een stuk lager was...

Ik zie het probleem niet. Jeugd zal altijd de kans krijgen bij Ajax en als ze exceptioneel zijn, dan krijgen ze al vroeg de kans. Frenkie was al 21 toen ie pas echt doorbrak, 1,5 jaar later zit ie bij Barca. Geduld hebben en keihard werken. Zoals bij de Ligt er met 16 jaar al staan komt eens per 20-30 jaar voor. De rest zal 'gewoon' pas tussen hun 18-21e instromen, net als bij iedere andere club. En halen ze dat niet, dan gaan ze 1 niveautje lager naar AZ, Vitesse of 2 niveautjes lager naar clubs als Heerenveen, Groningen. Wij leiden jongens op voor de gehele eredivisie, niet alleen voor Ajax.
8 0
insectenverdelg
Leuke teksten Dick. Toch klopt t niet geheel. De grootste ajacied die ditj aar vertrekt heet geen Frenkie, Matthijs of eventueel Donny, maar luistert naar de naam Lasse.
8 -4
FernandoRedondo
De lat gaat gewoon omhoog dus zie ik dit ook zeker niet negatief in. In het tijdperk de Boer, had Eiting gewoon op het middenveld gestaan, als vervanger van Frenkie. Eiting kan echt lekker ballen, maar geef hem nog 1/2 jaar dan kan hij van waarde zijn. Dit jaar te vroeg nog.
1 0
Ajax412
Nunnely is gewoonweg niet goed genoeg, net als De Sa dat was. Dest kan zeker zijn minuten gaan maken, zeker als Joël nog een transfer gegund is. Daarnaast denk ik niet dat Lang er al aan toe is eerlijk gezegd en het is ook nog te vroeg voor Gravenberch.
3 0
Toon meer reacties