Guardian ziet Arsenal Ajax als voorbeeld gebruiken

BVeenstra, 21-06-2019 om 14:50, 13044 views, The Guardian |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

De recente successen van Ajax in Europa zijn haast nog iedere dag onderwerp van gesprek in de Europese kranten. Zo ook in The Guardian, dat schrijft dat Arsenal de Amsterdamse club als voorbeeld ziet om weer vooruit te komen.

Arsenal, dat altijd bekend stond als een club waar de jeugd een kans kreeg, heeft in de laatste jaren steeds vaker aankopen ingezet, terwijl jeugdspelers steeds minder vaak de kans kregen. Echt succes leverde het nog niet op voor de Londenaren: voor het derde jaar op rij liep de club deelname aan de Champions League mis en het verschil met titelkandidaten Manchester City en Liverpool lijkt groter dan ooit.

De club loopt dan ook inkomsten uit de Champions League mis en om die reden moet men nu op een andere manier zien te concurreren met de topclubs. Onlangs werd oud-Arsenal-speler Freddie Ljungberg aangesteld als nieuwe assistent-trainer. De Zweed, die in het afgelopen seizoen trainer was van het U23-team, zou ervoor moeten zorgen dat de jeugd meer kansen gaat krijgen.

Directeur Raúl Sanllehí beseft dat de stap van Arsenal U23 naar het eerste elftal groot is. Dit zou vooral komen, omdat Arsenal U23 tegen leeftijdsgenoten speelt (een competitie voor beloften), terwijl in andere landen de U23-teams (denk aan Jong Ajax of FC Barcelona B) wel in een seniorencompetitie weerstand krijgen. Om die reden heeft Arsenal dan ook enkele talenten verhuurd. Deze spelers zouden nu onder Ljungberg meer speeltijd moeten krijgen.

'Het voorbeeld van Ajax is verleidelijk om te volgen, omdat de club het zo enorm goed heeft gedaan in de Champions League. Men moet alleen niet vergeten dat Ajax een team had met een mix tussen zeer talentvolle spelers en ervaren krachten. Die mix zorgt ervoor om kans te hebben in het topvoetbal', schrijft The Guardian.

En dan is er nog een voorbeeld dat doet denken aan Ajax, zo vindt men. 'De instroom van voormalig Arsenal-spelers op verschillende belangrijke posities, om zo de clubcultuur te bewaken, is erg effectief geweest. Ljungberg krijgt als assistent meer macht, Steve Bould blijft voor de club behouden, Robert Pires geeft trainingen aan spelers die terugkeren van blessures en Edu zal binnenkort aangesteld worden als technisch directeur', aldus de krant, die daarmee doelt op het feit dat er ook bij Ajax enkele oud-spelers als Marc Overmars en Edwin van der Sar belangrijke functies bekleden.

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cupmetgroteoren
Misschien moet de UEFA eens ingrijpen en zorgen dat het extreme geld het voetbal niet domineert? Het is maar een ideetje hoor. Want dit is vechten tegen de bierkaai. Ik erger me echt al jaren aan de totale idiotie in de voetballerij, waarbij clubs gewoon een half miljard per seizoen kunnen uitgeven. Waarom werkt men niet volgend het Amerikaanse systeem, of een ander aangepast systeem? Waarom doet de UEFA niets?
0 0
AFCA-B93
Als Arsenal meer jeugd zou gaan inpassen, moeten ze eerst accepteren dat ze de komende jaren ook geen CL spelen. Vrijwel geen enkel talent houdt zich in de PL staande, iig niet om minimaal 4e te worden. Door al die sterren bij de concurrentie is het gewoon niet te doen om aan te haken door middel van jeugd inpassen.
0 0
Spuit11
Clubs uit Engeland hebben misschien een missie maar geen visie.

Zij hebben hun clubziel verkocht aan oliesjeiks en oligarchen.

En nu gaan ze zich vergelijken met een club die nog wel een missie én visie heeft. Aanhaken bij de (sub)top, met hun kenmerkende 'voor niemand bang' voetbal.

Laat dat geld maar lekker rollen in Engeland. Het komt uiteindelijk ook iets deze kant op. Wat weer moet rollen naar onze missie én visie.
1 0
JanTa
Een Ajaxvisie neem je niet zomaar ff over, daar gaat decennia lang hardwerken, geduld en met vallen en opstaan aan vooraf. Hou vaak ik niet gehoord en/of gelezen heb dat clubs het zouden gaan over kopiëren maar later toch afhaakte, is niet op 1 hand te tellen. De enigste club die de Ajaxvisie overnam was Barcelona dankzij Michels en Cruyff.
2 0
WeerDinges
Ik was altijd Arsenal fan juist vanwege de Ajax overeenkomst. Vind het artikel vrij accuraat. De afgelopen 10 jaar zag je steeds meer aankopen en steeds minder jeugd doorbreken. Zodra ze weer naar het oude gaan komen ze toch weer aardig in de buurt van onze cultuur/ filosofie.
0 0
FlyingDutchMan
Same here, vond het altijd mooi hoe Wenger en Ferguson met de jeugd van Arsenal en Manchester United geweldig presteerde in Engeland en Europa. Door het beleid van de laatste 5 jaar nog weinig van over, de jeugd wordt daar niet meer serieus genomen..
2 0
Hans Kraay Jr.
Volgens mij is Barca ook behoorlijk afgehaakt.
3 0
JanTa
Klopt, ze hadden nooit met Valverde in zee moeten gaan.
2 0
JPM
We zetten internationaal weer de toon, zoals het hoort.

Lekker man.
4 0
Esthas
Mooi he :-)
1 0