De Boer: 'Noemde De Ligt Donny 2.0'

ArthurV, 15-06-2019 om 17:40, 16116 views, VTBL |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Als trainer van Ajax 1 zag Frank de Boer hoe Matthijs de Ligt zich als jeugdspeler stormachtig ontwikkelde. Laatstgenoemde speelde zijn wedstrijden op De Toekomst voornamelijk als middenvelder, waardoor De Boer hem veelvuldig vergeleek met een ander talent binnen de opleiding: Donny van de Beek.

'Toen hij 12 was, was Matthijs al één van de grootste talenten van dat moment', begint De Boer in gesprek met VTBL. 'Ik noemde hem Donny 2.0, omdat hij op het middenveld speelde, zij het meer controlerend dan Van de Beek. Bij de D'tjes was De Ligt al groot, hij stak er letterlijk en figuurlijk bovenuit. Daarom werd hij een linie naar voren gezet, zodat hij zich goed kon ontwikkelen. Op het middenveld ging het Matthijs ook vrij goed af, moet ik zeggen. De Ligt wist precies wat er om hem heen gebeurde. Daar heeft hij later veel aan gehad, in het positioneren als verdediger.'

Of De Boer dingen van hemzelf terugziet in De Ligt? 'Matthijs is, net als ik was, goed in timen en springen. Bij duels met grote, sterke spitsen probeert hij ervoor te komen. Dat is voetbalwijs, minder slimme spelers gaan erachter staan en maken dan een overtreding. Hij krijgt juist vaak een overtreding mee. Foutjes? Die heb ik ook gehad. Door ervaring en bewustzijn nemen die af. Aan Matthijs' reacties na zo'n fout zie je dat hij ervan leert. Daar wordt hij alleen maar beter van.'

Ondanks dat De Ligt op weg lijkt naar Paris Saint-Germain, ziet de huidig oefenmeester van Atlanta United de verdediger graag bij FC Barcelona aan het werk. 'Aanvallende teams zoals Barça spelen ver van de eigen goal af. De Ligt kan met heel veel ruimte in zijn rug verdedigen en onder druk opbouwen. Dat zijn toch bepaalde vereisten van een Barcelona-speler. De vraag is echter: wie gaat Matthijs eruit spelen bij Barcelona? Op deze leeftijd moet je zeker weten dat je veel aan voetballen toe gaat komen. Gerard Piqué verdwijnt niet zomaar uit de ploeg, dus dat is een risico.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FrankBeton
Frank de Boer was een goede voetballer.
1 0
Web
En dat was het
En de meeste titels als trainer gepakt ooit met Ajax
Maar lekker beoordelen op zijn laatste 2 jaar, daar zijn ze hier goed in
Denk je nu echt dat Bosz en Ten Hag nog werkt naar 3 jaar
Ik weet zeker van niet, van Gaal waren ze ook zat naar 2 jaar
En hoe waren die 2 jaar, geniaal
1 -2
JariHeijden
Van Gaal begon in 1991 bij Ajax en in 1997 stopte hij. Zijn werkwijze sloeg toch echt langer aan dan slechts twee jaar.
0 0
DonAdam
@JariHeijden, misschien moet je eens verder kijken dan je neus lang is. Geldt eigenlijk voor alle FdB haters/scorebordjournalisten

LvG mocht geld uitgeven en kon topspelers halen. FdB zat middenin een zware saneringsperiode en zat daarmee met een uitgeholde selectie. Daarnaast heeft FdB topwerk geleverd door het op de Toekomst rustig te houden terwijl er een slachting plaatsvond in de Arena. LvG liet Ajax trouwens hopeloos achter; nadat de Boertjes dat ook zagen en halsoverkop vertrokken, zijn we sportief in een diep zwart gat gevallen waar we net pas uit ontwaakt zijn. We hebben begin jaren 0 nog een leuke jonge selectie gehad, met Zlatan, Maxwell, VdV etc, maar voordat we daarvan konden genieten waren die broekies al weg. Overigens lag dat later aan het stuurloze bestuur, dat moge duidelijk zijn,

Hoe dan ook, een trainer kan best goed of slecht zijn, beter dan zijn selectie is, is onmogelijk. En FdB had nadat Eriksen en Daley weg waren een drol van een selectie, die spelers stonken echt, en wat hij daarmee heeft gepresteerd is ongeevenaard.
0 0
FrankBeton
Laatste twee jaar???

Sure buddy
1 -1
Web
onderbouwen is lastig?
1 -1
FrankBeton
Ow nee totaal niet. Ik had in die tijd een seizoenskaart dus ik heb alle wedstrijden gezien.
Maar ik ga er niet aan beginnen oké?
0 0
DonAdam
Dus omdat jij een seizoenkaart had, heb je meegenomen dat er intern oorlog was bij Ajax, Cruyff zat letterlijk in de rechtbank om professor doktor meester Ten Have en zijn kliek eruit te werken, en dat er geen geld meer was om de topspelers die waren vertrokken te vervangen omdat er een gapend gat op de begroting was van ca 20 miljoen? Of heb jij nog een Christiaan Eriksen of Daley Blind zien voetballen met je seizoenskaart?

Nou, dan is je seizoenskaart inderdaad leidend bij het vormen van een mening :D
0 0
Web
Zeker
0 0
JanTa
Dus een seizoenkaart hebben is de maatstaf? Trouwens ik ben het met web eens, de beoordelingen berusten vooral op de laatste 2 seizoenen omdat al zijn bepalende spelers uit nood verkocht werden omdat er geen cent in kas was. Bosz kwam in een gespreid bedje terecht met de aankopen van Sanchez, Younes, Ziyech en Neres.
2 0
Babangida83
De Ligt kan prima naast Pique. Dat zou voor Barça een droomverdediging zijn. Die zijn daar toch een beetje aan t kwakkelen op die positie.
1 0
Web
Als je Frank ontleed had hij heel veel beperkingen, maar door zijn spelinzicht werd hij er maar weinig uitgelopen, lang niet de grootste met koppen, maar door zijn timing of een klein drukje in de rug won hij veel kopduels, zijn lange bal was fantastisch.
Frank was echt goed, zowel als back en centrum verdediger
2 -1
Schip
Ik vond De Boer echt een wereldverdediger. Dat klinkt gek, maar ik kwam ervoor naar het stadion. De Meer althans. Arena kon me in de eerste jaren niet bekoren.

Hij was echt voor geen enkele spits bang. Zoals hij in de Uefacup 92 reuzen als Skuhravy en Casagrande aanpakte. En nooit koppie terugtrekken. Ook qua tackles en ingrepen er vol voor gaan.

Voetballend was hij ijzersterk. Crosspass, inspeelpass, steekpass, had alles in huis. Zelfs passeerbewegingen. Helemaal aan het begin van zijn carrière, speelde Ajax een oefenpot tegen Real. Verloren kansloos, maar hij kapte als linksback wel even lekker een paar Real spelers uit op het middenveld ;)
4 0
Schmitz11
Heerlijk verhaal man, ben net iets te jong daarvoor jammer genoeg.. 89 geboren, dat maakt het afgelopen jaar ook zo mooi. We vergeten heel snel dat we de rest van ons leven het nog over afgelopen seizoen zullen hebben. Hoop dat we dit doorpakken!
3 0
Web
Gelukkig nog een die hem echt goed vond
Ik ben iets voorzichtiger, maar eigelijk ben ik het helemaal met je eens
Echt een topper
Wat een andere tijd de Meer, ik heb mij daar altijd goed vermaakt, bruggetje overlopen naar het jeugd complex, oud maar zo gezellig
2 0
michaellaudrup
Als voetballer echt een topper, als trainer niet.
0 -1