Israël: 'Het mag af en toe een tikje sneller'

GinoHaverkamp, 07-06-2019 om 11:30, 4220 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Rinus Isräel, die namens De Telegraaf de Oranje-spelers die tegen Engeland speelden beoordeelt, is kritisch op Frenkie de Jong. In zijn ogen mag de afzwaaiend Ajacied nog wel wat sneller worden aan de bal.

'Ik zal iets kritisch zeggen: het mag aan de bal af en toe echt een tikje sneller', opent hij. 'Begrijp me goed, hij lijdt weinig balverlies en zijn aannames zijn ook prima. Maar daarna is het vaak eerst weer wegdraaien. Het is niet bepaald zo dat hij alles direct speelt of meteen doorbeweegt.'

Desondanks ziet de oud-Feyenoorder De Jong graag in actie. 'Want hij speelt vrijuit en ziet ook de diepte. Maar straks speelt hij bij een echte topclub en daar zal het af en toe wel anders moeten.'

De Ligt

Ook baalt Israël van de fout van Matthijs de Ligt. 'Zo zonde.' De rapporteur vindt dat de Ajacied goed aan de wedstrijd begon, maar dat de fout die de 1-0 inleidde roet in het eten gooide. 'Dat mag een speler van zijn kaliber niet gebeuren. De gele kaart was terecht en de penalty na zijn overtreding op Rashford ook. Of het een technische fout was? Eerst was zijn aanname niet goed en later lanceert hij zich verkeerd in een poging de situatie te redden. Hij manoeuvreerde het elftal in een heel vervelende situatie. Maar met zijn kopbal maakte hij weer veel goed.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AlexIbarra
Naar wie moet hij de bal nou snel doorspelen als Frenkie tussen De Roon, Wijnaldum en Dumfries staat?
In dit geval is het gewoon fijn als iemand de rust aan de bal bewaart.

Bij Ajax en Barca waar wel goede voetballers vrijlopen, kan Frenkie ook sneller spelen.
0 0
Ar
Dat mag een speler van zijn kaliber... hij is potdorrie gewoon nog maar 19 hoor.
1 0
Ozymandias
De groote kracht van De Jong is dat hij zo veel mogelijk tegenstanders naar zich toe trekt om vervolgens de bal naar één van de spelers te spelen die daardoor meer ruimte hebben gekregen. Alleen klopt het wel dat De Jong dat vaker moet afwisselen met het direct doorspelen van een bal (waar hij duidelijk wel de kwaliteit voor heeft want wanneer hij het doet gaat het bijna altijd goed). Als hij dat doet wordt zijn spel nog onvoorspelbaarder en zal hij zelfs ook meer ruimte krijgen omdat tegenstanders er rekening mee moeten houden dat hij de bal in één keer door zal spelen.
1 0
AnsB
Maar ook dat is een wisselwerking en het ligt er aan wie er om hem heen staan.
Bij Ajax is men veel beter afgestemd op zijn spel en gaat het doorgaans soepeler en ik denk ook wel wat afwisselender. Met name in de eerste helft klopte er juist niets van die afstemming en was er in totaliteit veel te weinig dynamiek. Dan leg je De Jong ook veel meer 'lam'.
De Jong laat een team beter functioneren maar het scheelt enorm als die medespelers ook echt mee-spelen.

Op andere plekken zag je dat gebrek aan dynamiek ook. De spelers werden vaak min of meer ingesloten door de Engelsen en het leek soms wel of de rest daar alleen maar naar stond te kijken i.p.v. zich te verplaatsen en de ruimte in te lopen.
1 0
Bramble1988
Ergens snap ik zijn punt, hij moet zich nog verder ontwikkelen om het moment van uitstellen, wegdraaien of direct pasen nog beter onder de knie te krijgen. (Lees wel, hij is hier al ingenieus in) Ook gisteren had hij een paar van die momenten. Los van dit, is dat ventje werkelijk een parel voor het voetbal.
0 -1
AnsB
Ik snap dit soort kritiek echt voor geen meter, nota bene zelf een oud-voetballer.
Moet ik - vrouw, nooit zelf gevoetbald - dat nou echt uitleggen?
In aanvulling wat hieronder al is gezegd over het waarom van het uitstellen, nog een aanvullende reden.
Er was in de eerste helft veel te weinig dynamiek in het elftal. Iedereen stond stil. De Jong werd enerzijds voor de voeten gelopen (hetgeen zijn (re)acties belemmert maar niet verhindert), anderzijds boden de voorste spelers zich niet aan.

In de tweede helft was die beweging er wel en zag je hoe De Jong keer op keer naar voren kon spelen op welhaast kinderlijk eenvoudige wijze: hij trok verdedigers naar zich toe c.q. zette ze op het verkeerde been en hij kon naar voren afspelen. Van het 'getreuzel' was niets meer te zien - alleen het normale langer de bal bij zich houden wat zo kenmerkend is voor zijn unieke kwaliteiten.
1 0
Remark
Jij ziet 't, velen niet, w.o. IJzeren Rinus. Zo makkelijk gezegd, 'sneller spelen', maar naar wie dan? Naar Memphis zeker, met z'n heart of a lion en brains of a worm. Mijn god, wat liep die te klooien, samen met die Babel. Let maar op, straks bij Barca, waar Frenkie's medespelers wél de gaten inlopen die hij al lang van tevoren heeft gezien.
2 0
ajaxx123
Man man man, nul inzicht. Uitstellen van de pass is juist zijn kracht. Speelt het liefst door de as en stelt uit om naar de zijkant te spelen. Werelds gewoon.
5 -1
Beretta
Dit commentaar toont alleen maar een gebrekkig inzicht aan bij dhr. Israel. Frenkie kan prima “één keer raken” of meteen doorspelen en doet dan ook regelmatig als het de beste oplossing is. Maar in zijn rol als controleur moet hij berekenend zijn in zowel de risico’s die hij neemt als de risico’s in de volgende stappen na zijn pass, vandaar dat hij vaak de bal even bij zich houdt. Op die manier ontstaat meer ruimte voor de ontvangende speler en heeft hij ook meer tijd, Blind kan dat bijv. ook heel goed.

Wat Frenkie uniek maakt is dat hij de intelligentie en het inzicht heeft om het te zien en vooruit te denken, maar ook de kwaliteit en het atletisch vermogen heeft om het veelzijdig en onvoorspelbaar uit te voeren. Typisch een speler die anderen beter maakt en uniek in zijn vermogen om het tempo te bepalen.
5 -1
pizzapunt
Mee eens!
2 -2
Redrum
Rinus is natuurlijk dat flitsende Feyenoord-voetbal gewend. Maar zonder dollen, dit is inderdaad een verbeterpuntje van Frenkie.
1 -4
stopperspil
Mooie stylist, topvoetballer maar inderdaad vaak in één tempo, moet vaker nog naar voren draaien ipv terug als verbeterpuntje
0 -4