'Achilleshiel Oranje duidelijk de achterhoede'

ArthurV, 03-06-2019 om 16:15, 19080 views, VTBL |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Volgens Aad de Mos is de situatie bij het Nederlands elftal nog niet zo positief als menigeen denkt. Ondanks onder andere de vele lovende kritieken aan het adres van Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk, valt er volgens de oud-Ajax-trainer ook voor de centrale verdedigers een hoop te verbeteren.

'In een vrij korte tijd is er euforie ontstaan. Zelfs na de laatste nederlaag in het EK-kwalificatietoernooi was er geen spoortje van paniek te ontdekken', begint De Mos in gesprek met VTBL. 'Terwijl er natuurlijk wel werk aan de winkel is voor Koeman. Voor de tweede keer kwamen ze tegen Duitsland eerst met 2-0 achter. De achilleshiel van dit elftal is duidelijk de achterhoede. Ze zijn niet erg rotsvast bij spelhervattingen. Van Dijk en De Ligt draaien een topseizoen, maar aanvallend koppen is iets anders dan verdedigend koppen. Tegenstanders zien dat ook, die gaan daar in hun analyses op wijzen en Koeman nog wel voor problemen stellen. Tegen Duitsland duurde het een halve wedstrijd voordat er reparatiewerkzaamheden plaatsvonden. Dat vind ik vrij lang.'

'In tegenstelling tot een jaar geleden wordt Nederland weer serieus genomen', vervolgt De Mos. 'Je moet er rekening mee houden dat andere landen zich zullen gaan aanpassen. Dat betekent dat je weer de favorietenrol toegeschoven krijgt. Dat je met veertig meter in je rug speelt. Dat spelhervattingen van levensbelang worden. En dat je een wedstrijd moet lezen. Soms kun je niet blijven beuken en moet je, als het niet loopt, een gelijkspel gewoon over de streep trekken. Daarin kan dit elftal nog groeien.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Adios
Het grootste probleem van Oranje is dat de vleugelspelers nauwelijks in het stuk voorkomen. Bij Liverpool speelt Wijnaldum wel eens van af links. Dan zou je op het middenveld plek hebben voor Donny met Frenkie en Daley als controleurs. Ake is een stuk sneller dan Daley op de linksback, dus ook dat hoeft geen achteruitgang te zijn. Op die manier houd je de controle op het middenveld en kan je je beste spelers opstellen.
0 0
SnifferClarke
Het zal allemaal wel Aad, maar nog niet zo lang geleden schakelde ik na 2 minuten over als Oranje op tv kwam. Aftrappen, terug naar een middenvelder, terug naar een centrale verdediger, terug naar de keeper en dan 5 minuten (gok ik) balbezit op eigen helft. De laatste tijd heb ik best kunnen genieten van het Nederlands elftal en dat is voorlopig voldoende voor mij.
0 0
waayop
De achilleshiel van Aad is zijn analyses.
0 0
JanTa
Aad, iedere nationaal team heeft ermee te kampen als spelers die ieder voor een eigen club spelen moeten wennen aan elkaar. Daar ben je ook bondscoach voor om er een 1heid van te maken. De zoveelste opendeuren uitspraak van de hr. de Mos.
0 -1
Rentokill
Spitsvondig hoor Aad. Toch kun je met Blind, van Dijk en De Ligt in je verdediging moeilijk volhouden dat wat tegen Duitsland gebeurde structureel zou zijn. Ook NL heeft hier van geleerd.
0 -1
HStorm
Inderdaad. Die jongens groeien met de wedstrijd.

Het is een wereldklasse verdediging met enorme groeipotentie.
0 0
Cupmetgroteoren
Feitelijk is qua individuele kwaliteit de voorhoede en het middenveld behoorlijk zwak. Je hebt niet eens een fatsoenlijke spits. In de praktijk blijkt de zwakte bij de centrale verdedigers te liggen omdat de ligt en van dijk natuurlijk totaal niet complementair aan elkaar zijn. Het zijn beide grote stevige gasten die goed in de lucht zijn en verdedigend goed zijn, maar met ruimte in de rug kwetsbaar als je ze beide opstelt. Het vult elkaar niet aan. De voorhoede doet het bovenverwachting goed, ondanks de beperkingen, en het middenveld is redelijk maar niet bijzonder. Nee, ook dit is niet de generatie die prijzen gaat opleveren. Je moet minstens enkele spelers van het kaliber Robben, van Persie en Sneijder hebben op het middenveld en in de aanval, en die lopen er niet rond op de jong na, maar dat is geen speler die beslissend is met steekpassjes of goals. Ik vind het een wat kleurloze generatie. Er zijn ook geen spelers die uit de pas lopen, een grote mond opzetten of een eigen willetje hebben. Het is allemaal heel keurig en degelijk. De tijd van de egootjes is voorbij, niet meer te vergelijken met de hoogtijdagen van het individualisme zoals bij van Persie, Sneijder, van der vaart, Robben, en daarvoor Seedorf, Davids. Alleen Depay heeft dat nog wel. Maar echt grote individuele kwaliteiten zijn er niet. Er is de afgelopen vijf jaar echter gigantisch veel geld gepompt in de voetballerij, met allerlei particuliere voetbalscholen die als paddenstoelen uit de grond zijn gekomen, verbeterde sportfaciliteiten bij profclubs, professionalisering van trainingsschema's etc., Dus het kan zomaar zo zijn dat er plots wél een paar individuele spelers opkomen die wel de absolute topklasse hebben, zoals ünivar. Want dat soort spelers heb je nodig op het topniveau. Kijk wat er bij Frankrijk rondloopt. Voor nu moeten we het doen met wijnaldum, Babel en promes. Laten we wel wezen, dat is toch magertjes allemaal hoor. Koeman heeft het tot nu toe niet slecht gedaan met dit beperkte materiaal.
1 -2
tikkie takkie
Jij vind dus Frenkie de Jong een kleurloze middenvelder die niet het niveau heeft van een Sneijder?? Donny gaat zich ook nog ontwikkelen en die zie ik ook nog wel samen met Frenkie op het middenveld staan staan in Oranje. Propper/De Roon-De Jong-VdBeek is echt geen slecht middenveld!
1 0
Cupmetgroteoren
Lees: ik zeg op de jong na. Van de beek is een leuke speler maar geen absolute top. Het is een redelijk middenveld maar niet bijzonder. Om echt een prijs te winnen moet je een paar absolute toppers hebben voorin en op het middenveld. Je hebt ook nog eens geen fatsoenlijke back en een eerste keeper die op de bank zit. Het is echt niet bijzonder qua kwaliteit, om maar niet te spreken over de spitspositie en rechtsbuiten: Babel en promes. Oranje onwaardig.
0 0
Kikke
Denk dat het probleem is bij De Ligt en Van Dijk, is dat ze goede afspraken moeten maken wie de bal neemt, ze zijn bij hun eigen clubs de beste koppers en gewend om altijd voor de bal te gaan, nu moet je kiezen, van Dijk of de Ligt...
0 0
Schip
Gek genoeg ben ik het wel eens met Super Aad. Ik vind oranje tegen een ploeg met terug gezakte, lopende mensen juist erg kwetsbaar. Zie tegen die Duitse spitsen. Twee keer op rij in de thuiswedstrijd tegen Duitsland kregen ze daar geen vat op. En dan lees je dat Van Dijk nooit voorbij wordt gedribbeld..? Misschien dat ze de statistieken bij oranje niet meetellen?

Oranje heeft een paar hele interessante spelers, maar we zijn echt nog geen top. Veel te weinig creativiteit op het middenveld. Frenkie alleen kan dat niet trekken. Waar is de Ziyech in dit team?
1 0
JariHeijden
Wij zijn inderdaad nog geen top. Maar stellen dat de achterhoede de achilleshiel is, is toch onzin? Daar staan nu toch juist wel voornamelijk toppers?
0 0
3*stars*3
Aad denkt waarschijnlijk dat Obispo, wel verdediging van oranje kan versterken.
Want niet vergeten, Obispo is beter dan De Ligt.
Althans, volgens Aad300...
0 0
AlexIbarra
Nu hebben we 2 beren centraal achterin en ook nog Daley Blind, maar missen we kwaliteit op de vleugels.

Hopelijk staan er vóór het WK 2022 twee geweldige backs op, voorlopig blijft het een beetje rommelen met type-Sinkgraven (kan voetballen / opbouwen aan de zijkant, mist verdedigend kwaliteit) of type-Tete (tegenovergestelde).
0 0
Ajax#1900
Klopt, ook qua buitenspelers. Memphis is een prima moderne spits en Weghorst een prima backup. Hopen dat jongens als Dilrosun en Bergwijn zich doorontwikkelen. Qua backs is het echt niks momenteel.
0 0
Roboy
En weer komt Aadsje met een opzienbarende ontdekking: "Aanvallend koppen is iets anders dan verdedigend koppen". Dat wist hiervoor nog niemand, blij dat we de Mos nog hebben, het Nederlands Elftal is gelukkig gered! Overigens heb ik de Ligt en van Dijk ook verdedigend weinig kopduels zien verliezen dus de relevantie van deze opmerking ontgaat mij volledig.
1 0
aka
Idd
0 0
Lazell
Aad heeft alleen maar een mening als die haaks staat op wat iedereen vindt.
1 0
debarbaar
Jammer dat Aadje niet gestopt is na Ajax, Anderlecht, Mechelen en PSV. Daarna is Afkoopsom zo enorm in zichzelf gaan geloven dat hij zichzelf als de hoge priester van analisten ziet.
0 0
AFCAPolarBear
Heeft ie deze tekst serieus gezegd? Volgens mij is hij dementerend, want klopt weinig van! In welke wedstrijd was Oranje de favoriet en is er niet gewonnen? Lijkt me dat Oranje niet favoriet was tegen Frankrijk en Duitsland, en tegen Wit-Rusland (?) werd wel gewonnen. Dus welke wedstrijd bedoeld deze dementerende man?
0 0
ajaxpat
Aadje ziet gewoon liever het centrale duo Schwaab-4gever.
1 0
Frank1978
Onbegrijpelijk dat dit genie zelf geen bondscoach is!
2 0
marrene
Wat een flapdrol die Aad afkoopsom. Zo ongeveer het beste centrale duo van de wereld. Hij begrijpt zeker niet dat aanvallen van achteruit komt maar verdedigen voorin begint. Zou toch ook te gek voor woorden zijn als de man die in Engeland, het land van koppers, Van Dijk als beste kopper wordt gezien. En dan komt deze clown met dergelijke teksten.
3 0
trodat4030
Ben benieuwd naar wat hij morgen zegt. Waarschijnlijk dat ons centrale duo inderdaad de beste ter wereld is.. Hebben ze hem wel eens getest op alzheimer? Hij weet volgens mij niet meer wat hij geroepen heeft zodra het zn mond uitgekomen is.
1 0
Vierendertigste
Vooral die rechtsback, bedoelt ie
0 0
Eastwood
Het probleem bij het Nederlands elftal is niet de achterhoede, maar de voorhoede. Het ontbreekt aan echt goede, scorende spitsen.
1 0
ghouleseddik
Klopt wat je zegt, maar dat hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn. Je kan voorin best op vorm van de dag selecteren. Als de rest van het team dan maar staat.
1 0
L1tman3n
Deze gast roept maar zoveel mogelijk tegendraadse ideeën om een beetje aandacht te krijgen. Het is gewoon treurig. Zijn commentaar bij de finale CL was ook van een bedroevend niveau. Zelden zoveel onzin gehoord.
1 0
Ginoajax1
Het wordt nu echt tijd dat Aad zijn medicijnen gaat innemen. Het lijkt mij dat voorin de achilleshiel zit. Als hij het over Duitsland heeft klopt het wel aardig. Daar is het net andersom.
0 0
Aspers73
Omdat ze elders op het veld lopen te kloten, krijgt de verdediging het lastig! Ik denk niet dat er in Europa ook maar één achterhoede rondloopt zoals bij Oranje.
1 0
Amsteraaij
Ik ben aad en ik wil scoren met mijn afwijkende mening...
1 0
BokkieBokstra
Niet mee eens, ik vind het zwakke punt de voorhoede. Te weinig kwaliteit voorin.
2 0
AJAIXIXIXI
Ja er staat inderdaad alleen maar de beste verdediger ter wereld en het grootste verdedigend talent ter wereld. Slechte achterhoede joh.
1 0
JariHeijden
En een linksback die toch ook heel erg stabiel en kundig is gebleken afgelopen seizoen. Enkel de rechtsback is niet zo kwaliteitsvol. Maar met Van Dijk, De Ligt en Blind heb je drie klasbakken in de verdediging.

Onze verdediging is waarschijnlijk onze beste linie.
3 0
ghouleseddik
Blind deed het op het WK in Brazilie ook echt meer dan goed als linksback, al was dat wel in een ander systeem. Maar toch.
1 0
JariHeijden
Eens. Blind vind ik een uitstekende linksback. Hij doet het meer dan prima op die positie. Ik vind hem centraal beter, maar daar staan al een paar toppers. De positie van linksback voert hij meer dan uitstekend uit.
0 0
Jariiii
Ik neem het zo nu en dan voor De Mos op omdat ik vind dat hij soms best zinnige dingen zegt, maar ook ik moet hier passen.
3 0
Dubbelvla
"In een vrij korte tijd is er euforie ontstaan. Dat is natuurlijk onzin. We horen ontevreden en pessimistisch te zijn over alles en iedereen, dat zit in ons bloed. Rot op met je positive energie. We zijn slecht, en je weet het"

Groetjes, Aad.
4 0
Rhythim
Die vent is gek...
0 0
Wesl
Hoe kun je dit zeggen Aad?

Als er al spraken is van een achilleshiel zou dat het ontbreken van Ziyech zijn..
3 0
Caparzo
Met Cillessen heeft het NL11 een topkeeper. Van Dijk / De Ligt is het beste centrum op aarde, onze backs zijn goed (Dumfries/TMF/Blind/Aké). Denk dat je rustig kunt stellen dat NL11 één van de beste nationale achterhoedes heeft. Belangrijk is wel dat er een echt hecht team gevormd gaat worden, Koeman was tot voor kort nog nog zoekende, als dat lukt ziet het er veelbelovend uit.

Met middenvelders als De Jong, Van de Beek, Wijnaldum en aanvallers als Depay, Promes en Bergwijn, zit het ook goed (het is nog geen Robben en RvP, maar ze zijn wel goed en wie weet hoe Depay en Bergwijn zich ontwikkelen). Hoe dan ook, er komen mooie oranjejaren aan, denk dat een EK titel volgend jaar nog een stap te ver is (al weet je nooit), maar ik kijk uit naar de 2 daaropvolgende toernooien, met nog meer nieuwe aanwas.
3 0
AFCA1510
Het centrale duo is echt van een uniek hoog niveau! Een middenveld Blind - Donny - Frenkie lijkt me wel wat. Ik heb die Wijnaldum nog geen goeie pot weten spelen voor Oranje, verder kan je eventueel nog Propper in overweging nemen ipv Blind op cvm.
0 -2
Daniii
Normaal reageer ik niet zo, maar neemt iemand Aad de Mos nou nog serieus?
3 0
Frank1978
Aad zelf misschien?
2 0
Rockpotje
Met Heitinga en Mathijsen stond het een stuk beter natuurlijk. Ik zou me meer druk maken om het gebrek aan creativiteit voorin. We missen een technischvaardige spits en een echte aangever.
3 0
WantAmsterdam
Tis toch ook zo dat gnabry en Sané heel matige aanvaller zijn tegen die aard van peppen zou opvreten.
Man man, ja er gaat nog veel mis maar Oranje heeft, zoals Afstandsschot zegt, een geweldig duo.
Als een positie de Achilleshiel is zou ik voor de spitspositie gaan. Ook een goeie ‘10’ Of schaduwspits die het speel kan maken zou het elftal aanvallend ten goede komen.
3 0
MK77
Tjemig als er ergens kwaliteit zit is het in die linie (met een inzakkende Frenkie er bij). Ik zou zeggen dat de voorhoede wel een kwaliteitsimpuls kan gebruiken. Daar is alleen Depay iemand die het verschil kan maken maar ook niet even consistent
5 0
Afstandsschot
Letterlijk het beste centrale duo ter wereld momenteel en Aad krijgt het nog voor elkaar om een mening te formuleren waarin ze de achilleshiel worden genoemd. Die man blijft verbazen.
9 -1
Frank1978
Aad is zo geniaal dat niemand hem begrijpt! ;-)
0 0