'Hamvraag of Ten Hag Ajacied onder Ajacieden kan blijven'

BVeenstra, 25-05-2019 om 09:00, 8487 views, Het Parool |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Jaap de Groot, voorheen chef sport bij De Telegraaf en nu columnist in Het Parool, vindt het interessant om te zien of Erik ten Hag volgend seizoen 'de Ajacied onder de Ajacieden' kan blijven. In zijn column in Het Parool beschrijft hij kritisch hoe Ten Hag zich in het afgelopen seizoen ontwikkelde als trainer.

Volgens De Groot zijn de grootste successen uit de Ajax-historie te danken aan de synergie tussen opleiding, scouting en coaching. Dat proces moet ook meegenomen worden bij de beoordeling van Ten Hag, zo vindt De Groot. De trainer ging van 'totaal ongeschikt' naar 'internationale top'. De journalist weet nog dat Ten Hag in het begin botste met de clubcultuur van Ajax. Hij zou vooral hebben geworsteld met de omschakeling van het denken vanuit zekerheid naar de offensieve filosofie van Ajax.

In die fase zou Ten Hag weinig draagvlak hebben gevonden binnen zijn selectie. Vooral spelers vanuit de eigen jeugdopleiding 'zagen de rode draad vervagen'. 'Dit werkte niet alleen het vertrek van Justin Kluivert in de hand, ook anderen overwogen een transfer', schrijft De Groot, die Ajax in het afgelopen seizoen in de Eredivisie zag beginnen met puntenverlies tegen Heracles Almelo (1-1) en PSV (3-0 verlies). 'Toen liep de spanning in zowel de spelersgroep als de trainersstaf hoog op. Want ook zijn collega-coaches konden geen grip krijgen op de onzekere Ten Hag.'

Rond het uitduel met Bayern München in de Champions League kwam de ommekeer. Ten Hag zou zich toen eindelijk hebben opengesteld voor signalen die namens de spelers en trainers door Dusan Tadic en Alfred Schreuder werden afgegeven. 'Vervolgens kwamen de successen en werd het winnen van hoofdprijzen een gezamenlijk doel.'

En zodoende legde Ten Hag een interessant traject af, zo schrijft De Groot. De trainer ging steeds beter begrijpen dat succes bij Ajax het gevolg is van de 'synergie tussen opleiding, scouting en coaching'. Toch zijn er richting volgend seizoen vraagtekens, zo besluit De Groot. 'Nu een belangrijke "influencer" als Alfred Schreuder vertrekt en de extra kwaliteit van Frenkie de Jong wegvalt, is de hamvraag vooral in hoeverre Erik ten Hag in staat is om Ajacied onder de Ajacieden te blijven.'

Het nieuwe uitshirt van Ajax is bekend! Bestel hem nu!

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AnsB
Zoals TH zelf ook al verwoord heeft kwam hij binnen op een moment dat de negativiteit en het chagrijn hoogtij vierden. Na het vertrek van wéér een geliefde trainer, die alles met de groep had meegemaakt en beleefd. Terwijl de Europese uitschakeling nog steeds als een enorme doem boven de groep zweefde (na nota bene zo'n topseizoen ervóór).

Wat verwacht De Groot dan? Dat TH met open armen werd ontvangen? Natúúrlijk zat niemand in de groep op hem te wachten en was er een gezonde dosis argwaan. Dat zou voor elke trainer hebben gegolden die niet eerder in de top heeft gewerkt. En dan is TH ook nog eens een hele eigenzinnige trainer met niet-alledaagse oefenstof, die o.m. wil dat er langer getraind wordt.
En er is nog een factor: TH is een Tukker. Tukkers (ik heb er de eerste twintig jaar van mijn leven gewoond) kijken eerst de kat uit de boom en springen niet overal direct bovenop. Maar dat is héél wat anders dan onzeker zijn. Een onzekere man zal nooit en te nimmer bij een slangenkuil als Ajax zijn kan instappen in nota bene de winterstop, met slechts een korte voorbereiding als extra handicap.

Elke groep met wie hij heeft gewerkt moest aan TH wennen. Dat mag inmiddels als algemeen bekend worden verondersteld, nadat we tal van mensen hierover aan het woord hebben gehoord. Met vervolgens steeds hetzelfde resultaat: na die gewenningsperiode zijn ze erg enthousiast over de vakman én de mens TH.

Het proces an sich is dus vermoedelijk wel ongeveer gegaan zoals De Groot schetst (dat er niet direct draagvlak was voor TH), maar van de invulling die hij er aan geeft, geloof ik maar weinig, omdat TH juist aanvallend denkt en elke bal naar voren wil.
De controle die hij óók wil (de restverdediging en qua positionering al voorbereid zijn op de omschakeling als je zelf de bal nog hebt) werd in het begin steeds benoemd en uitvergroot, en keert nu opnieuw terug in het verhaal van De Groot.

Niets nieuws onder de zon, denk ik dan. Iedereen moet vooral geloven in wat hij/zij wil geloven, en zien wat hij/zij wil zien. Dat doe ik ook.
0 0
VakO
Elke trainer met die de prestaties van EtH zou hebben gehaald zou bestempeld zijn als wereldtrainer. Hoe komt hij erbij dat EtH totaal ongeschikt was? Ten Hag heeft eerder met GAE en Utrecht bewezen een vakman te zijn. Wie goed heeft opgelet hoorde hem al bij Utrecht blijk geven van een langetermijnvisie. Ok, dat is ander niveau dan Ajax, maar Overmers en Sar wilden hem niet voor niks hebben.
Ten Hag kwam op een zeer beroerd moment bij Ajax, vorig seizoen is totaal overschaduwd door het Nouri-incident. Daar viel niet tegen te vechten.
Hij stuurde ons daarna door 3 voorrondes waar we eerder elk jaar werden uitgeschakeld door derderangs teams uit Oost-Europa, Oostenrijk en Denemarken.
In de competitie verloren we enkel punten tegen PSV en Heracles. Normaal sta je daarmee mijlenver voor in de competitie. Alleen omdat PSV maar bleef scoren in blessuretijd konden we geen afstand nemen. Wat er in 2019 gebeurde was helemaal onovertroffen. 'Totaal ongeschikt', wat een bullshit. Scorebordjournalistiek.
1 0
T.reckveugel
Niemand heeft het in ieder geval over Winter. Met zeer stille trom vertrokken, door ten Hag nooit genoemd, laat staan geroemd
0 0
Joseph
Het is geen coach zoals Bosz met een goede visie die bij ons aansluit, maar ik vind het mooi hoe ten Hag gegroeid is met de spelers, dat is een bijzondere samenwerking geweest, maar ik maak me er wel zorgen over zonder Frenkie en de Ligt, de echte leiders.
0 -5
Bocarra
Als het aan de Groot lag zaten we nu opgescheept met Ling en hadden we nooit het succes van afgelopen seizoen ervaren. Deze vazal van Cruijff en de de kwaliteitskrant de Televaag gewipte stukjes schrijver is niet te vertrouwen.
2 0
Kikke
Interessant, dacht altijd wel hetzelfde, als je logisch nadenkt kom je ook tot dezelfde conclusie. Telkens als Ten Hag zijn punt wil maken gaat het mis, zoals eerste half jaar, na de winterstop en tweede wedstrijd spurs... maar goed, ik weet het niet zeker, zal blijken als hij een ander team dan Ajax zal trainen coachen, nog niet eens zo zeer volgend jaar, want dan heeft hij Reiziger naast zich.. de grootste grap vind ik zelfs dat sommige ajacieden het als een aanval op Ten Hag zien, terwijl Ten Hag zelfs toegeeft dat de rol van Schreuder heel groot was..
0 -1
JPM
AS biedt inderdaad alle ruimte voor ongefundeerd gelul. Vrijheid van ongefundeerdgelulheidsuiting is hier het motto; niemand die je ooit wat kwalijk zal nemen. Lekkermannietsmismee.
2 0
LuisManuelOrejuela
Jaap de Groot met een baggerstuk vol met frustratie. In ander nieuws: gras is groen, Ajax heeft een kale trainer, Bommel scheldt op de vierde man.
2 0
ram
Hoezo baggerstuk? Volgens mij is dit werkelijk in alles waarheid als een koe.
0 -4
Raoul14
Ik had de grootste vraagtekens bij EtH, maar hij heeft mij echt verbaasd. Je weet nooit waar het precies door komt, maar ik heb zelden een Ajax of welke andere ploeg dan ook met zoveel plezier zien spelen. En hoe, wanneer en waarom de puzzelstukjes in elkaar zijn gevallen? De hand van EtH moet daar ergens iets mee te maken hebben gehad. De grote vraag is natuurlijk wel of hij ook een volgende selectie zoveel spelvreugde kan meegeven. Zoja is hij wat mij betreft een topper!
4 -1
Freddy Al
Jaap de Groot schrijft nu voor het Parool , in zijn verslag staat nauwelijks iets vermeldenswaardig.
Ten Hag zal volgend jaar gewoon nog beter functioneren omdat hij de club en de cultuur beter kent. Dat wil ook zeggen dat hij ziet dat er bij Ajax niet eerst en vooral om resultaat gevraagd wordt maar om onderscheidend voetbal met de risico's die daar bij horen.

Hij heeft dit seizoen ervaren dat dit ook leidt tot een sportief resultaat en dat uitbouwen.
2 0
DeMeervanweleer
Ze houden maar niet op bij de Telegraaf. Het succes van Ajax komt door van alles, maar zeker niet door TH is de boodschap. Dit terwijl iedereen die met of onder TH gewerkt heeft louter positief over hem waren. Het duurt soms even voordat iemands visie er zo ingeslepen is dat er ook mee geoogst kan worden.
1 0
Ferd
Heb jij het artikel wel gelezen vrind? Je hebt het over De Telegraaf (ongelofelijke kutkrant, daar niet van) maar daar schrijft De Groot helemaal niet voor. Hij schrijft voor Het Parool, wat duidelijk in het artikel staat.
0 0
DeMeervanweleer
Je vrind ben ik niet zover ik weet, maar je hebt gelijk, ik las het nb in Het Parool, maar ben zo gewend aan De Groot van de Telegraaf, de toon is overigens precies hetzelde.
1 0
AFCAwooz
Altijd zo vervelend als mensen interessant en intellectueel proberen te gaan doen. Ajacied onder de Ajacieden. Wat een gelul zeg, lijkt David Endt wel.
2 0
Ajacied33
Die stukjes van de Groot worden ook maar slechter en slechter he. Man man
1 0
Ferd
Omdat het nu niet meer ingefluisterd wordt door Johan
0 0
Radie125
Jaap mooi en wat nu. In de achteruit kijk spiegel kijken kan iedereen maar waar lig de stip op de horizon. Oja er moest nog een leeg stukje op de sportpagina gevuld worden.
0 0
Schip
To be or not to be. Of zo. Geen flauw idee wat hij bedoelt.
0 0
MK77
Is Jaap tegenwoordig ghostwriter voor Valentijn geworden? Wat een aanmatigend flut artikel zeg.
1 0
Cupmetgroteoren
Het is werkelijk niet te geloven hoeveel onzin journalisten schrijven. Ten Hag werd in februari/maart nog door iedereen bekritiseerd. 70 procent van de supporters/journalisten wilde dat hij ontslagen werd. Na goede resultaten draait men als een blad aan een boom om. Vooral supporters zijn hypocriet. Opeens is het de schuld van de media en had ten hag niet zo hard aangepakt moeten worden.
4 0
Freddy Al
Ik vind beide stellingen niet kloppen;er was vanuit de media een ware hetze tegen hem in gang gezet, dat voedde de nodige ongenoegens bij supporters .

Supporters reageren op iedereen en altijd als er sportieve tegenslagen zijn en zijn blij als het goed gaat dat heeft niets met Ten Hag te maken.

Vanuit de media is met name de Telegraaf bezig geweest met een laster campagne, omdat die niet gebouwd was op feiten maar voortkwam uit pure stemmingmakerij kreeg men zijn ongelijk aan het eind van het seizoen.Schoorvoetend moest men zijn ongelijk bekennen
Dat is dus niet een blad aan de boom effect lijkt me.
1 0
Schip
Vooral dit soort generalisaties helpen niet echt. Ik ben nog steeds niet overtuigd van het eerste seizoen van TH. Dat was ronduit belabberd en nog slechter dan onder Keizer. Dat is vrij knap gezien de aankopen die er ook toen al kwamen. Geen druk, geen diepte, geen snelheid. Traag, ongeïnspireerd voetbal.

Die verhalen van spelers die het niet trekken worden heel makkelijk afgedaan als gezocht, maar dan ben je wel erg naïef. Je zag aan het feit dat de ploeg totaal niet vooruit te branden was, dat het niet goed zat.

Pas met de grote aankopen veranderde er wat. En dan nog was de tactiek niet goed en de ingrepen ook niet. Zie PSV uit.

Wat na de winterstop gebeurde, is amper te verklaren. Maar de Tadic variant met Neres erin had vanaf Bayern uit de norm moeten zijn. En dan nog steeds het oorspronkelijke team opstellen uit een soort van gelijk halen. Kostte bijna het vertrek van Neres en iig van Wober. Dat eerste is hersteld, het tweede niet. Als je de wedstrijden van Magallan ziet en wat dat aan puntverlies heeft opgeleverd, zie je hoe duur die inschattingsfout was.

Al met al verdient TH credits, want hij heeft het proces naar een prachtig - met een erg pijnlijke flop thuis tegen een mindere ploeg - seizoen geleid. Daar moet je hem op afrekenen. En de manier waarop vooral Juve werd bestreden vond ik echt knap. Nog knapper dan Real, die genoeg ruimte gaf om te voetballen.

Maar wat ik dan weer zo makkelijk en opportunistisch vind, is dat alles dan weer top was en dat TH critici aan de hoogste boom moeten worden opgehangen of zo. Als je er met een beetje voetbaloog naar kijkt, weet je gewoon dat het genuanceerder ligt.
1 -4
31xAjax
Ze zijn er hier gelukkig nog, mensen die niet alles door een rood/witte Ajax bril zien....
0 -1
Freddy Al
In jouw verhaal laat je onbesproken dat er bij elke ploeg die te maken heeft met wisselende trainers , spelers en doelstellingen er een periode van gewenning is die soms heel lang duurt.

Dat is niet een argument voor of tegen Ten Hag maar een breed ervaren realiteit.
Dat brengt spanningen en onzekerheid mee ook voor spelers, uiteindelijk hebben ze er samen een kloppend verhaal van gemaakt en ja, dat heeft tijd gekost.

Het afwijken van de Tadic-variant is op verschillende momenten goed gegaan en was tegen Tottenham Hotspur onvermijdelijk omdat Neres in een laat stadium afviel.
Dat het tegen PSV niet liep is hooguit ten dele aan Ten Hag te verwijten; op het veld gingen spelers er van uit dat die klus even geklaard moest worden en liepen er spelers uit positie (voor de bal) en zocht men te snel en met teveel mensen de weg naar voren .

De onwennigheid aan die nieuw gehaalde spelers was een factor die daar duur betaald werd.
In zekere zin gebeurde tegen Tottenham hetzelfde, dat leidde tot een snelle voorsprong maar Tottenham wist er een vechtwedstrijd van te maken en dat is iets waar we niet eerder tegenaan liepen in de CL.

Magallan mogen we niet beoordelen op die paar restminuten dat hij in het veld kwam, vaak was de reden dat er een resultaat vastgehouden moest worden en we al onder druk stonden, niet andersom.

Ten Hag verdient krediet maar is gelijkertijd niet foutloos,dat kun je van geen enkele trainer verwachten.
Sport is niet een logisch en voorspelbaar geheel, gelukkig niet, dan kun je vaak achteraf vaststellen dat er dingen niet goed gingen maar vooraf nauwelijks inschatten en voorkomen.
Gaat een coach dat wel doen dan heeft hij geen toekomst bj Ajax, resultaatvoetbal is niet erg gewaardeerd bij ons cluppie.
1 0